Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (35)

Bijes čelnika IZ BiH

Cerić prijeti Suljagiću

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Reis-ul-lema Islamske zajednice BiH, Mustafa Cerić javno je zaprijetio kantonalnom ministru obrazovanja Emiru Suljagiću da će, ako ne povuče odluku o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne čime ne ulaze u prosjek, dobiti "sarajevsko proljeće" na ulicama, po uzoru na arapske zemlje

Reis Cerić je, govoreći u Buni kod Mostara u subotu, dao sebi za pravo da vjeronauk u državnim školama poistovjeti sa miješanjem u lični izbor. Naime, Cerić je optužio bošnjačke političare da su muslimanske vjernike "ostavili da se sami borimo za naša prava" i istakao da je na sceni na "tlačenje bošnjačkog bića i njegovog ponižavanja"..

"Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem:  "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti...,  ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće"; poručio je Cerić i dodao da Suljagić na ovaj način samo počinje ukidanje vjeronauke u školama, zbog čega Suljagića treba smjeniti, odnosno,  "neka na njegovo mjesto dođe neko ko ne mrzi muslimane i islam".

Na izjavu Mustafe Cerića reagovao je Politički savjet Centra za interdisciplinarne studije Sarajeva (POLIS) koji najoštrije osuđuje jučerašnje izjave reisa Mustafe Cerića u kojima prijeti nasiljem i rušenjem ustavnog poretka. POLIS smatra da je Cerić, kao vjerski lider, zloupotrijebio poziciju na kojoj se nalazi u cilju destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini i ovim činom jasno pokazao svoju težnju da se stavi iznad izabranih predstavnika građana i građanki BiH. POLIS daje punu podršku ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, dr. Emiru Suljagiću, u njegovim naporima da se ukine diskriminacija učenika u procesu nastave u tom kantonu, i poziva sva ostala ministarstva koja su odgovorna za obrazovanje u BiH da spriječe diskriminaciju učenika uzrokovanu načinom držanja nastave iz predmeta vjeronauka i njenim ocjenjivanjem, s obzirom da se radi o fakultativnom predmetu.

Upravni odbor PEN Centra u BiH takođe je podržao inicijativu ministra Emira Suljagića u vezi s ocjenama iz vjeronauke u školskim programima. "Uvjereni smo da ministar Suljagić nije imao na umu ono što mu se imputira ovih dana s najviših religijskih upravljačkih mjesta, da će ukinuti vjeronauku, nego da je želio djecu iz manjinskih grupa dovesti u ravnopravan položaj s većinom koja pohađa vjeronauku. Takav postupak vjeran je tradiciji zajedničkog života kod nas, a pogotovo odražava demokratsku težnju da se manjine u našoj sredini ne osjećaju poniženo, uvrijeđeno i getoizirano. Smatramo gest ministra Suljagića hrabrim i odlučnim korakom Kantona Sarajevo, primjerom za druge i korakom približavanja euroatlantskim integracijama", kaže se u saopćenju Upravnog odbora PEN centra u BiH.

Podsjetimo, ministar obrazovanja i sporta Kantona Sarajevo, Emir Suljagić prije nekoliko nedelja, ukinuo je odluku kojom ocjene iz vjeronauke ulaze u prosjek đaka, odnosno, od sada se u sarajevskom kantonu ocjene iz vjeronauke ocjenjuju opisno.

Zbog toga je navukao na sebe bijes i kritike i katoličke crkve u BiH, kao i Islamske zajednice.

star
Oceni
2.52
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak