Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Državni kontinuitet rasizma i zločina

Srpske blagodeti etničkog čišćenja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: seebiz.eu

„Politikin“ feljton ludila: „I pored lične tragedije mnogih ljudi, i pored toga što je ljudski razmišljati o multinacionalnim državama u kojima se tolerantno živi i sa više nacionalnih manjina, današnje stanje Srba posle etničkih čišćenja za budućnost može da bude pozitivno, jer je reka Drina prvi put postala srpska reka i što će vremenom deo Bosne možda ipak pripasti Srbiji. Šteta što Tuđman nije ostao pri ranijem dogovoru da deo Slavonije postane srpski, a da se Hrvati iz Slavonije mirnim putem presele u hrvatsku Posavinu“ (Dobrica Ćosić) * Loša iskustva sa Hrvatima * Zašto Evropa i Amerika tolerišu islam

Najstariji srbijanski državni dnevnik Politika, vladine zidne novine, postarao se da vlastiti fašistički bekgraund produbi, obnovi i obrazloži feljtonom psihijatra Vladete Jerotića (Sećanja, izdavač „Draslar partner“, 2010, 360 dinara) u kojem, između ostalog, Dobrica Ćosić govori o ključnim značajkama politike Beograda u poslednjim ratovima. Etničko čišćenje, Otac Nacije tvrdi, „može za budućnost da bude pozitivno“, Drina je postala srpska reka, komad Bosne biće „možda“ srpski, Muslimani su opasni, ali manje nego Hrvati.

Iz ovog kapitalnog štiva saznajemo da Ratko Mladić i Radovan Karadžić nisu poslušali Ćosićeve savete; Jerotić prenosi da Ćosić konstatuje kako „nije tada (početak rata u BiH) trebalo objavljivati otvoren rat bosanskih Srba protiv muslimana, i tu su pogrešili Karadžić i Mladić, jer ga nisu poslušali“ (Politika, 6. april).

Institucionalno sećanje: Vladeta Jerotić, desno
Photo: Stock
Razgovor Jerotića, glavnog aktera imbecilnog serijala „Agape“ na Studiju B, iz kojeg se tamjan i bradurine uvlače u dnevnu sobu, kuhinju, toalet, sa Dobricom Ćosićem koji, pročitavši njegove knjige konstatuje da je (Jerotić) „stvarno religiozan“, ima i uistinu dramatične momente: „Da li ti shvataš muslimansku opasnost za balkanske hrišćanske narode, naročito za pravoslavne narode?“, zabrinut je Jerotić. Dileme nema: „Još kako shvatam! Rat u Bosni shvatao sam od početka, i pored mnogo drukčijih mišljenja, kao verski rat“, uveren je Ćosić.

„Otkud onda toliki nehat Evrope i Amerike prema prodoru islama u celom svetu, pitam dalje Dobricu", piše Jerotić. I vajka se kako nije dobio „određen odgovor“. Lucidno konstatuje da Ameriku u prvom redu „zanimaju trenutni interesi koji su vezani za arapski svet, u prvom redu svet nafte“.

Saznajemo, nije demantovano, da je Ćosić predlagao podelu Kosova „na albansko i srpsko“.

„Ovome poslednjem mora pripasti Gračanica i Peć. Sandžak mora da ostane u Srbiji. Slobodan Milošević je bio protiv tog njegovog predloga, ali i da se složio, ne bi se složili Albanci koji traže celo Kosovo za sebe, a to je onda put zbližavanja azijske Bosne sa Albanijom i zbilja stvaranje velike Albanije“, prepričava Jerotić Ćosićevu viziju.

Pita se poznati beogradski psihijatar i „šta Dobrica misli o etničkom čišćenju i sada relativno etnički čistim državama na Balkanu“ i prenosi da je Ćosićev odgovor, „zanimljivo bio optimističan“.

„I pored lične tragedije mnogih ljudi, i pored toga što je ljudski razmišljati o multinacionalnim državama u kojima se tolerantno živi i sa više nacionalnih manjina, današnje stanje Srba posle etničkih čišćenja za budućnost može da bude pozitivno, jer je reka Drina prvi put postala srpska reka i što će vremenom deo Bosne možda ipak pripasti Srbiji. Šteta što Tuđman nije ostao pri ranijem dogovoru da deo Slavonije postane srpski, a da se Hrvati iz Slavonije mirnim putem presele u hrvatsku Posavinu“, priča akademik, bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, u pero Vladeti Jerotiću.

Vajka se Jerotić da ga je Ćosić iznenadio time što je mu je poverio da je Radovanu Karadžiću „savetovao da ode pred Haški sud i tamo se brani ili i odbrani“.

Tu nije kraj razgovora dvojice intelektualaca.

„Na moje poslednje pitanje šta misli sa kime bi trebalo najpre obnoviti dobre odnose, ili bar popraviti za sada do krajnosti loše, sa Hrvatima ili muslimanima, na moje malo iznenađenje, rekao je - da sa muslimanima treba početi. Odmah je dodao: 'Moje iskustvo sa Hrvatima je uvek bilo loše!'.

Iz Drine još nisu izvađene sve žrtve Ćosićeve nakane i državnog srpskog zločina. Fakat je srpska reka.


star
Oceni
4.29
Ostali članci iz rubrike Tema