Svet Reportaža
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Austrija

Prokleto Fucking selo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Fucking pozdrav: Izlaz iz sela
Fucking pozdrav: Izlaz iz sela

Britanski turisti zadaju sve veću glavobolju stanovnicima privlačnog austrijskog sela, tako što im konstanto kradu znak sa imenom naselja. Dok je britanskim posetiocima takvo ponašanje veoma zabavno, stanovnici sela Fucking nikako da uvide zabavnu stranu toga čina.

Samo jedna vrsta kriminalaca noću hoda okolo sela sa 32 kuće u blizini Salzburga na granici sa Nemačkom – drski britanski turisti naoružani smislom za humor i šrafcigerima. Ipak, lokalne vlasti su se namerile da uzvrate udarac i sada je znak sa imenom sela urađen u betonu dok policijski šef, komandant Šmidtberger, spava sa jednim okom otvorenim.

Dobrodošli u Fucking, malo mesto (populacija oko 150) koje pripada opštini Tarsdorf, u Inviertel regiji zapadne Gornje Austrije, smešteno na granici sa Bavarskom. Selo je postojalo pod imenom Fucking još od 1070. godine i tako je nazvano po čoveku iz šestog veka po imenu Focko. "Ing" je stari germanski sufiks koji znači "ljudi"; tako Fucking, u ovom slučaju, znači "mesto Fockovih ljudi".

Jedino značajno obeležje mesta je znak s imenom sela pored kojeg turisti često stanu da se slikaju. To obeležje je najčešće ukradeni saobraćajni znak u Austriji i poslednjih godina je kraden oko 15 puta. Značajan deo gradskog budžeta Fuckinga se troši na postavljanje novih znakova. Iako su 2004. građani glasali o izmeni imena (zbog učestale krađe znaka i nelagodnosti zbog imena), većinom glasova je odlučeno da se ime zadrži.

„Nećemo tolerisati uklanjanje Fucking znak“ – kaže komandant. „Možda je to veoma zabavno za britanske turiste ali je Fucking prosto za nas Fucking. Čemu sve ova Fucking šala? Detinjasto je". Lokalni turistički vodič Andreas Behmuler navodi da jedino Britanci imaju fiksaciju sa Fuckingom.

„Svi Nemci žele da vide Mocartovu kuču u Salzburgu. Svaki Amerikanac kao da jedino brine o filmu „The Sound of Music“ (koji je 1965. sniman u okolini Salzburga). Neki Japanci ponekad žele da vide Hitlerovu rodnu kuću Braunau“ – objašnjava on. „Ali za Britance sve je vezano za Fucking“.

Prvi čovek Fuckinga Franc Meindl kaže da stanovnici samo žele da turisti prestanu da dolaze u selo.

„Mi ne nalazimo tu ništa smešno. Samo želimo da nas ostave na miru. Ime je samo obično spelovanje reči, siguran sam da mnoga mesta u Britaniji zvuče smešno kada se izgovore na nemačkom jeziku“ – navodi on.

star
Oceni
4.77
Ostali članci iz rubrike Reportaža
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak