Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Vladavina prava - odgovornost i kontrola vlasti

Vlasti svesno proizvode konfuziju u medijima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Dragan Kujundžić

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Rade Veljanovski ocenio je da u Srbiji država i dalje pokušava da čvrsto kontroliše medije i optužio vlasti da su svesno proizvele zakonsku konfuziju u procesu privatizacije medija

Na skupu „Vladavina prava - odgovornost i kontrola vlasti“ a Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Sremskoj Kamenici‚Veljanovski je rekao da o nastojanju vlasti da kontroliše medije najbolje govori činjenica da država ne želi da se izmakne iz vlasništva nad medijima.

„Očigledno je da ni posle 5. oktobra naše vlasti nisu uspele da dosegnu onaj nivo demokratske svesti da moraju sebe da razvlaste iz sfere medija", ocenio je Veljanovski.

On je kritikovao i one novinare koji zagovaraju opstanak opštinskih i gradskih medija i ocenio da se takvi novinari zapravo svesno odriču uloge kontrolora vlasti. Prema njegovim rečima, u Srbiji se ne zna ko su stvarni vlasnici medija, zbog čega radna grupa pri Ministarstvu kulture priprema zakon o sprečavanju medijske koncentracije.

Veljanovski, koji je i predsednik radne grupe za pripremu zakona o sprečavanju medijske koncentracije, kazao je da su predstavnici medijske industrije žestoki protivnici tog zakona i da oni nikako ne žele da taj zakon stupi na snagu.

On je kritikovao uređivačku politiku javnih radio-televizijskih servisa i rekao da primer direktnih skupštinskih prenosa na Drugom kanalu Radio-televizije Srbije (RTS) najbolje govori o tome koliki je uticaj vlasti na uređivačku politiku javnog servisa.

Podsetio je da RTS nema zakonsku obavezu da prenosi skupštinska zasedanja i kritikovao Republičku radiodifuznu agenciju što nije "jasno i glasno" stala u zaštitu RTS-a.

„RRA je morala da kaže: 'Gospodo političari, javni servis nema obavezu da prenosi skupštinska zasedanja'", rekao je Veljanovski.

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za direktne skupštinske prenose jeste uvođenje parlamentarnog kanala, po ugledu na Nemačku ili Englesku.

Objasnio je da je preduslov za uvođenje takvog kanala prelazak na digitalni sistem emitovanja, što je oblast u kojoj Srbija takođe kasni i po čemu je na poslednjem mestu u Evropi.

star
Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak