Sport Fudbal
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Premijer liga

Kada kriza zahvati Enfild

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Steve Woods

U samo par sezona fudbalski klub Liverpul prolazi put od svitanja do sumraka, pošto ih je par sezona nakon osvajanja Lige šampiona, i istorijske pobede nad Milanom, zahvatila žestoka ekonomska kriza podstaknuta lošim finansijskim potezima američkog dvojca u vrhu kluba.

Danijel Apro

Fudbalski klub Liverpul nalazi se u nezapamćenim dugovima. Kompanija KPMG LLP (http://www.kpmg.co.uk) koja se bavi finansijama američkih milijardera i vlasnika crvenih sa Enfild rouda Toma Hiksa i Džordža Žileta saopštila je da je kompanija poznatog dvojca u minusu od 42,6 miliona funti. Glavnina tog minusa vezuje se za dugove nastale posle njihovog preuzimanja kluba. Londonski Tajms u svom tekstu koji se bavi problemima u Liverpulu navodi da su "finansijski uspeh kluba pojeli troškovi finansiranja duga".

Na listi rashoda Liverpula postoji još nekoliko značajnijih stavki. Ljudi koji se bave finansijama u jednom od najtrofejnijih klubova u Engleskoj upozorili su da postoje određene "nesigurnosti" kada je u pitanju refinansiranje ne baš zanemarljivog duga od oko 350 miliona funti, za čije vraćanje se kao dedlajn spominje 24. jul. Prema izveštavanju medija na Ostrvu može se naslutiti da najfudbalskijom zemljom na svetu provejava sumnja u sposobnost kluba da nastavi putem kojim je krenuo. Taj put se u najkraćem može opisati kao kao višegodišnja jurnjava za nadmoćnim Mančester Junajtedom (a u nekim takmičenjima i za ne mnogo lošijim Čelsijem).

Još uvek nije nije poznato kakve će finansijska dubioza konkretne promene doneti na terenu. Menadžer Rafa Benitez već nekoliko sezona igra kontinuirani tango sa upravom - malo se udaljavaju, pa se naprasno približe. Istovremeno u medijima su se već pojavile spekulacije o prelasku španskog reprezentativca Ćabija Alonsa u Real Madrid, a ako se ispostavi da je kriza ozbiljna kao što se najavljuje, pitanje je vremena kada će se na transfer listu preseliti i ono najvrednije što Liverpul ima - kapiten Stiven Džerard i golgeter Fernando Tores.

I pored svega toga, Hiks i Žilet tvrde da su spremni da vrate dug. Gazde, za sada, upućuju umirljive tonove, a pitanje je da li će se oni pretvoriti u bolne krike kada budu morali da zavuku ruke u ispražnjene džepove ili prodaju nekog od prvoboraca sa terena i razočaraju armiju precenjenih, ali ipak brojnih, navijača Liverpula.

 

 

star
Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Fudbal
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak