Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Skuplja mobilna telefonija

Nada u privremeno

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Cene mobilne telefonije u Srbiji od ponedeljka su skuplje zbog uvođenja dodatnog poreza na mobilnu telefoniju. Ministarka finansija se nada da je reč o privremenom poskupljenju

Prema navodima operatera, novi porez od 10 odsto obračunava se na osnovnu cenu usluga, bez poreza na dodatu vrednost, što znači da će računi biti veći oko 8,4 procenta nego do sada.

Porez se naplaćuje na razgovore mobilnim telefonima, kao i na posebne usluge u zemlji i inostranstvu, poput zamene SIM kartice ili broja, izdavanja specijalnih brojeva i slanja liste poziva na kućnu adresu, tekstualne SMS poruke, multimedijalne MMS poruke i korišćenje interneta GPRS.

Kako su naveli operateri, od poreza je izuzeto plaćanje parkinga SMS-om za postpejd korisnike, nagradne igre u organizaciji Državne lutrije Srbije za postpejd korisnike, roming za korisnike inostranih mobilnih operatera tokom boravka u Srbiji, kamate, penali i sudske takse, kao i takozvani "SOS kredit", odnosno pozajmica kredita za pripejd korisnike.

Od poreza su izuzeti i mobilni telefoni, internet modemi i dodatna oprema za mobilne telefone poput SIM kartica, baterija, punjača, memorijskih kartica i torbica.

Postpejd korisnicima će porez biti posebna kategorija u računu, a prvi povećani račun će dobiti u julu, za potrošene impulse u junu. Cene dopuna za pripejd korisnike se neće menjati zbog novog poreza, već će porez biti uračunat u cenu dopune, odnosno vrednost kartice će biti umanjena za taj iznos.

Poskupljenje će pod istim uslovima primeniti sva tri operatera, MTS, Telenor i Vip. Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da se nada da je taj novi porez, uveden zbog krize u okviru rebalansa budžeta, "privremen" i najavila da će biti ukinuta kada prođe kriza.

star
Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak