Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Izveštaj Serža Bramerca

Mladić i Hadžić nadohvat ruke

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kako saznaje “Danas”, u izveštaju glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, koji će u junu biti predat Savetu bezbednosti UN, navodi se da su haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić “nadohvat ruke” srpskih vlasti

Isti list navodi da se u Bramercovom izveštaju navodi da je Srbija ostvarila dodatni napredak u saradnji s Haškim tužilaštvom a da je od hapšenja Radovana Karadžića, u julu 2008, učinjen napredak na operativnom nivou. Takođe se ističe da su Nacionalni savet za bezbednost i Akcioni tim preduzeli korake ka poboljšanju efikasnosti operacija kao i koordinaciju različitih državnih organa.

„Tokom prethodnog rukovodstva na čelu službe bezbednosti, nije se delovalo na osnovu najbitnijih informacija koje su mogle voditi hapšenju begunaca. Kao posledica toga, vlasti ponovo analiziraju sve informacije koje su prethodno bile dostupne, a ujedno se proveravaju i stari tragovi“, prenosi Danas delove Bramercovog izveštaja.

Glavni haški tužilac smatra da se generalno popravio profesionalizam srpskih državnih službi a da se uporedo s operacijama na terenu vrši i opsežna analiza i razmatraju dostupne informacije. „Stiče se utisak da su srpski organi odlučni i kadri da lociraju i uhapse preostale begunce. Složena i sveobuhvatna operacija potrage i prateće akcije su u toku“, ističe se u Bramercovom dokumentu.

Pozitivnim ocenjuje adekvatni i blagovremeni odgovor srpskih vlasti na posebne zahteve za pružanje pomoći i omogućavanje da se svedoci pojave u Hagu, kao i adekvatnu reakciju Tužilaštva za ratne zločine i službi bezbednosti na zahtev za obezbeđivanje zaštite svedoka kojima je prećeno.

U poslednjih šest meseci poboljšana je i saradnja Srbije kad je reč o pristupu arhivama i dokumentima, a blagovremeno je odgovoreno na veliki broj zahteva za pružanje pomoći Tužilaštvu, navodi se u Bramercovom izveštaju, u koji je Danas imao uvid.

Inače, Serž Bramerc je poslednji put boravio u poseti Beogradu 11. i 12. maja, kada se susreo sa predsednikom Borisom Tadićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak