Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Zbog uzimanja mita za operaciju dečaka

Lekaru 40 meseci zatvora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: www.santosrtv.net

Lekar neurohirurg Eugen Slavik osuđen je u sredu pred Okružnim sudom u Beogradu na tri godine i četiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodišnjem dečaku

Slaviku (63) je tročlano sudsko veće kojim je predsedavao sudija Aleksandar Trešnjev izrekao i meru bezbednosti - zabrane obavljanje lekarskog poziva u trajanju od šest godina, od pravosnažnosti presude, a po odsluženju zatvorske kazne.

„Sud je kao olakšavajuće okolnosti ocenio to što ste ceo život bili lekar i što se otac dvoje dece, a kao otežavajuće to što ste tražili novac za lečenje deteta”, rekao je sudija okrivljenom.

Slavik je proglašen krivim za krivično delo primanja mita, za koje je zaprećena zatvorska kazna od dve do osam godina zatvora. Stranke mogu da ulože žalbe Vrhovnom sudu Srbije na prvostepenu presudu Okružnog suda u Beogradu.

Neurohirurg je optužen da je u više navrata od 8. decembra 2008. godine do 8. januara na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije tražio od dečakovog oca, oštećenog Žarka Miloševića da „nešto časti”, a zatim i 300 evra, pa 200 evra i da je uzeo 300 evra za operaciju tumora na kičmenoj moždini.

Trešnjev je naveo da je sud kao neuverljivu odbacio tezu odbrane da je optuženi Slavik hteo da smiri dečakovog oca prihvatanjem 300 evra koje mu je oštećeni nudio. Slavik je ranije u svojoj odbrani naveo da je zaključio da je Milošević blago mentalno retardiran i da na stresne situacije reaguje depresivno pretnjama o samoubistvu ili agresivno, pa je odlučio da prihvati novac kako bi smirio dečakovog oca.

„U istrazi i pred policijom niste pominjali novac, a tada niste znali da postoje snimci vašeg razgovora sa oštećenim. Tek kada ste saznali da postoje snimci, izmenili ste odbranu i ona je zato neuverljiva", rekao je Trešnjev okrivljenom Slaviku.

Dodao je da je sud poklonio veru iskazu Miloševića koji je u više navrata gotovo uvek bio isti i u skladu sa snimcima prisluškivanih razgovora optuženog i oštečenog i da je na njima zasnovao presudu.

Sudija Trešenjev je, povodom navoda odbrane da je na sud vršen pritisak javnosti, istakao da nije bilo pritiska javnosti jer to što je javnost obaveštena o suđenjima ide u prilog sudu i dodao da javnost ima pravo da zna. Prethodno je Slavik u završnoj reči naveo da nije kriv i da nije tražio novac niti bilo kakav poklon i istakao da nije zloupotrebio svoje znanje, kako je tvrdilo tužilaštvo.

„Uspešno sam operisao to dete i 2001. godine a i tada nisam ništa tražio. Meni je najveća nagrada to što je dete i danas dobro", rekao je Slavik.

Dodao je da nije zloupotrebio svoje znanje tvrdnjama o zdravstvenom stanju oštećenog.

„Svaki lekar opšte prakse može da uoči takve probleme kod pacijenata već na početku svoje prakse, ništa lakše od toga. O tome bi trebalo da se govori, kao i o sidi, kako se oboleli ne bi osećali isključenim", rekao je Slavik.

Zamenica okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić Bradajić rekla je u završnoj reči da je svaka kazna preblaga za takvu vrstu krivičnog dela.

„Užasna je pomisao da neko u čijim je rukama nečiji život, u konkretnom slučaju život dečaka, na ovaj način postupa, zloupotrebljavajući činjenicu da kod dečakovog oca uživa veliko poverenje, te da on drugog izbora nema, osim da se povinuje nihilističkom i dekadentnom ponašanju lekara koji bi trebalo da mu pomogne", rekla je tužiteljka.

Dodala je da takav postupak Slavika ostavlja gorak utisak da više ništa nije sveto, pa ni život i zdravlje deteta, da je novac sve ka čemu treba težiti, po bilo koju cenu, te da je duboko zatrovao i najsvetiiji poziv, lekarski.

„Slavik ne pokazuje kajanje posle izvršenog krivičnog dela, nego zloupotrebljavajući svoje znanje degradira i diskredituje oštećenog. Optuženi se raspitivao i saznao da je oštećeni išao u specijalnu školu. Pa šta? I ja sam se raspitivala, pa sam saznala da je Slavik član Rotari kluba, a njegovo delovanje svakako nije u skladu sa ciljevima Rotari kluba", rekla je Gordana Jekić Bradajić.-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak