Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Tribina u organizaciji YUCOM-a

Za odgovorne političare i javne službenike

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U organizaciji Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM), u četvrtak je u Centru za kulturnu dekontaminaciju održana javna tribina o standardima u javnom životu, kako bi se s njima upoznali branitelji ljudskih prava i osnažilo sinhronizovano delovanje NVO na efikasnoj zaštiti ljudskih prava

-.-PHOTO: FoNet/DRAGAN ANTONIĆ-.-Skupština Srbije dok je bila u ulici Kralja Milana: Poslanici bez osećaja za javnu odgovornost

Izveštava: Lidija Franović 

Sledećih šest meseci biće organizovano mnogo aktivnosti koji će pomoći radu nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, najavio je Milan Antonijević, izvršni direktor YUCOM-a, na otvaranju skupa na koji je, nažalost, došao izrazito mali broj predstavnika NVO i medija. „Veliki je rizik bavljenja ljudskim pravima, a to su u poslednje vreme mogli iskusiti i državni funkcioneri” (primeri nedavnih napada na Marka Karadžića op. a), rekao je Antonijević i dodao da se tako dešava da se nevladine organizacije bave manje opasnim temama, a ne samom suštinom ljudskih prava.

Antonijević se osvrnuo i na problem osposobljenosti postojećih NVO za odbranu ljudskih prava. Najavio je i izradu priručnika za standarde javnog prava, a nada se i pomoći od države.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić naveo je sedam principa za dobar rad javnih službi koje je 1995. u Britaniji ustanovila Komisija za standarde u javnom životu, na čijem se čelu nalazi lord Nolan. To su: nesebičnost, integritet, objektivnost, odgovornost, otvorenost, poštenje i vođstvo. U Srbiji je, smatra državni sekretar Karadžić, vrhovni interes svakog pojedinca i partijski interes. On je mišljenja da mora da postoji sistem kontrole rada državnih organa i da su tu veoma bitne organizacije civilnog društva.

Nije dovoljno da postupci vlasti budu legalni već i društveno opravdani, mišljenja je dr Dejan Milenković, advokat YUCOM-a. Dodao je da u standarde javnog života ne spadaju samo etički i zakonodavni standardi već i politička odgovornost. Naš pravni sistem, nastavio je on, pun je rupa a povrede društvenih, moralnih i pravnih normi učestale su u poslednje vreme (dodela zemljišta na Ušću, Skupština, rušenje romskih kuća i ograničavanje njihovog kretanja, zabrana konferencije Gej-strejt alijanse). Kada je reč o zemljištu na kojem je sagrađen tržni centar Ušće, Biljana Kovačević-Vučo ukazala je na izjavu beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa da je gradnja Ušća u vezi sa zakonom...

Milenković je naveo da postoji Etički kodeks zaposlenih u javnim službama, ali se upitao da li iko zna ijednu njegovu odredbu. Ništa se nije dogodilo ni sa Etičkim kodeksom ponašanja funkcionera lokalne samouprave, a trenutno Kancelarija zaštitnika građana radi na izradi Etičkog kodeksa javnih funkcionera. Katarina Jozić, takođe iz YUCOM-a, predložila je stvaranje tela sličnog britanskoj Nolanovoj komisiji.


SEDAM PRINCIPA ZA DOBAR RAD JAVNIH SLUŽBI

Nesebičnost: Nosioci javnih funkcija treba da donose samo one odluke koje su u skladu sa javnim interesima. Ne bi trebalo to da čine iz finansijske ili materijalne koristi za sebe, svoju porodicu, ili svoje prijatelje.

Integritet: Nosioci javnih funkcija ne bi trebalo da budu pod bilo kakvom finansijskom ili drugačijom obavezom prema pojedincima ili organizacijama sa strane koji bi mogli da utiču na njih u vršenju službenih dužnosti.

Objektivnost: U obavljanju javnih poslova, uključujući tu i postavljanje na javne funkcije, dodeljivanje poslova ili preporučivanje pojedinaca za nagrade i beneficije, nosioci javnih funkcija treba da donose odluke na osnovu kvaliteta.

Odgovornost: Nosioci javnih funkcija odgovorni su za svoje odluke i postupke javnosti i moraju da se potčine svakoj kontroli primerenoj njihovoj funkciji.

Otvorenost: Nosioci javnih funkcija treba da budu što je moguće otvoreniji u vezi sa svim odlukama i postupcima koje preduzimaju. Moraju da obrazlože svoje odluke i da uskrate informacije samo kada širi javni interes to jasno zahteva.

Poštenje: Nosioci javnih funkcija imaju obavezu da prijave svaki privatni interes koji ima veze sa njihovom javnom dužnosti i da preduzmu korake za razrešenje konflikata koji se pojavljuju na način koji štiti javni interes.

Vođstvo: Nosioci javnih funkcija treba da podstiču i unapređuju ove principe vođstvom i ličnim primerom.

 

-.--.-Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak