Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (30)

Slučaj raseljenih Roma

Zapaljen jedan kontejner, Đilas nudi prihvatne centre

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Niste se kupali i ne znate sve padeže? Vreme je za selidbu
Niste se kupali i ne znate sve padeže? Vreme je za selidbu
PHOTO: BETA/AP DARKO VOJINOVIĆ

Gradonačelnik Beograda, nakon saopštenja Gradske uprave, izjavio je da će Romima iz nehigijenskog naselja na Novom Beogradu, koji imaju prebivalište u glavnom gradu, ponuditi da pređu u prihvatne centre * Samo nekoliko sati nakon što su završeni protesti protiv njih u Boljevcima, gde im se pretilo linčom, Romi iz Bloka 67 na Novom Beogradu, optuženi su da nisu hteli da prihvate smeštaj u kontejnerima koje im je Grad obezbedio tik uz stanovnike naselja koji su im obećali da će ih zapaliti zajedno sa „novim smeštajem” * UNHCR dopremio pomoć

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u nedelju, ubrzo nakon saopštenja Gradske uprave kojom se Romi optužuju da neće da žive u Boljevcima, da će im ponuditi smeštaj u prihvatnim centrima u Beogradu, a da će onima koji nemaju smeštaj u Beogradu platiti kartu do odredišta gde su prijavljeni.

„Spremili smo sve prihvatne centre u Beogradu koji pokrivaju i uzrast dece, uzrast punoletnih, kao i centre za stara lica. Sutra ćemo im ponuditi da pređu u te centre, s tim što se oni koji nemaju prebivalište u Beogradu moraju vratiti u one sredine iz kojih su došli u Beograd”, rekao je Đilas.

On je rekao da će grad platiti njihov povratak u te sredine i dodao da je to je zakon i da oko toga nema pregovora ni sa OEBS-om, ni sa UNHCR-om, ni sa nevladinim organizacijama. Najavio je i da će u ponedeljak razgovarati sa predstavnicima UNHCR-a i OEBS-a i preneti im stavove oko kojih, kako je rekao, nema kompromisa. Gradonačelnik Beograda je naveo da nije tačno da su Romi odbili da pređu u Boljevce iz razloga bezbednosti.

„Odbili su da se presele jer kažu da tamo nemaju od čega da žive, a ne žele da se bave poljoprivredom”, rekao je on i dodao da razume i strah stanovnika tog dela grada i da će ukoliko oni daju saglasnost, grad u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova obezbediti bezbednost na toj lokaciji. Đilas je rekao da grad ne preseljava Rome u nečije kuće, već na lokacije koje pripadaju gradu. On je kazao da je u nedelju jedan kontejner u Boljevcima zapaljen i da će od MUP-a tražiti da se nađu počinioci i da budu najstrože kažnjeni, jer, kako je naveo, jedan kontejner košta od šest do 10.000 evra.

Prema njegovim rečima, u naselju na Novom Beogradu porušeno je 28 privremenih objekata od koji je bilo nastanjeno 12, dok je 16 objekata bilo prazno.

„Po našim informacijama, prvi čovek tog naselja iznajmljuje kućice za 50 evra. On ima stan na Čukarici, a glavni je predstavnik tih ljudi. Sa takvim ljudima ja, kao gradonačelnik, neću razgovarati, kao što neću razgovarati sa predstavnicima nekih političkih partija koji koriste tu poziciju za svoje interese”, rekao je Đilas.

Đilas je pozvao Zaštitnika građana Sašu Jankovića da „siđe među te ljude i da razgovara sa njima, da zaštiti i njihova prava i poštovanje zakona”.

„Mora da im objasni da ne mogu da budu na mestima koja su ovakva, da moraju da se vrate u mesta iz kojih su došli, da ode u Boljevce i da objasni ljudima da nemaju pravo da sprečavaju da se u njihovo neselje nasele ljudi druge boje kože”, rekao je on i dodao da do tada „nema nijednu temu za razgovor sa njim”. Đilas je kazao da nije „ni moralno ni pošteno” što su tim ljudima obećavani stanovi i da ga najviše pogađa to što niko ne želi da kaže istinu.

„Niti oni hoće da kažu da neće da odu iz centra grada, niti ovi priznaju da neće da ih prihvate zato što su Romi. To je tragedija Srbije, protiv koje moramo da se borimo, ali zakonskim mehanizmima”, rekao je gradonačelnik.

On je kazao da počinju sezonski poslovi u Beogradu i da će pokušati da im nađu takve poslove, ali, kako je naveo, oni imaju „druge isplativije aktivnosti”. „To je biznis u kojem se koriste deca. Ta deca ne rade to zato što hoće, već zato što ih je neko naterao. Svi se bave nekim Dekadama Roma, a mi nismo mrdnuli nigde poslednjih pet godina”, rekao je on.

Grad: Romi odbili pomoć

Gradska uprava Beograda saopštila je u nedelju po podne da su Romi iz nehigijenskog naselja na Novom Beogradu odbili ponudu da budu raseljeni u Boljevce, uz obrazloženje da žele da ostanu u centru grada. U saopštenju Gradske uprave navodi se da su za Rome iz Bloka 67 na Novom Beogradu obezbeđeni kontejneri za smeštaj, mobilni toaleti i cisterne sa vodom, struja i kamioni za prevoz imovine.

„Uprkos tome, stanovnici tog nehigijenskog naselja odbili su pomoć grada Beograda uz obrazloženje da žele da ostanu u centru Beograda, što su neke od porodica i pismeno potvrdile”, navodi se u saopštenju.

Pomalo se čini kao da je Grad jedva dočekao da se dese rasistički ispadi i da Romi, u strahu za sopstveni život, odustanu od ponude i tako reše svojih muka gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Na sramno saopštenje Gradske uprave Beograda, koja nije ni pokušala da nađe neko drugo rešenje, reagovao je predsednik Udruženja raseljenih Roma sa Kosova i Metohije Enver Kovači, koji je agenciji Beta rekao da predstavnici porodica kojima su srušene kuće nisu odbili smeštaj u Boljevcima, ali da se plaše za bezbednost zbog protesta lokalnih meštana koji su sinoć blokirali put i zapretili da će zapaliti kontejnere. Kovači kaže da je Romima iz Bloka 67 potreban krov nad glavom, ali da su predstavnici Grada dopremili samo tri kontejnera, što nije dovoljno za smeštaj 47 raseljenih porodica, koje u proseku imaju po sedam članova. On je dodao da su Romi sa Novog Beograda noć proveli na otvorenom, pored vatre, i podsetio da su među ugroženima žene, deca, stari i bolesni. Ljudima, koji su noć proveli pod vedrim nebom niko nije pomogao, doneo im hranu, sem što im je Grad obezbedio vodu za piće. Pomoć je stigla u nedelju kasno po podne, kada su predstavnici Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji uručili dušeke i ćebad za Rome sa Novog Beograda.

Podsetimo, u subotu uveče oko 50 stanovnika Boljevaca, naselja u blizini Surčina, zatvorilo je put i pretilo Romima, čije je nehigijensko naselje sršeno dan ranije, da će ih zajedno sa kontejnerima zapaliti ako se budu doselili u njihovu „čistu” sredinu. Na ovu izjavu reagovao je samo državni sekretar Marko Karadžić, koji je jasno rekao da je to bio „pravi rasistički skup”. Policija je u nedelju ujutru saopštila da se protest mirno završio i da niko nije priveden.

Samo nedelju dana ranije, građani Južnog bulevara u Nišu predali su peticiju protiv inicijative da njihova ulica promeni naziv u Bulevar Šabana Bajramovića. Zvanično objašnjenje je bilo da će morati da menjaju adresu u ličnoj karti, mada su, usput, savetovali da je bolje da ime proslavljenog romskog pevača nosi neka od ulica u romskom naselju. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak