Stav
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (17)

Povodom Zakona o zabrani diskriminacije

Rabin protiv države

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: STOCK

Istupanje rabina Isaka Asiela u javnosti i političkom životu Srbije potpuno je neprimereno verskom poslu kojim se bavi. Podrška povlačenju Predloga zakona o zabrani diskriminaciji, i to u ime jevrejske zajednice Srbije, deo je politike retrogradnih snaga koje žele dominaciju vlasti, a ne demokratskih vrednosti savremenog sveta

Piše: Meir Gaon (Izrael)

Prema Ustavu Srbije i važećim zakonima, crkva je odvojena od vlasti. Ko god je pročitao primedbe koje su verske zajednice dale na predloženi zakon jasno će videti da je u pitanju zahtev da se krene sa revizijom Ustava, tako što će novopredloženim izmenama zakonskih odredaba verske zajednice postati deo državnog establišmenta.

Izložen reakciji i kritici dela članstva jevrejske zajednice u Srbiji, između ostalih i predsednika Saveza jevrejskih opština Aleksandra Nećaka, koji mu osporavaju pravo da govori u ime cele zajednice, Asiel svoju saglasnost pravda strahom da navodno ne dođe, zbog svojih propovedi u skladu sa Torom, pod udar predloženog zakona. Asiel tvrdi da je on jedini merodavan za verske poslove jevrejske zajednice u Srbiji, što mu niko nije osporio, verovatno jeste najmerodavniji, ali je sporno da li te propovedi, ukoliko ih iznosi van sinagoga, moraju biti u skladu sa zakonskim rešenjima, postojećim i budućim. Prilikom davanja saglasnosti rabin Asiel se nijednom rečju nije ogradio od bezrezervne podrške, pravdajući se kasnije da se njegovo slaganje sa povlačenjem zakona iz skupštinske procedure odnosi samo na član 21. predloženog zakona, a to je pitanje seksualnih sloboda. Kao neko ko je, kao Nenad Asić, promenio svoja ranija verska ubeđenja, ako ih je uopšte imao, prešavši u judaizam, bilo bi krajnje licemerno da sada daje svoj glas za ukidanje takvih sloboda koje su predviđene članom 18.

Da bi opravdao svoj brzopleti nastup na javnoj sceni, rabin Asiel daje primer iz Tore u kome se kaže da dva muškarca ne mogu da budu zajedno. Rabin se navodno plaši da, prema odredbama predloženog zakona, ne bude osuđen zbog diskriminacije, ako to bude javno propovedao. U Tori takođe piše da muž, ako je nezadovoljan svojom ženom, može da se prošeta tri puta oko kuće i brak je razveden. Možda se i Isak Ajgenmaht (Nenad Asić alijas Isak Asiel) na taj način razveo od prve žene? Danas u Izraelu samo Rabanut razvodi brakove, a i u drugim državama se zna koje institucije su zadužene za ta pitanja. Očigledno je u pitanju veštačka dilema i izbegavanje odgovornosti za učinjenu zloupotrebu položaja vrhovnog rabina. Jer, pozivajući se na zakone Tore, Asiel bi bio obavezan da propoveda razvod braka po zakonima Tore, kojih, uzgred, ima tačno 613, koliko ima zrna u naru – voćka, a mnogi od njih su danas neprimenljivi. Pre bi se reklo da bi zvaničnik verske zajednice trebalo da poštuje društvene norme koje su zakonom propisane. Između ostalog, ukoliko bi se čvrsto držao svojih stavova koje pravda pozivanjem na Toru, rabin Asiel bi trebalo da propoveda bigamiju. U Tori je dat jasan primer, brat umrlog muža mora da uzme njegovu udovicu – znači drugu ženu, što je po Tori dozvoljeno i u drugim slučajevima, odnosno, ako je neko drugi zainteresovan da je uzme, ostavi cipele kao odgovor da se slaže; cipele mu, valjda, dođu kao miraz.

-.-PHOTO: STOCK-.-Na radnom mestu: Isak Asiel, tvrda strujaIzdvojiti iz Tore samo deo koji se odnosi na seksualne slobode nije ni politički ni verski korektno. Danas u svetu ima mnogo država koje su zakonski regulisale bračne zajednice istog pola.

Uzgred, država Izrael je indirektno priznala brak između parova istog pola. Na primer, jedan muški par se registrovao u Torontu, Kanada – to nije jedinstven slučaj – vratili su se u Izrael i dobili ličnu kartu gde jasno piše da su bračni par. Nije im bilo lako, ali su jednu po jednu stvar isterali preko suda i dobili sve sporove u svoju korist, od lične karte do poreske prijave. Dve žene su dobile preko suda pravo da usvoje decu itd. Trenutno se u Izraelu vodi ideološka bitka za donošenje zakona o Brit zugiut, što bi se prevelo kao Savez parova, istog pola.

Stavljati poentu problema na pitanje bračnih odnosa istopolnih sudionika samo je maska za neprihvatanje drugih odredbi predloženog zakona, pre svega po pitanju ličnih sloboda, a da ne govorimo o tome da je to svesno zatvaranje očiju pred neumitnom stvarnošću, gde još niko nije ponudio bolje rešenje.

Oceni
2.60
Ostali članci iz rubrike Stav
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak