Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera

Nagrada za autorke monografije o Zenitu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Autorke monografije „Zenit 1921-1926” Vidosava Golubović i Irina Subotić dobitnice su nagrade „Pavle Vasić” za najbolji tekst iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, saopšteno je iz ULUPUDS-a

Monografija Zenit 1921-1926 u izdanju Narodne biblioteke Srbije, Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i Srpskog književnog društva Prosvjeta iz Zagreba, uz stručne tekstove Golubovićeve i Subotićeve, sadrži reprint izdanja avangardnog časopisa za umetnost i kulturu Zenit koji je pokrenuo Ljubomir Micić 1921. u Zagrebu.

„Posle višedecenijskog studioznog istraživanja dve autorke na kompleksan, metodološki postavljen i zaokružen način, pružaju kako stručnoj javnosti, tako i nešto široj populaciji, sveobuhvatan uvid u istorijat i sudbinu jednog od najradikalnijih avangardnih časopisa", naveo je žiri u obrazloženju za dodelu nagrade. Žiri je radio u sastavu Dragan Bulatović (predsednik), Gordana Stanišić i Nenad Makuljević.

Nagrada je ustanovljena 1995. godine u znak sećanja na uglednog srpskog slikara, kritičara i teoretičara primenjene umetnosti Pavla Vasića (1907-1993) i dodeljuje se za tekstove iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna, prateći jednogodišnju produkciju objavljenu u svim vrstama stručnih publikacija (monografijama, knjigama, zbornicima, televizijskim emisijama).

U selekciji su i autorske izložbe istoričara umetnosti koje prati odgovarajući stručni tekst, a osnivač nagrade je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a njen pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije. Pavle Vasić (1907-1993) završio je Pravni i Filozofski fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu u Ljubljani. Umetničku školu u Beogradu pohađao je od 1922. do 1924. godine. Slikarstvo je učio kod Jovana Bjelića.

Kao asistent uoči Drugog svetskog rata bio je zaposlen u Muzeju kneza Pavla. Tokom rata bio je u zarobljeništvu. Predavao je na Akademiji primenjenih umetnosti, kao i na Pozorišnoj i Muzičkoj akademiji u Beogradu i Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu.

Osim njegovog slikarskog opusa, objavio je brojne knjige, studije, članke i naučne radove.-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak