Region Kosovo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Obeležavanje godišnjice pogibije Adema Jašarija

Epopeja OVK

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U subotu se završava „Epopeja OVK”, tradicionalna manifestacija koja se širom Kosova organizuje povodom godišnjice pogibije prvog komandanta OVK Adema Jašarija

Raznim manifestacijama u organizaciji Vlade Kosova 5, 6, i 7. marta obeležava se „Epopeja OVK”, povodom godišnjice pogibije prvog komandanta OVK Adema Jašarija, što je događaj koji za Albance predstavlja početak borbe za slobodu.

Na grobove svih boraca OVK položeni su venci, a u Prištini je održana svečana akademija na kojoj su govorili predsednik Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i akademik Redžep Ćosja.

Na grob Jašarija u Prekazu u četvrtak su vence položili premijer Kosova Hašim Tači i delegacija Vlade Kosova, kao i lider opozicione Alijanse za budućost Kosova Ramuš Haradinaj. Cveće na grobu Jašarija položili su i drugi zvaničnici institucija i političkih partija Kosova.

Trodnevna manifestacija pod nazivom „Epopeja OVK” obeležava se brojnim kulturno-umetničkim aktivnostima širom Kosova u albanskim sredinama, koncertom ispred Narodnog pozorišta u Prištini dok će 7. marta, u 17.45 h u selu Prekaze biti naložene vatre.

Predsednik Sejdiu je rekao da su građani Kosova zahvaljujući požrtvovanju palih boraca sada slobodni. „Pored toga, potrebno je živeti u dostojanstvu u situaciji i uslovima da bi mogli da osete svoju slobodu i socijalno stabilnost”, rekao je Sejdiu dodavši da je budućnost Kosova „evroatlantska integracija i saradnja sa prijateljima Kosova”.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da je borba OVK imala multidimenzionalni karakter, imajući u vidu da je posle toga usledio razvoj Kosova do proglašenja nezavisnosti. Govoreći o potrebi sećanja na žrtve rata, premijer Hašim Tači izjavio je u Prekazu da institucije imaju veću odgovornost.

„Žrtva Adema Jašarija i cele porodice bila je poruka jedinstva, slobode, demokratskog poretka, nezavisne i suverene države”, rekao je Tači.

Vence na grobove položili su i opozicioni lideri, nekadašnji čelnici institucija, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, Demokratskog saveza Dardanije Nedžat Daci, kao i druge političke ličnosti.

Predstavnik porodice Jašari Murat, bratanac ubijenog Adema, kritikovao je institucije da nisu učinile dovoljno na zakonskoj zaštiti boraca, iako se oni moralno poštuju.

Inače, Skupština Kosova je 2008. godine usvojila zakon o penzijama pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, KZK, inače bivših članova OVK. Raspuštanjem Korpusa formirane su Bezbednosne snage Kosova, BSK. Zakonom se reguliše pravo na penziju svih pripadnika KZK koji nisu mogli da se učlane u BSK.

Za razliku od prethodnih godina, kada su pripadnici KZK-a organizovali i vojne parade, ove godine neće biti defilea pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova. Prvi čas nastave u svim osnovnim i šrednjim školama u četvrtak bio je posvećen komandantu Ademu Jašariju i borbi Oslobodilačke vojske Kosova.

Simbolično, ove godine manifestacija se održava pod sloganom „Čiča, gotovo je” (Bac, u kry), čime Kosovo poručuje Jašariju da je proglašena nezavisnost i da je njegov posao udrađen.

Pre 11 godina, 7. marta 1998. godine u sukobu sa pripadnicima vojske i policije u Donjem Prekazu poginuo je Adem Jašari i 50 osoba, od kojih su 20 bili članovi njegove uže porodice. Zbog velikog otpora srpskim snagama Jašari je proglašen „legendarnim komandantom OVK”. Pogibija porodice Jašari, prema ocenama kosovskih medija, predstavlja početak otvorenog rata na Kosovu između OVK i snaga Slobodana Miloševića. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Kosovo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak