Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Ministarstvo zdravlja legalizuje korupciju

Porođajne muke trudnica u Srbiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Porodilje u Srbiji će od 1. juna za dolazak svog ginekologa na porođaj, mimo radnog vremena, plaćati 20.000 dinara. Ideju direktora GAK Narodnog fronta, prihvatio je ministar zdravlja koji smatra da će se na taj način zaustaviti korupcija. Građanska inicijativa Majka hrabrost, međutim, smatra da je to način da se korupcija legalizuje, da se u mito lekaru ugradi i bolnica, odnosno ministarstvo, a da nijedan lekar, koji bi inače za porođaj dobio 500 evra, neće menjati tu tarifu za zvaničnih 10.000 dinara

-.-PHOTO: STOCK.XCHNG-.-Direktor ginekološko-akušerske klinike „Narodni front” u Beogradu Dušan Stanojević predao je zahtev Ministarstvu zdravlja da se ubuduće u toj kući naplaćuje prisustvo izabranog lekara na porođaju i to po ceni od 20.000 dinara. Polovina sume išla bi bolnici, polovina lekaru, a kako kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević, to bi sprečilo korupciju među zdravstvenim radnicima.

Protiv predloga, koji mnogi smatraju legalizovanjem korupcije, pobunilo se udruženje Majka Hrabrost. U izjavi za dnevni list Blic predstavnica udruženja Branka Stamenković kaže da se ovim neće ništa postići.

„Opšte je poznato da je nezvanična cena za potplaćivanje lekara prilikom porođaja 500 evra. Zato nijedan lekar neće doći da porodi ženu za 10.000 dinara. Ako ministarstvo prihvati ovaj predlog, imaćemo situaciju da žena mora da plati i 500 evra lekaru u džep kao mito i 20.000 dinara bolnici, koja se na neki način ugrađuje u sve to. Što se tiče žena koje ne budu imale novac, sigurna sam da će ih lekari svojim ponašanjem vaspitati da bi ubuduće znale šta rade. Imaćemo jednu legalizaciju korupcije”, rekla je Stamenkovićeva.

Ona smatra da Ministarstvo zdravlja mora da odluči da li je za sistem solidarnosti ili za privatizaciju, jer je ovo uvođenje privatizacije na mala vrata.

„U Srbiji ne postoji mogućnost izbora lekara. Porodilja ne može izabrati bilo kog ginekologa u zemlji, već to mora uraditi unutar jedne ustanove”, objasnila je Stamenković.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će to ministarstvo prihvatiti predlog direktora GAK „Narodni front” i da će to „rešenje” početi da se primenjuje od 1. juna.

„Svaka trudnica može da ima svog ginekologa, što i dobija u okviru zdravstvenog osiguranja. Ali ako počne da se porađa u dva ujutru i želi da njen ginekolog bude prisutan, treba zato da plati. Inače, postoji ekipa lekara koja dežura i u obavezi je da je porodi. Ovako se novac više neće davati lekarima u ruke, nego na kasu klinike, uz fiskalni račun”, rekao je Milosavljević za Blic.

Međutim, Branka Stamenković kaže da bi ministarstvo umesto što legalizuje korupciju trebalo da poboljša kvalitet usluga u porodilištima, tako da porodilje imaju jednako poverenje u svakog državnog ginekologa. U suprotnom, samo se eksploatiše strah trudnica.

„Strah od bola, odnosno epiduralna anestezija, naplaćuje se 10.000 do 12.000 dinara. Strah od toga da ćete biti u nemoćnoj situaciju eksploatiše se naplaćivanjem 2.000 do 15.000 dinara, uz prisustvo oca na porođaju. Strah od nehigijene naplaćuje se više hiljada dinara dnevno za apartman. I kad saberemo sve to, pa se na to dodaju i nezvanični troškovi, dolazite do sume po kojoj se, recimo, žena u Nemačkoj može poroditi u uslovima hotela sa pet zvezdica”, objasnila je Stamenković.

Svaki stalno zaposleni građanin Srbije plaća zdravstveno osiguranje u iznosu 15-20 odsto od ukupnih poreskih obaveza na zaradu, koje su otprilike 60 odsto celog dohodka. Za to, očigledno, dobija veoma malo, a da bi dobio zdravstvenu uslugu koja ne vređa osnovno ljudsko dostojanstvo, mora da bude spreman da da bar još tri prosečne plate u Srbiji.

Tako ako trudnica želi epiduralnu anesteziju, mora da plati pomenutih 130 do 150 evra, a uz to, ispod stola anestezilogu mora da da 250 evra. Pored toga, trudnica u državnim ustanovama u kojima ima besplatnu zdravstvenu zaštitu mora da plati i: Beta HCG test za utvrđivanje trudnoće, tripl, dabl test (zbog mogućih anomalija ploda), mesečni ultrazvučni pregled, amniocintezu, uzimanje raznih briseva kod ginekologa, od kojih većina nije neophodna, epiduralnu anesteziju, prisustvo pratioca na porođaju i od 1. juna zvanično plaća porođaj. -.--.-

Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak