Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Odlukom suda

Knežević i šesti mesec u pritvoru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Jedan od Kneževićevih branilaca, advokat Vićentije Darijević, ocenio je produženje pritvora skandaloznim. Prema njegovim rečima, pritvor je produžen kako bi mogli da se ispitaju uslovi pod kojima je preduzeće „Autobanat“ iz Zrenjanina na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza, zbog čega je bio produžen i prethodni put

Piše: Maja Živanović

Gradonačelniku Zrenjanina Goranu Kneževiću, koji je uhapšen 1. oktobra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama sa građevinskim zemljištem i u spornim tenderima, produžen je pritvor do 1. aprila. Ovo će biti šesti mesec koji Knežević provodi u pritvoru, a u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, nakon isteka ovog vremena on će biti pušten ili će protiv njega biti pokrenut postupak.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Vićentije Darijević, ocenio je produženje pritvora skandaloznim. Prema njegovim rečima, pritvor Kneževiću je produžen kako bi mogli da se ispitaju uslovi pod kojima je preduzeće „Autobanat“ iz Zrenjanina na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza, zbog čega je bio produžen i prethodni put.

„Ističemo negodovanje sa takvim stavom suda, činjenice koje navode nisu u vezi sa predmetom istrage po kojem je Goranu Kneževiću određen pritvor. Pritvor se u ovom predmetu, sasvim je izvesno, koristi kao sredstvo pritiska na druga lica kako bi rekli nešto kompromitujuće na račun Kneževića“, izjavio je Vićentije Darijević, najavljujući ulaganje žalbe na ovakvu odluku suda. 

Pored Gorana Kneževića, početkom oktobra uhapšeno je još nekoliko gradskih fukcionera, kojima se na teret stavljalo davanje u zakup građevinskog zemljišta, navodno nezakonita prodaja placa za izgradnju OMW pumpe, kao i sporni ugovori sa novosadskom privatnom firmom za obezbeđenje Gvozden. Istraga je kasnije proširena zbog ugovora sa jedriličarskim klubom u vezi sa placem kod Perleza, a poslednje proširenje istrage bilo je zbog navodnog pokušaja okrivljenih da kupe asfaltnu bazu za grad Zrenjanin, kao i sumnjive okolnosti pod kojima je preduzeće Autobanat iz Zrenjanina na tenderu dobilo poslove gradskog i prigradskog prevoza. Trenutno se u pritvoru, pored Kneževića, nalazi i Uglješa Grgur, vlasnik agencije Gvozden, dok su ostali okrivljeni pušteni da se brane sa slobode. Tokom prvog saslušanja Goran Knežević je negirao navode iz krivične prijave.

U vezi sa slučajem oglasili su se i predstavnici naftne i gasne grupacije OMW, koji su u saopštenju odbacili spekulacije da su umešani u nezakonite poslove, kojima se terete funkcioneri Zrenjanina. „OMV Srbija jasno naglašava da kompanija nije ni na koji način umešana u slučaj kojim se bave mediji“, saopšteno je iz kompanije, naglašavajući da OMV Srbija posluje u skladu sa srpskim zakonodavstvom i da je uvek je obezbeđivala sva neophodna odobrenja i dozvole koje zahtevaju državni organi.

U međuvremenu, u Zrenjaninu je počelo da se spekuliše oko toga da li će grad dobiti novog gradonačelnika. Tako se spominju imena među kojima su poslanica Branka Ljiljak, direktor Bolnice Mileta Mihajlov, prvi čovek zrenjaninskih demokrata Predrag Grgić, pa i raniji predsednik opštine Zlatko Kozlovački. Eventualni kandidat mora se nalaziti na odborničkoj listi, a procedura nalaže da ga gradskoj skupštini predloži predsednik skupštine Aleksandar Marton. Pre toga treba da usledi zahtev za opoziv Gorana Kneževića, koji treba da potpiše bar jedna trećina odbornika. U Gradskoj kući se saznaje da još uvek nema naznaka pokretanju ovakve inicijative. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi