Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Domeni

Zbogom .yu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Rok za produžavanje internet adresa u starom domenu sa nastavkom „yu“ ističe danas, a svi domeni koji ne budu produženi biće deaktivirani, što znači da se neće videti na internetu

-.-PHOTO: STOCK.XCHNG-.-
Kako je rekao Goran Milanković iz Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), do sada je produženo oko 2.500 adresa sa nastavkom .yu, od čega je od petka produženo oko 600. Milanković je dodao da je teško proceniti koliko aktivnih stranica će sutra biti isključeno sa interneta, budući da je deo adresa preregistrovan na novi domen .rs, a deo nije korišćen.

U .yu domenu je bilo 40.000 adresa, a prema podacima RNIDS-a 27.000 adresa je preregistrovano u novi domen sa nastavkom .rs. Precizni podaci o tome koliko adresa registrovanih u .yu domenu ne postoje, pošto se domen .yu nije plaćala godišnja naknada i nije vođena evidencija o tome koje adrese su aktivne.

Kako je ranije najavljeno, vlasnici domena sa nastavkom .yu moći će da u dodatnom roku, do 30. aprila, produže stare domene da bi oni ponovo postali aktivni, a ukoliko to ne učine, biće zauvek obrisani iz registra i neće moći ponovo da se aktiviraju. Kada su domeni deaktivirani, ne rade ni adrese elektronske pošte koje su za njih vezane. Domeni koji su produženi mogu da nastave da rade do 30. septembra ove godine, kada će domen .yu nestati sa svetske mreže.

Rok za preregistraciju internet sajtova državne uprave na novi domen sa nastavkom gov.rs istekao je krajem oktobra 2008. godine. Do danas je registrovano više od 49.000 adresa u novom domenu Srbije sa nastavkom .rs. Za sve poslove vezane za registraciju internet domena obratite se nekom od internet provajdera, to jest ovlašćenih registara .rs domena širom Srbije, čiji spisak možete naći na adresi www.rnids.rs.
-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak