Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (75)

Vlada Srbije plaća žrtvi
Miladina Kovačevića

Siledžija od milion dolara

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na sednici prošle nedelje Vlada Srbije odlučila je da plati 900.000 dolara odštete Kovačevićevoj žrtvi Brajanu Štajnhaueru, kao i 100 hiljada dolara kaucije, a tu odluku momentalno proglasila državnom tajnom! Kako „Borba“ saznaje, na ovaj način trebalo bi da se izdejstvuje da ceo slučaj Kovačević bude prebačen domaćem pravosuđu

e-novine

Najomiljeniji srpski siledžija Miladin Kovačević ovih dana ima razloga da slavi: nedavno je trijumfalno umarširao u Skupštinu Srbije, gde su se za njegovo društvo borili stari i novi radikali, ali ni mnogi drugi poslanici nisu bili gadljivi na Miladinov ubitačni šarm – izgledalo je kao da je sam Mesija sa poternice Interpola ušetao u parlament dok se rukovao i ljubio sa obožavaocima, zahvaljujući na čestitkama povodom njegovog herojskog dela na tlu neprijateljske Amerike.

Nakon Skupštine Srbije, kako piše list „Borba“, slavlju se pridružila Vlada. Na sednici prošle nedelje odlučila je da plati 900.000 dolara odštete Kovačevićevoj žrtvi Brajanu Štajnhaueru, kao i 100 hiljada dolara kaucije, a tu odluku momentalno proglasila državnom tajnom! Kako „Borba“ saznaje, na ovaj način trebalo bi da se izdejstvuje da ceo slučaj Kovačević bude prebačen domaćem pravosuđu.

Kovačević je, da podsetimo, prošle godine zverski pretukao kolegu-studenta Brajana Štajnhauera, koji je mesecima u komi; priveden u policiju, Kovačević je ostavio svoj pasoš i uz kauciju od 100.000 dolara (za koju se još uvek ne zna da li je plaćena od strane roditelja ili od strane države Srbije) pušten da se brani sa slobode. Zahvaljujući vezama u njujorškom konzulatu, Kovačević je preko konzula Igora Miloševuića dobio novi pasoš i – ekspresno pobegao iz Amerike da bi, naravno, u Srbiji bio dočekan kao Srpski Heroj, neuništivi borac protiv Novog Svetskog Poretka.

-.-PHOTO: BETA/AP -.-Vredi svaki dolar: Udarna pesnica SrbijeProblem „Kovačević“ postao je jedna od najvećih prepreka odnosima između Srbije i SAD: pre nego što je postala državna sekretarka, Hilari Klinton bila je, recimo, među prvima koji su poveli kampanju da se Miladin Kovačević – uredno na listi Interpola – što pre izruči američkom pravosuđu. Odbijanje Srbije da izruči Kovačevića pretvorilo se u farsični otpor velikim svetskim silama: mnogi nacionalistički mediji ubili su se od sulude argumentacije kojom su, tobož, dokazivali da se Srbija saginjati neće i da na šakama Miladina Kovačevića leži istina o Žrtvama i Zločincima. Drugim rečima: nema izručenja onima koji su nas bombardovali i priznali tzv. Kosovo! Istovremeno, slučaj Kovačević pokazuje da su kriterijumi za „Srpskog Heroja“ doživeli sunovrat: nekada je za ovu prestižnu titulu bilo potrebno mukotrpno ubijati, danima i noćima, hiljade i hiljade civilnih neprijatelja (šifra: Mladić), a danas je dovoljno u nekom američkom baru pretući Amerikanca jevrejskog porekla i poslati ga u višemesečnu komu. Kuda to ide Srbija?

Pokušaj Vlade da parama zataška međunarodni diplomatski incident tipični je srpski običaj – Vlada želi da veruje da je sića od milion dolara dovoljna da Štajnhauer (koji je, inače, započeo tuču i verovatno sam sebe povredio u nameri da napakosti Srbiji – šifra: Markale) odustane od tužbe i prizna da naš Miladin ni mrava ne bi zgazio, a kamoli njega, Brajana. Ostaje pitanje zbog čega je donacija od milion dolara državna tajna. Znači li to da Vlada sumnja da u Srbiji postoji neko ko se neće složiti da se pomogne našem Miladinu?

Očigledno je da je Miladin, pored odbrane i zaštite Kosova, diplomatski prioritet Vlade Srbije: nije nam jedino objašnjeno da li će se proces protiv Srpskog Heroja nastaviti pred domaćim sudom ili ćemo i sudu uplatiti neke pare da ne sudi Kovačeviću?
Ukratko: sve za Kovačevića, Miladina ni za šta!


Oceni
1.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak