Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Prvi koraci ka decentralizaciji kulture

Obnova niške opere

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Posle više od 40 godina od prestanka rada Opere niškog Narodnog pozorišta, u četvrtak je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Niša održan inicijativni sastanak povodom obnove operske scene u Nišu

e-Novine

Uz aktivno učešće visokih gradskih funkcionera, direktora institucija kulture te kolega iz Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, razgovaralo se o konceptu i načinu rada i razvoja ove popularne muzičko-scenske delatnosti, uz opštu saglasnost prisutnih da je stalna operska scena u Nišu opravdana i potrebna, te da su se za njeno autonomno postojanje i delovanje stekli svi organizacioni, kadrovski i materijalni uslovi.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Dejan Savić, koji je pokrenuo ideju o obnovi Niške opere pre skoro 20 godina, u vreme kada je u ovome gradu radio kao šef dirigent Niškog simfonijskog orkestra, izložio je moguće forme i aspekte funkcionisanja ove nove kulturne ustanove, koja će najvećim delom na jednom mestu okupiti umetnike i stvaraoce iz Niša, profila i stručnosti koji su Operi neophodni. Predviđeno je i aktivno učešće Niškog simfonijskog orkestra, gradskih horova i Narodnog pozorišta kao institucionalne baze, uz zaključak da je Nišu neophodna nova višenamenska dvorana koja će biti kadra da udomi simfonijske koncerte, opersko-baletske predstave, kongresne i druge slične aktivnosti koje se danas u gradu odvijaju uglavnom u neadekvatnim prostorima. Naglašen je izuzetno povoljan geografski položaj grada, pogodan za razvoj saradnje sa srodnim kućama u republici i međunarodnih kontakata sa operama u regionu. Najzad, prisutni gradski čelnici su potvrdili spremnost da se maksimalno založe za realizaciju ovog projekta, koji neće predstavljati nepremostiv izdatak za gradski budžet, uz obavezu da se određena sredstva obezbeđuju i mimo njega.

Na sastanku je odlučeno da se u roku od nekoliko meseci sačini projekat za koji su zaduženi Niški kulturni centar i Narodno pozorište, uz pomoć eksperata iz Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak