Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Ćurin otvorio izložbu ilustracija

Think Ink u Splitu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U subotu je u Splitu, u galeriji Čokot, legendarni ilustrator i strip-crtač Alem Ćurin otvorio svoju izložbu, na kojoj su uglavnom predstavljene ilustracije iz Ferala

e-Novine

Galerija Čokot u Getu, u Rodriginoj ulici, definitivno je bila tijesna za sve fanove estetike Feralovog ilustratora. Par riječi na otvorenju je rekao Predrag Lucić. Slučaj je htio, ili možda ne, da se otvorenje poklopilo sa polugodišnjicom prestanka izlaska Ferala. Posljednji, 1185. broj iz tiska je izašao 20. lipnja 2008. Predrag Lucić je u kratkom govoru prizvao dane kad je Ćurin srijedom navečer, između ostalog, zaključivao novi broj tjednika sa novom ilustracijom.

Na izložbi su uglavnom prezentirane ilustracije iz tog vremena. To je ujedno bio podsjetnik na možda najkvalitetniji, dizajnerski dio Feralovog tima, u kojem je Alem Ćurin bio jedna od važnih karika. Rezultat dugogodišnjeg rada tog dizajnerskog tima je i činjenica da je, unatoč relativno skromnim uvjetima, dizajn i prelom tjednika Feral Tribune puno desetljeće bio apsolutno superioran na hrvatskom tržištu, pa i šire u regiji, kako se ovih dana običava kazati. S obzirom na to da su ti „herojski dani” prošli, teško je vjerovati da se u tiskanoj formi dio toga može ponoviti. Tim vrijedniji je ovaj mali iskorak u prošlost Ćurinova i Feralova opusa.

Alem Ćurin rođen je 1953. S papirom se druži ima već tridesetak godina, kao slikar, grafičar, striper i ilustrator, a i riječi mu se često lijepe za isti. Tako je to kad papir trpi sve. Od prvoga broja Feral Tribunea stalni je suradnik kao ilustrator. Tokom 1991. osniva samostalnu, nezavisnu, te inokosnu grafičku radionicu Think ink, čiji su radovi predstavljeni u galeriji Čokot. Za rad „Ima me – nema me”, Ćurin je ove godine dobio Gran pri šestog Međunarodnog salona stripa u Beogradu.

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak