Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Uspešna akcija

Zatvorena jedna, otvorena nova fejsbuk grupa „Nož, žica, Srebrenica”

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sinhronizovanom akcijom bošnjačkih, hrvatskih i srpskih web aktivista facebook grupa „Nož, žica Srebrenica” izbrisana je sa spiska postojećih na internet nebu.

Samo za tri dana od nastanka grupe Close group Nož, žica, Srebrenica poslato je 14.000 zahteva što je bilo dovoljno da administratori zatvore grupu koja je veličala najveći zločin počinjen u Evropi nakon drugog svetskog rata.

Ova vest je izazvala veliku pažnju lokalnih ali i svetskih medija, a udela u ovome imaju i aktivisti grupe koji su obavestitli veliki broj medija o akciji.

„Poslao sam mailove medijima ORF-u, ZDF-u i BBC World Service. To je bilo namanje što sam mogao da uradim”, kaže aktivista Jasenko Diz.

Vest o akciji preneli su Reuters, Detuche welle, Betanews, America online, bečki Standard, Washington post, MSN NBC, a informaciju su objavili i mediji u Brazilu i Novom Zelandu.

Ova akcija pokazala je kako brzina i umreženost mogu za kratko vreme da donesu pozitivne rezultate.

No dok su administratori Facebooka delovali brzo, kako stvari stoje slične reakcije neće biti u Srbiji, jer kako kažu u Posebnom tužilaštvu za dela visokoorganizovanog kriminala „zakon nije definisao mogućnosti da reaguju u slučaju širenja nacionalne, verske i rasne mržnje putem interneta”.

Možda bi ipak trebalo da razmisle o promeni zakona jer se danas već pojavila nova grupa istog imena. Nije valjda da o koljačkim sklonostima naših građana više treba da brinu administratori Facebook-a od organa Republike Srbije.-.--.-


Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak