Kultura Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Premijera predstave posvećene mladom Trebinjcu

Epilog o Srđanu Aleksiću

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Trebinjsko pozorište „Slovo” u četvrtak naveče premijerno je izvelo predstavu „Epilog”, koja govori o Srđanu Aleksiću, mladom Trebinjcu koji je, braneći prijatelja Bošnjaka, tokom prošlog rata u BiH 1993. godine, tragično izgubio život.

Predstavu je režirao Predrag Ćurić, a u ulozi Srđana Aleksića kao Hamleta bio je mladi srbijanski glumac Al Drubi Kristian.

„Drago mi je što smo u dostojanstvenoj tišini odgledali i odslušali sjećanje na Srđana. Mislim da je dobro i lijepo da Trebinje, kada je već imalo Srđa, pretvori to u jedno sjećanje i jednu usponeu korisnu za naraštaje koji dolaze. Dođu vremena kad je i umrijeti lijepo i potrebno, kad je i smrt vrijednija od života. Ja želim da takva vremena ne dolaze, već da mladi svijet živi svoj život“, rekao je nakon predstave Srđanov otac, Rade Aleksić.

Reditelj predstave Predrag Ćurić pojasnio je kako su došli na ideju da naprave predstavu u znak sećanja na Srđana Aleksića.

„Na priču koja evocira uspomene na Srđana Pozorište Slovo se odlučilo zato što je on bio i veliki glumac i veliki čovjek, odgovoran i prema svom talentu, i prema svom osjećaju časti, prema svojim precima i prema nama koji smo nastavili da živimo”, rekao je Ćurić nakon premijere predstave.

Premijeri predstave Epilog prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Zoltan Banjik, koji je podsjetio da jedna ulica tog grada nosi ime Srđana Aleksića i da će inicirati da se predstava prikaže i u Novom Sadu. U toj predstavi korišteni su materijali iz dokumentarnog filma Srđo, koji je uradila RTS, a cjelokupan projekat su podržale i Evropska komisija i opština Trebinje.

Srđan Aleksić i sam je bio član pozorišta Slovo i za svoje nastupe dobio i pozorišne nagrade. -.--.-Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak