Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (21)

Novi Sad odaje počast ubijenom Trebinjcu

Sećanje na Srđana

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Komisija za davanje imena ulicama Skupštine Novog Sada prihvatila je u četvrtak inicijativu da se jedan prolaz u centru glavnog grada Vojvodine nazove po Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je ubijen u rodnom gradu dok je pokušavao da zaštiti svoga sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

Komisija za davanje imena ulicama uputila je inicijativu gradskoj Komisiji za kulturu da se postavi i spomen-ploča u budućem Prolazu Srđana Aleksića, u strogom centru grada. Inicijativu je podnela koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je u obrazloženju navela da će Novi Sad kroz ovaj simboličan čin pokazati istinsku želju za normalizacijom odnosa u regionu i potvrditi karakter grada koji odlikuju tolerancija, multietničnost, multikulturalnost i višekonfesionalnost.

Prethodno se u januaru ove godine više od 120 nevladnih organizacija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine založilo kod gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića. U januaru 2008. u Bihaću je takođe pokrenuta inicijativa da se jedna ulica nazove po mladiću koji je u vreme bezumlja uspeo da ostane čovek i to ga je koštalo života.

Ove godine, 27. januara, navršilo se 15 godina od smrti Srđana Aleksića, koga su ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske jer je pokušao da od njih odbrani prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Napadači su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Od zadobijenih povreda prvo je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, podlegao povredama, 27. januara 1993. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

-.-PHOTO: STOCK-.- Pokazao svojim delom da se čovekom može ostati i u teškim vremenima: Srđan AleksićSrđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. Prošle goidne Helsinški odbor za ljudska prava Bosne i Hercegovine dodelio mu je posthumno povelju. Kako je tada objasnio predsednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, „Srđan je svojim delom pokazao da se čovekom može biti i ostati i u teškim vremenima”.

Priznanje je u Sarajevu primio Srđanov otac, Rade Aleksić, koji je i glavni akter potresnog dokumentarnog filma Srđo, koji je prošle godine snimljen u produkciji Radio-televizije Srbije.

Nevladine organizacije su podsetile da je prošle godine i gradonačelnik Trebinja, Dobroslav Ćuk, obećao da će rodni grad podići spomenik Srđanu Aleksiću, ali da od tog obećanja nije bilo ništa.

Rade Aleksić je pre rata ostao bez jednog sina, a za vreme rata izgubio je i drugog sina. Danas živi sam u Trebinju i sreće ubice svojeg sina koje slobodno šetaju tim gradom. U jednom od intervjua Nezavisnim novinama rekao je: „Nisu oni imali namjeru da ubiju Srđana, već se to jednostavno desilo. Ali, nije se moralo desiti da do te grubosti dođe, nisu morali nasred ulice napadati nezaštićene momke, ni onog preplašenog Bošnjaka, niti mog sina. Nije više bitno ni ko su oni bili, bitno je to da su oni tada udarili na čovjeka, želeći svojim čizmama i kundacima poništiti sve ono čovječno i plemenito što je predstavljalo najljepši dio Trebinja. To je možda ono što najviše boli.”

U vreme kada je u toku bilo suđenje za ubistvo njegovog sina, Rade Aleksić je doživljavao i razna poniženja koja nikada neće zaboraviti. Među njima je i rečenica jednog od advokata, branioca optuženih: „Tako mu i treba kada je branio muslimana.”

„A moj Aći, tako smo Alena svi odmila zvali, sada je u Švedskoj, oženio se, ima dvoje djece. Svakog me ljeta obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob s velikom ikebanom, a onda kod mene. Eto, toliko sam uzbuđen da mu se ni prezimena ne mogu sjetiti. Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu ni značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas vjerujem”, rekao je Rade Aleksić tada Nezavisnim novinama.

* Deo iz filma Srđo

Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak