Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

RTS ne trpi kritiku

TIJANIĆ PROTIV NEMEČEKA

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U seriji optužbi protv bivšeg urednika filmskog programa, RTS poteže patriotski argument: Nemeček je, kažu, uglavnom emitovao horor filmove, od kojih većinu, namerno i zlurado, na najveće srpske verske praznike! Strava u Takovskoj ulici!

Ekipa e-novina

Očigledno nemajući pametnija posla, tzv. Javni Servis Aleksandra Tijanića (koji, inače, funkcioniše pod sloganom “Vaše pravo da ne znate ništa”) ovih se dana intenzivno bavi likom i delom Roberta Nemečeka: nekadašnji urednik filmskog programa RTS u nekoliko intervjua i autorskom tekstu za e-novine bio je kritičan spram uređivačke politike Tijanićeve kuće, ističući HRT kao primer kako funkcioniše pravi Javni servis.

Povodom Nemečekovih izjava, pres služba nečega što se zove RTS objavila je sledeće:

-.-PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ-.-Čovek za sva vremena: Aleksandar Tijanić"Javni medijski servis Srbije žali što je Robert Nemeček, posle šetnje kroz pet televizija, opet ostao bez angažmana. Do raskida radnog odnosa došlo je zbog toga što gospodin Nemeček nije želeo da finansijskim organima RTS-a omogući kontrolu finansijskog poslovanja redakcije. Kada je reč o ‚šoderu’ koji, kako kaže gospodin Nemeček, RTS pušta u udarnim terminima, navodimo neke od ‚krš’ filmova koje je gospodin Nemeček odložio u fioku. Između ostalih, mogao je, a nije emitovao filmove : ‚Bili Eliot’ Stivena Daldrija, ‚Obični ljudi’ Roberta Redforda, ‚Visoke potpetice’ Pedra Almodovara, ‚O, brate gde si’ braće Koen, ‚Život je lep’ Roberta Beninija, ‚Petparačke priče’ Kventina Tarantina... U pomenutom periodu, Nemeček je pompezno emitovao film ‚Neuspela mućka’, preteču svih ‚treševa’ u domaćoj kinematografiji. Ovome treba dodati i brojku od osamdesetak horora, od kojih je većina emitovana više puta, uglavnom usred verskih i drugih praznika, naspram svega 24 srpska filma, koliko ih je za tri godine prikazao na srpskoj televiziji.

Što se tiče HRT, ne sporimo produkcioni kvalitet te televizije, ali gospodin Nemeček očigledno nikada nije gledao informativni program HRT-a niti čitao izjave hrvatskih kritičara medija koji jasno govore o HRT-u kao o strogo kontrolisanoj televiziji koja je sa programa skidala pojedine emisije i cenzurisala svoje voditelje. Kada je reč o premijernim serijama, HRT nije ni za epizodu ispred RTS-a jer su nam sve dostupne istovremeno. Primera radi, ono što u Hrvatskoj emituje nekoliko televizija (‚Nova’, RTL i HRT), kod nas objedinjuje RTS: ‚Bekstvo iz zatvora’(serija koju je Nemeček u fioci držao skoro godinu dana), ‚Očajne domaćice’(nove sezone), ‚CSI - Las Vegas, Njujork, Majami’ (sve nove sezone)”.

„Razumemo” - nastavlja se u saopštenju - „da je Robert Nemeček pogođen činjenicom da je filmski program RTS-a od njegovog odlaska znatno unapredio svoj rejting. Primera radi, u prvih šest meseci ove godine, rejting filmskog programa je za oko četvrtinu veći u odnosu na isti period prošle godine. Identičan trend rasta zabeležen je i u udarnom delu sezone. Sa željom da gospodin Nemeček uskoro nađe posao, RTS će nastaviti da emituje najgledaniji filmski i serijski program na zadovoljstvo miliona gledalaca”.

+++

ODGOVOR ROBERTA NEMEČEKA


Pobijanje neistina: Robert NemečekPošto u tekstu koji potpisuje PR služba Javnog medijskog servisa Srbije dominiraju čiste neistine, voleo bih da ih pobrojim i istaknem. Ne ulazim u to šta je od toga neznanje, šta namerna laž, a šta posledica rekla-kazala.

LAŽ BR. 1:

Robert Nemeček nikada nije radio na pet televizija, bar ne do današnjeg dana. Gorenavedeni nikada nije "ostao bez angažmana", već je svaku televiziju napuštao svojom voljom, pa se to odnosi i na Javni medijski servis Srbije. Postoji zvaničan zahtev za prekid radnog odnosa, koji postoji i u arhivi RTS, i isključiva inicijativa bila je na strani gorepomenutog.

LAŽ BR. 2:

"Nije želeo da finansijskim organima RTS-a omogući kontrolu finansijskog poslovanja redakcije" - teško je komentarisati koliko je to bez osnova. Svaki sklopljen ugovor se nalazi na više mesta i dostupan je bilo kome koga to zanima za bilo koju vrstu inspekcije, a ukupna vrednost ugovora se zaključivala u visini godišnjeg budžeta za taj program, koji se utvrđivao početkom kalendarske godine. Šta sam ja imao da želim i ne želim kada je to moglo da se uradi i bez mene u svako doba. Na stranu što su dolazile i inspekcije iz ministarstava koje su bez problema imale uvid u sve i nisu našle nikakvu nepravilnost.

LAŽ BR. 3:

"Mogao je, a nije emitovao filmove.....": "Bili Eliot" je emitovan dva puta u udarnim terminima, "Obični ljudi" takođe u terminu u 14:00 na 2. programu, "Visoke potpetice" su toliko puta emitovane po svim televizijama, da sam smatrao kako je bolje da prođe neko vreme pre sledećeg emitovanja. Moj omiljeni film "O brate gde si" je čekao bolji termin, pošto nije film velikog komercijalnog potencijala, bar nije bio u vreme kada se za svaki film u udarnim terminima očekivala gledanost od desetak posto, "Život je lep" i "Petparačke priče" nisu mogli da budu emitovani zato što RTS nije platio licencu dobijenu od firme Pro Vision, bar nije dok sam ja bio tamo.

Odakle ideja da je "Neuspela mućka" preteča svih treševa, nije mi poznato, ali taj film je nabavljen kompenzacijom preko marketinga RTS i praktično je dobijen besplatno, pa pošto je premijerno prikazan na srpskoj televiziji dobio je pažnju koju zavređuje, ni veću ni manju. Istina je da nikada nisam gledao informativni program HRT, kao ni RTS, jer me generalno ne zanima, a kada gledam, gledam ga na TV B92, danas, kao i uvek.

LAŽI BR. 4 i 5:

"HRT nije ni za epizodu ispred RTS-a" i "jer su nam sve dostupne istovremeno". Ovo je moglo da izađe ili iz neke totalne neznalice ili konvulzivnog lažova. HRT emituje SVE relevantne strane serije, koje nešto znače u svetu, RTS takoreći ništa, pa i ono što sam ja doneo pred ekrane. Ako su HRT i RTS po serijama isto, molio bih da mi se objasni kada će se na RTS-u emitovati serije: "Lost" (najgledanija serija na svetu) "Fringe" (nova serija J.J.Abramsa), "Dexter", "Closer", "Weeds", "Men On The Trees", kao i nove epizode serija koje su u moje doba išle na RTS: "Zločinačke namere", "Specijalne žrtve", "Monk" i druge koje HRT uredno prikazuje. Spisak bi bio predug, ako bi se sve nabrojalo. Odgovorno tvrdim da RTS-u nije dostupna nijedna serija najvećih svetskih kompanija, kao što su: Warner, Columbia, Universal i mnoge druge. HRT-u su sve ove serije dostupne.

LAŽ BR. 6:

Početak licence za "Bekstvo iz zatvora" je bio četiri meseca pre mog odlaska, a ne godinu dana. Pošto sam bio uveren da gledaoci više vole da seriju u nastavcima gledaju svaki dan, a ne jednom nedeljno kako sada ide na RTS, imao sam nameru da prošlog leta emitujem tu seriju onako kako bi gledaocima više odgovaralo, ali sam napustio RTS krajem aprila.

Za podsećanje, serije "CSI / Las Vegas, Njujork, Majami" ja sam preneo na RTS sa B92 koji je pre toga emitovao ove serije. Ne znam čemu isticanje nečega što je ostalo za mnom.

LAŽ BR. 7:

Slatko me je nasmejala glupost da je filmski program RTS "unapredio svoj rejting", pošto su dnevna istraživanja dostupna svakome koga to zanima, a ona pokazuju drugačije. Naglašavam da su pred moj odlazak, u prva četiri meseca prošle godine, strani filmovi imali gledanost koja je išla i preko 18%, pa ne bi bilo loše da se vidi deset najgledanijih stranih filmova godinu dana kasnije na RTS. Ja to znam, ali zbog onih kojima je upućena ova laž ne bi bilo loše da se vidi.

LAŽ BR. 8:

"Nemeček je puštao horore na verske praznike!" Bilo bi dobro to potkrepiti golim činjenicama: koji film i na koji praznik. Makar jedan! Pod moralnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da to nije tačno, mada bih napravio jednu digresiju. U većini evropskih zemalja se na verske praznike u noćnim terminima emituju i filmovi koji demostriraju pobedu dobra nad zlom, bez obzira što bi neki mogli da se podvedu pod horor. Na primer, 2006. godine je u Engleskoj na Božić emitovan film "Isterivač đavola" uz obrazloženje da "snaga krsta pobeđuje đavola i svako drugo zlo" i da je to potpuno prigodan film za tu priliku, za razliku od filmova kao što su "Predskazanja" ili "Rozmerina beba" u kojima đavolje sile nisu pobeđene, pa ne bi bile zgodne za taj dan. Ovo nije moj stav, samo komentar.

Za kraj, nije loše da se neko potpiše ispod saopštenja RTS za slučaj da se ova gomila laži iznese pred sud, koji bi lako procenio koje su zakonske konsekvence ovakvog obmanjivanja javnosti i pokušaja omalovažavanja mog rada.

Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak