Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Ministar prosvete i vrednosti koje je promovisao Milošević

O idealima i krvi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dve sumanute post mortem analize koje se lagano i sve opasnije, ako opasnije može biti, preseljavaju u istoriju. Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na bezočnu laž, pogotovu ako je to u vlastitu odbranu i to pravo pripada i ministru, ako je zadužen za obrazovanje dolazećih generacija. Žarko ga je Obradović svojski iskoristio, dakle, lagao je. Ako nije, u šta je teško poverovati, onda to potvrđuje sablasne slutnje vlasnika biračkog prava u vreme stvaranja prirodne koalicije da je sve mnogo strašnije nego što izgleda. Normalni nariču u sebi, pa se nešto i ne čuje.

-.-PHOTO: EPA/SAŠA STANKOVIĆ-.- Nastavak ideje: Ivica Dačić na grobu ispod lipePiše: Bojan Tončić

Bejaste li, braćo moja mlada / Da l' bejaste vi na groblju kada / Aj na groblju, na golemu / Pa uvek smo mi na njemu (Zmaj)

Uoči najavljenog proglašenja dokumenta o pomirenju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, stranački drugovi i nastavljači dela Slobodana Miloševića, haškog robijaša koga je smrt sprečila da dočeka justifikaciju svojih zlodela, položili su cveće na njegov grob pod lipom u dvorištu porodične kuće u Požarevcu. Ministar prosvete i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Žarko Obradović, izjavio je u duhu pomirenja da SPS „stalno mora da naglašava vrednosti koje je
promovisao Slobodan Milošević.

-.-PHOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ-.- Pravda, ravnopravnost i genocid: Ministar prosvete„Mi imamo moralnu, partijsku i ljudsku obavezu da posetimo njegov grob. Za nas je obilazak ovog mesta prilika da se podsetimo svih onih vrednosti koje je predsednik Milošević za života promovisao. To mi socijalisti moramo stalno da naglašavamo, pošto očigledno postoji pokušaj revizije istorije, rekao je Obradović u primetnom odsustvu Borisa Tadića i ostalih koalicionih partnera, zvaničnih i onih iz senke.

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na bezočnu laž, pogotovu ako je to u vlastitu odbranu i to pravo pripada i ministru, ako je zadužen za obrazovanje dolazećih generacija. Žarko ga je Obradović svojski iskoristio, dakle, lagao je. Ako nije, u šta je teško poverovati, onda to potvrđuje sablasne slutnje vlasnika biračkog prava u vreme stvaranja prirodne koalicije da je sve mnogo strašnije nego što izgleda.

Čujmo: „Slobodan Milošević je tokom života i na suđenju u Haškom tribunalu pokazao da je bio posvećen idealima slobode, pravde i ravnopravnosti (Obradović). To se dogodilo u senci lipe gde će se promovisati knjiga znakovitog naslova „Slobodan Milošević  Prilog istoriji 20. veka. Dok se s tim štivom ne upoznamo, da vidimo šta je izvesno: „Optužen je za genocid; saučesništvo u genocidu; deportacije; ubistvo; progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; nehumana dela/prisilno premeštanje; istrebljenje; zatočenje; mučenje; hotimično lišavanje života; protivpravno zatočenje; hotimično nanošenje velike patnje; protivpravne deportacije ili premeštanja; uništavanje i oduzimanje imovine širokih razmera koje nije opravdano vojnom nuždom, a izvedeno je protivpravno i bezobzirno; okrutno postupanje; pljačku javne ili privatne imovine; napade na civile; uništavanje ili hotimično nanošenje štete istorijskim spomenicima i ustanovama namenjenim obrazovanju i religiji; protivpravne napade na civilne objekte; hotimično nanošenje velike patnje (Haške optužnice protiv predsednika Srbije i SR Jugoslavije za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, za Sloveniju se izvukao, kao što se izvukao inače).

-.-PHOTO: EPA/RADE PRELIĆ-.- Kao da je bilo juče: Milošević na GazimestanuČak i birokratski jezik tužilaca može da zvuči jezivo. Samo je sticaj nesrećnih okolnosti što ga ravnatelj Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Radoš Ljušić, još nije ubacio u udžbenike istorije, no to će, nakon ovog nadgrobnog izlaganja ministra koji ima ambiciju da sastavi do kraja bar jedan mandat (apsolutno realno!), imati da bude prioritet, ne za pečatanje libri o državnom trošku, nego i za prelaznu dvojku. Naravno, kao dokaz mržnje prema Srpčadi i Srbima starijim. Tako će biti sprečena revizija istorije.

Da li će pripadnici zlikovačke organizacije zvane Socijalistička partija Srbije i na sednicama vlade u Nemanjinoj, baš kao na grobu u Požarevcu, da se podsećaju „svih onih vrednosti koje je predsednik Milošević za života promovisao, recimo, „hotimičnog nanošenja velike patnje”, „oduzimanje imovine širokih razmera”. Da li će one, vrednosti, naći svoje zasluženo mesto u predlozima zakona, uredbi, pravilnika, u izvesnom kadrovskom provetravanju, kao što bi rekao pokojni predsednik („Jedite i spomenite, govori se na parastosima). 

Ako su Zmaja čitali, socijalisti misle o vlastitom angažmanu 20. avgusta u duhu Svetlih grobova, neka mi ne zamere oni koji ovo smatraju svetogrđem), kao što i gensek radikala Aleksandar Vučić na grobu nesrećnog Ranka Panića koji je glavom platio svoj nakazni patriotizam dokazivan policiji na beogradskim ulicama „položio život na oltar otadžbine. Pogodilo se, u samo dva dana imamo dve grobljanske priče, o žrtvi, štagod ona radila na ulicama Beograda (da ne bude zabune, morala je da bude sprečena), i njenom suštinskom krvniku koji ju je projektovao.

Greška, nije se pogodilo, u državi koja ima toliko starih i novih datuma iz istorije uvek se neki poklope. Dve sumanute post mortem analize koje se lagano i sve opasnije, ako opasnije može biti, preseljavaju u istoriju.

Normalni nariču u sebi, pa se nešto i ne čuje.-.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak