Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Web igrice srpskih fašista

UBIJ ČEDU JOVANOVIĆA!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA/MILE GVOZDENOVIĆ

U aktuelnoj verziji, “Ubij Čedu”, igra se tako što se nišani na portert Čedomira Jovanovića, koji se jednim klikom miša pretvara u mrlju krvi. Zabavna, koljačka razbibriga, bar koliko i politička smatranja Koste Čavoškog, sve po meri intelekta onih nacista koji svoj web-sajt krase sloganom: “Srb je Hristov, raduje se smrti. Više nego životu u poniženju”

Ekipa e-novina

Prepoznatljiv po idiosinkratskom pravopisu, skrpljenom devedesetih od ostataka antivukovskih rasprava iz 19. veka i modernih paranaučnih ispada sa Filološkog fakulteta, sajt družine “Srbija Zemlja Heroja” ne zavređuje pažnju ni patriotskih istomišljenika, sudeći bar po posećenosti forumskih diskusija ili nedeljnih anketa. Statutarna borba protiv fašizma, rasizma i domaćih izdajnika, promocija istorijskih istina kakva je ona o seobi Srba iz Indije pre sedam hiljada godina, apel Vladimiru Putinu da interveniše na Kosovu, te književne analize srBskih bardova, ni izdaleka nisu tako zanimljivi kao njihova igrica Ubij svog političkog neistomišljenika. U aktuelnoj verziji, “Ubij Čedu”, igra se tako što se nišani na portert Čedomira Jovanovića, koji se jednim klikom miša pretvara u mrlju krvi.

Zabavna, fašistička razbibriga, bar koliko i politička smatranja Koste Čavoškog, sve po meri intelekta onih nacista koji svoj web-sajt krase sloganom: “Srb je Hristov, raduje se smrti. Više nego životu u poniženju”. Šta o ovoj nimalo naivnoj “igrici” kažu sagovornici e-novina:

Goran Ilić, javni tužilac Prvog opštinskog tužilaštva u Beogradu, naglašava,uz ogradu da nije video "igricu" koja poziva na nasilje, da bi "svaka afirmacija nasilja treba da naiđe na potpunu društvenu osudu". On objašnjava: "Kad je reč o eventualnoj zabrani, odluka je u kompetenciji drugih organa, najčešće je to organ koji je registrovao organizaciju koja propagira nasilje, a nekad zabrana može da bude i bude kaznena mera. Ponavljam, nemamo punu sliku o sadržini i distribuciji sadržaja o kojem govorite i nakon upoznavanja sa sadržajem donećemo odluku ", kaže za e-novine javni tužilac. Naš sagovornik kaže da je "naš Krivični zakon rađen za drugo vreme": "On nije senzibilan, nema svih krivičnih dela, u našem je zakonodavstvu sankcionisano samo klasično nasilje. A kada je reč o teritorijalnoj nadležnosti, ne znamo gde je sajt postavljen, ali mogli bismo da budemo nadležni prema posledici koja nastupa eventualno izvršenim krivinim delom. Novim zakonom bi trebalo da se državnim organima omogući reagovanje na nove oblike nasilja", ističe tužilac Ilić

-.-PHOTO: EPA/SAŠA STANKOVIĆ-.-Meta web fašista: Čeda JovanovićBiljana Kovačević – Vučo, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže za e-novine, povodom virtuelnog streljanja Čedomira Jovanovića da bi, ukoliko je reč o organizaciji koja je registrovana u Srbiji, njen rad trebalo zabraniti. "Po službenoj dužnosti, ili krivičnoj prijavi trebalo bi da reaguje Tužilaštvo. Reč je o krivičnom delu protiv države, ustavnog uređenja i bezbednosti, o opasnom pozivanju na nasilje. Javni tužilac bi trebalo da pokrene postupak za zabranu delovanja ovog udruženja, jer je i po postojećem Zakonu o udruženjima građana zabranjeno delovanje udruženja koja pozivaju na nasilje i diskriminaciju. Neophodno je, takođe, da tužilac pokrene krivične postupke protiv lica odgovornih za to što se ovakav sadržaj našao na portalu ovog udruženja", kaže Biljana Kovačević - Vučo.

Goran Ilić, profesor Krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže za e-novine da "igrica" ukazuje na nastavak priče sa plakatima na kojima su Puniša Račić i Stjepan Radić i kojima se poziva na nasilje. Ilić konstatuje da je reč o "blago rečeno neprimerenoj komunikaciji” u kojoj se mešaju informatička sloboda i integritet ličnosti. "Javno tužilaštvo bi trebalo da proceni da li reč o ugrožavanju bezbednosti; treba preduzeti radnje, videti kakve su namere imali ljudi koji su to uradili. Eventualnu krivicu treba individualizovati, ali ne vidim mogućnost da se organizacija zabrani. Takve mere prema organizacijama će biti moguće kada bude usvojen zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela čiji je predlog u skupštinskoj proceduri. To je, zasad, na dugom štapu", kaže Ilić.

Lidija Komlen- Nikolić, tužilac Srbije za visoki i tehnološki kriminal, kaže da ovakvi slučajevi nisu u nadležnosti ovog tužilaštva. "Gospodin Jovanović može da se obrati administratoru sajta, ili da podnese privatnu tužbu. Ova materija nije regulisana, tek se sada pokreće, a mi nismo jedina država koja ima probleme s tim. Širom sveta se registruju takvi sajtovi i na njima se mogu otvoriti igrice u kojima, recimo, možete Džordžu Bušu da otkidate delove tela", kaže Komlen – Nikolić.

Utešno, nema šta.

*****

U međuvremenu, nakon našeg teksta o veselim igricama za razbibrigu fašista, sajt srpksih zemalja ili heroja, ili kako su se već zvali, uklonjen je sa Interneta. Sajt je hostovao nemački provajder: Danke Deutchland!

****
U još jednom međuvremenu, sajt veselih fašista se povampirio. Povlačimo zahvalnost Nemačkoj!

 

Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak