Region Crna Gora
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Ilija Brčić za Vijesti:

Negirao hrvatske optužbe

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore i kapetan bojnog broda, koji je uhapšen novembra 2007. na rimskom aerodromu Fjumićino po zahtjevu Hrvatske, a nedavno pušten da se vrati u Crnu Goru, izjavio je za podgoričke „Vijesti” da nije prekršio Ženevsku konvenciju, pravila i običaje rata, za šta je 1993. na Županijskom sudu u Splitu osuđen na 15 godina robije.

Brčić, za kojim je raspisana međunarodna potjernica zato što je „od 14. septembra 1991. do januara 1992. godine, kao komandant velikog patrolnog broda 34 Pula JRM, bez vojnog opravdanja naredio svojim podređenim da bombarduju Split, Kaštele i ostrva Brač, Hvar i Šoltu”, izjavio je da mu je savjest potpuno mirna.

„Ako Hrvatska smatra da sam kriv, neka po pravilima međudržavne pravne saradnje dostavi tu optužnicu na ocjenu državnom tužilaštvu Crne Gore i neka mi se onda sudi pred našim sudovima”, kazao Brčić je za Vijesti.

Brčić, kome u užu specijalnost spadaju protivterorizam, civilne i vojne pomorske operacije, te upravljanje marinama se stanovišta pomorskog saobraćaja, ne zna kako će se stvari trenutno odvijati i kaže da tek treba da razgovara sa ministrom odbrane i ljudima iz Genaralštaba VCG. Mišljenja je da se njegov povratak na posao ne bi negativno odrazio na vojnu saradnju Crne Gore i Hrvatske, koja je i do sada bila uspješna. Napominje da su Hrvati sve vrijeme znali da „on figurira kao optuženik, što nije znao do hapšenja u Rimu”.

Za Vijesti je kazao da je 14. i 15. novembra 1991. ratni brod VPBR-34 Pula, kojim je komadovao, tada jedini put upotrebio svoje naoružanje.

Po njegovoj priči, Pula se nalazila u akvatorijumu ostrva Vis, kad su čuli da je plovni sastav JRM, tzv. taktička grupa Split, koja se nalazila pred Splitom, „u dosta teškom položaju jer su bili pod udarom vatre obalske artiljerije hrvatskih snaga”. Čuli su, nastavlja, da su hrvatske snage improvizovanim torpedom pogodile patrolni čamac PČ-176 Mukos, na kojem su poginula trojica mornara.

„Stoga se VPBR-34, pod mojom komandom, uputio ka tjesnacu Splitska vrata sa namjerom da na sebe privučemo dio vatre protivničkih snaga koja je bila skoncentrisana na brodove TG Split i njima tako olakšamo položaj i omogućimo da se izvuku iz opasne situacije. Tako smo i učinili, pa smo čim smo se približili na sedam-osam milja ostrvima Šolta i Brač, došli pod udar vatre hrvatskih topova obalske artiljerije kalibra 88 mm. Oni su prvi pucali na nas i mi smo tek onda, gađajući pramčanim topom kalibra 76 mm, uzvratili na protivničku vatru, gađajući isključivo položaje obalske artiljerije koja je tukla po nama, a ne nikakve civilne ciljeve”, istakao je Brčić.

Brčić još kaže da su Hrvati gađali njegov brod sa položaja obalske artiljerije JRM na Šolti i Braču, koje su prethodno zarobili i da, budući da su se obalski topovi uvijek nalazili van naseljenih mjesta, „ne stoji tvrdnja da su oni, uzvraćajući na njihovu vatru, gađali bilo kakve civilne objekte”. Brčić je tivatskom dopisniku Vijesti rekao i da su sa Pule, iz psiholoških razloga i privlačenja veće pažnje protivnika, ispaljena i četiri raketna zrna iz protivpodmorničkog raketnog bacača RBU-6000, „ali oni nijesu stigli do kopna jer je domet tog oružja manji od udaljenosti na kojoj su bili u odnosu na ostrva“.

Nije tačno, smatra on, da je sa Pule pucano po civilnom objektu – hidrogliseru koji je 14. novembra 1991. u večernjim satima isplovio iz Splita ka Dubrovniku, a na kojem su se nalazili posmatrači EU. Kaže da je tada bila na snazi naredba o blokadi luka u Hrvatskoj.

„Na radaru smo otkrili objekat koji je, uprkos zabrani, isplovio iz Splita i velikom brzinom krenuo ka otvorenom moru. U skladu sa procedurom i pravilima službe, nepoznati plovni objekat smo zvali na svim radio-kanalima, uključujući i međunarodni kanal 16 i tražili da se zaustavi radi kontrole. Budući da nijesmo dobili odgovor, ponovno po pravilima službe i načinu na koji se to radi u svim mornaricama i pomorskim policijama svijeta, nepoznatom plovilu smo uputili tzv. hitac upozorenja, pucajući sa par granata u more pred njegov pramac” i dodaje da su, kad se hidrogliser zaustavio, i na njemu vidjeli posmatračku zastavu EU, pustili ga da nastavi prema Dubrovniku.

„Da smo imali namjeru da ih potopimo, mogli smo to bez problema učiniti bilo kada u toku te noći. Radarski nišan topa na VPBR je vrlo precizan, tu ne bi bilo promašaja koji bi padali u more oko broda”, zaključio je Ilija Brčić. -.--.-

Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Crna Gora
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak