Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (133)

Srpski narod brani svoj etnički prostor

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Posle duže pauze, nastavljamo sa objavljivanjem dokumentarnog feljtona o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce danas, 19 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Nebesa Srbije: Dobrica Ćosić, predsednik
Photo: www.freeserbia.net

* Izdanje dnevnog lista "Politika" od 16. septembra 1992. godine

Predsednik SRJ povodom izjave saveznog premijera * ĆOSIĆ: PREVLAKA NIJE IZGUBLJENA

Povodom izjave predsednika Savezne vlade gospodina Milana Panića da je "Prevlaka privremeno izgubljena", predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić dao je sledeću izjavu Tanjugu:

"Ne razumem smisao izjave predsednika Savezne vlade gospodina Milana Panića, date u nebesima Azije, da je "Prevlaka privremeno izgubljena". Sklon sam mišljenju da je ta rečenica gospodina Panića izgovorena u nekom opširnijem ćaskanju u avionu i da nema bukvalno značenje.

U razgovorima o Prevlaci, koje je delegacija Savezne Republike Jugoslavije vodila sa kopredsednicima Konferencije o Jugoslaviji, gospodinom Sajrusom Vensom i lordom Ovenom, dogovorili smo se da Savetu bezbednosti i zainteresovanim vladama - Savezne Republike Jugoslavije, Crne Gore i Hrvatske - predložimo šire demilitarizovane zone na prostoru oko ulaza u bokokotorski zaliv, a da Prevlaku, do konačnog razgraničenja Crne Gore i Hrvatske, posednu vojnici Ujedinjenih nacija.

Dok se ne prihvati naš zajednički predlog, ne ostvari demilitarizacija tog prostora i na Prevlaku ne dođu ljudi sa "plavim šlemovima", Vojska Jugoslavije neće napustiti Prevlaku. Prevlaka, dakle, nije izgubljena. Za Prevlaku ćemo se boriti onako kako danas svaki narod brani svoju zemlju i opstanak. A ja se nadam da će i u Hrvatskoj pobediti razum i želja za mirom i da neće ratovati za nekoliko hektara golog stenja koje je potrebno samo za osvajanje Boke i uništenje mornarice Savezne Republike Jugoslavije.

"Takođe, ubeđen sam da će Savet bezbednosti i kompetentni forumi međunarodne zajednice na temelju međunarodnog i pomorskog prava, a sa ciljem održavanja mira na Jadranu i Balkanu, doneti pravednu i razumnu odluku i ostaviti Prevlaku narodu i državi kojima organski koji pripada", rekao je u izjavi Tanjugu predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić.

***

Završena istraga o obaranju italijanskog aviona u blizini Sarajeva: "G-222" OBORILI HRVATI I MUSLIMANI (Rim, 15. septembra)

Iako će potpuni raport o obaranju italijanskog vojnog transportnog aviona "G-222" u blizini Sarajeva, 4. septembra ove godine, verovatno sutra biti zvanično saopšten, Drugi program Italijanske televizije (RAI) u svom večernjem dnevniku je, pozivajući se na "sasvim sigurne izvore u Ženevi", javio da je avion, dok je bio u humanitarnoj misiji, namerno srušen i da su za to odgovorni bosanski Hrvati i Muslimani.

Prema nalazima nadležne komisije, nepobitno je utvrđeno, rečeno je u večerašnjem Drugom programu RAI, da je italijanski avion pogođen sa dve rakete tipa "stringer", koje, kako je navedeno, poseduju kako bosanski Hrvati, tako i bosanski Muslimani. Srbi u Bosni i Hercegovini, rečeno je još, ne poseduju rakete tog tipa. U ostacima oba motora pogođenog aviona nađeni su, naime, delići dva "stingera", što je stručna komisija koja se bavila ovim slučajem, bez ikakvog dvoumljenja utvrdila.

U ekskluzivnoj informaciji Drugog programa italijanske televizije iznosi se i pretpostavka članova istražne komisije da je na avion "G-222" vatru otvorila, "po svoj prilici", muslimanska strana. Ovakav zaključak se navodi na osnovu prakse kojoj su pri napadu na italijanski avion pribegli atentatori. Oni su, kaže se, primenili tehniku avganistanskih mudžahedina - ciljajući sa dve rakete istovremeno u oba avionska motora. (S. A.)

***

Ruska scena i jugoslovenska kriza: MOSKVA PROTIV IZOLACIJE JUGOSLAVIJE (Moskva, 15. septembra)

Može li se dogoditi da Rusija, kao stalni član Saveta bezbednosti, iskoristi pravo veta u Organizaciji ujedinjenih nacija, prilikom rasprave o predlogu da Savezna Republika Jugoslavija bude izbačena iz međunarodne zajednice? Kako se gleda na želju jugoslovenskog premijera Milana Panića da se isključenje spreči, kao i da se što pre ukinu sankcije protiv Srbije i Crne Gore?

Na ova pitanja dopisnika, na današnjoj konferenciji za štampu u Moskvi, odgovorio je direktor Uprave za štampu i informacije Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Jastržembski:

"Rusija uvek polazi od sopstvene pozicije, a ne od želje Milana Panića. A naša pozicija se trenutno poklapa sa Panićevom. Odnosno, mi smatramo kontraproduktivnim postavljanje pitanja izolacije Jugoslavije iz međunarodnih organizacija".

Sa ovim je, nastavio je Jastržembski, upoznat i Milan Panić, koji se na svom putu za Peking u nedelju, u ranim jutarnjim satima, zaustavio u Moskvi i na aerodromu Šaremetjevo razgovarao sa ruskim zamenikom ministra inostranih poslova Borisom Kolokolovom.

Photo: livejournal.com

"Paniću je rečeno da bi bilo kakvi koraci, usmereni na međunarodnu izolaciju Jugoslavije, sa naše tačke gledišta samo otežavali proces regulisanja krize" - nastavio je Jastržembski. "Smatramo da Paniću i rukovodstvu Jugosalvije treba do kraja pružiti šansu, da bi, kako su obećali svetskoj zajednici, demonstrirali mir i spremnost nove Jugoslavije da ispuni odluke Organizacije ujedinjenih nacija. Na taj način bi bili stvoreni uslovi za smirivanje krize i ukidanje sankcija".

Zvanični spiker je, takođe, naglasio da se "u poslednje vreme, posle Londona, primeđuje pojačana spremnost nove Jugoslavije da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u mirnom regulisanju konflikta i mi podržavamo tu premnost".

Istovremeno, Jastržembski je rekao da se "sa dubokim žaljenjem, a na osnovu objektivnih analiza, može konstatovati da za negativne incidente u Sarajevu, recimo napade na vojnike, pa za tragediju francuskih vojnika, obaranje italijanskog aviona sa humanitarnom pomoći, odgovornost snosi muslimanska strana".

A na pitanje "koji su razlozi što je odložen susret Borisa Jeljcina sa Milanom Panićem", direktor Uprave za štampu je izneo "da zvaničnog saopštenja o tom susretu nije bilo, pa je zato teško govoriti o njegovom odlaganju". No, nije isključio mogućnost da se sretnu jugoslovenski premijer i rusko rukovodstvo prilikom njegovog povratka iz Kine.

I današnja moskovska štampa na svoj način se bavila nama.

Već "sazrevaju" uslovi da Zapad prizna Saveznu Republiku Jugoslaviju - piše u današnjem broju "Krasnaja zvezda", zvanično glasilo ruskog Ministarstva odbrane. Jer, "aktivna uloga OUN u regulisanju jugoslovenske krize, posete političara i parlamentarnih delegacija pomažu da se stvori što realističnija slika o SRJ i njenoj politici".

Sergej Sidorov komentariše tekst u "Liberasionu", pozivajući se na reči bivšeg francuskog ministra odrbane Žan-Pjera Ševenmana, koji je pozvao Zapad da se odrekne nekih stereotipa, jer je jasno da se "za eskalaciju krize u Jugoslaviji ne može okriviti samo srpska, a sve druge strane da se proglase nevinim". Najvećim krivcem za sve što se dogodilo sa Jugoslavijom, Žan-Pjer Ševenman smatra Nemačku koja je "proizvoljno interpretirala ideju o jedinstvenoj evropskoj spoljnoj politici".

Ševenman se zalaže za priznanje nove Jugoslavije. Takođe se komentarišu i reči Roberta Voringa, člana britanskog parlamenta, koji je, po povratku iz Jugoslavije, u Londonu rekao da je "nelogično što se ne priznaje Jugoslavija, koja u potpunosti kontroliše svoju teritoriju, priznavajući istovremeno i nezavisnost Bosne i Hercegovine, čija vlada takvu kontrolu nema."

"Sovjetskaja Rosija", u tekstu komentatora Jevgenija Popova, pisanje o Srbiji naziva "informacionim terorizmom", pitajući se, istovremeno "ko podgreva i razvejava antisrpsku histeriju".

Popov, pominjući pojedinačno britansku TV kompaniju Aj-Ti-En piše da se radi o "kuhinji koja fabrikuje laži, da se bestidno falsifikuju činjenice i da to rade američka, britanska, nemačka i austrijska sredstva javnog informisanja". (B. Gvozdenović)

***

Pred disciplinskom komisijom RTV Srbije: PONOVO POSTUPAK PROTIV NOVINARA RADIO BEOGRADA

Pred Većem disciplinske komisije RTV Srbije juče su se, po drugi put, našli Rade Radovanović i Slobodan Stupar, novinari prvog programa Radio Beograda, zbog, kako je navedeno u zahtevu za pokretanje disciplinskog postupka, neizvršavanja radnih obaveza bez opravdanih razloga i izostajanja sa posla. Predhodni postupak, koji je trajao od aprila do septembra, okončan je zbog nedostatka dokaza i kontradiktornih izjava u korist Radovanovića i Stupara.

- Čitav postupak smatram nastavkom apsurda koji se odvija unutar Radio Beograda. Moji neposredni šefovi Momir Brkić, Kosta Krainčanić, Momčilo Bošković i Živojin Jerotić nastavljaju svoju istragu neprijatelja, na njima svojstven način, kao u predhodnom postupku. Oni i dalje svojim dokazima tvrde da sam neradnik i neodgovoran profesionalac koji čak danima ne dolazi na posao. Kao i ranije mislim da ću lako dokazati da njihove tvrdnje ne stoje. Za čitav ovaj postupak bitno je da su apsurdne optužbe, koje se nalaze u prijavama, pre svega pokušaj neposrednih rukovodilaca da mi se osvete za moje javno sindikalno i političko delovanje - rekao je u svom "odbrambenom" iskazu Rade Radovanović.

- Moji tužioci mi ne daju da radim, a potom me tuže zato što sam navodno neradnik. Do sada sm u nekoliko navrata i u okviru sektora koji su mi odredili predlagao na desetine tema i ideja koje bih mogao realizovati u postojećim emisijama. Moji su predlozi u početku nailazili na odbijanja, a poslednjih mesec dana na apsolutna ignorisanja.

Odlučeno je da se sledeće ročište zakaže za 2. oktobar, a biće pozvani svedoci koji bi dokazali da li je Radovanović izvršavao radne zadatke, odnosno dolazio na posao.

Što se tiče Slobodana Stupara, rasprava je odložena za nedelju dana, jer je "optuženi" zahtevao da jedan od članova disciplinskog veća bude novinar RTV Srbije što će se uzeti u razmatranje. (LJ. Rabrenović)

***

Odbor za slobodnu RTV Srbije: PODIŽU GLAS PROTIV PROGONA

Odbor za slobodnu Radio televiziju Srbije u jučerašnjem saopštenju podigao je svoj glas protiv novih progona novinara.

Posle pokušaja podržavljenja kuće "Politika", te niza nacionalizacija malih javnih glasila po unutrašnjosti Srbije, vlasti se, tvrdi Odbor, vraćaju svojoj omiljenoj delatnosti - progonu pojedinačnih novinara koji rade u državno kontrolisanim medijima.

Photo: sat-multimedia.hr

Red je, kako je rečano, ponovo došao na poznate i ugledne novinare Radio Beograda Svetlanu Lukić, Slobodana Stupara i Radeta Radovanovića, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak. Gospođica Lukić i gospoda Stupar i Radovanović su stare žrtve raznih upravnih garnitura RTS i već su uklanjani sa programa Radio Beograda koje su se sa velikim uspehom i odzivom među publikom vodili. Očigledno je uspeh emisija ovih novinara bio dovoljno upozorenje njihovim vlastima tako poslušnim, iako lako i često smenjivanim i zamenjivanim sa još poslušnijim i podobnijim, urednicima da treba da ih uklone, kako bi sprečili da programi radija budu slobodniji no što bi to njihovim naredbodavcima, oličenim u g. Miloradu Vučeliću, odgovaralo:

- Ovog puta disciplinski sudovi RTS-a podižu nove optužnice usred leta, a suđenja, kada se jesen već ne može izbeći, zakazuju na skrovitim mestima, daleko od očiju i pažnje javnosti, što jasno svedoči da je negdašnja sigurnost u bahatoj samovolji nestala. U istom duhu, na mala vrata optuženima je već presuđeno - već godinu dana su bez prava na rad, već četiri meseca bez ikakve zarade, a zajedno sa još nekim kolegama sa radija i televizije predstavljaju pokazni primer nepoćudnima - stav je ovog odbora.

Ocenjujući ovu farsu sa disciplinskim postupkom kao jasan pokušaj progona novinara sa političkom pozadinom i kao deo priprema vlasti za predstojeće izbore kroz disciplinovanje nedovoljno poslušnih glasila, Odbor za slobodnu Radio televiziju Srbije poziva javnost da se usprotivi ovakvim postupcima vlasti, usmerenim ka gušenju slobode javne reči, a razne državne i paradržavne ustanove i činioce savezne države, kojima je sloboda glasila stalno na usnama, da, ako veruju rečima g. Milana Panića o oslobađanju medija, progonjene novinare radija i televizije uzmu u zaštitu.

***

Skupština Srpske Republike u Bijeljini: OBEZBEDITI MIR SVIM RASPOLOŽIVIM SREDSTVIMA (Bijeljina, 15. septembra)

Poslanici Skupštine Srpske Republike zatražili su danas u Bijeljini od Predsedništva, Vlade i Vrhovne komande da definišu granice srpske države u bivšoj Bosni i Hercegovini, javila je agencija SRNA.

Poslanici su prihvatili osnovna opredelenja političkog i vojnog rukovodstva Srpske Republike.

Srpski parlament analizirao je političku i vojnu situaciju u toj ratom zahvaćenoj bivšoj JU republici.

SRNA prenosi da se u zaključcima ističe da je "strateški cilj srpskog naroda u bivšoj Bosni i Hercegovini obezbeđenje mira svim raspoloživim a razumnim sredstvima".

U zaključcima se na pominje da se, u nametnutom ratu, srpski narod, braneći svoj etnički prostor, opredelio da na njemu, u bivšoj BiH, stvori svoju državu.

I u ratnim uslovima mora se učiniti sve da što bolje funkcionišu državni organi i da bude obezbeđena lična i materijalna sigurnost građana, zaključili su poslanici.

SRNA prenosi da je parlament usvojio i ustavne amandmane na Ustav Srpske Republike, kojima se "učvršćuje centralna vlast u državi ali na demokratskim principima".

Skupština nastavlja rad.

***

Rat u Bosni i Hercegovini: PRIPREME ZA OPŠTI NAPAD NA SARAJEVO

Noć je donela izvesno smirivanje na delovima sarajevskog ratišta na kome su se predhodnog dana vodile žestoke borbe.

Prema saopštenju komande Srpske vojske u Lukavici, koje prenosi SRNA, došlo se do preciznih podataka da su muslimanske snage izvršile pripreme za opšti napad na Sarajevo.

Muslimanska ofanziva, kako se dodaje u izvešataju agencije, trajala bi do 27. septembra, kada bi "prema zamislima muslimanskih komandanata, Sarajevo trebalo da bude potpuno u rukama Muslimana".

Juče pred zoru zabeležena su intezivnija borbena dejstva na rajlovačkom delu fronta i na Žuči. Muslimanske snage dejstvovale su, prema izveštaju SRNE po srpskim položajima iz pravca Sokolja, Pofalića i Huma. Kao mesta borbi u kasnim noćnim satima pominju se naselja Lukavica, Nedžarići, Ilidža, Vojkovići, Vraca i Grbavica.

Na svim frontovima u Hercegovini tokom protekle noći nastavljena su borbena dejstva, saopštila je juče ujutro komanda Hercegovačkog korpusa. Pored artiljerijske i minobacačke vatre, hrvatske oružane snage su na trebinjskom ratištu preksinoć pokušale i sa pešadijskim napadom, javlja Tanjug. Posebno jak pešadijski napad bio je prema visovima Kelino, Osoje, Grdina i Grad.

Povodom sukoba u selu Doglode, o čemu su javljale strane agencije, prispele su nove pojedinosti. SRNA je javila da su u ovom naselju između Stupa i Ilidže, jedinice Srpske vojske zarobile oklopno vozilo sa brovingom koje je pripadalo jedinici Jusufa Prazine. Takođe je javljeno da je u borbama u rejonu Dogloda specijalna jedinica SJB Ilidža zarobila "veliki broj pripadnika zelenih beretki". Informacija o tome privlači pažnju i zbog imena komandanta jedinice zelenih beretki. To je Zlatko Lagumdžija, ali ne precizira se da li je reč o komunističkom lideru, kasnije čelniku SDP, ili o nekom njegovom ili imenjaku ili prezimenjaku.

Dopisnici "Politike" javljaju da bitke i u drugim delovima BiH ne prestaju. B. Lomović iz Brčkog opisuje guste stubove dima nad zaseocima Gajevi i Vujučići.

Naš izveštač koji je bio na vrućoj liniji fronta svedoči o bespoštednoj bici u kojoj učestvuju tenkovi, bacači, teški mitraljezi. Vojne vlasti ne preporučuju prolazak vozila, ali B. Lomović u svom izveštaju navodi da je video više automobila, kamiona, čak dva-tri autobusa, uz ocenu da mnogo rizikuju pri prolazu opasnom deonicom ka Semberiji i Banjaluci.

Na drinskom ratištu borbe nikako da minu. Ovo ratište se, javlja B. Novaković, sada proširilo na prostoru od Goražda do Rudog. Najžešće borbe se vode na liniji Međeđa - Brodari, na ušću Lima u Drinu, do neposredne blizine Rudog, preciznije do mesta Strgačina.

Vojska Srpske Republike, javlja B. Novaković, ponovo je uspostavila kontrolu i nad teritorijom Opštine Rudo.

Tanjug javlja da je Komanda srpskih jedinica u Doboju optužila juče hrvatske snage za etničko čišćenje područja u okolini Maglaja, tridesetak kilometara južno od Doboja.

U saopštenju Komande navodi se da je srpsko selo Ošve u blizini Maglaja potpuno iseljeno. Jedinice HVO (Hrvatsko vijeće obrane) iz tog sela prebacile su preostale Srbe, oko 150 odraslih i petnaestoro dece, u selo Čusto Brdo. To je selo sa mešovitim stanovništvom, a srpski izvori tvrde da Srbi ni u tom mestu neće potpuno biti sigurni.

Uz ratne izveštaje, juče je emitovana i vest - iz pravosuđa. Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je odluku o formiranju Herceg-Bosne. To je javio sarajevski radio, koji je preciziorao da je "osnivanje Herceg-Bosne ništavno, jer je suprotno Ustavu BiH". Prema obrazloženju Ustavnog suda, odluka o osnivanju Herceg-Bosne je neodrživa pošto ima karakter državnosti.

Herceg-Bosna je, podseća Tanjug u svojoj vesti o tome, proglašena u Grudama 3. jula ove godine, na sednici Skupštini Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, pod predsedništvom Mate Bobana.

Do zaključenja ovog izdanja nije stigla informacija o najavljenoj konferenciji za štampu, koja je trebalo da se održi u Kiseljaku, kod Sarajeva. Tu su pred novinare, prema informaciji sarajevskog radija koji se poziva na komandu muslimanskih snaga, trebalo da izađu "četnici sa šireg područja Ilidže" i HVO. (M. D.)

***

Šta nas čeka do kraja godine: ŽIVOT NA AFRIČKOM NIVOU

Potrošačke korpe o troškovima ishrane prosečne porodice koje ovih meseci koštaju po tri ili četiri prosečne plate, moraćemo uskoro da zaboravimo. Već za mesec-dva, normalna ishrana će koštati kao pet ili šest prosečnih plata. Zvučim zastrašujuće ali, nažalost, krajem godine većinu stanovništva očekuje glad i beda. To nije moja vidovitost, to je prognoza koju zasnivam na činjenicama.

Photo: EPA

Tako glasi deo iz razgovora koji smo vodili sa Stojanom Stamenkovićem, doskorašnjim zamenikom generalnog direktora Saveznog zavoda za planiranje. A što se činjenica tiče, njihov redosled je sledeći. Zbog sankcija i otežanih uslova privređivanja, trenutno u industriji ne radi oko 500.000 radnika. Međutim, krajem godine, ako sankcije ostanu, procenat onih koji će imati šta da rade se menja obrnuto proporcionalno u odnosu na trenutno stanje, pa će onda samo oko 550.00, najviše do 600.000 radnika, moći da radi. Prema Stamenkovićevim rečima, tada će raditi, uglavnom onaj deo proizvodnje koji nije uvozno-izvozno zavisan, što znači pehrambena industrija, obojena metalurgija i slične grane koje svoje proizvode plasiraju na domaćem tržištu.

Ali, problem nastaje i za one koji rade, jer bi od njihovog dohotka trebalo da se izdržavaju svi ostali koji ne rade, a njih će onda biti oko milion i po, zatim, oko 700.000 nezaposlenih sa biroa rada, pa zatim milion i sto hiljada penzionera. Kraj spiska nije gotov jer će onih 600.000 industrijskih radnika morati još da zarade kako bi se izdržavale društvene delatnosti, državni aparat, oko 400.000 izbeglica i vojska.

- Slika je sumornija, ali je, na žalost, tačna. Jer, kada tri četvrtine zaposlenih nema posla, onda naglo padaju prihodi javne potrošnje. jednostavno, država nema od koga da uzima poreze i da puni svoje kase zdravim novcem. Problem se javlja već ovih meseci, jer se smanjuje kupovina industrijskih proizvoda. Stanovništvo je orijentisano na kupovinu hrane, a ona se kupuje na zelenoj pijaci, dakle bez poreza, ili u samoposlugama gde je najveći deo namirnica oslobođen poreza - kaže Stamenković.

Pogoršane prilike u kojima žive i privreda i stanovništvo delom se objašnjava stalnim padom proizvodnje koji se naročito sunovratio u drugoj polovini ove godine. Tako je, na primer, privreda kako-tako poslovala u prvih pet meseci ove godine uz pad proizvodnje od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ali, zato već u junu pad proizvodnje beleži minus od 21 odsto, pa u julu pad od 36 odsto, da bi avgust već imao pad proizvodnje od gotovo 45 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Po rečima Stojana Stamenkovića, taj snižavajući trend će se nastaviti do kraja godine, kad će pad proizvodnje ići i do dve trećine u odnosu na rezultate iz poslednjih meseci prošle godine.

A ono što je bilo zaista uspešno, ostalo je daleko iza nas, pa iz sadašnje žablje perspektive standarda većine stanovništva izgleda kao snoviđenje. Na taj sjajni period podseća Stamenković, jer su, na primer, 1967. godine Japanci imali društveni proizvod koji je za samo 30 odsto bio veći od tadašnjeg jugoslovenskog. Znatno kasnije, tačnije, 1979. godine, imali smo nacionalni dohodak u rangu sa Portugalom, a sadašnji naš nacionalni dohodak bi mogao da se kreće oko 1.000 dolara po stanovniku, što znači da smo u rangu zemalja poput Tunisa, Konga, Sirije. Krajem godine, međutim, uz stalni pad proizvodnje i društvenog proizvoda, silazimo na oko 550 dolara nacionalnog dohotka po stanovniku i stižemo do nivoa koji je ispod standarda stanovnika Nigerije, Zimbabvea, Maroka.

Pokazano u brojkama to ovako izgleda: društveni proizvod Srbije je u 1990. godini iznosi 22 milijarde dolara, prošle godine se kretao oko 18 milijardi dolara, a ove godine će iznositi oko 13 milijardi dolara.

- Predstavnici republičke vlasti tvrde da nećemo biti gladni i da se nećemo smrzavati. Moguće je da tako bude jedino ako se nešto volšebno dogodi i svi ovi pokazatelji o padu proizvodnje i standarda krenu naviše. Međutim, kako to izvesti ako je u odnosu na plan država kupila samo 50 odsto količina pšenice. Kako ćemo se grejati ako znamo da nafte neće biti? Bojim se samo da će se i energetski sistem raspasti kada zimus svi počnu da uključuju sve aparate koje imaju kako bi se ugrejali - kaže Stamenković.

Međutim, svetlo u ovom tunelu može se pojaviti onoga trenutka kada se ukinu sankcije. Ako se to dogodi, opet sledi jedno međutim...

- Čak i ako krajem godine, na primer u decembru, budu skinute sankcije, standrd većine stanovništva neće se vratiti tako brzo. Nova vlada će već u prvom tromesečju iduće godine biti suočena sa velikim socijalnim problemima jer će biti iscrpljeni i rezerve i strpljenje većine osiromašenog stanovništva. Pošto bi tada trebalo da počne oporavak privrede, socijalne tenzije će blokirati i onaj deo proizvodnje koji je moguće održati. (R. Nikolić)

* Nastavak feljtona objavljujemo u petak 18. januara

star
Oceni
4.14
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi