Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Reprint: Ratni video-zapisi (7)

Šteta je što nismo uzeli Temišvar i Skadar!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Mada je od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije prošlo već petnaest godina, njegove razorne posledice osećamo i danas. Mržnja koju je Miloševićev režim prosuo po Hrvatskoj i Bosni mitingovanjem i navodno spontanim ustankom, brzo se pretvorila u strašan obračun sa svima koji nisu podržavali stvaranje Velike Srbije. Iza užasnih prizora rata, ostalo je na hiljade video zapisa koji govore o najstrašnijim danima, kad se slavio zločin, a ubice nazivale herojima. Vođena idejom da se ništa ne sme zaboraviti, redakcija e-novina pokreće video-serijal u kojem ćemo, slikom i rečju, podsećati na učesnike u nezapamćenom zločinačkom poduhvatu

Photo: Stock

KALAŠNJIKOV U GUZICU: Izjava nakurčenog Srbina iz Krajine o tome dokle idu srpske granice – ilustracija je mentalnog udara s barikada, krajem leta 1990; srpski narod je, kaže, od Krajine pa okolo sve do Dalmacije! Gde li je danas ovaj nesrećnik? Šta ima danas da poruči Hrvatima?

 

SPC IDE U RAT:  Nekadašnji episkop Nikanor, danas vladika banatski, voleo je da na početku rata u Hrvatskoj drži govore vatrene dobrovoljcima, u kojima je ponavljavao nacionalističke mantre o Srbima kao „narodu žrtvi“ i Hrvatima kao „ustašama i zločincima“. Ostala je upamćena njegova izjava iz 1990: „Tamo gde se prospe srpska krv i gdje padnu srpske kosti to mora biti srpska zemlja“. Danas je vladika banatski imućni službenik SPC, vozi najnovija kola, uživa u luksuzu i povremeno progovori koju reč o „srpskom Kosovu“.

ŠEŠELJ U AKCIJI: U hrvatskom selu Jagodnjak, 21. aprila 1991, prisutnim Srboidima obratio se dr Vojislav Šešelj da objasni kako Titove republičke granice više ne važe i kako će The Serbs, beskompromisno, uzeti sve teritorije koje im po pravdi, kami i četništvu pripadaju. U šest minuta, Šešelj i Comp. bavi se Antom Markovićem, Franjom Tuđmanom, inflacijom, Hrvatima, uvozom – kondenzovano ludilo!

IZLIV ISTORIJE U MOZAK MILANA PAROŠKOG: Na istom mitingu (Jagodnjak, 21. april 1991), u zimskom kaputu se na govornici pojavio Milan Paroški i krenuo da gusla o istoriji Srba, s naglaskom na Mađarsku. Nakon što je utvrdio da su sve međe srpske, dodao je: „Ako vam se neko pojavi i kaže da je ovo njegova međa, taj je uzurpator, tog imate prava da ubijete kao kera pored tarabe“. Potom se umalo rasplakao što srpska vojska nije uzela Skadar, što nismo okupirali Temišvar... a što se Hrvatske tiče, Paroški zaključuje da će pomenuta državica biti onolika mala koliko se Srbi dogovore sa Mađarima, Italijanima i Austrijancima! Danas, 2011. godine, Milan Paroški se predstavlja kao književnik, o čemu svedoči sledeće priopćenje Banatskog udruženja književnika o debati u Zrenjaninu: „U petak, 26. avgusta Milan Paroški, pisac najtiražnijih romana o istoriji Srba – ’Usekovanije’, ’Raci’, ’Ra i novi svetski poredak’, biće gost Književnih debata 2011. u 20 sati ispred gradske kafane Mamma mia“. Mogao bi neko da ga pita kako je prošao dogovor Srba, Mađara, Italijana i Austrijanaca o Hrvatskoj? Ili da ga podseti na onog kera pored tarabe...

star
Oceni
4.45
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak