Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (111)

Muharem Durić: Kako je zapaljena Vijećnica

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: wikimedia.org

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 26. avgusta 1992. godine

BORBE NE JENJAVAJU (Bileća, 25. avgusta):
Na gotovo svim delovima hercegovačkog fronta nema ni nagoveštaja o skorijem primirju. Prema saopštenju informativne službe Hercegovačkog korpusa, najžešće borbe se vode na mostarsko-nevesinjskom delu ratišta. Posle svakodnevnih artiljerijskih napada hrvatsko-muslimanske snage su krenule u proboj prema području Nevesinja, ali i ovog puta neuspešno. Međutim, i pored poraza i velikih gubitaka koje su im naneli srpski borci, hrvatsko-muslimanske snage i dalje vrše pregrupaciju svojih jedinica i dovode nove, što govori da će se ofanziva nastaviti. Nešto južnije, na stolačko-čapljinskom pravcu, neprijatelj je otvarao artiljerijsku vatru po rejonu Hrfuda.

Na području trebinjsko-dubrovačkog fronta hrvatska vojska je nastavila artiljerijska dejstva sa područja Vukovića. Tuku sela Poljice, Vlašticu i Dubljane. Prema informacijama iz Korpusa srpska vojska je uspešno odgovorila na sve napade i nema ljudskih gubitaka.

Najnovija saznanja informativne službe Korpusa u potpunosti potvrđuju i vesti da se u Mostaru posle razmene zarobljenika vrše masovna hapšenja srpskog stanovništva. (N. A.)

***

MITING LIBERALNOG SAVEZA CRNE GORE (Podgorica, 25. avgusta):
U bašti bioskopa "Kultura" u Podgorici sinoće je u prisustvu nekoliko hiljada građana održan miting crnogorskih liberala pod nazivom "Noć skuplja vijeka - za Crnu Goru u Londonu". U istupima prvaka Liberalnog saveza Ranka Đonovića, Miodraga Vukmanovića, Slavka Perovića i drugih više puta je kazano da na londonskoj konferenciji "niko neće štititi crnogorske interese".

"Evropo, shvati, gospodin predsjednik je veliko Srbin koji ne štiti interese naroda crnogorskog", čulo se sa govornice uz pokliče na italijanskom: "Živele Crna Gora - Aviva Montenegro". (LJ. Đ.)

***

APEL ZA POMOĆ RANJENICIMA (Pljevlja, 25. avgusta):
Srpska radikalna stranka u Pljevljima sinoć je na gradskom stadionu pod Golubinjem organizovala sabor guslara, pesnika i narodne muzike kome je prisustvovalo oko četiri hiljade građana. Na ulazu je prikupljena pomoć za porodice postradalih i ranjenih srpskih boraca.

PHOTO: Stock
Skupu je prisustvovao Radovan Vukčević, predsednik Srpske radikalne stranke za Crnu Goru. Prisutnima se obratio i borac sa ratišta pod imenom "vojvoda Morački" rečima:

- Mi smo došli iz Goražda. Među vama se nalazi i veliki broj ranjenika koji su umesto puške došli da čuju zvuk gusala, dok tamo slušaju tutnjave topova. Ako mislite na srpski narod, pomozite narodu Goražda, Foče, Rudog, Čajniča, Kalinovika i ostalih mesta. (M. Radović)

***

PISMO DOBRICI ĆOSIĆU: TEŠKO JE ŽIVETI SA JAVNOM SRAMOTOM
Uvaženi akademiče i predsedniče,

za nekoliko dana održaće se londonska mirovna konferencija o Jugoslaviji. Na njoj će se rešavati i o sudbini srpskog naroda za mnogo budućih pokoljenja.

Samom svojom ličnošću, a posebno mestom koje zauzimate, Vi izražavate najviša ostvarenja srpskog naroda. Zato na Vama leži istorijska odgovornost da svom narodu povratite dostojanstvo. Užasno je teško živeti sa javnom sramotom! A naša sramota toliko je velika da smo proglašeni od celog sveta za usamljeno ostrvo gubavaca.

Ako smo zaista zločinci, priznajmo to već jednom! I neka nas potamane kao smrdljive štakore. Sakupite nas u jednu gomilu pa nas sve pobijte ili nam naredite da izvršimo kolektivno samoubistvo kao totemsku žrtvu zarad nekog boljeg čovečanstva.

A ako nismo zločinci, a siguran sam da nismo, razdrmusajte tu uobraženu gospodu, svu tu naduvenu, zluradu, pristrasnu, podmićenu gospodu, sve te plaćene lobiste i poklonoprimce!

Ne prihvatam ni da mi tri najviša boljševička doglavnika, podrepaša, suncokreta, kameleona, skupljača Titovih teniskih loptica sa Dedinja (gospoda: Gligorov, Kučana, Tuđmana) govore o poštenju, o demokratiji. Još manje prihvatam da me Alija Izetbegović, islamski fanatik i fundamentalista, podučava istoriji. Kad bi to mogao, sve Srbe u Bosni pobio bi bez milosti. Takva naređenja već je izdavao.

Svi oni, uz pomoć inostrane gospode, pokušaće da ponize srpski narod i da u Londonu organizuju međunarodno suđenje Srbiji.

Ponovo će ispostaviti spisak svih srpskih "zločina". Srbi će biti optuženi i za ono što su učinili i za ono što nisu učinili. I odgovaraće ne samo za svoje grehove, već i za slovenačke, za hrvatske, muslimanske i za evropske i američke. A na toj listi londonskih studija neće biti imena glavnih optuženih, zapravo pravih krivaca. Naravo, osim jednog večnog dežurnog krivca. Sve kazne unapred su rezervisane za Srbiju. Kažnjavanjem Srbije, oni će pokušati da pred istorijom operu svoju krivicu.

Za svako popaljeno srpsko selo, za svakog zaklanog Srbina, za nove masovne grobnice Srba, oni će pooštriti sankcije prema Srbiji i Crnoj Gori. Uvešće totalnu, nemilosrdnu blokadu. Sve dok i poslednji Srbin daje još neke znake života.

Kako sam se nekada divio toj Evropi, tom demokratskom zapadu! A kako su me razočarali! Ja bih upitao tu gospodu: koliko treba da platimo u dolarima vašu naklonost? Ali, pogrešio bih: ne rade svi za pare. Mnogi rade za osvetu zbog izgubljena dva svetska rata, pa i zbog srušena dva carstva. A ti prokleti Srbi su uvek bili glavni krivci! Mnogo je nepodmirenih starih računa. Platiće ti šizmatici, ne samo Jugoslavijom, već i Kosovom, Vojvodinom, Sandžakom.

U prve borbene linije protiv Srba istupaju zato Nemačka, Austrija, Mađarska, Bugarska, Turska, Albanija, Italija, sve sami veliki gubitnici u oba rata! Oni su glavni tužioci. Svi ostali su advokati. Ovde se mogu ubrojati i bivše germanske kolonije: Hrvatska i Slovenija, koje su u oba rata bile na drugoj strani. Tu su i naši Muslimani, naši Šiptari, naši Mađari. I oni su bili na suprotnoj strani.

A na čijoj je strani Amerika? Na predizbornoj! Na Bušovoj! Ako treba da se dobiju izbori, šta je to nekoliko stotina hiljada Srba? A opravdanje? Pa zaboga, oni su sotone, oni su nacisti, oni su rasisti, oni imaju logore smrti. Sram te bilo, Ameriko! Najpre prebrojte muslimanske i hrvatske logore i sve njihove zločine. Ima ih samo u Sarajevu na desetine logora. A koliko ih je zaklanih Srba?

I dokle ćemo da se pravdamo? Dosta je šamaranja! Nećemo klečati!

Poslednji je čas da mi svima njima ispostavimo naše račune. I da im ih gurnemo pod nos. Da prestanemo da se samo pravdamo, da se branimo. Mi moramo da optužujemo. Slovence: za mučka, divljačka ubijanja nevinih dečaka, nenaoružanih vojnika; Hrvate: za sve stare i nove genocide nad Srbima, za tri poslednja rata, za dve fašističke države i za neviđene zločine nad Srbima; Muslimane: za izdaju svojih slovenskih korena, za izdaju krvi i tla i za snove o nekakvoj džamahiriji i islamskoj svetskoj imperiji (ovo je zemlja Slovena, gospodina Alija!); Šiptare: za osvajanje srpskih zemalja ognjem i mačem; Mađare: za masovni zverski pokolj Srba u Drugom svetskom ratu, itd.

Evropi da ispostavimo račune za sva njena nedela i zlodela u svesnom rušenju Jugoslavije. Posebne račune germanskom bloku, posebne rimskom papi, posebne: svetskom nuklearnom lobiju; posebne: advokatima; lordu Karingtonu i drugima.

Druže akademiče, gospodine predsedniče, pomagajte: Dobrica Ćosić čita naglas pismo Marka Mladenovića
Photo: BETA/Vladimir Milovanović
Šta činite gospodine Ćosiću da ovu sramotu sperete sa srpkog naroda? Ne dozvolite, da se sve ono što činite, svodi samo na ublažavanje naše krivice, na izmenu, ili na glazuru formulacije u međunarodnim dokumentima. A u svim tim varijantama, mi ostajemo dokazani zločinci. I zar je onda važno da li smo nešto manji ili nešto veći zločinci!

Osnovno je pitanje: ko je kriv? Da se utvrdi krivica naša, ali i tuđa, krivica Slovenaca, Hrvata, Muslimana, krivica Evrope i Sjedinjenih Američkih Država! Krivica Evropske zajednice! Krivica Nemačke i Austrije za podsticanje secesije, za pomaganje. Krivica Mađarske za obučavanje terorista, za doturanje naoružanja. I tako redom. Sve do Amerike! I američkog Nemca Vorena Zimermana! Ali i do Kanade. Do poštenog vojnika - Mekenzija. Strašno je kada vojnici smiruju političare - ratne huškaše! Tu više pameti nema!

Samo pod tim uslovima može se razgovarati na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji u Londonu.

Moramo zahtevati da se utvrdi ko je napisao scenario za rušenje Jugoslavije i ko je kakvu ulogu igrao u tom rušenju. Toj svetskoj eliti treba reći: "Gospodo, krivi ste za secesiju, krivi ste za raspad Jugoslavije, krivi ste za građanski rat, krivi ste za embargo i blokadu Srbije i Crne Gore, krivi ste za našu sadašnju ekonomsku bedu, krivi ste za naše umiranje. Krivi ste i za Mesića i za Drnovšeka! Krivi ste i za Tita! Vi ste ga doveli!

Krivi ste i za srbofobičnog rimskog papu, katoličkog ostrašćenog Slovena-Poljaka, papu Vojtilu, koji zapenušano traži vojnu intervenciju; krivi ste i za germanski blok, koji u Jugoslaviji oštri zube za Ruiju; krivi ste za osvetnički atomski lobi, kome propadoše grdne pare uložene u podmićivanje mnogih doglavnika bivše Jugoslavije. Krivi ste za Kominternu i za masone. Sve ste ih vi izmislili i uvezli! Divide et impere!

Krivi ste i za vrlo nizak moralni nivo vaših političara i javnih medija. Toliko je laži izbljuvano protivu Srbije da se to više ne može podneti. Povraća mi se! A još opasnije su vaše poluistine, koje garnirate kao salatu zadriglom buržuju. Vi ste, gospodo, izvršili intelektualni genocid nad ljudskim mozgovima. Ovo što vi radite, to je politički i medijski boljševizam, staljinizam. To je daleko od demokratije i od istine. Vi ste unapred izrekli smrtnu presudu srpskom narodu i sada je samo potkrepljujete lažnim dokazima. Vršite javnu licitaciju, ili ostavinsku raspravu nad pokojnikom koji još nije umro, nad ostacima jedne države koju ste svi vi zadavili svojim rukama.

Gospodine Ćosiću, ja nisam veliki optimista. Čak nisam ni mali! Ja sam veliki pesimista. Istorija nam nije naklonjena. U svom romanu: "Uostalom, Kartaginu treba razoriti", koji je upravo izašao iz štampe, ja predviđam da će se poslednji Srbi braniti krajem idućeg veka na Kalemegdanskoj tvrđavi. Mi smo lišeni straha za budućnost, jer je nemamo. zato treba da budemo lišeni straha i za sadašnjost. Ovakva kakva je, nije dostojna života. Zašto da je ne izmenimo, makar malo? A možda da spasemo i nešto od budućnosti!

Velika je sreća da se u "Vreme smrti" jednog naroda na njegovom čelu nađe onaj ko je tu smrt već opisao. I on nema šta da predskazuje. On je već sve predvideo. Ni ovaj narod nema šta da čeka. Novo Kosovo mu ne gine. I zašto da klečeći dočekamo tu našu sudbinu. Vi treba da zagrmite kao Zevs sa Olimpa i da optužite sve one koji su nam napisali "Hroniku najavljene smrti". I ne dozvolite da kao slepi Homer samo opevate našu Odiseju, kada već bude kasno!

Priroda Vas je bogato nagradila. Sudbina Vam je dala ogromnu šansu: da sprečite srpsku nesreću koju su nam drugi vešto režirali i da ublažite veliki raskol koji večno tinja u ovom nebeskom, ali i ukletom narodu. Vi možete uticati na istoriju! U svojoj ličnosti Vi objedinjujete sve poželjne metafizičke odlike srpskog naroda.

Učinite sve za spas ovog naroda! Ja znam, da Vi to možete!

Sa osobitim poštovanjem

(Marko Mladenović, Beograd)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 27. avgusta 1992. godine

GORI VIJEĆNICA NA BAŠČARŠIJI
Dramatične vesti stizale su čitavog dana o žestokim sukobima, posebno u Sarajevu, između muslimanskih i srpskih snaga. Strane agencije su juče ujutro gotovo obradovale mnoge informacijama da je u Sarajevu oružje zaćutalo.

Zatišju su prethodile teške borbe. O tome je izvestio novinar britanske agencije Rojter, navodeći da su teške borbe počele preksinoć posle 21 sat i da su trajale više od dva sata, posle čega je oružje utihnulo. Rojterov izveštač je javio da je više stotina granata eksplodiralo iznad starog dela Sarajeva i na brdima južno od grada.

Javljajući se juče ujutro iz glavnog grada Bosne i Hercegovine novinar Rojtera je, navodeći da je oružje zaćutalo, primetio da je oružje zaćutalo nekoliko sati uoči početka mirovne konferencije o Jugoslaviji u Londonu. Tome su prethodile najžešće borbe u poslednjih mesec dana.

Tanjug je sa Pala javio takođe da su sukobi između muslimanskih i srpskih snaga trajali gotovo celu noć, ali i to da su nakon kratkog predaha obnovljeni juče rano ujutro.

Sarajevski centar bezbednosti takođe je javio juče ujutro da su sukobi obnovljeni.

PHOTO: Stock
U toku žestoke ratne noći u Sarajevu, zapaljena je gradska Vijećnica, poznato zdanje sa razglednica, na obali Miljacke. Dok je Vijećnica kod Baščaršije gorela i juče, požar koji je izbio u fabrici konfekcije "Alhos", kod železničke stanice i u blizini hotela "Holidej In" lokalizovan je.

Juče ujutro oko šest sati muslimanske snage, javlja Tanjug, napale su Pale, a na šire područje političkog centra Srpske Republike palo je ponovo desetak granata. Sarajevski centar bezbednosti je javio da je u šest ujutro napadnut deo Dobrinje koji je pod kontrolom muslimanskih snaga i područje novog grada.

U Komandi sarajevsko-romanijskog korpusa izveštač Tanjuga je saznao da su tokom noći vođene borbe na području Ilijaša, Ilidže, Rajlovca, Krupca.

Preksinoć su, sa Vrbanje, žestoko napadnuti srpski položaji na Jevrejskom groblju. Okršaji su trajali do zore. Pokušan je ponovo i prodor na Grbavicu. Nedaleko odatle, na Trgu Pere Kosorića, plamteo je požar koji je lokalizovan juče ujutro.

Vojska Republike Hrvatske juče ujutro ponovo je otvorila snažnu minobacačku vatru u rejonu Trebinjske šume i Popovog Polja. Srpske jedinice na hercegovačkom ratištu, saopšteno je, strogo se pridržavaju primirja povodom održavanja londonske konferencije i odgovoriće samo u krajnjoj nuždi. (M. D.)

***

UN PLANIRAJU VELIKU VOJNU OPERACIJU ZA POMOĆ BOSNI (London, 26. avgusta):
Generalni sekretar UN Butros Gali planira da na londonskoj konferenciji obelodani plan o široj vojnoj operaciji, pod komandom i kontrolom svetske organizacije, za pratnju konvoja sa hranom kroz Bosnu.

To su najavile diplomate Evropske zajednice koje su. kako javlja Rojter, rekle da bi ta nova operacija zaustavila svaki plan zapadnih saveznika o nezavisnoj vojnoj operaciji u balkanskoj krizi.

Plan bi mogao da uključi hiljade vojnika, uz sadašnje snage za čuvanje mira. te snage će navodno poslati zemlje koje to žele a pri tom će ih i same finansirati.

Rojter javlja da će ta operacija biti proširenje zaštitnih snaga UN u Jugoslaviji (UNPROFOR) ali da će verovatno dobiti novo ime.

Diplomate EZ kažu da bi novi kontigent trupa mogao biti iskorišćen u cilju budućeg razoružavanja, čime bi UN uštedele na troškovima.

***

NOV PANIĆEV PREDLOG PRIHVATILI MILOŠEVIĆ I IZETBEGOVIĆ (London, 26. avgusta):

Jugoslovenski premijer Milan Panić saopštio je večeras Bi-Bi-Siju da će Međunarodna konferencija o Jugoslaviji sutra razmatrati njegov plan od 12 tačaka za rešenje krize.

Panić je rekao da je sa detaljima plana upoznao britanskog premijera Mejdžora, lorda Karingtona i emisara UN za Jugoslaviju Sajrusa Vensa. Osnovu tog plana predstavlja predlog da se posmatrači UN rasporede duž granice SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Svaka mi je ka Ćosićeva: Milan Panić, predlagač predloga
Photo: blic.rs
Ovaj predlog prihvatili su predsednici Milošević i Izetbegović. Plan Milana Panića o kojem nije hteo detaljnije da govori izazvao je veliku pažnju i on je imao hitne konsultacije sa Karingtonom i Vensom, koji su tražili razjašnjenje svake tačke njegovog plana.

Premijer Panić je po svemu sudeći veoma zadovoljan ovim konsultacijama i večeras je na konferenciji za štampu, na koju je upravo zbog razgovora sa Vensom i Karingtonom kasnio neuobičajeno dugo, delovao veoma optimistički, očigledno uveren da će doći do preokreta i pokretanja suštinskog političkog dijaloga.

***

PET ĆOSIĆEVIH PREDLOGA ZA REŠENJE KRIZE
U Londonu je juče počela trodnevna Međunarodna konferencija o Jugoslaviji u čijem radu učestuje četrdeset delegacija, četiristo predstavnika evropskih i svetskih sila, islamskih zemalja, Ujedinjenih nacija.

U londonskom centru "Elizabeta Druga", konferenciju je otvorio ultimativnim tonom, javljaju izveštači, britanski premijer Džon Mejdžor. Učesnicima konferencije obratio se zatim generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Butros Gali.

Rasprava u prepodnevnom delu konferencije pokazala je da većina učesnika nema mnogo nedoumica kada je reč o uzrocima krvoprolićem obeležene jugoslovenske krize. Srbiji je, bez obzira na i na ocene da ni jedna strana u bosanskohercegovačkom sukobu nije nevina, jasno predočeno: ili pregovori ili stezanje ekonomskih sankcija.

Bilo je različitih predloga, među njima i predlog albanskog ministra spoljnih poslova da se Kosovo stavi pod međunarodnu kontrolu. Predsednik Srbije, Slobodan Milošević tražio je reč da odgovori albanskom ministru, ali je nije dobio uz obrazloženje da za to ima vremena. Neizvesno je, međutim, da li će predsednik Srbije govoriti na konferenciji. Milan Panić je juče na konferenciji za štampu rekao da Milošević neće govoriti.

Kasno sinoć, učesnicima konferencije obratili su se šef jugoslovenske delegacije, predsednik SRJ Dobrica Ćosić i premijer Milan Panić

Sve tri strane u Bosni i Hercegovini odmah treba da prestanu sa međusobnim ubijanjem - rekao je na Konferenciji o Jugoslaviji u Londonu predsednik Dobrica Ćosić. Mora da odmah prestane i "etničko čišćenje", organizovanje logora za civilna lica i da se omogući svim izbeglicama da se vrate u svoje domove.

Neophodno je, rekao je predsednik Savezne Republike Jugoslavije, da se "ukinu i svi oblici nacionalne, verske i građanske diskriminacije i pod patronatom Evropske zajednice nastave i dovrše pregovori o političkom uređenju Bosne i Hercegovine".

Učestvujući u radu Konferencije predsednik Ćosić je naglasio da će SR Jugoslavija, sa konstitutivnim republikama Srbijom i Crnom Gorom, biti dosledna u nepružanju vojne pomoći bosanskim Srbima, da će onemogućiti svako učešće građana SR Jugoslavije u paravojnim formacijama u Bosni i Hercegovini, da nastoji da ne ponovi nijedan vid političke i druge participacije u antagonizmima jugoslovenskih naroda i da hoće da započne bilateralne pregovore o normalizaciji odnosa sa svim novostvorenim državama.

U govoru na londonskoj konferenciji predsednik Ćosić je rekao da Hrvatska treba odmah da povuče svoju vojsku iz BiH, napusti vojnu koaliciju sa Muslimanima i povede političke pregovore sa Srpskom Republikom i predstavnicima ostalih Srba u Hrvatskoj.

Vođstvo Muslimana, prema rečima predsednika Ćosića, mora da napusti težnju za političkom hegemonijom u Bosni i Hercegovini, prekine opstrukciju u pregovorima za postizanje političkog sporazuma sa Srbima i Hrvatima i odrekne se težnji za konfesionalnom i vojno internacionalizacijom građanskog rata u BiH.

Po rečima Ćosića, vođstvo Srba u BiH treba da učini Muslimanima odgovarajuće teritorijalne ustupke na prostorima koje sada Srbi brane kao svoja i time stvore zdravu osnovu za buduće uređenje na temelju sporazuma tri konstitutivna naroda.

Sve bivše jugoslovenske republike, rekao je u govoru na londonskoj konferenciji o Jugoslaviji predsednik Ćosić, odmah treba da prekinu medijski rat, da se odreknu šovinističke isključivosti i političke borbe svim sredstvima, čime je već izazvana patološka mržnja među ljudima i narodima, frustriranim za svaku etičku i demokratsku komunikaciju.

Srpski narod je teško oštećen, baš kao i ja: Dobrica Ćosić, efekt na defektu
Photo: Dragan Kujundžić
Predsednik Ćosić je pozvao međunarodne činioce jugoslovenske krize da prevaziđu ulogu arbitra i uspostave ravnopravnost svih jugoslovenskih učesnika u odlukama i pravima da okončaju državnopolitičke prekompozicije na prostoru bivše Jugoslavije i rehabilituju načela i norme međunarodnog prava, pre svega prava svim narodima, na samoopredeljenje kao fundamentalno načelo Ujedinjenih nacija.

Učesnicima međunarodne konferencije u Londonu jugoslovenski predsednik Ćosić je posebno ukazao da je srpski narod teško oštećen, osobito olakim legalizovanjem secesije i rušenjem spoljnih držanih granica, uspostavljenih Versajskim ugovorom i mirovnim ugovorima posle Drugog svetskog rata, garantovanih Helsinškim sporazumom, kao i proglašavanjem unutrašnjih republičkih granica za neprikosnovene, iako su te granice oktroisane odlukama Kominterne i Komunističke partije Jugoslavije, čime su i uzrokovani međunacionalni ratovi na jugoslovenskom tlu.

Saveznu Republiku Jugoslaviju, po rečima predsednika Ćosića, treba osloboditi sankcija Saveta bezbednosti zasnovanih na neobjektivnim procenama "karaktera rata u Bosni i Hercegovini i stereotipnim proizvoljnostima i falsifikatima mas-medija, koji su satanizovali srpski narod i psihološki pripremili svetsko javno mnenje da Srbija i Crna Gora budu "žrtveni jarci" projektovanog novog poretaka u svetu, a Srbi - Jevreji s kraja 20. stoleća.

Predsednik Ćosić je u Londonu zatražio od Saveta bezbednosti UN da povuče Rezoluciju 770, kojom se odobrava vojna intervencija, čak i pojedinim državama ili grupi država, čime se SR Jugoslavija defakto stavlja u položaj taoca učesnika građanskog rata u BiH. Krajnje je vreme, rekao je Ćosić, da se prekine sa kažnjavanjem samo jednog aktera u ratu u kome inače učestvuju tri strane.

U govoru na međunarodnoj konferenciji jugoslovenski predsednik je rekao da treba na ovm skupu postići saglasnost o sledećim odlukama: kao prvo, demilitarizovati BiH i celokupno naoružanje staviti pod kontrolu UNPROFOR-a, kao drugo, etapno demilitarizovati čitavo balkansko područje i države koje imaju teritorijalne aspiracije na Balkanu.

Treća odluka o kojoj treba u Londonu postići saglasnost po mišljenju Ćosića je "priznati državni kontinuitet i subjektivitet SR Jugoslavije, osloboditi je sankcija i učiniti je ravnopravnim partnerom i u pravima i u odgovornosti za mirno političko rešavanje svih pitanja državno.političke prekompozicije na jugoslovenskom tlu".

Četvrti predlog Ćosića glasi: "Međunarodnu konferenciju o Jugoslaviji pretvoriti u stalnu konferenciju sa sedištem u Ženevi i sa jugoslovenskim mešovitim komitetom kao njenim telom, koji će zajedno sa odgovarajućim komisijama UN i KEBS naizmenično zasedati sve do zaključenja državnih ugovora i potpune normalizacije odnosa među novostvorenim državama."

Konačno, peti predlog je da "od država obrazovanih na principima samoodređenja naroda astvoriti ekonomsku, političku i komunikacijsku asocijaciju koja teži stvaranju Balkanske konfederacije".

To su, rekao je Ćosić, putevi konstruktivne i preventivne diplomatije ka pretvaranju tradicionalne balkanske nestabilnosti u područje mira, integralne demokratije, slobode naroda i ljudi.

***

PREGOVARANJE ILI STEZANJE EKONOMSKIH SANKCIJA
U londonskom centru "Elizabeta Druga" međunarodnu konferenciju o Jugoslaviji otvorio je juče, ultimativnim tonom kako javljaju izveštači, britanski premijer Džon Mejdžor. Umesto njegovih delova kao dosad, time se razrešavanja jugoslovenske krize prihvatio ceo svet, što bi mirovnim naporima, po mišljenju bar dela zainteresovanih, trebalo da obezbedi potrebnu objektivnost.

Učesnicima konferencije zasad su se obratili Džon Mejdžor i Butros Gali, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

"Međunarodna zajednica neće prihvatiti podelu Bosne osvajanjima, a puna zaštita manjina mora biti obezbeđena bilo da je reč o Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji" rekao je Mejdžor uz napomenu da nijedna strana u jugoslovenskom sukobu ne ispunjava u stvarnosti ova načela. Miroljubive poruke Beograda su zapažene, primetio je Mejdžor kako javlja naš dopisnik, ali potrebni su učinci.

Butros Gali je naglasio, javlja Tanjug, da je bivša Jugoslavija transformisana u nekoliko država koje su postale članice Ujedinjenih nacija čime su stekle sva prava i obaveze koje imaju i druge članice međunarodne zajednice. Po Galijevom mišljenju, problem bivše Jugosalvije je sada u tome kako pronaći "formulu po kojoj će se sačuvati etnička raznolikost državnog prostora, a da pri tome vlada uživa poverenje svih stanovnika".

"Kad nestane ideologije koja je držala na okupu različite narode, nije nikakvo iznenađenje stvaranje novih država na tom prostoru. Ali, ako svaka etnička, verska i lingvistička grupa počne da traži državnost, neće biti kraja fragmentaciji" upozorio je Gali, kako javlja Tanjug.

Sad ćemo da vidimo da li će da me puste u salu: Radovan Karadžić oštri argument
Photo: Stock
Incident s odricanjem prava dr Radovanu Karadžiću da uđe u glavnu konferencijsku salu u Londonu (Srbi iz Bosne nisu došli u London da bi sedeli u sporednoj sobi, rekao je vođa bosanskih Srba) završen je pomirljivim dogovorom s lordom Karingtonom. Karadžić i Goran Hadžić ostali su u Londonu, uprkos pretnjama da se može dogoditi da napuste konferenciju Iz Londona je stigla i vest da će lorda Karingtona na mestu predsedavajućeg konferencije EZ o Jugoslaviji zameniti lord Dejvid Oven, bivši britanski ministar inostranih poslova. (R. Ć. M.)

***

PRIHVAĆENO OSAM PREDUSLOVA ZA UKIDANJE SANKCIJA
Premijer Milan Panić na kasnoj konferenciji za štampu, prešao je preko nameštenih provokacija hrvatskih i šiptarskih "novinara" (u smislu: takva zemlja, Jugoslavija ne postoji i sl.) i pokušao da odbrani poziciju iskrene dobronamernosti Beograda da se izađe iz krize.

Premijer je upravo došao sa vanrednog sastanka sa političkim časništvom konferencije, na kojem je "tačku po tačku" iznosio šta Jugoslavija uzima da učini. Rekao je, da su od 14 preduslova za skidanje sankcija pozitivni odgovori dati i prihvaćeni u osam slučajeva. Nije pomenuo preostale. (P. P.)

***

PANIĆ POZIVA "PLAVE ŠLEMOVE" NA GRANICU SA BIH
Jugoslovenski premijer Milan Panić je obavestio međunarodnu Konferenciju u Londonu da je SRJ spremna da prizna sve granice među bivšim jugoslovenskim republiksms kao "međunarodne granice".

"Nemamo teritorijalnih zahteva ni prema jednom od suseda SRJ, priznali smo Sloveniju, a priznajemo BiH u okviru njenih međunarodno priznatih granica" - rekao je Panić u govoru na popodnevnoj plenarnoj sednici.

Ovim saopštenjem Milan Panić je praktično udovoljio osnovnom i najvažnijem zahtevu koji je domaćin konferencije britanski premijer Džon Mejdžor ispistavio učesnicima i akterima jugoslovenske krize, kao jedan od "principa koji nisu podložni reviziji".

"SRJ nema teritorijalnih zahteva prema Hrvatskoj i želela bi da stupi u direktne pregovore sa Hrvatskom radi međusobnog priznavanja. Preporučiću priznavanje vlade Bosne kada budu zadovoljeni zahtevi tri stranačke grupe pod nekom formom međunarodnih garancija" - napomenuo je Panić.

"Jugoslavija prihvata svoje granice prema Makedoniji kao konačne i nema nikakvih teritorijalnih zahteva prema njoj" - rekao je Panić. On je ocenio da je "sramota to što se Makedoniji, kao jedinoj republici koja nije bila uvučena u rat, negira međunarodno priznanje, samo zbog imena".

Naglasivši da Jugoslavija nije samo na rečima protiv "etničkog čišćenja", jer je zbog takve prakse uhapšeno više odgovornih lica u Vojvodini, Panić je rekao da je stvaranje "teritorijalnih enklava za etničke grupe, nedelo ambicioznih političkih demagoga".

"SRJ sprovodi sopstvenu istragu oko kršenja ljudskih prava svojih građana posebno na Kosovu, Vojvodini i Sandžaku" - napomenuo je Panić. On je pozvao evropski svet da prouči Ustav SRJ i vidi može li se "nešto poboljšati i učiniti naš sistem demokratskijim".

Nema potrebe za bilo kakvom vojnom pratnjom humanitarnih konvoja za pomoć bosancima, jer su svi putevi otvoreni: od Splita do sarajeva, Sarajevski aerodrom je i dalje u upotrebi, Beogradski aerodrom može slobodno primati pošiljke, a odatle, kao i iz Zagreba pomoć bez teškoća može stizati do Sarajeva - kazao je Panić.

"Pokušali smo da pošaljemo pet kamiona za Goražde, ali muslimanski funkcioneri su ih zaustavili nadomak ovog grada" - rekao je Panić. Slobodno doturanje humanitarne pomoći je jedan od "nediskutabilnih" nečela koje je konferencija ispostavila akterima jugosloveneke krize.

"Kao ministar odbrane SRJ sve sam učinio da iz SRJ ne stiže nikakva vojna pomoć bosanskim Srbima. Potrebna mi je pomoć ove konferencije i saveta bezbednosti UN da uspostavimo kontrolu nad svim graničnim prelazima izmađu SRJ i BiH, kako bismo se uvreili da je ta granica potpuno nepropusna za oružje" - rekao je Panić, pozivajući "plave šlemove" da se razmeste na toj granici.

Panić je zatražio pomoć međunarodne zajednice da se sprovede potpuno razoružavanje i demilitarizacija Bosne i ako treba šire. na konferenciji za štampu kasno sinoć Panić je rekao da ne "voli militantne govornike", što je očit komentar na račun izlaganja Kinkela, Četina i Moka, koji su pozivali na kažnjavanje "Srbije kao agresora".

*Nastavak u utorak 9. avgusta

star
Oceni
3.19
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi