Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Feljton: Šta se krije iza medijske harange na Stanka Subotića (10)

Očaj državnih medija: Rusi oslobodili Caneta!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Patrice Moullet

Sve ono što poslednjih nekoliko meseci zaokuplja pažnju javnosti: tužba Srđe Popovića povodom političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, zaturena krivična prijava Vladimira Popovića protiv Legijinih advokata, tekst Jasne Babić o organizovanoj kampanji lista “Nacional” protiv Zorana Đinđića, Mila Đukanovića i Stanka Subotića, te tekstovi o ulozi nekadašnjeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija, te svedočenje Slobodana Radulovića – vraćaju nas u nezapamćenu medijsku harangu koja se godinama vodi protiv istih ljudi, prevashodno protiv Stanka Subotića, a samo iz razloga što je bio prijatelj Zorana Đinđića. Iz obimne medijske dokumentacije kojom raspolaže Serbialeaks, čitaocima ćemo u nekoliko nastavaka predstaviti metode, stil, strukturu i motivaciju neviđene kampanje protiv Stanka Subotića, na isti način kako se Koštuničina mašinerija godinama obračunavala sa Vladimirom Bebom Popovićem ili pokojnim premijerom. Tekstove iz štampanih medija prenosimo u originalu, bez komentara, tek kao dokaz teze o istovetnoj matrici u političkom obračunu

Ekspert za iznudu: Dušan Mihajlović
Photo: srb.time.mk
DB ŠVERCOVAO CIGARETE (Kurir, 23.05.2008; Autor: I. C. L.)

Na suđenju grupi optuženoj za šverc cigareta, optuženi Miodrag Zavišić izjavio je da mu je iz vrha MUP Srbije naređeno da obustavi istragu o švercu cigareta koji je otkrio uz obrazloženje da je reč o robi Državne bezbednosti. Iznoseći odbranu, on je ispričao da je 1994. godine kao pomoćnik načelnika Javne bezbednosti u Novom Sadu radio na otkrivanju šverca cigareta i da je u jednoj od akcija uhapšen Mirko Vučurević.

- Radovan Stojčić Badža pozvao me je i tražio da ga pustimo. Rekao sam mu da su u taj slučaj umešani i ljudi iz Državne bezbednosti, nakon čega me je pozvao da dođem u MUP u Beograd. Tamo mi je izvesni Tepavčević rekao da se na taj način probijaju sankcije i da se Vučurević pusti - pričao je optuženi.

On je dodao i da ga je posle toga zvao tadašnji ministar policije Zoran Sokolović i rekao mu da postupi po naređenju njegovog saradnika. Takođe mu je naveo i da iza tog naređenja stoji Državna bezbednost. Ispričao je i da je tokom 1995. i 1996. godine, na osnovu informacija da u magacinima u Futogu i Rumenki ima cigareta, nastavio da istražuje, ali da mu je načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Dragan Ilić rekao da obustavi akciju jer je reč o robi Državne bezbednosti.

Na pitanje sudskog veća da li je mogao da odbije naređenje i šta bi se u tom slučaju dogodilo, Zavišić je odgovorio: - Najmanje što bi bilo jeste da bih ostao bez posla. Moja je greška što sam poverovao da se sve radi za državne potrebe!

On je objasnio i da prvooptuženog Stanka Subotića Caneta ne poznaje, ali da je 1998. godine saznao da je moguće da on stoji iza Badžinog ubistva. To mu je saopštila Subotićeva supruga, koja je u to sumnjala. Zavišić je dodao da se pričalo da Subotić radi za državu i Državnu bezbednost i da „ubacuje cigarete“.

O navodima optužnice juče su se izjasnili i optuženi Ivana Olujić i Dragi Dodevski, koji su negirali krivicu. Olujićeva je negirala da je sa optuženim Nikolom Miloševićem, koji je u bekstvu, pronašla prostor za magacin u koji su iz Mađarske i Makedonije dopremljene švercovane cigarete.

ZATAŠKAVANJE (Kurir, 25.05.2008; Autor: E. K.)

Istraga o "duvanskoj mafiji" započeta je da bi se skrenula pažnja s političke pozadine ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora. Naime, bivši specijalni tužilac Slobodan Radovanović neposredno pred izricanje presude za ubistvo premijera obećao je da će ubrzati istragu i protiv političkih inspiratora, što se do danas nije desilo. Umesto toga, kako tvrdi sagovornik Kurira, odlučio se za "duvansku mafiju".

- Suočen sa besom javnog mnjenja zbog toga što se ništa ne radi na otkrivanju ubica i nalogodavaca ubistva Zorana Đinđića, specijalni tužilac Slobodan Radovanović, neposredno pred izricanje presude Đinđićevim ubicama, obećao je da će "ubrzati akciju" kako bi se bacilo svetlo na ulogu nekih aktuelnih političara u vezi s organizacijom atentata. Međutim, umesto akcije koja je trebalo da otkrije umešanost političara u atentat, Radovanović je najavio da će ispitati "nekoliko lica koja su usko sarađivala s preminulim premijerom".

Ova vest bila je odskočna daska da se oživi debata započeta u proleće 2001. godine montiranom aferom "Nacional", o Đinđiću i trgovini cigaretama, iako ova tema ni na koji način nije bila povezana s obećanjima. Nakon toga je iz svoje fioke izvukao slučaj "organizovane grupe za šverc cigareta", pa je 7. juna 2007, manje od dve nedelje nakon presude Đinđićevim ubicama, naredio da se izvrši istraga organizovanog šverca cigaretama za period od 1995. do 1996. - otkriva izvor Kurira blizak istrazi.

Prema njegovim rečima u intervalu od svega nekoliko dana, Radovanovićev zamenik predao je izveštaj Specijalnom sudu.

Mafijaški mediji u borbi protiv premijera: Zoran Đinđić
Photo: Željko Safar

- Izveštaj nije sadržao nikakve detalje niti preciziranu optužbu, ali je na prvom mestu bio prozvan Stanko Subotić, kome se zamerala "zloupotreba vlasti", iako je bio vlasnik privatne firme. Specijalni tužilac je u ovom predmetu postupao po optužbi tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, koja je i sama bila osnovana na ishitrenom izveštaju, koji je poznat kao akcija "Mreža". A mnogi su tada nagađali da je tim materijalom Mihajlović ucenjivao Subotića kako bi mu izvlačio reket - ističe naš izvor.

ZA KUPOVINU „C MARKETA" TRAŽIO 20 MILIONA EVRA (Glas Javnosti, 04.06.2008;  Autor: Preneto iz Kurira)

Dušan Mihajlović je na sastanku u Parizu, početkom 2004. godine tražio od Stanka Subotića Caneta da mu obezbedi između 15 i 20 miliona evra, kako bi kupio trgovinski lanac C market, saznaje Kurir iz „dobro obaveštenih izvora bliskih pravosudnim organima".

- Mihajlović je treći put po redu tražio sastanak sa Subotićem, i to pod izgovorom da želi da mu pokaže „Dosije o privatizaciji". Sreli su se u kancelarijama advokatske kancelarije Veronike Lartik. Odmah na početku sastanka, Mihajlović je izvadio dokumenta policijskog izveštaja „Mreža" i ponovio svoje ucenjivačke zahteve od ranije - tvrdi sagovornik Kurira.

„Ja hoću da kupim C Market", rekao je Mihajlović, i naglasio da mu treba između 15 i 20 miliona evra, a potom je otišao u toalet, navodi sagovornik Kurira i ističe da je upravo tada bivši ministar policije povukao pogrešan potez. Prema njegovim rečima, Cane je tada sa stola dohvatio dokumenta kojima je ovaj pre toga mahao i pretio, i fotokopirao ih na kopir aparatu.

- Ministar policije je nakon obavljene nužde pokupio papire koje je Cane u međuvremenu vratio na sto i napustio je kancelariju - posvedočio je sagovornik Kurira.

Nakon ovog susreta, 4. februara 2004. godine Dušan Mihajlović, da bi pokazao da je ozbiljan u nameri da kupi C market, u pratnji tadašnjeg direktora Slobodana Radulovića odlazi u Marbelju. Tom prilikom, Mihajlović predaje Subotiću papire sa brojevima računa u evropskim bankama, na koje je ovaj trebalo da prebaci 20 miliona evra, tvrdi „dobro obavešteni" sagovornik i dodaje, da Subotić i pored svih pritisaka nikada Mihajloviću nije platio reket.

Svedok Mihajlovićevih mahinacija: Slobodan Radulović
Photo: Stock

On dalje tvrdi da je Dušan Mihajlović Subotića nastavio da ucenjuje i nakon pada Živkovićeve vlade, ali da je nakon izbora Dragana Jočića na mesto ministra policije to sve izgledalo smešno, jer je Mihajlović tada u mnogome izgubio na uticaju.

Dnevni list Kurir je pre dva dana preneo navode kako je Dušan Mihajlović u ekskluzivnom švajcarskom hotelu „Dolder" krajem 2003. godine tražio od Stanka Subotića Caneta da plati reket od 15 miliona evra, kako bi ga zaštitio od umešanosti u duvansku aferu. Bivši ministar policije ove navode do danas nije demantovao.

+++

Kako Kurir saznaje, u izjavi koju je francuski advokat Veronika Lartik dala policijskim organima Francuske, piše da je tadašnji ministar policije Srbije u njenoj kancelariji ucenjivao Stanka Subotića-Caneta. Redakcija Kurira prenosi deo sadržine ove izjave. - Negde oko petnaestak minuta nakon početka njihovog razgovora Stanko Subotić je izašao da me zamoli da isfotokopiram dva organigrama (šema Mihajlovićevog grafičkog prikaza policijske akcije Mreža) i još dva dokumenta pisana na ćirilici. Dok je moja asistentkinja fotokopirala, Subotić mi je objasnio da je osoba koja je bila u sali za sastanke tražila od njega finansijsku pomoć, to jest određenu sumu novca, ne sećam se koliko, ali se sećam da je ista bila izražena u dolarima. U protivnom Subotićevo ime kao i imena njegovih preduzeća će se sa sadašnjeg mesta popeti na vrh skale organigrama. Pitala sam Subotića šta da uradim sa kopijama dva organigrama, a on mi je rekao da ih strogo čuvam, jer isti predstavljaju dokazni element o uceni i pretnjama čija je on žrtva - izjavila je Veronika Laritik.

FRANCUSKI ŠPIJUN - CANETOV JATAK (Standard, 06.06.2008; Autor: NN)

Slučaj Stanka Subotića Caneta - koji u Rusiji čeka transfer za Srbiju, gde je optužen kao vođa grupe odgovorne za šverc cigareta od 1991. do 1995. godine - sve više poprima odlike pravog špijunskog trilera. Glavna veza balkanskog duvanskog kralja dok se Subotić skrivao od Interpolove poternice, koju su za njim raspisale vlasti u Beogradu, navodno je Francuz Arno Danžan, koji je na Balkanu radio za francusku obaveštajnu službu DGSE (Glavna uprava za spoljnu sigurnost). Hrvatski nedeljnik Nacional - koji je prvi pisao o švercu cigareta na Balkanu u koji su, prema tvrdnjama ovog lista, bili umešani Stanko Subotić, ali i tadašnji premijer Crne Gore Milo Đukanović - tvrdi da je Danžan sa Subotićem kontaktirao iz Hrvatske još pre nekoliko sedmica. Danžan je, inače, veliki deo svog špijunskog mandata u ključnim godinama za formiranje hrvatske države proveo upravo u Hrvatskoj, u kojoj je stekao brojne kontakte, ali i započeo neka zanimljiva prijateljstva.

Iz mlađih dana: Stanko Subotić
PHOTO:Stock

Prema pisanju hrvatskih medija, Danžan je u vezi sa Mirjanom Hrgom, novinarkom i urednicom Nove TV, koja je, zahvaljujući francuskom obaveštajcu, pre mesec dana intervjuisala Subotića. Taj razgovor Nova TV nikad nije objavila jer je, kako su istakli u uredništvu ove TV stanice, u ovom trenutku isuviše škakljiv.

Interesantno je da Subotić bitku protiv srpskog pravosuđa vodi i pomoću plaćenih oglasa. Advokatski tim Stanka Subotića Caneta plasirao je, naime, u nekoliko dnevnih novina u Srbiji oglas u kojem se navodi da je njihovom klijentu onemogućeno pravo na pravično suđenje. Osim plaćenog oglasa, u Beogradu su na pojedinim mestima osvanuli i grafiti kojima se traži oslobađanje Stanka Subotića.

ZANEMEO MIHAJLOVIĆ (Kurir, 12.06.2008; Autor: V. Stanić)

Bivši ministar policije Dušan Mihajlović, koji je, prema navodima naših izvora, u više navrata pokušao da reketira Stanka Subotića Caneta, ni juče nije želeo da o ovoj temi razgovara sa novinarima Kurira. Subotić se inače duže od četrdeset dana nalazi u ekstradicionom pritvoru u Moskvi, a optužnica na osnovu koje je uhapšen podignuta je na osnovu tajnog policijskog izveštaja „Mreža“, koji je sačinjen po Mihajlovićevom zahtevu.

Na osnovu istog policijskog izveštaja, Interpolovom poternicom je, pored Subotića, obuhvaćen i sin bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića - Marko Milošević.

Šira javnost je za policijsku akciju „Mreža“ prvi put saznala nakon emitovanja emisije „Insajder“ na Televiziji B92 februara 2006. godine. Autorka ove emisije u izjavi za Kurir podseća da je izveštaj bio gotov i zvanično zaveden u MUP još 2004, ali da je stajao u fiokama sve do februara 2006, kada je u „Insajderu“ objavljen deo koji se odnosi na umešanost Marka Miloševića u šverc cigareta. - Prvo su svi demantovali da to postoji, pa su 10 dana kasnije potvrdili da je tačno ono što je objavljeno - podseća Stankovićeva.

Naš list je u dva nastavka preneo da je bivši ministar policije Dušan Mihajlović pre raspisivanja poternice za Subotićem u više navrata pokušao da ga reketira koristeći pomenuti policijski izveštaj. Tako se, prema navodima naših izvora, prvi pokušaj reketiranja dogodio u švajcarskom hotelu „Dolder“ krajem 2003. godine. Tada je Mihajlović tražio od Subotića da plati reket od 15 miliona evra, kako bi neutralisao dokaze o njegovoj umešanosti u duvansku aferu.

CANE PRIZNAO DA JE UCENJIVAN (Kurir, 15.06.2008; Autor: V. S.)

Stanko Subotić Cane potvrdio je ruskim istražnim organima da je bivši ministar policije Dušan Mihajlović od njega tražio reket od 15 miliona evra, saznaje Kurir od dobro obaveštenih izvora u Moskvi. Kurir je nedavno objavio da je početkom 2004. godine tadašnji ministar policije Srbije Dušan Mihajlović u kancelariji advokatice Lartik u Parizu ucenjivao Stanka Subotića Caneta, ali i da je ona, u dogovoru sa Subotićem, iskopirala dokumenta, koja sada treba da posluže kao materijalni dokaz da je Mihajlović tražio reket.

Prema navodima naših izvora, pre Pariza, Mihajlović je Subotića prvo ucenjivao u Cirihu, i tada mu tražio 15 miliona evra. Sledeći sastanak bio je u Marbelji, gde su Mihajlovićevi apetiti porasli, pa je ministar tada rekao da mu treba “između 15 i 20 miliona evra da bi kupio “C maket”. Novac je Subotić trebalo da uplati na račune bivšeg ministra u inostranstvu, navodno u Austriji. Pored toga, Mihajlović je od Caneta, na slavi manastira Sv. Nikolaja u Soko-gradu, tražio 200.000 evra u kešu, navodi naš izvor.

Bivši ministar policije Dušan Mihajlović do danas nije odgovorio da li su navodi naših izvora istiniti, iako smo mu pitanja poslali još pre nekoliko dana. Nepoznato je, takođe, i da li je Mihajlović pored Subotića reket tražio i od drugih osoba u mreži koje su bile obuhvaćene policijskom istragom.

RUSI CANETA NAMAMILI NA ORDEN (Press, 24.06.2008; Autor: D. Isailović)

Stanko Subotić Cane uhapšen je u Moskvi 28. aprila ove godine, kada je krenuo da primi odlikovanje Ruske akademije nauka i umetnosti za dobročinstvo, ekskluzivno otkriva Press.  Poziv Subotiću da dođe u Moskvu uputio je Savet Federacije Rusije, koji predstavlja Gornji dom ruske Dume, ali umesto priznanja, Subotića je odmah na aerodromu „Šeremetjevo“ sačekala policija i sprovela ga u zatvor! Ovu filmsku priču hapšenja Stanka Subotića potvrdio je za Press i šef njegovog advokatskog tima Radoslav Tadić.

Omiljena destinacija Dušana Mihajlovića: Pariz za početnike
Photo: Luka Jelić

Jedan od najbogatijih Srba, biznismen Stanko Subotić Cane, već 57 dana leži u ruskom zatvoru. Subotića su ruske vlasti uhapsile na osnovu Interpolove poternice koju je za njim raspisala Srbija, jer ga tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je jedan od vođa „duvanske mafije“. Do sada se samo nagađalo kako je Subotić, koji važi za izuzetno opreznog čoveka, dozvolio sebi da bude uhapšen, pogotovu što je od početka godine dva puta bio poslovno u Moskvi: jednom u januaru, a drugi put u martu, a put mu je organizovao niko drugi do crnogorski premijer Milo Đukanović, sa kojim je Subotić blizak prijatelj i poslovni partner. Zato se spekulisalo da je Đukanović u stvari „prodao“ Subotića Rusima, ali se ta informacija pokazala kao netačna.

Međutim, do hapšenja Subotića došlo je na prilično bizaran, gotovo neverovatan način. Prema našim saznanjima, Stanka Subotića kontaktirao je izvesni Rus koji se preziva Knez, koji ga je obavestio da su ruski pravoslavni i kulturni krugovi odlučili da mu dodele Orden dobročinstva ni manje ni više nego Ruske akademije nauka, jer je mnogo uradio na polju razvoja odnosa Srba i Rusa. Priča dalje kaže da Subotić, zbog svoje skromnosti, ovo „priznanje“ nije prijavio nikome od svojih saradnika koji bi mogli da provere čitavu stvar, već je krenuo sam da primi orden. I umesto da dobije odlikovanje, uhapšen je čim je zakoračio na aerodrom „Šeremetjevo“.

Prema informacijama Pressa, Stanko Subotić neće biti izručen Srbiji, koja je ruskim vlastima podnela svu potrebnu dokumentaciju za njegovu ekstradiciju. Subotić će samo biti vraćen u Švajcarsku, u kojoj ima prebivalište i neće se pojaviti pred našim sudom koji ga tereti za milionsku krađu. Slična saznanja ima i advokat Tadić.

- Pravni tim očekuje da se stvari vrate u stanje pre hapšenja i svoje uverenje baziram na više teza. Pre godinu dana, Srbija je od Švajcarske zatražila njegovo izručenje, ali su odbijeni jer to za šta tužilaštvo tereti Subotića u Švajcarskoj nije krivično delo. Prema ruskim zakonima, ono za šta ga tereti Srbija jeste krivično delo, ali se lakše kvalifikuje. I treće, ovo delo je zastarelo 2002. godine. Subotić ne može biti izručen Švajcarskoj, jer ova država to i ne traži, već može slobodno da se vrati u Švajcarsku, gde ima prebivalište. To i očekujemo - kaže Tadić.

OSLOBOĐEN STANKO SUBOTIĆ CANE (Politika, 27.06.2008; Autor: Ljubinka Milinčić)

Na osnovu Evropske konvencije o zastarelosti donete 13. decembra 1957. godine, rusko Generalno tužilaštvo donelo je 23. juna odluku da oslobodi iz pritvora Stanka Subotića Caneta, potvrđeno je „Politici” u Odeljenju za međunarodne odnose Generalnog tužilaštva. Subotić je juče oslobođen uz obrazloženje da je slučaj zastareo.

Stanko Subotić je uhapšen 28. aprila na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na osnovu poternice Interpola i do oslobađanja se nalazio u Međunarodnom izolacionom centru broj 4 u Medvedkovu, severnom delu Moskve. Odmah posle hapšenja, srpske vlasti su zatražile da se Subotić izruči pravosudnim organima Srbije, ali je Rusija postavila nekoliko dopunskih pitanja među kojima je najvažnije da se „osveži” materijal koji je poslat u zahtevu za izručenje. Dodatno je zatraženo i da se proveri da li se Cane skrivao od srpskog pravosuđa, ili je, kako su tvrdili njegovi advokati, više puta bez prepreka ulazio u Srbiju i napuštao je. Zanimljivo je bilo i pitanje ko mu je izdao pasoš i s kim je sve Cane radio, jer je šverc onih razmera za koje je Subotić optužen nemoguće organizovati bez učešća države.

Poslednja srpska nada: Moskva, bratska
PHOTO:Flickr

Tokom Subotićevog boravka u, kako se to u Rusiji kaže, „izolatoru” njegovi advokati učinili su sve da spreče njegove kontakte sa bilo kim iz Srbije, uključujući i osoblje ambasade u Moskvi. Koliko je poznato, advokati nisu dozvolili ni da ga poseti konzul Srbije, što se inače radi uvek kad je naš građanin u ruskom zatvoru. Ni danas se ne zna kako se i zašto Subotić našao u Moskvi, ko su bili njegovi partneri i prijatelji u ruskoj prestonici, niti ga je iko video na nekom od mesta gde se obično sreću naši ljudi.

Ni ruski mediji nisu se mnogo bavili hapšenjem srpskog biznismena. Osim šture informacije na državnoj agenciji Itar-Tas, gotovo da se ništa nije o tome objavljivalo. Ipak, u Rusiji se Canetova biografija može naći na internetu. U njoj se govori o optužbi za šverc cigareta, vezama sa Mirjanom Marković i raskidu s porodicom Milošević. Promenu stava i podizanje optužnice za šverc cigareta Radio Sloboda vezuje za predizbornu kampanju. Srpske vlasti su znale da je slučaj zastareo, ali su narodu htele da pokažu da je borba protiv korupcije počela. Sad, kad su izbori prošli, Cane može mirno da se vrati u Švajcarsku i nastavi da se bavi svojim poslovima.

* Poslednji nastavak feljtona objavljujemo u ponedeljak 25. aprila

star
Oceni
3.32
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi