Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (79)

Srpsko otkriće: Evropa je kriva za rat u BiH

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: Stock

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 8. avgusta 1992. godine

HOĆE LI EVROPA I UN SKRIVATI HRVATSKI FAŠIZAM?
Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije upozorio je juče da regularne oružane snage Republike Hrvatske i dalje napadaju i prodiru sve dublje u oblasti istočne Hercegovine, posebno na prostore Trebinjske opštine, tako da su doprle na desetak kilometara od Trebinja. U pismu koje je uputio srpskom patrijarhu Pavlu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Butrosu Galiju, episkop Atanasije navodi da vojska hrvatske države "tuče granatama iz svih teških oružja i pali srpska sela, crkve, domove i groblja u čitavom Popovom polju, od čega direktno strada civilno stanovništvo".

"Svakodnevno ima mrtvih i ranjenih, među kojima su i stare žene, nenaoružano i nezaštićeno srpsko stanovništvo" ističe episkop zahumsko-hercegovački. On navodi da u hrvatskoj vojsci ima dosta stranih plaćenika, pa i američkih građana i dosta stranog oružja i opreme.

Na uzvišenju Bobani, koje su hrvatske snage zaposele, spaljena su i uništena sva srpska sela i crkve - piše episkop Atanasije. Isto to sada Hrvati čine i po srpskim selima središnjeg Popovog polja, po selima Poljice, Sedlari, Grmljani, Jasenica Lug, Diklići, Veličani, Drijenjani, Mrkovići, Žakovo, Mesari, koja su nadomak srpskog manastira Tvrdoša i samog grada Trebinja. Episkop Atanasije navodi da su spaljeni i Ivanjica, Zaplanik, Orah i druga sela u trebinjskoj šumi.

U trebinjskoj opštini uništene su srpske pravoslavne crkve u Orašju, Ravnom, Kijevom dolu, Začuli, Šćenici i Raptima, Zaplaniku i Poljicama, a oštećena je i stara crkva i nova spomen-kapela srpskih novomučenika u Veličanima - "gde su pohranjene svete kosti srpskih žrtava od hrvatskog genocida iz 1941-1944. godine".

Skoro su sasvim porušeni manastiri Žitomislić i Zavela, srušena je saborna crkva u Mostaru i još desetine pravoslavnih crkava sa obe strane Neretve. Episkop Atanasije Jeftić ocenjuje da se radi o direktnoj agresiji hrvatske države na srpski narod i Pravoslavnu crkvu u Hercegovini.

Episkop zahumsko-hercegovački završava pismo Galiju i patrijarhu Pavlu pitanjem: "Hoće li evropski narodi i Ujedinjene nacije i dalje ćutati i ovaj fašizam hrvatski skrivati".

***

BOSANSKI AMBASADOR "OTKRIO" DOKUMENT UN O PROGONIMA MUSLIMANA U BIH (Njujork, 7. avgusta):
Bosanski ambasador pi UN Muhamed Šaćirbej objavio je danas tekst internog memoranduma snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj u kojem se govori o progonima srpskih snaga na Muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Memorandum predočen u pismu Šaćirbeja predsedniku Saveta bezbednosti Li Daojuu zasniva se navodno, kako javljaju agencije, na razgovorima koje su "plavi šlemovi" vodili sa 18 neidentifikovanih osoba izbeglih iz Bosanskog Novog u susednu zonu pod zaštitom UN u Hrvatskoj.

U dokumentu datiranom 8. jula konstatuju se progoni, mučenja, proterivanja i masovna pogubljenja Muslimana koje su vršile srpske snage u Bosni i Hercegovini od kraja aprila ove godine, a Srbi se optužuju i za "etničko čišćenje".

Photo: Stock
Šaćirbej je na konferenciji za štampu izjavio da su posmatrači UN nesumnjivo preneli ove interne informacije svojim zemljama, ali da "nije isključeno da su vršeni pritisci na UN da ih ne objave". Nije, međutim, naveo ko stoji iza tih pritisaka.

Visoki funkcioner UN i ambasadori Saveta bezbednosti saopštili su da nikada nisu rimili takve izveštaje od mirovnih snaga iz Sarajeva. Istovremeno, generalni sekreterijat UN je saopštio da nikakvih navedenih nasilja nije bilo u zonama razmeštaja UNPROFOR i da stoga nije u mogućnosti da verodostojan izveštaj o tim činjenicama, čiju istinitost još nije potvrdio ni međunarodni komitet Crvenog krsta, kojem su bili dostavljeni ovi dokumenti.

***

PRIPREME NOVE REZOLUCIJE O JUGOSLAVIJI (Njujork, 7. avgusta):
Pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini praćeno i dalje neproverenim informacijama o navodnim zločinima koje Srbi čine nad muslimanskim i hrvatskim stanovništvom u koncentracionim logorima, postaje najaktuelnija tema Američke televizije, novinskih komentara i izbornih nadmetanja političara. Demokrate na čelu sa predsedničkim kandidatom Bilom Klintonom koriste svaku priliku da na ovom primeru dokazuju nedoslednost i neodlučnost administracije i, posebno, predsednika Buša. Stiče se utisak da bi oni želeli da gurnu predsednika što dalje kao vojnoj intervenciji. Ukoliko bi došlo do američkog uplitanja u građanski rat na Balkanu, sigurno je da bi ovi isti političari kritikovali predsednika što je doveo u opasnost živote američkih vojnika. Takva je politička i izborna igra i naša je nesreća što smo postali njen objekat.

Javljaju se u novinama sve ratoborniji glasovi koji pozivaju na postavljanje ultimatuma Srbiji, upotrebu vojne sile, pretnje bombardovanjem i korišćenje svih drugih rasploživih sredstava. Preovlađuje, kao i proteklih dana primetna jednostranost, posebno u medijima. Tek tu i tamo pojavi se stidljiva informacija da logori postoje i na drugim zaraćenim stranama i opet se glavna krivica i pretnje upućuju isključivo prema rukovodstvu Srbije koje je za ovdašnju javnost "osnovni krivac za agresiju..." sve to stvara atmosferu teškog, napetog iščekivanja šta će se dalje događati.

Američka diplomatija pokrenula je već danas, neposredno posle objavljivanja predsednikovog programa do šest tačaka, inicijativu u Ujedinjenim nacijama za donošenje dve rezolucije. Prva bi sadržala aktiviranje glave 7. povelje i odobrila upotrebu svih raspoloživih sredstava za zaštitu konvoja humanitarne pomoći uključujući, u slučaju krajnje potrebe i upotrebu vojne sile. U tom smislu već postoji načelna saglasnost SAD, Francuske i Velike Britanije i njihovi predstavnici rade na formulisanju nacrta rezolucije koja za polaznu osnovu ima napred pobrojane tačke programa koji je izneo sinoć predsednik Buš.

Sada su u toku razgovori sa predstavnicima drugih zemalja članica Saveta bezbednosti. Za izglasavanje rezolucije potrebno je devet glasova "za" pod uslovom da nijedna stalna članica ne upotrebi pravo veta. Posao neće biti nimalo lak jer, koliko se može čuti, do danas su postojale rezerve i britanske delegacije. To je, izgleda, prevaziđeno uz saglasnost da mogućnost primene vojne sile budu strogo precizirane i ograničena na zaštitu konvoja.

Saznaje se da velike rezerve ispoljavaju ruska i kineska delegacija. Međutim, američki pritisak će biti veoma veliki, obzirom da je predsednik Buš, tražeći od Saveta bezbednosti ovakvu rezoluciju založio čitav svoj autoritet i prestiž.

Sumnja u ispravnost ovakvog koraka ispoljavaju mnoge zemlje članice svetske organizacije, smatrajući da nisu svi elementi dovoljno ispitani i da postoji opasnost da odluka bude jednostrana. Sa krupnim posledicama. Diplomati pominju da treba ustanoviti odgovornost bosanske i hrvatske vlade za širenje građanskog rata umesto sadašnjeg pristupa koji, apriori, za sve optužuje Srbe.

Pominje se i predlog druge rezolucije koja bi sadržala ocenu i osudu postojanja koncentracionih logora i tražila da se ispitaju počinjeni ratni zločini na jugoslovenskom prostoru uz zahtev da se krivci pozovu na odgovornost. Ovde bi se ugradio i zahtev da se međunarodnim predstavnicima omogući neometeni pristup logorima i inspekcija kao i istraga o svemu što se tamo događalo. Dok ovo javljamo, u jedan čas posle ponoći po jugoslovenskom vremenu, konsultacije u Savetu bezbednosti još traju i po svemu sudeći nastaviće se sutra.

Večeras je članicama Saveta bezbednosti dostavljeno pismo predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića u kome se navodi spremnost za prihvatanje međunarodne komisije koja bi ispitala izmišljene optužbe o navodnom postojanju koncentracionih logora na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. (Dušan Pešić)

***

NATO ULAZI U BOSNU (London, 7. avgusta):
Vojne snage NATO dolaze na tle Bosne u intervenciji Zapada koja počinje kao "zaštita humanitarnih konvoja", ali se već sada najavljuje i kao mnogo ambiciozniji poduhvat koji se, po potrebi, može vojnički proširivati (do uništenja mostova, saobraćajnica, vojnih postrojenja, instalacija i opreme u samoj Srbiji).

Preduzimanje vazdušnih napada zapadnih sila na Srbiju zavisiće od spremnosti ili nespremnosti Beograda da pozitivno odgovori na seriju ultimatuma svedene na odricanje svake pomoći Srbima van Srbije. U takve poslove spada i zahtev da tuđe posmatračke misije na srpskoj teritoriju nadziru sve prolaze prema Bosni.

Photo: EPA/YVES BOUCAU
Zapadni ratni brodovi u Jadranu imaće ovlašćenje da zaustavljaju sve transporte u luku Bar, a sa stanovišta zadatka istovetne kontrole paziće i na teret koji Srbiji stiže Dunavom. Zapad insistira da Beograd ne zaobiđu potpune posledice promovisane ekonomske blokade.

Komandni sastav NATO-a ima gotove planove za intervenciju i pored toga što su vojni stručnjaci tek danas formalno pozvani "da pripreme takvo dejstvo". U Londonu je poluglasno već ranije nagovešteno da se planovi rade "za svaki slučaj".

Iščekivala se jedino politička formalizacija vojne intervencije, zato što je odluka o vojnom angažovanju Zapada u Jugoslaviji bila neizvesna, a i do danas je sporna.

Vlada Velike Britanije je do ovog trenutka sasvim nevoljna za ulazak u (kako je procenjeno) retko prljav i neprocenjivo dugotrajan jugoslovenski rat. Džon Mejdžer, britanski premijer, i juče je osporio osnovanost britanskog učešća u vojnoj intervenciji u Bosni. Ujedinjene nacije "istražuju spektar opcija za humanitarni napor, ali mi ne gledamo vojnu intervenciju" - izjavila je noćas premijerova kancelarija povodom javnog poziva Margaret Tačer da se Srbima pokaže pesnica.

Predsednik britanske vlade sluša savet britanskog vojnog establišmenta. Vojska savetuje - ne, bez velike nužde! Ovdašnji generali nisu političke ličnosti u uniformama, već visokostručni profesionalci ratovanja, zaduženi da predviđaju neugodne situacije i nepovoljne obrte kako bi ih predupredili. Britanci smatraju, i ovih dana svima to ponavljaju, da se ratovi lako počinju, a da mudrost nalaže procenu kako se iz njih može izaći. Oni misle da se sa terena bogomdanog za dejstvo gerile ne može jednostavno izaći. Zato su savetovali to što Mejdžer i brani - suzdržanost.

Zvaničnom Londonu je ovo opiranje, međutim, bilo moguće sve do danas i neizvodljivo je više od jutros.

Engleska je dosad uživala u zaklonu američkog oklevanja, jer ni Džordž Buš nije želeo intervenciju. "Ja znam šta je Vijetnam", kazao je još pre dva dana prdsednik SAD, rekavši da on nema nameru da Ameriku uvlači u novi Vijetnam na Balkanu.

Dva dana je bilo dovoljno da Buš oseti koliko je tim stavom otvorio "gard" u izbornom meču s Klintonom - i Džordž Buš od jutros verovatno veruje da bezbedno dejstvo premoćne tehnologije rata iz vazduha i pešadijsko osiguranje "koridora" u Bosni pod tim "kišobranom" ne mora biti ono što je bio Vijetnam. Američka odluka je gotova, odgovarajući papir Ujedinjenih nacija je administrativna formalnost.

Velika Britanija je na čistini i ona sada sledi vođstvo Amerike, Britanija predvodi evropsko krilo NATO-a. Uz Francusku ona je na kontinentu najveća vojna sila.

Na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana počinje proces čiji krajnji ishod - besmisleno je ali je tako - baš niko nije u stanju da predvidi. Francuska, Engleska - to su države koje imaju drevnu i svetsku iskusnu diplomatiju, ali uzalud. Sve te vlade koje besmisleno inertno klimaju glavom imaju svoje unutrašnje političke potrebe, kao i Buš u izbronom meču s Klintonom. One danas opasno proširuju jedan već poguban rat sa šakom na očima i nelogičnim izgovorom nalik na: "Pa, nekako će se već rešiti".

Ovaj današnji početak još jedne destabilizacije Evrope već sada je istorijski. Prvi put se golim okom gleda kako odgovorne vlade velikih sila odvodi u jednu neizvesnu krizu njihova nikad moćnija nova industrija - televizija i štampa! Rat koji ovom intervencijom počinje svoju sve snažniju razvojnu fazu, bez ičijeg jasnog saznanja gde je njegov kraj kada se Srbija pritera u ugao, neko će i njoj doturiti oružje, jeste rat koji zahteva štampa. Štampa je sopstvenim tumačenjem događaja i sopstvenim izborom podataka - izborom "istine" koju uzdiže za istinu - izmanipulisala javnost i histerizovanu javnost okrenula u pritisak na nacionalne vlade.

U sistemu demokratije demokratska štampa ima svetu dužnost da otkriva sve kako bi - obaveštavajući javnost - pomogla da se formira javno mišljenje, jer samo tako javno mišljenje pomaže demokratskim društvima da kontrolišu svoju izabranu političku vlast. Današnjim činom štampa, čija priroda ne dopušta uvid u njenu sopstvenu nepristrasnost, jer time strada njena funkcija pa i demokratija, čini novi korak: posredno uzima da ona bude ta taktička politička vlast! Ona ne kontroliše, ona odlučuje.

Photo: mojprijedor.net
Antisrpska histerija podignuta navodnim otkrićem "srpskih logora smrti" ima od sinoć razmere koje je nemoguće opisati. U Britaniji sve naslovne strane, hiljade izveštaja, uvodnika i sve informativne emisije televizije i radija govore o ratnom zločinu "Srba nad Muslimanima".

Sasvim je verovatno da će se svedočanstva o gnusnim delima ovog rata izneti na svetlo dana. Zločin mora postojati čim meci iz snajpera pogađaju civile i decu na sarajevskim ulicama. Taj "najprljaviji rat", kako ga zovu, krije pod svojim skutom ogroman zločin protiv svih naroda bivše Jugoslavije, ali čiji je sve to zločin. Ko će sve do kraja podići svoje "prljave ruke" ne znajući kome je trebalo krvavo delo? Da li su odgovorne za zločin ove iste vlade koje objašnjavaju kako ih je Nemačka uvukla u priznavanje nezavisnosti pre nego što je dogovorno podeljen prostor koji nije lako podeliti? Da li zločin pripada i hrvatskim organizatorima logora i ubistava i muslimanskim akterimaovoj propasti?

Britanska štampa je izvukla za krivca - srpski narod! Ona kaže "Srbi". I pored toga što o samim zločinačkim delima o kojima govori do danas u podne nije iznela ni jedan jedini lično utvrđeni podatak!

"Noćas, i jutros, televizija je vrlo dramatično najavila otkriće srpskih logora smrti" objavljeno od strane njenih kamermana (pokazalo se, saglasno smesta datoj dozvoli za posetu od strane srpskih političkih faktora). Prizor ljudi iza žica je tragično dostignuće bosanskog rata, ali neishranjenost, prenetrpanost i smeštaj po podu prostorija je sve što su reporteri lično videli.

Danas u podne, urednik televizijskog dnevnika je razgovarao sa jednim od njih - Velamijem iz "Gardijana". Ed Velami je potvrdio sledeće: to što je video ne odgovara pojmu koncentracionog logora, ljudi su gladni, nestašica hrane se oseća i inače, on misli da bi zatvorenici mogli da budu bolje hranjeni; nije video nikakve tragove mučenja ili ubijanja, čuo je da se o tome priča; nije mu dozvoljeno da uđe u sve prostorije zatvora.

Nezavisno od ovakvog nalaza, novine i televizija govore o "srpskom zločinu" i objavljuju fotografije i skaze iz muslimanskih i hrvatskih izvora, od ljudi koji su navodno svedoci ili su čuli i videli svedoke.

"Tajms" čak u uvodniku kaže: "U fiksiranju cele krivice za samo jednu stranu ima nepravde, kao što je nesumnjivo da su Hrvati i Muslimani i sami počinili zločine i uspostavili zatovoreničke centre." Ta jedna jedina rečenica za umirenje savesti i pisca i lista ne menja, međutim, na stvari - krivica je srpska.

Antisprsku sekiru juče je podigla i Margaret Tačer, kojoj je prohrvatski lobi napunio fasciklu "srpskim komunizmom" u agresiji na "slobodno i demokratsko" uređenje Izetbegovića, Silajdžića i Ejupa Ganića. Hrvatski pokrovitelji su omogućili Ganiću da iznese baronesi "objektivnu" sliku stanja i ledi Tačer nije oklevala sa zahtevom da se "srpskim agresorima" pokaže pesnica.

Danas je laburistička vlada u senci optužila Dauning strit za oklevanje. Pritisak islamskih zemalja je pojačan. "Dejli telegraf" tvrdi da je za dva meseca do hiljadu "teško naoružanih dobrovoljaca" iz zalivskih zemalja, severne Afrike i Turske svrstano u redove muslimanskih bosanskih formacija oko Travnika.

Daglas Herd, britanski ministar, prekinuo je odmor.

Prema objavljenim procenama, samo za zaposedanje aerodroma u Sarajevu sprema se divizija od dvanaest hiljada ljudi pod oružjem. Stručnjak za ratne studije Kings koledža Lorens Fridman kaže da se zaštita splitskog koridora ne može početi bez pedeset hiljada vojnika, a štampa eksploatiše podatak o upotrebi armije od sto hiljada regruta. Članice NATO-a su pozvane da prijave jedinice koje će učestvovati. Prema najavi iz Amerike koja je upravo saopštena, intervencija NATO-a u Bosni može početi "krajem ovog meseca". (Petar Popović)

***

SPORAZUM O EVAKUACIJI SARAJEVSKIH JEVREJA (Jerusalim, 7. avgusta):
Predstavnici Britanske jevrejske zajednice i tri zaraćene strane u Bosni i Hercegovini potpisali su danas u Londonu sporazum kojim se preostalim Jevrejima u Sarajevu omogućava bezbedna evakuacija do Beograda ili Splita - javio je danas izraelski radio.

Dopisnik radija iz Londona Džeri Lusi naglašava da su rukovodstvo Britanske jevrejske zajednice i nekoliko jevrejskih humanitarnih organizacija iskoristili prisustvo predstavnika Srba, Hrvata i Muslimana iz Bosne i Hercegovine, na pregovorima o prekidu vatre, da bi se pronašlo rešenje za, kako je rekao, "gotovo beznadežnu sudbinu Jevreja, koji su postali taoci međuetničkog i međuverskog rata u Bosni i Hercegovini". Prma nekim nezvaničnim procenama, u Bosni i Hercegovni je ostalo oko 800 Jevreja, od čega blizu 300 u samom Sarajevu, i to onih koji nisu uspeli da se evakuišu kada im je, odmah po izbijanju sukoba, jugoslovenska armija obezbeđivala specijalne avione za prebacivanje u Beograd.

Prema slovu sporazuma, postignutih pojedinačno sa predstavnicima Srba, Hrvata i Muslimana, Jevrejima iz Bosne i Hercegovine biće obezbeđeni specijalni koridori za odlazak u Beograd ili Split, a oni mogu da povedu članove najšire rodbine, pa čak i prijatelje i poznanike "nejevreje".

Detaljni aranžmani za evakuaciju biće utanačeni sa lokalnim komandantima "na terenu", posle čega odmah stupa na snagu prekid vatre, kako bi se omogućila evakuacija u nekoliko konvoja autobusa i kamiona.

U izveštaju izraelskog radija posebno se naglašava da je najviše rukovodstvo srpske administracije u Bosni garantovalo da će sve oružane formacije, koje se nalaze pod njegovom kontrolom, striktno poštovati primirje u toku evakuacije i, takođe, garantovalo pravo svim jevrejima koji se evakuišu da se vrate u svoje domove po okončanju sukoba koji će, do njihovog povratka, biti zapečaćeni i zaštićeni od provala i pljački.

***

SPREMNOST DA SE OBEZBEDI POTPUN MIR (Pljevlja, 7. avgusta):
Predsednik Predsedništva Crne Gore Momir Bulatović, očigledno izazvan nepredviđenim događajima u Pljevljima danas je, drugi put u poslednjih deset dana, posetio graničnu opštinu Pljevlja, koja se sa 140 kilometara graniči sa susednom Republikom Bosnom i Hercegovinom. U Pljevljima je Bulatović razgovarao sa predstavnicima SDA i grupom građana muslimanske nacionalnosti, potom sa predstavnicima vladajuće Demokratske partije socijalista, Narodnom strankom i na kraju sa predstavnicima Radikalne stranke.

U Pljevljima, sinoć oko 17 časova pronela se vest da je uhapšen major vojske Radikalne stranke Milika Dačević iz Odžaka, dvanaestak kilometara udaljenog sela od Pljevalja prema Žabljaku. Potom je počelo okupljanje građana pred zgradom MUP-a koji su zahtevali njegovo puštanje. Neki očevici pričaju da se povremeno okupljalo i do dve hiljade građana koji su tražili puštanje na slobodu Dačevića.

Nakon nekoliko časova iščekivanja i protesta građana za koje se vreme Milika Dačević, zvani Čeko, tri put obraćao građanima, policija nije imala druge već ga je pustila kući. Privođenje Milike Dačevića, Čeka, usledilo je kao posledica odluke raspuštanja paravojnih jedinica u Crnoj Gori.

Photo: EPA/SRDJAN SUKI
- Ubrzo će se održati sjednica Vrhovnog vojnog savjeta na kojem će se analizirati kako se realizuju njegova već donešena naređenja na ovom graničnom području, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Moji prvi utisci, koji sam stekao u razgovoru sa predstavnicima SDA, pord kojih su bili i predstavnici građana muslimanske nacionalnosti, kao i u razgovoru sa predstavnicima Narodne stranke i Srpske radikalne stranke ohrabrujući su - rekao je Bulatović. On je potom objasnio: "Naime analizirali smo šta se sinoć desilo, kako bi iz toga izvukli pouke i trasirali političke akcije i metode kojima će se obezbijediti ostvarivanje jedinstvenog i neprikosnovenog cilja svih sagovornika, a on je očuvanje građanskog mira u Pljevljima.

Događaji svojom dramatikom pokazuju da se stanje pogoršava iako je bio jedan relativno miran i ohrabrujući period. Pred nama je u svakom slučaju akcija na dva kolosijeka. Moramo mnogo odlučnije i mnogo brže da mijenjamo rad državnih organa, prije svega mislim na MUP i Vojsku Savezne Republike Jugoslavije. S druge strane, očekujem da će se možda i na Skupštini opštine Pljevlja u međustranačkom dijalogu ipak ostvariti značajni cilj da se dođe do jednog političkog konsenzusa o tome kako i na koji način da se koordinira rad aktivnosti državnih organa i rad svih relevantnih političkih faktora. Bulatović je, potom, novinarima rekao: "Čak štaviše, mislim da su ovi događaji pokazali kako se politika jednog više, ili manje, značajnog povoda može dovesti do opasne situacije i opštegrađanskog sukoba. Mislim da će to biti dodatni podsticaj da se razoružanje sprovede efikasnije i brže. Postoji spremnost apsolutna da se na ovim prostorima obezbijedi i garantuje mir, rekao je Bulatović. (D. Bećirović/M. Radović)

***

PLAVI ŠLEMOVI” IZMEĐU DVE VATRE
Prošle noći u Sarajevu unakrsnoj vatri bili su izloženi pripadnici mirovnih snaga UN. Napadnuta je njihova kasarna kao i sarajevski aerodrom. Kako javljaju strane agencije, vojnici UNPROFOR-a našli su se između dve vatre - srpskih i muslimanskih snaga.

Agencija Frans pres je povodom ratnih zbivanja prošle noći poslala u svet vest sa naznakom "hitno". Javljeno je da su četiri vojnika iz sastava "plavih šlemova" ranjena preksinoć, prilikom artiljrijskog napada na sedište UNPROFOR-a u Sarajevu.

Sedište snaga UN je u zgradi PTT inženjeringa, nedaleko od aerodroma.

Prema izjavi zvaničnog predstavnika UN Mika Magnusona, sedište UNPROFOR-a pogodile su tri minobacačke granatem od 120 milimetara. Sem što je gađano minama, sedište mirovnih snaga bilo je zasuto i snajperskom vatrom. Jedan od ranjenih vojnika je u teškom stanju, a drugi su, kako je javljeno, lakše povređeni.

Predstavnik UN Magnuson nije ovom prilikom nikoga optužio, ali je istakao da je loš znak za UN što su njihovi ljudi pod vatrom u trenutku kada su suspendovane aerodromske operacije. Magnuson je, međutim, napomenuo da ne može da kaže da bilo ko namerno puca na njih.

Juče je u stvari i zvanično obelodanjeno da je pre tri dana, u sredu, UNPROFOR zatvorio sarajevski aerodrom. Aerodrom je trebalo da bude zatvoren 72 časa, a odluka o tome je doneta povodom nekoliko snažnih napda na sam objekat.

Do najnovijeg napada na aerodrom došlo je upravo onda kada je zamenik komandanta UNPROFOR-a francuski general Filip Morijon pokušavao da uspostavi primirje koje bi omogućilo ponovno otvaranje aerodroma za dostavljanje humanitarne pomoći.

Najavljeni su razgovori generala Morijona sa srpskim predstavnicima i sa muslimanskom stranom. I pored toga što su pripadnici UNOPROFOR-a bili izloženi unakrsnoj vatri, protekla noć u Sarajevu ocenjuje se kao "relativno mirna", a tako je bilo i juče ujutro.

Javljeno je o povremenoj pucnjavi, koja se čula do ponoći, kada su muslimanske snage, prema srpskim izvorima, sa Hrida i Širokače pucale po položajima srpske vojske na Jevrejskom groblju i Grbavici, dok je sa Pofalića i iz kasarne "Maršal Tito" iz pešadijskog naoružanja pucano prema Novom Sarajevu, Vracama i Hrasnom.

Juče popodne dat je znak opšte opasnosti - na Palama. Građani su upozoreni da napuste ulice i budu spremni da u slučaju neposredne opasnosti siđu u skladišta. Borbe koje su prošle noći vođene oko Trebinja ubrajaju se u najteže od početka rata. Tvrdi se da je hrvatska vojska pretrpela teške gubitke.

Sukoba je prošle noći bilo u širem rejonu Kalinovika i Foče. Položaji srpske vojske u bosanskoj Posavini na meti su hrvatskih artiljerijskih napada iz Slavonskog Broda, Vrpolja i Županje.

Hrvatsko-muslimanske snage, kako javlja Tanjug, napadale su odbrambenu liniju Doboja. Međutim, u Doboju se obavlja gradski i prgradski saobraćaj i ista agencija navodi da su otvorene linije prema Banjaluci, Beogradu, Novom Sadu i Bijeljini. Navodi se da je u Doboju znatno skraćen policijski čas: građani mogu da se kreću od 6 do 17 sati.

Kako javlja sarajevski radio, u Tuzli je juče pre podne bilo mirno, ali su borbe nastavljene nesmanjenom žestinom u Goraždu. (M. D.)

***

Velibor Ostojić: EZ ISKLJUČIVI KRIVAC ZA RAT U BIH (Prijedor, 7. avgusta):
Isključivi krivac za rat u Bosni i Hercegovini je Evropska zajednica, izjavio je danas grupi stranih i domaćih novinara u Prijedoru ministar za informisanje Vlade Srpske Republike BiH Velibor Ostojić.

Evropska zajednica posmatra rat u Bosni jednim okom, naglasio je Ostojić. "Dvanaestorica" su, po njegovim rečima, pristrasni, neobjektivni u svojim stavovima i njihove ocene ne mogu više da budu meritorne.

Prisutne domaće i strane novinare ministar Ostojić je obavestio da su muslimanske vlasti u Sarajevu juče onemogućile humanitarnim organizacijama da pregledaju logore smrti u Sarajevu, u kojima se drže zatočeni Srbi. Podsetio je, takođe, da je UNPROFOR-u i Međunarodnom crvenom krstu onemogućeno da dođu do Bradine i Čelebića, gde se drže zarobljena srpska deca.

*Nastavak u subotu 12. marta

star
Oceni
3.24
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi