Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (77)

Ni traga od koncentracionih logora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

I narednih meseci na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 4. avgusta 1992. godine

OPŠTA OFANZIVA U SARAJEVU
Londonski dogovor o primirju je istekao. Tokom minule dve nedelje, koliko je bilo na snazi, primirje se konstantno kršilo. U stvari, dogovora o primirju kao da i nije bilo. U Sarajevu, ali i centralnoj i severnoj Bosni, prema rečima dr Radovana Karadžića, muslimanska strana vodi opštu ofanzivu, uprkos svim naporima Srba za očuvanje mira. Predsednik Predsedništva Srpske Republike Bosne i Hercegovine izjavio je to u dvočasovnom kontakt programu Srpskog radija i televizije, preksinoć.

Borbe su u Sarajevu, na gotovo svim linijama fronta, trajale do ranih jutarnjih sati. Tanjug je, emitujući informaciju iz Sarajeva, napomenu da se upravo čuje sporadična pucnjava. Jake artiljerijske i pešadijske borbe vođene su u opštinama Ilidža, Rajlovac i Vogošća.Mira nema u Posavini, ni na Majevici. Ukratko, u Bosni i Hercegovini su i juče nastavljeni sukobi zaraćenih snaga. O tome svedoče i opširni izveštaji Tanjugovih reportera.

Ocenjuje se da su najozbiljnije borbe juče pre podne vođene u bosanskoj Posavini. Tu, prema srpskim izvorima, teška artiljerija hrvatske vojske, nastavlja da gađa položaje vojske Srpske Republike BiH. O tome, Hrvatski radio, koji je pod cenzurom, nema izveštaja. Radio BiH, međutim, javlja o tome da srpske snage pokušavaju na području Brčkog da probiju linije koje drže muslimanske snage. Sa svoje strane, srpski izvori tvrde da je na brčanskom području pre podne bilo mirno, bez sukoba.

Po podne je, međutim, SRNA izvestila o napadu muslimanskih snaga na položaje srpske vojske kod Brčkog. Prema srpskim izvorima, takođe, Republika Hrvatske dovlači sveže snage i tehniku u bosansku Posavinu u nameri da povrati izgubljene položaje. Borbe su vođene i južno od Doboja, javlja Tanjug. Kako su saopštili srpski izvori, srpske snage ponovo kontrolišu prevoj Rogoj, strateški važnu tačku za odbranu gornjodrinskog područja.

Srpska novinska agencija SRNA javila je da su muslimanske snage zapalile pravoslavnu crkvu u Trnovu, "sva sela u toj opštini" i sedam sela u kalinovačkoj opštini. Iz Trnova SRNA javlja o tome da Srbi iz ovih krajeva pojedinačno ili u grupama beže u Foču. Javljeno je i da je zatočeno 30 žena id dece srpske nacionalnosti u pećinu koja se zove Godina.

Javljeno je da su "srpske snage izvršile kontranapad i oslobodile teritoriju opštine Kalinovik". Radio BiH je javio da je na Bihać juče ujutro ispaljeno nekoliko granata. Srpski izvori govore o provokacijama muslimanskih snaga na tom delu ratišta.

PHOTO: Stock
Kao što se na osnovu vesti koje pristižu iz Bosne i Hercegovine ne može sasvim razaznati situacija, jer postoje protivrečne informacije, tako se, posebno poslednjih dana, ne zna šta se zaista zbiva u Sarajevu.

Enigmu ne rešava ni jučerašnja vest koja potvrđuje da je "sukoba bilo i u Sarajevu". Prema srpskim izvorima, muslimanske snage su i prošle noći žestoko napadale, dok radio BiH javlja da su srpske snage napadale položaje sarajevskih teritorijalaca lojalnih Aliji Izetbegoviću.

Juče po podne stigla je vest da su nastavljeni sukobi u Sarajevu. Ako je za utehu, navodi se - "nešto smanjenim intezitetom". Tanjug sa Pala izveštava u stvari o "opštoj ofanzivi muslimanskih snaga na srpske položaje u Sarajevu". (M. D.)

***

POBEDA TUĐMANA I HDZ (Zagreb, 3. avgusta):
Prema Hrvatskom radiju, na prekjučerašnjim izborima u Hrvatskoj za Franju Tuđmana glasalo je 1.377.313 birača, što iznosi 56,52 odsto glasova na listi predsedničkih kandidata. Hrvatski radio prenosi da je predsednik izborne komisije Republike Hrvatske Zlatko Crnić saopštio sinoć u Zagrebu da je obrađeno oko 90 odsto glasačkih listića, a da je od ukupnog biračkog tela Hrvatske glasalo 74,7 odsto birača.

Na predsedničkoj listi, Dražen Budiša dobio je 22 odsto glasova, Savka Dabčević-Kučar osvojila je 6 odsto, a Dobroslav Paraga nešto više od pet odsto glasova. Tuđmanova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je, po tim podacima, 42,6 odsto, Budišina Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) 17,7, Hrvatska narodna stranka (HNS) Savke Dabčević-Kučar 6,9 glasova, dok je Paragina Hrvatska stranka prava pridobila naklonost 6,4 odsto birača.

Prema istom izvoru, Stranka demokratskih promjena (SDP) (bivši komunisti) dobila je poverenje 5,8 birača, dok je za Đukićevu Srpsku narodnu stranku glasalo 1,1 odsto birača. Prvi rezultati jučerašnjih izbora u Hrvatskoj u suštini potvrđuju osnovnu prognozu koju su pokazivale organizacije za ispitivanje javnog mnjenja, tj. da za funkciju predsednika Republike vodi dosadašnji predsednik Franjo Tuđman, a na listi stranaka takođe vodi vladajuća stranka HDZ, ali sa nešto manjim postotkom nego njen predsednik.

Što se tiče druge polovine zastupničkog doma (takođe 60 mesta, a primenjuje se većinski izborni sistem), prema dosadašnjim podacima najviše mesta po svemu sudeći osvojiće HDZ i to u prvom redu zahvaljujući činjenici što ovog puta nema drugog kruga izbora, jer kandidati pobeđuju običnom većinom, kao i zbog činjenice da ovaj put nije bilo koalicije između opozicionih stranaka, već svaka nastupa za sebe čime su glasovi "razbijeni".

U mnogim izbornim jedinicama kandidati HDZ-a tako će verovatno pobeđivati sa jedva 30-tak odsto glasova onih koji su izašli na izbore, pa i manje od toga. Na području Istre, već sada je izvesno, u sve tri izborne jedinice nadmoćno će pobediti Istarski demokratski sabor.

Photo: EPA/Anja Niedringhaus
Zašto je opozicija pristala na takva izborna pravila - čime je praktično donela HDZ-u pobedu na tanjiru - pokazaće naknadne analize. Konačni službeni rezultati izbora, kako je najavljeno, biće saopšteni do petka.

I do sada obrađeni podaci sa sigurnošću govore da u Sabor neće proći nijedan od onih malobrojnih kandidata srpske nacionalnosti. Kako je Hrvatska prema ustavnim i zakonskim odredbama (donetim na insistiranje međunarodne zajednice) obavezna da pripadnicima nacionalne zajednice kojih ima više od osam odsto (a to su u Hrvatskoj jedino Srbi) u ukupnom stanovništvu Republike osigura proporcionalno učešće u Saboru - po svemu sudeći moraće da se obave dopunski izbori kako bi se došlo do 13 ili 14 zastupnika srpske nacionalnosti koliko im po toj formuli pripada. Ustavna obaveza za takvo dopunsko raspisivanje izbora jeste najkasnije 60 dana od konstituisanja novog sabora. (R. Arsenić)

***

OTKRIVENE TABLE S NOVIM NAZIVOM SELA (Srbislavci, 3 avgusta):
Svečanim otvaranjem tabli sa novim nazivom mesta i nizom drugih manifestacija, juče je u Srbislavcima, donedavno Hrtkovcima, proslavljena seoska slava Sveti Ilija. Od rana jutra sa razglasa odjekivale su srpske narodne pesme, a u sklopu programa kroz selo u fijakeru prošli su Ostoja Sibinčić, predsednik Skupštine mesne zajednice, i Milena Dakić, predsednica omladine.

U prisustvu velikog broja građana svečano su otkrivene table sa novim nazivom mesta, najpre iz pravca Šapca, a zatim iz Rume. Na zboru je prisutnima govorio predsednik Sibinčić. On je pozvao preostale Hrvate i Mađare na slogu i saradnju i rešavanje zajedničkih ekonomskih problema.

PHOTO: www.wikiwak.com
Iako su na proslavu bili pozvani predstavnici opštine Ruma, zatim svih političkih stranaka, jedino su došli predstavnici SPO i Srpske radikalne stranke, a stigao je i pozdravni telegram Žikice Dronjka, načelnika Sremskog okruga, čuli smo od predsednika Sibinčića. U programu su učestvovali glumci pozorišta "Joakim Vujić" iz Šapca a organizaciju je pomogao i Radio Šabac. Inače, čelnici Srbislavaca ljute se na čelnike rumske opštine koji se, kako kažu, ponašaju ignorantski prema ovom mestu. (M. M.)

***

SVETI ILIJA PROBIO BLOKADU!
Kako smo se, prekjuče, uplašili: zar nas, blokirane, izolovane, samotne i nesrećne, i sveci zaobilaze? Zar ni na Nebu nemamo više prijatelja? Praznik je odmicao, prošlo je i pre i posle podne, došlo i veče - a Sveti Ilija nikako da zagrmi! Kao da nas i on isključuje, ne želi takve, ojađene i ocrnjene, goste u vatrometnoj, razuzdanoj veseloj proslavi svog rođendana.

I kad su, kasno uveče, u TV vestima, javili da je, tog 2. avgusta, grmelo, padalo i sevalo nad Rusijom i negde nad Velikom Britanijom, a naši metereolozi nama, umesto gromova, obećali samo jaru i sparinu, sad već posve snuždenima, preostalo nam je da se tešimo jedinim, domaćim, i tako sveobuhvatnim raspoloženjem: Sveti Ilija ne može da probije blokadu! I istini o nama blokiran je put i do Neba, neprijatelji su ga gusto premrežili. A i daleko je Rusija...

A onda, kad je već uveliko minula ponoć, već treći avgust počeo da teče, počelo je: oh, kako je lepo, gromoglasno, grmelo, sevalo, padalo i nad nama! Kakve li radosti! Podigla se klonula snaga, potrčali smo na terase, ruke blagodarnosti pružili put Neba. Ne, naš Sveti Ilija nije nas izneverio, on nas nije napustio, isključio iz svog slavlja.

I nije vredno ni beleženje što je "prešao" naše metereologe, to nikad i nije bio neki podvig. Najvažnije je što je, jasno i glasno, celom belom svetu pokazao da nam je i dalje verni prijatelj. Zato nije važno ni što je malo zakasnio - trebalo je probiti tu tešku blokadu. Najvažnije je da se on probio, i pokazao kako se to radi! (Rada Saratlić)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 5. avgusta 1992. godine

NEMA KONCENTRACIONIH LOGORA NA SRPSKOJ TERITORIJI BIH
U Bosni i Hercegovini nije u toku samo oružani sukob, nego, u isto vreme, i nekoliko drugih ratova. Unutar verskog rata, jer mislim da se radi o verskom ratu, vodi se i propagandni rat, istakao je na početku konferencije za štampu u Međunarodnom pres centru prof. dr Aleksa Buha, ministra za spoljne poslove u Vladi Srpske Republike BiH. Predstavnici vlade Srpske Republike BiH došli su na ovu konferenciju za štampu, kako su naveli, da kažu istinu o napadu na autobus sa decom, kada su poginula dva deteta i o, kako su takođe naveli, "takozvanim koncentracionim logorima na srpskoj teritoriji BiH".

- Koncentracionih logora na srpskoj teritoriji BiH nema, bio je izričit ministar za informisanje Velibor Ostojić koji je, međutim, dodao: - Postoje zatvori za one koji su zarobljeni na frontu. Ministar Ostojić napomenuo je da su se o statusu tih zatvorenika uverili predstavnici UNPROFOR-a.

Dva ministra su novinarima u Međunarodnom pres centru podelili i spisak logora za Srbe u Bosni i Hercegovini. Samo u Sarajevu postoji preko dvadeset logora.

Po svedočenju ljudi koji su bili zatočeni u Sarajevu, koje je prezentirao ministar Buha, propagandni rat se teže podnosi nego oružani. Propaganda je toliko jaka, kazao je Buha, da i sami Srbi dolaze u situaciju da posumnjaju u svoj narod. Kao ilustrativan primer, Buha je naveo sudbinu svog kolege sa Filozofskog fakulteta Tomislava Kraljačića kome je najteže bilo, pre nego što se nedavno izbavio iz Sarajeva, to što nije smeo ništa da kaže.

Srbi su, rečeno je na ovoj pres konferenciji, izloženi i verbalnim pritiscima, čak i od svojih komšija koji ih maltretiraju, pa je dr Buha u jednom trenutku kazao da u Sarajevu "svaki etnički talac, Srbin, ima svog ličnog teroristu".

Pošto se Srbi optužuju i za ono što se dogodilo, a i za ono što nije, podsetio je na slučajeve "zloupotrebe nevinog stanovništva radi propagandnog efekta", na masakr u Ulici Vase Miskina i Titovoj, kao i najnoviji slučaj ubistva dvoje dece, u autobusu, 2. avgusta. To se dogodilo, naglasio je Buha, na teritoriji koju kontrolišu muslimanske snage. Zločin je, međutim, prebačen na adresu srpske strane.

U tom kontekstu, Buha je pomenuo priče o "logorima smrti" koji se, kako je kazao, tobože, osnivaju na srpskim teritorijama, i u kojima se, navodno, Muslimani likvidiraju. Opovrgavajući te podatke, predstavnici srpske vlade istakli su druge činjenice, po kojima su, pored ostalog, Srbi - "etnički taoci".

PHOTO: Ron Haviv
Upućen je poziv svetskoj javnosti na "utvrđivanje istine na licu mesta". Velibor Ostojić je rekao da je u 17 koncentracionih logora likvidirano preko šest hiljada Srba, civila, žena i dece. Trenutno je zatočeno još oko 42 hiljade Srba, civila.

Ukazano je i na to da se vrši "etničko čišćenje" teritorija od srpskog stanovništva. Preko 320 hiljada Srba, prema podacima ministra Ostojića, proterano je iz centralne Bosne. Drugi vid genocida nad Srbima je u većim gradovima kao što su Sarajevo, Goražde, Tuzla, Zenica. Tu se, po rečima OStojića, Srbi drže kao taoci kako bi se javnosti prikazalo da funkcioniše vlast Alije Izetbegovića.

Zbog svega se i poziva svetska javnost da se uveri u stvarno stanje stvari. Istaknuto je da i povodom napada na autobus pun dece, postoje svedoci. To su vozač autobusa u kojem su bila deca i medicinska sestra, koji su o svemu što se dogodilo dali izjave. (M. D.)

***

"HAJDUČIJU" ISKORENJUJE PRAVNA DRŽAVA (Bijeljina, 4. avgusta):
Informacija o sedamdesetak uhapšenik pripadnika paravojnih formacija, o čemu je dr Karadžić obavestio saveznog premijera Milana Panića, doživela je na bosanskohercegovačkom prostoru izvesnu korekciju. Ne radi se o "semberijskom" već o zvorničkom području.

Ali, i ovde je ova tema izuzetno aktuelna, s obzirom na velike žalbe i pritužbe koje su mesecima stizale na račun "dobrovoljaca". Pojedinci i grupe su pokazale zlu ćud u događajima oko Brčkog, Pelagićeva i još nekih mesta Semberije i bosanske Posavine.

Reč je, kako se ovde tumači, uglavnom o privatnim vojskama ili najobičnijim pljačkaškim družinama koje harače po selima. One su se krile iza pripadnosti pojedinim strankama koje ih se inače ovde odriču.

- Sa njima smo odavno raščistili i to vrlo odlučno - izjavio je za "Politiku" pukovnik Dragutin Ilić, komandant istočnobosanskog korpusa.

- Zajedno sa MUP Bosne i Hercegovine - dodao je on - izvedena je akcija posle koje se može reći da paravojnih jedinica malignog karaktera sada nema u Semberiji i na Majevici.

- Redovno, kao prateće pojave građanskih ratova, iskrsavaju ovakve naoružane grupe, pa čak i čitave jedinice. Srpskim vojnicima u Bosni i Hercegovini one nisu smetale "dok su nam cevi bile uperene u istog protivnika" - kaže pukovnik.

Pojavu paravojski komandant korpusa tumači kao posledicu različitih političkih opredeljenja i shvatanja taktike. Veći deo tih ljudi, pa i čitave jedinice stavile sun se pod komnadu vojske, postajući brzo njen integralni deo. Oni koji su to izbegli proletos i početkom leta otkrili su se kao privrženici i plaćenici političkih karijerista ili ratnih profitera, kojima je najmanje stalo do suštinskih ciljeva borbe srpskog naroda u Bosni Hercegovini.

Predstavnici vojske ne sumnjaju da su se posle pomenute akcije, neki pripadnici paravojnih formacija i na ovom području otkrili, verovatno čak i u vojnim jedinicama i pod legalnim amblemima da bi bili aktivirani u određenom trenutku. Čim opet budu otkriveni, biće razoružani - kaže pukovnik Ilić, izražavajući svoju nadu da će se ovde "hajdučija efikasno iskoreniti", ne samo radi dokaza o delovanju pravne države. (R. Kovačević)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 6. avgusta 1992. godine

NAJAVA PRESUDNE BITKE
Sarajevo je i dalje u centru pažnje, rat u njemu, kao i u celoj Bosni i Hercegovini, ne jenjava. Svako ima svoju istinu, a svi stradaju. Puno je neizvesnosti u gradu na Miljacki. To potvrđuju i vesti po kojima je noć između utorka i srede bila jedna od najžešćih od početka rata. To su javili srpski izvori sa Pala. Telefonske veze sa Sarajevom i dalje su prekinute.

Sarajevo i ratište oko njega ovih dana, kada se navršavaju puna četiri meseca rata, nezvanično se nazivaju klanicom, dok se zvanično provlače šture informacije o "velikim gubicima", što se, mahom, odnosi na protivničku stranu.

PHOTO: James Mason
Kako SRNA navodi, poslednji ponedeljak će biti upamćen po najvećem porazu koji je od početka rata imala muslimanska strana. Taj dan trebalo je da bude "inicijalna kapisla" velike ofanzive u koju su muslimanske snage ušle sa vim raspoloživim snagama i sredstvima - s teškom artiljerijom i do 155 milimetara, sa VBR, tenkovskim i pešadijskim jedinicama.

Javljeno je o jurišima na položaje srpske vojske u Neđarićima, Ilidži i Vojkovićima. Uništeno je, više tenkova, i transportera, artiljerijskog i minobacačkog oruđa. SRNA javlja da su prvaci TO Karić, Divjak i Šiber preksinoć preko medija u Sarajevu slali očajničke vapaje i pozive za nastavak odlučne bitke "na život i smrt".

Komandant Štaba Vrhovne komande Izetbegovićevih snaga Sefer Halilović takođe je u ponedeljak pozvao "sve naoružane građane, grupe i pojedince" da se priključe poduhvatu i da "ispišu najsvetlije stranice istorije".

U Brčkom i Pelagićevu borbe su sve žešće, javlja Boško Lomović. U svom izveštaju on naglašava da vojska Hrvatske i dalje provocira. Pošto se borbe u istočnom delu bosanske Posavine rasplamsavaju, dobro obavešteni, kako prenosi B. Lomović, očekuju u narednim danima presudne odluke - oružjem, jer, ceni se, od pregovora nema vajde. (M. D.)

***

ŠTA JE ISTINA O "LOGORIMA SMRTI" (London, 5. avgusta):
Bombardovanje ljudi i sarajevskih siročića, izvedenih na groblje da sahrane i otprate svojih dvoje nedužno ubijenih maloletnih saputnika, podiglo je talas javnog zgražavanja Britanaca u odnosu na zločin za koji su ovde optuženi Srbi. Zahvaljujući televiziji Bi-Bi-Sija, čije su kamere bile na sarajevskom groblju, gnusni čin je odavde viđen u času događanja. Nije, međutim, viđen vinovnik - oni koji su naciljali i ispalili minobacačke granate - ali je reporter odredio da mine doleću iz pravca srpskih položaja.

Sakrivena unutar teksta mnogih izveštaja, pred čitaocima je jutros i tvrdnja Radovana Karadžića, političkog vođe bosanskih Srba, da Srbi nisu nađali groblje. Demanti se, međutim, ne vidi i ne čuje. Potonuo je u teškim utiscima koje je proizveo prizor i unutar ogromnih naslovnih slika kakvim, na primer "Gardijan", preko cele prve strane, iznad velike fotografije trenutka drame, saopštava već naslovima sledeće: da se SAD primiču odluci o upotrebi sile u Bosni, da Buš traži mandat UN za akciju, da preživeli govore "o hiljadama pobijenih u srpskim logorima" i da Savet bezbednosti zahteva pristup u zatvoreničke logore.

Nekad liberalni "Gardijan" sada predvodi kampanju pritiska na britansku vladu da se u politici prema Srbima lati sile. Na levoj polovini naslovne strane list jutros saopštava dokle se u tome stiglo na političkom terenu, na desnoj polovini prenosi grozomorne tvrdnje američkog reportera Roja Gatmana o navodnom klanju, masovnom ubijanju i torturi nad Muslimanima u logorima smrti, za koje tvrdi da su pored Brčkog i Prijedora. Ni ovaj novinar ni "Gardijan" nemaju sopstveno svedočanstvo, već tešku optužbu zasnivaju na izjavama dvojice ljudi.

Od juče posle podne, kad je taj izveštaj iz Sarajeva prvi put prikazan da bi potom bio više puta i ponovljen, pitanje žrtava i vinosti u bosanskoj pogibiji traje kao tema o kojoj se bez prekida prvorazredno raspravlja. Vlada nastoji da zadrži prisustvo duha i da ne preduzima mere pod pritiskom novinarske histreije u kojoj se samovoljno nagađa o krivcima i olako izriču presude. Činjenica je, na primer, da predstavnici Međunarodnog crvenog krsta i predstavnici Ujedinjenih nacija, oni dakle koji su bili ili jesu u Bosni i Hercegovini, ravnopravnije dele odgovornost za učinjena zverstva. Za razliku od lobovanih novinara i medija koji se ostrvljuju generalno na Srbe, ovi posmatrači dopuštaju da zločin, prvo ne pripada svim srpskim snagama već možda nekim samovoljnim komandantima, drugo da činjenice o zločinu još nisu utvrđene, i treće da u zločinačkom ponašanju postoji približna ravn oteža pojedinih pripadnika sve tri etničke zajednice - Muslimana, Srba i Hrvata.

Photo: Stock
Tragične posledice su jedini opštepriznati fakat. Britanski ministar spoljnih poslova Daglas Herd bio je prinuđen da juče ponovi ono što je premijer Mejdžer rekao dan ranije - da vlada za sad ostaje protiv vojne intervencije.

Zvanično je saopšteno da se mogućnosti upotrebe sile neprekidno razmatraju na nivou stručnjaka, ali politička odluka o vojnoj akciji smatra se i dalje neoportunom. Vlada ne vidi da bi se vojnom intervencijom nešto bitno izmenilo i naglašava da bi broj žrtava u intervenciji mogao biti i veći. London, međutim, naglašava da se srpskoj strani moraju razbiti iluzije da joj svet daje ovakvom suzdržanošću odrešene ruke.

Kao protivteža vojnom uzdržavanu, Britanija predvodi kampanju za tvrdu ekonomsku blokadu Srbije i Crne Gore. Ova zemlja se pridružuje usrdno timu zemalja Zajednice koji će regrutovati carinske patrole za Dunav da nadziru i utvrde istinu o navodnom transportu nafte, uglja i železa za Srbiju Dunavom. Na Rumuniju se vrši pritisak da se sa više entuzijazma pridruži ekonomskoj blokadi Beograda. Razmatra se mogućnost da se sankcije, odgovarajućim tumačenjem dokumenta UN, čak i pooštre i prenosi se uverenje da će blokada Srbije ipak već na zimu proizvesti tražene posledice. Od Beograda se traži da oduzme teško naoružanje vojnim formacijama bosanskih Srba!

Istovremeno, u Britaniji se ne daje nikakav publicitet vestima o prodaji nemačkih tenkova "leopard" i najsavremenijih aparata "mig" (bivše NDR) Hrvatskoj!

Ustezanje Britanije u odlučivanju o upotrebi sile ima dva objašnjenja. Prvo se odnosi na britanski strah od uvlačenja u novi rat sličan onom u Severnoj Irskoj, čija bezuspešna vojna okupacija traje decenijama. U Severnoj Irskoj Britanija stacionira više od polovine svog stalnog pešadijskog sastava (tvrdila je ovdašnja štampa) a bez ikakvog rezultata, pošto nije u stanju da spreči oružane operacije Ire a kamoli da skrši slobodarski duh samih Iraca. Drugi razlog proizlazi iz prvog. London je baš na terenu Irske imao priliku za nauk da se mir ne može zavesti - da se mir može samo dogovorno postići.

U javnosti Velike Britanije nema ni tračka nade da će mir na tlu bivše Jugoslavije biti ugovoren na predstojećoj konferenciji u Londonu, koja bi trebalo da počne 26. avgusta. Naprotiv, konferencija više liči na spasavanje diplomatskog obraza Londona posle ne baš diplomatskog sudara sa Butrosom Galijem zbog neusklađenih poteza EZ i Ujedinjenih nacija.

Žrtava događaja je neumorni lord Karington, čiji napor nije nagrađen uspehom. (Ne možete naterati na pomirenje one koji žele da se tuku, upozoravao je toliko puta lord.) Karington će verovatno iskoristiti početak londonske konferencije za objavljivanje sopstvenog povlačenja iz jalovih pokušaja. Ostavlja da zaraćeni na sopstvenim plećima nose svoj rat. (Petar Popović)

***

Odbor za odbranu krajina: AMNESTIJA REHABILITUJE KUKAVICE (Novi Sad, 5. avgusta):
Odbor za odbranu srpskih krajina u Novom Sadu (BOSK) uputio je danas pismo ministru pravde Savezne Republike Jugoslavije Tiboru Varadiju u kome se protestuje zbog Predloga zakona o amnestiji.

Odbor ističe "da se još nisu ni slegle muke poginulih, da se još nisu osušile suze ožalošćenih, niti su zacelile telesne i duševne rane učesnika (najnovijeg) rata, a ministar je požurio da rehabilituje kukavice, dezertere i izdajice svoje otadžbine".

Odbor ocenjuje da je "u bujici neukusnog dodvoravanja međunarodnoj javnosti, ovaj pedlog (o amnestiji), još jedan žalostan pokušaj ubiranja poena". Odbor takođe, smatra da je "ovakav brz oproštaj onima koji su pobegli kada se branila sloboda i integritet zemlje, više izraz svojevrsnog cinizma prema iskrenim patriotama, nego što je stvarni pokazatelj istinske dobre volje, tolerancije i ukupne društvene klime".

Nemojte se začuditi, ističe se u saopštenju Odbora, ako u skoroj budućnosti i najiskreniji patrioti odbiju vojni poziv, ili na bilo koji drugi način izbegnu eventualnu mobilizaciju.

***

Karadžić: SRBI NEMAJU LOGORE ZA CIVILE
Predsednik Predsedništva Srpske Republike Bosne i Hercegovine Radovan Karadžić je u sinoćnjem dnevniku TV Beograd izjavio da svaki kutak bivše Bosne i Hercegovine mora da se otvori međunarodnim institucijama.

- Želimo da međunarodna javnost osvjedoči o svemu što se zbiva u Bosni i Hercegovini - istakao je Karadžić. On je rekao da zna "za veliki broj logora u kojima se drže Srbi u neljudskim uslovima".

Photo: Stock
"Ono što mi imamo su zatvori za ratne zarobljenike i zatvori za kriminalce. U skoro svim zatvorima imamo izvanredne uslove. Ako negde uslovi nisu najbolji, oni se mogu popraviti, ali je činjenica da mi nemamo logore za civile, nema žena i djece, nema nedužnih muškaraca koji nisu uhvaćeni u borbi", izjavio je Karadžić.

***

KONCENTRACIONIH LOGORA NEMA U NIŠU (Niš, 5. avgusta):
Sve ono što je Haris Silajdžić, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, izneo lordu Karingtonu, uveravajući ga da u SR Jugoslaviji, odnosno Srbiji, postoji na desetine koncentracionih logora u kojima su zatočeni Muslimani, čista je laž. Kako se veruje, ovoj izmišljotini neće podleći nadležni organi koji se pripremaju za konferenciju o Bosni, odnosnon konferenciji o Jugoslaviji. A Haris Silajdžić, između ostalog, lordu Karingtonu je prezentirao "čvrste dokaze" da u srpskoj BiH, i SR Jugoslaviji postoji 57 koncentracionih logora sa iše od 95.000 zatočenih Muslimana.

Komanda Treće armije, odnosno njena Informativna služba, u želji da javnost zaista bude istinito obaveštena, demantujući lažne navode Silajdžića, danas je saopštila: Nikakvih logora niti uopšte zatočenih i zarobljenih Muslimana nema u Nišu. Podatak po Silajdžiću da je samo u Nišu u navodnom koncentracionom logoru 1.540 zarobljenih Muslimana nije ništa drugo nego proizvoljnost ministra Silajdžića, namerno sračunata na još jedan atak na SR Jugoslaviju i Srbiju. Prema komisiji Bosne i Hercegovine za razmenu ratnih zarobljenika i lica lišenih slobode, na koju se poziva ministar Silajdžić, SR Jugoslavija i Srbija puni su ratnih zarobljenika Muslimana. Pitamo se gde i kako. U SR Jugoslaviji i Srbiji nije bilo i nema nikakvih logora. U glavama čelnih ljudi Bosne i Hercegovine, očigledno, posle brojnih prizivanja inostranih trupa da intervenišu, naravno neuspelih, jer i svetska japvnost već polako sagledava pravu istinu, jedini je cilj diskreditovanje Jugoslavije i nanošenje njoš većih nedaća u vreme kada se nastoji da se otklone razlozi za uvedene sankcije i blokadu - kaže se u saopštenju.

U Trećoj armiji znaju odakle "duvaju" vetrovi.
- Krajem prošle godine, dok je trajao rat na teritoriji Hrvatske, nekoliko dana u Nišu je boravilo stotinak zarobljenih Hrvata. Oni su odmah po dolasku, na osnovu sporazuma sa Hrvatskom, razmenjeni, ali je iz te razmene u neke spiskove mesta gde su oni boravili ubačen i Niš. Otud sada ministar Silajdžić Niš podmeće kao kukavičje jaje lordu Karingtonu, evropskoj i svetskoj javnosti.

U međuvremenu, kako je rečeno u komandi Treće armije, u Nišu je boravilo nekoliko zvaničnih komisija i delegacija Međunarodnog crvenog krsta. O tome Ratko gvozden, načelnik Informativne službe Treće armije, kaže:

- Početkom ove godine, tačnije 24. januara, a posle toga još dva puta, 13. i 14. aprila, i sada, 13. prošlog meseca, u Nišu je boravilo više zvaničnih delegacija Crvenog krsta. Uverili su se da nikakvih logora nema. Obišli su niški kazneno-popravni dom, nekoliko vojnih jedinica, po svom izboru. Sve te međunarodne delegacije mogu da potvrde naše tvrdnje i navode.

Da li ipak ima na teritoriji SR Jugoslavije zarobljenih Hrvata i Muslimana?Naravno da ratni zločinci moraju pred sud. Međutim, njihov je broj zanemarljiv, beznačajan. Oni su u nadležnosti civilnih i vojnih organa gonjenja i pravosuđa i sigurno će pred sudovima morati da odgovaraju za zločine. Nikakvi koncentracioni logori za tako mali broj zločinaca nije potreban - rekao nam je Ratko Gvozden. (T. Todorović)

Photo: Stock
***

NI TRAGA OD KONCENTRACIONIH LOGORA (Bijeljina - Ugljevik, 5. avgusta):
Na području istočne Bosne, teritorije od Bosanskog Broda do Zvornika i od Save do Bratunca, koje kontrolišu jedinice istočnobosanskog korpusa, nema nikakvih koncentracionih logora ili drugih logora - izjavio je danas komandant korpusa pukovnik Dragutin Ilić grupi od tridesetak stranih i domaćih novinara, koji su došli na ovo područje po pozivu vlade SR Bosne i Hercegovine.

Grupa novinara je danas obišla nekoliko mesta u SAO Majevica i Semberiji u kojima su, kako se navodi u nekim glasilima, formirani koncentracioni logori. Novinari su obišli bijeljinsku kasarnu "Stepa Stepanović" i MUP u kome se nalazi 70 zarobljenih pripadnika paravojnih srpskih snaga, kao i postrojenja termoelektrane Ugljevik u Ugljeviku za koju se takođe tvrdi da je pretvorena u logor.

Po rečima pukovnika Dragutina Ilića priče o logorima su izmišljene, a srpska vojska trenutno nema ni jednog zarobljenika. Svi koji su do sada imali razmenjeni su po principu "živ Musliman za mrtvog srpskog borca". Objašnjavajući zašto se baš Bijeljina optužuje za navodno formiranje logora pukovnik Ilić je rekao da je to zbog toga što se na ovom području nalazi jedna muslimanska varošica Janja koja je posle aprilskih sukoba potpuno lojalna vlastima i koja je trn u oku muslimanskim vlastima u Sarajevu. (N. Trklja)

*Nastavak u ponedeljak 14. februara

star
Oceni
3.80
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi