Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Feljton: Šta se krije iza medijske harange na Stanka Subotića (7)

Tijanić preti Bebi Popoviću i Žarku Koraću

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Eksperti za duhan: Dobrica Ćosić, Aleksandar Aleksejev, Aleksandar Tijanić
Eksperti za duhan: Dobrica Ćosić, Aleksandar Aleksejev, Aleksandar Tijanić
PHOTO: Vladimir Milovanović/ Betaphoto

Sve ono što poslednjih nekoliko meseci zaokuplja pažnju javnosti: tužba Srđe Popovića povodom političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, zaturena krivična prijava Vladimira Popovića protiv Legijinih advokata, tekst Jasne Babić o organizovanoj kampanji lista “Nacional” protiv Zorana Đinđića, Mila Đukanovića i Stanka Subotića, te tekstovi o ulozi nekadašnjeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija – vraćaju nas u nezapamćenu medijsku harangu koja se godinama vodi protiv istih ljudi, prevashodno protiv Stanka Subotića, a samo iz razloga što je bio prijatelj Zorana Đinđića. Iz obimne medijske dokumentacije kojom raspolaže Serbialeaks, čitaocima ćemo u nekoliko nastavaka predstaviti metode, stil, strukturu i motivaciju neviđene kampanje protiv Stanka Subotića, na isti način kako se Koštuničina mašinerija godinama obračunavala sa Vladimirom Bebom Popovićem ili pokojnim premijerom. Tekstove iz štampanih medija prenosimo u originalu, bez komentara, tek kao dokaz teze o istovetnoj matrici u političkom obračunu

Na Tijanićevoj meti: Žarko Korać
Photo: FoNet
CANE SUBOTIĆ NA POTERNICI (Kurir, 03. juli 2007;  Autor: R. K.)
Za biznismenom Stankom Subotićem Canetom, koji je osumnjičen za međunarodni šverc cigareta tokom 90-ih, raspisana je međunarodna poternica. Subotićeva fotografija, lični podaci i krivično delo zbog kojeg je za njim raspisana poternica mogu se sada naći na zvaničnom sajtu Interpola. Protiv njega otvorena je istraga u Specijalnom sudu zbog šverca i ilegalne prodaje cigareta od 1995. do 1997. godine, čime je budžet Srbije oštećen za 40 miliona evra. Prema rešenju za sprovođenje istrage, kriminalna grupa na čijem čelu je bio Subotić ima 15 članova, od kojih je devet uhapšeno, dok su ostali u bekstvu.

CANE SNIMAO DUŠANA (Kurir, 07. juli 2007; Autor: G. Katić)
Kontroverzni biznismen Stanko - Cane Subotić tajno je snimao bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića u svojoj hacijendi u Marbelji. Tajni snimak Canetovi ljudi napravili su u trenutku kada je Subotić predavao Mihajloviću ogromne pare za stranku. Ovu senzacionalnu informaciju otkrio je pre neki dan, u neformalnom razgovoru u jednom beogradskom kafiću, svojim najbližim prijateljima Žarko Korać, bivši potpredsednik Vlade Zorana Đinđića.
Kako Kurir saznaje od izvora koji je prisustvovao ovom razgovoru, Korać je ispričao da je Subotić spreman da našoj policiji dostavi pomenuti snimak, ali i snimak kad Mihajlović pokazuje da se Subotić pominje kao akter u policijskoj akciji „Mreža“ koja se odnosi na šverc duvana.

TIJANIĆU PRETE (Press, 10. juli 2007; Autor: E. P.)
Jedan od bivših lidera DOS-a ovih dana po Beogradu priča da su Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane nedavno preko njega „poslali strašni ferman" direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću. On objašnjava da se Tijanić „nepovratno zamerio Milu i Canetu" i da će zbog toga uskoro biti „drastično kažnjen". Na pitanje svojih sagovornika da li to znači da je direktor RTS-a u životnoj opasnosti, ovaj lider DOS-a odgovora klimanjem glavom i objašnjenjem tipa: „Pa, znate kako, opasni su to ljudi..."
Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić u razgovoru za Press kaže da je i do njega došla priča koju po Beogradu širi „živopisni lider DOS-a".
- Čuo sam takvu glasinu, ali je nisam proveravao - kaže Tijanić, i nastavlja: - Nisam to proveravao, jer ne samo da ne bi bilo učtivo da bilo koga pitam: „Radite li vas dvojica meni o glavi?", već pre svega zato što sam ubeđen da je čitava afera proizvedena u laboratoriji službenika bivše srpske vlade, zvanog Lakirana Bubašvaba. Nemoćan da sam reši svoj problem sa mnom, on sada manipuliše drugim ljudima i drugim imenima, tvrdeći da ih je stvorio i da je pametniji od njih, pa očekuje da oni urade sve što se on ne usuđuje. Zaključujem da slatka beba sa loknama čvrsto veruje da Milo i Cane rade takve užasne stvari! Ja u to ne verujem. Sve dok sam živ, imate dokaz da to nije tačno! - komentariše Tijanić u svom stilu.
Na naše pitanje šta je razlog zbog koga jedan od lidera DOS-a po prestonici širi priče o pretnjama, naš sagovornik odgovara:
- Moji prijatelji iz Podgorice i Svetog Stefana redovno me obaveštavaju da, po primorju i brdima, lideri lipsalog DOS-a naglašavaju svojim domaćinima da sam ja lično odgovoran za svaki beogradski tekst o cigarama i Montenegru. Nedostojno je da se pravdam. Sramotno je da objašnjavam. Neću da ispravljam! Samo će Žarko Korać, koji je pre sedam dana na crnogorskoj televiziji rekao da sam ja vođa propagandnog štaba koji radi protiv Crne Gore, morati pred srpskim ili crnogorskim sudom, svejedno, da pruži bilo kakav dokaz takve strašne laži. Ili da tu laž poliže pred očima vascijelog svijeta. Neće mu biti prvina...

Hapsiti, hapsiti, hapsiti: Dragan Jočić, bivši ministar unutrašnjih poslova
Photo: Dragan Kujundžić
CANE PRED HAPŠENJEM (Press, 26. oktobar 2007; Autor: D.I.)
Stanko Subotić Cane, jedan od odbeglih voda „duvanske mafije", za kojim je raspisana Interpolova poternica, nalazi se u svojoj vili na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, saznaje Press u vrhu MUP-a Srbije! Prema tvrdnjama našeg odlično obaveštenog izvora, Subotić uglavnom boravi u svojoj vili „Montenegro" i objektima u njenoj blizini, gde ga vrlo često posećuju prijatelji i poslovni saradnici.
- Iako na Svetom Stefanu živi u najvećem komforu, može se reći da je Stanko Subotić u nekoj vrsti kućnog pritvora, jer je njegovo kretanje strogo ograničeno zbog Interpolove poternice. Uskoro ćemo od Crne Gore i zvanično zatražiti njegovo hapšenje i izručenje - kaže izvor Pressa iz vrha MUP-a Srbije, i kaže da se Subotićem kao i ostalim beguncima bavi odeljenje za ciljane potrage.
Naš izvor kaže da postoji opasnost da se Subotić prebaci u Švajcarsku, čije državljanstvo najverovatnije ima, a Ustav te zemlje zabranjuje izručivanje državljana. Zbog toga srpska policija pažljivo motri na Subotića i njegovo kretanje i očekuje pomoć Crnogoraca u njegovom hapšenju. Saznanja Pressa indirektno potvrđuje i izjava ministra policije Dragana Jočića, koji je prekjuče na sednici Odbora za odbranu i bezbednost, na poslaničko pitanje gde se nalazi odbegli Subotić, rekao:
- Prema našim saznanjima, Subotić se nalazi u jednoj od susednih država i mi ćemo od te države uskoro tražiti njegovo izručenje.
Međutim, u crnogorskoj Upravi policije kažu da su proveravali informacije da se Subotić nalazi na njihovoj teritoriji i da to nije tačno?!

Portparol Tamara Popović kaže da se na osnovu izjave Jočića da je Subotić u susednoj državi ne može zaključiti da je on u Crnoj Gori, ali je ipak dodala: - Operativne strukture su radi određenih saznanja, na teritoriji Crne Gore preduzele niz aktivnosti u cilju eventualnog pronalaska i lišavanja slobode Subotića. Provere na terenu, pretresi više objekata i druge operativnotaktičke i tehničke mere i radnje demantovale su takva saznanja i navode. Uprava policije će i ubuduće, ukoliko dođe do određenih saznanja, preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti na pronalaženju i izručenju Subotića - navela je Tamara Popović.

CANETOVI TAJNI RAČUNI (Blic, 22. novembar 2007; Autor: Tamara Marković – Subota)
Većina novca koje je Stanko Subotić Cane, osumnjičen da je vođa najjače grupe švercera cigareta u Srbiji sredinom devedestih godina, svojevremeno prebacio na Kipar završila je na tajnim računima banaka u Švajcarskoj. Na osnovu tih podataka Subotiću najverovatnije preti dopuna istrage zbog pranja novca, kaže izvor „Blica“ iz vrha MUP-a.
- Novac je iz švajcarskih banaka potom ubacivan u druge poslove, preko nekoliko firmi koje Subotić poseduje u Evropskoj uniji. Poslednje informacije pokazuju da je veći deo tog novca transferisan kroz Subotićeve firme u Nemačkoj i Luksemburgu - kaže naš izvor.
Putevi Subotićevog novca poslednjih nekoliko meseci glavno su interesovanje specijalne policijske grupe srpskog MUP-a.

Večita tema medija: Stanko Subotić
Photo: Stock

- U saradnji sa kolegama iz inostranstva poslednjih nekoliko meseci vodimo opsežnu akciju na utvrđivanju lokacija tajnih Subotićevih računa. Imali smo značajnu pomoć policija nekoliko evropskih zemalja. Rezultat toga je da smo utvrdili sve tokove Subotićevog novca, ne samo za period iz sredine devedesetih, kada je novac od šverca cigareta prebacivao na Kipar, nego i miliona evra, koje je Subotić potom pravio od tih para kroz druge poslove - kaže izvor „Blica“.
On navodi da je Subotić napravio imperiju od novca zarađenog u švercu cigaretama. - To je novac iz klasičnog krivičnog dela koji je opran kroz of-šor kompanije - objašnjava naš izvor.
Devize zarađene od šverca cigareta Subotić je iz zemlje izneo preko saradnika Milana Rankovića, Đorđa Subotića i Nenada Lukića. Preko Crne Gore i Makedonije novac je prenet na Kipar, gde je položen na Subotićeve tajne račune banke u Limasolu. Novac je potom pran preko njegovih firmi „Dulwich“ i „Fremamarketing“ na Kipru.
Sa tim novcem Subotić je otvarao nova preduzeća i ušao u veliki biznis. Poseduje polovinu kapitala kompanije „Futura plus“, preko svoje „Emi grupe“ registrovane u Danskoj. Preko te advokatske kancelarije vlasnik je i beogradskih firmi „Duvan“ a.d. i „D-Trade“ koja se, između ostalog, bavi distribucijom vina iz vinarije „Louis Max“, poseduje tri ekskluzivne prodavnice u centru Beograda, dva magacina u Beogradu, poslovnu zgradu i magacin na Ubu, magacin u Novom Sadu, četiri distributivna centra, kao i dva-fri šopa na graničnim prelazima. Sestrinska firma ovog preduzeća je „Dulw-Trade“ nadležna za poslove u Crnoj Gori, koja je najveći je uvoznik alkoholnih pića za tu zemlju.

MILO ŠTITI CANETA! (Press, 06. decembar 2007; Autor: N.N.)
Režim Mila Đukanovića sad već otvoreno štiti odbeglog biznismena Stanka Subotića Caneta, iako se on nalazi na crvenoj poternici Interpola! Crnogorci uporno ignorišu dokaze o Canetovom boravku u Crnoj Gori i odbijaju saradnju sa srpskom policijom, tvrde sagovornici Pressa iz vrha vlasti.
Kako nam je potvrđeno u vrhu MUP-a, srpska policija je u više navrata zvaničnoj Podgorici dostavljala video-snimke i fotografije Subotića u kući na Svetom Stefanu i na još nekoliko lokacija na primorju. Crnogorci su, međutim, svaki put odbijali da učine bilo šta konkretno.
- Nekoliko puta smo crnogorskim kolegama dostavljali dnevne snimke Subotića. Bukvalno, pošaljemo im fotografiju staru dva sata na kojoj se vidi Cane kako sa društvom sedi na Svetom Stefanu. Oni, kao, zahvaljuju, bogzna kako ljubazno, kažu da će proveriti i odmah postupiti po poternici, a onda posle dan-dva kažu da su sproveli istragu i utvrdili da Subotić nije na teritoriji Crne Gore! Naši insajderi odmah naprave nove snimke, a Crnogorci se opet naprave blesavi! I tako ukrug... - opisuje sagovornik našeg lista iz samog vrha srpske policije. Prema njegovim rečima, „potpuno je jasno" da crnogorska vlast štiti Subotića.
- Otkad je u bekstvu, Cane 90 odsto vremena provodi u Crnoj Gori. Prema našim informacijama, u nekoliko navrata je nakratko boravio u Švajcarskoj, ali se zadržavao kratko i kretao veoma oprezno. U Crnoj Gori se, međutim, oseća potpuno komforno... - ogorčen je naš sagovornik. U Upravi policije Crne Gore juče nam je rečeno da je tačno da su u nekoliko navrata proveravali informacije srpske policije, ali da je utvrđeno da se Subotić ne nalazi na njihovoj teritoriji?!
„Operativne strukture Uprave policije su, radi provere određenih saznanja, preduzele niz aktivnosti u cilju eventualnog pronalaska i lišavanja slobode Subotića. Provere na terenu, pretresi više objekata i druge operativno-taktičke i tehničke mere i radnje demantovale su takva saznanja i navode", navodi se u saopštenju koje je dostavljeno Pressu.
Ministar Dragan Jočić kaže da će se Srbija obratiti Interpolu za pomoć u pronalaženju i izručenju Stanka Subotića.
- Policija potražuje Subotića, poput mnogih ličnosti koje se nalaze u krivičnim procesima u Srbiji. Zbog toga očekujemo da ga zemlja u kojoj se nalazi izruči Srbiji. On je na Interpolovoj poternici, a mi ćemo se obratiti zemljama u kojima mislimo da se nalazi i nadamo se da će one postupiti kako pravila međunarodne saradnje predviđaju, a to znači da ga uhapse i izruče Srbiji - kazao je Jočić.
Subotićev advokat Vlada Pavićević tvrdi da se ceo postupak od početka vodi nezakonito.
- Meni kao njegovom braniocu nikada nije bilo dozvoljeno da dobijem fotokopiju dokumenata na osnovu kojih ga terete. Zatim, najmanje deset puta sam od 2000. „nudio" policiji da sasluša Caneta i oni su to uvek odbijali. I naravno da znam gde mi se klijent nalazi, ali to ne mogu da otkrijem! - priča Pavićević.

VILA TAJNU SKRIVA (Večernje Novosti, 07. decembar 2007; Autor: Č. Prelević, M. Jovanović)
Stanko Subotić Cane, optužen u Srbiji za šverc cigareta, u Crnoj Gori i na Svetom Stefanu, gde ima raskošnu vilu, nije viđen još od maja ove godine. Tada je na Svetom Stefanu, na prijemu gde su prisustvovali i crnogorski političari Milo Đukanović i Svetozar Marović, primio priznanje američke Akademije nauka u uslužnim delatnostima za izgled i poslovanje svoje vile „Montenegro“ u kojoj je i sam povremeno živeo.
Još od početka leta, kada je srpsko specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv Subotića, priča se da se on nalazi u Crnoj Gori, gde ima nekretnine, a verovatno i firme. Poslednjih nedelja u "dobro obaveštenim" beogradskim krugovima kruži priča da se Cane nalazi na Svetom Stefanu, da živi u svojoj raskošnoj vili i da se navodno nalazi u nekoj vrsti kućnog pritvora. Pojedini mediji su objavili da je srpska policija u više navrata od svojih crnogorskih kolega tražila izručenje Stanka Subotića, jer je imala „činjenice“ - fotografije njegovog boravka na Svetom Stefanu i nekim drugim mestima u Crnoj Gori. Nezvanično, crnogorska policija je uvek slučaj ispitivala i obaveštavala Beograd da Subotić nije u Crnoj Gori.

Stalne optužbe iz Srbije: Milo Đukanović
Photo: EPA

Ekipa „Novosti“ juče se uverila da vila „Montenegro“, iako se najpre naiđe na zaključanu kapiju, radi normalno i da, iako nije sezona, ima mnogo gostiju. Ispred te vile nismo primetili posebno obezbeđenje. Kapija je zaključana, a kada smo pozvonili pojavila se recepcionerka, koja objašnjava da objekat radi non-stop, da ima dosta gostiju, ali da ona ne zna ko je vlasnik. Direktor vile, kaže, nije tu, a samo on bi mogao da razgovara sa novinarima.
Na pitanje, da li je vila vlasništvo Subotića, odgovara:
- O tome ne mogu ništa da kažem. Znam samo da je hotel vlasništvo firme iz Budve.
U komšiluku prelepe vile, svi listom kažu da je Canetova. Niko se, pak, ne seća kada je on ovde poslednji put viđen. Na Svetom Stefanu, očito, nikome se ne priča o Subotiću, a jedan sagovornik gotovo šapatom kaže da noću ponekad dolaze i odlaze luksuzni automobili sa zatamnjenim staklima...
Od pokretanja istrage u Srbiji Subotić se samo jednom oglasio u Crnoj Gori. I to krajem juna, reagujući na izjavu Nebojše Medojevića, lidera PZP, o povezanosti kapitala stečenog na kriminalne načine i procesa privatizacije u Crnoj Gori. Od leta, o Subotiću više nije bilo reči.

CANE IPAK ŠVERCOVAO CIGARETE (Kurir, 11. decembar 2007; Autor: I. C. L.)
Biznismen Stanko Subotić Cane i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes organizovali su šverc cigareta od 1995. do kraja 1996. godine na teritoriji nekadašnje SRJ, zaključak je Specijalnog tužilaštva koji je istraživao ulogu ove dvojice u krijumčarenju.
U optužnici Tužilaštva piše i da je Subotić organizovao kupovinu cigareta od inostranih partnera, a onda ih u našu zemlju uvozio bez evidencije. Taj deo posla odrađivao je Kertes, jer je u dogovoru s vođom ove kriminalne grupe, kako se navodi u optužnici, pravio lažne carinske papire kako bi se cigarete uvozile na ime fantomske firme „Sakses“.
Drugi način šverca koji su koristili bio je evidentiranje šlepera Subotićeve firme „Mia“ koji su bili u tranzitu kroz SRJ. Roba iz kamiona, uz pratnju ljudi sa carine koje je Kertes odredio, skladištena je u neregistrovanim magacinima u Futogu i Rumenki. Iz tih skladišta roba je prodavana za gotov novac, bez evidencije prometa, bez obračuna i plaćanja poreza. Na taj način, piše u optužnici, Subotić je sebi i svojim članovima kriminalne grupe obezbedio imovinsku korist od 56 miliona nemačkih maraka i oko osam miliona dolara.
Nekadašnji direktor Carine lično je organizovao pratnju kamiona sa carine do krajnjeg odredišta. Isto tako, Kertes je od radnika Carine, uglavnom svojih rođaka, kumova i prijatelja, napravio komisiju koja je dočekivala šlepere na granici, a onda im davala vozila sa policijskim registracijama.
Članovi grupe delili su novac, a Subotić je deo dobiti od šverca iznosio van zemlje, takođe bez ikakve evidencije. Za neometan šverc cigareta, ali i za to da se Subotićevi magacini ne proveravaju, bili su zaduženi policajci Miodrag Zavišić, bivši načelnik SUP Novi Sad, i Milan Popivoda, bivši načelnik DB Novi Sad.
Stanko Subotić nalazi se u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica, dok je Mihalj Kertes negirao optužbe uz obrazloženje da je sve radio po zakonu. Osim njih dvojice optuženo je još 13 osoba koje su uglavnom bile zadužene za dopremanje šlepera, organizovanje daljeg prenosa cigareta, kao i za čuvanje magacina. Većina optuženih negirala je da je radila bilo šta protivzakonito.

*Nastavak feljtona u 29. marta 2011.

star
Oceni
3.71
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV