Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Feljton: Šta se krije iza medijske harange na Stanka Subotića (6)

Tužilaštvo: Cane se krije u podmornici!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ženeva, grad u podmornici: Stalno podvodno mesto boravka Stanka Subotića
Ženeva, grad u podmornici: Stalno podvodno mesto boravka Stanka Subotića
Photo: Stock

Sve ono što poslednjih nekoliko nedelja zaokuplja pažnju javnosti: tužba Srđe Popovića povodom političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, zaturena krivična prijava Vladimira Popovića protiv Legijinih advokata, tekst Jasne Babić o organizovanoj kampanji lista “Nacional” protiv Zorana Đinđića, Mila Đukanovića i Stanka Subotića, te tekstovi o ulozi nekadašnjeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija – vraćaju nas u nezapamćenu medijsku harangu koja se godinama vodi protiv istih ljudi, prevashodno protiv Stanka Subotića, a samo iz razloga što je bio prijatelj Zorana Đinđića. Iz obimne medijske dokumentacije kojom raspolaže Serbialeaks, čitaocima ćemo u nekoliko nastavaka predstaviti metode, stil, strukturu i motivaciju neviđene kampanje protiv Stanka Subotića, na isti način kako se Koštuničina mašinerija godinama obračunavala sa Vladimirom Bebom Popovićem ili pokojnim premijerom. Tekstove iz štampanih medija prenosimo u originalu, bez komentara, tek kao dokaz teze o istovetnoj matrici u političkom obračunu

Pouzdani lažov: Mihalj Kertes, Srbin po profesiji
Photo: srbijanet.rs
KERTES OTKRIVA TRAGOVE (Večernje Novosti, 09.06.2007; Autor: U. D. N.)
Policijska studija „Mreža“ o organizovanom krijumčarenju cigareta na prostorima Srbije od 1995. do 2003. godine, identifikovala je osam švercerskih grupa, čiji su pojedinci strpali milijarde tadašnjih maraka u svoje džepove. Po nalogu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, operativci MUP Srbije pre nekoliko dana krenuli su u hapšenje jedne od ovih grupa. Na udaru se našla, kako je saopšteno, krijumčarska ekipa koju predvodi Stanko Subotić Cane. Za njim je raspisana potraga, kao i za još šestoro članova ove družine koji su u bekstvu.
I dok jedni podsećaju da je Subotićev „predmet“ zastareo, jer se istraga odnosi na 1995. i 1996. godinu, drugi tvrde da se krenulo od „samog vrha“, da ništa nije zastarelo, kao i da je prikupljeno pregršt dokaza. Krivična prijava tereti ovu grupu da je preko Makedonije i Mađarske švercovala cigarete koje su potom rasturane na ilegalnom tržištu Srbije.
Sve ovo je omogućio Mihalj Kertes, tadašnji direktor Savezne uprave carina (SUC), po čijem su nalogu formirane takozvane „mobilne ekipe“ koje su odlazile na granične prelaze „Kelebija“ i „Preševo“ i propuštale šlepere pune paklica poznatih marki cigareta.

Kao što je tada imao jednu od glavnih uloga u krijumčarenju, i danas, kako „Novosti“ saznaju, Kertes je „ključna“ figura same istrage. Mnogi ga već sada vide kao svedoka saradnika Tužilaštva na budućem suđenju ovim krijumčarskim grupama. Navodno, on je odmah posle hapšenja, pre nekoliko meseci, bio spreman da o „duvanskim poslovima“ iznese sve detalje. To je, priča se, i uradio.

Pored Subotićeve grupe, „Mreža“ je kao glavne označila i ekipu Bojane Bajrušević, supruge ubijenog Vlade Kovačevića Trefa, zatim Mirka Vučurevića, Predraga Rankovića Peconija, Sinišu Stojčića (brata ubijenog policijskog generala Radovana Stojčića Badže)... Sa svima njima, na ovaj ili onaj način, u švercu cigareta „duboko su zagazili“ i poslovali i Marko Milošević, sin tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, neki danas ugledni poslovni ljudi i vlasnici kompanija, ali i sam Kertes.
Neki od njih bavili su se švercom, ne samo devedesetih, već sve do 2003. godine. Sve ovo je sada predmet istrage Specijalnog tužilaštva, ali i posebne grupe operativaca MUP Srbije. Prva hapšenja su krenula, mreža je bačena, a koliko krupnih riba će biti „upecano“, videće se vrlo brzo. Stanko Subotić Cane je, prema podacima policije, od 1996. godine u Crnoj Gori. Zato, kako saznajemo, krivičnom prijavom i istragom nije obuhvaćen kasniji period. U „Mreži“ su, zato, ostale grupe koje su se bavile švercom cigareta.

DUVANSKA MAFIJA (Svedok, 12.06.2007; Autor: NN)
Posle deset godina švercovanja cigareta, ali i kašnjenja raspleta, srpska policija rešila je da se obračuna sa duvanskom mafijom! Bolje ikad, nego nikad, kaže naša narodna, ali je sad jasno da ništa nije jasno. lli je, pak pritisak EU toliko jak, pre svih Italije, da se i ovde više nije moglo da se policija pravi Toša iliti Englez!? lli su iz MUP-a nestali oni koji su bili do guše umešani u šverc duvana MUP Srbije, nenadano, saopštio je , da su posle višegodišnje istrage, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom privedeni Nebojša Nikolić, zvani Tarzan, Drage Dodeski, bivši radnici Savezne uprave carine, Milan Milanović Mrgud, bivši funkcioner državnih organa, Miodrag Zavišić, bivši načelnik SUP Novi Sad, Milan Popivoda, bivši načelnik Centra DB Novog Sada, Milan Ranković Pekini Miroslav Pešić Miki, radnici šreduzeća "Mia", kao i pevačica Ivana Oluić.

Gajbice, mama, tata: Tajna uspeha Marka Miloševića
Photo: seebiz.eu
Stanko Cane Subotić označen je kao navodni vođa i organizator kriminalne grupe i da je od 1995. do 1997. preko svog preduzeća uvozio cigarete bez evidentiranja i potom ih plasirao na crno tržište!? Pored Stanka Subotića, za kojim je MUP Srbije raspisao potemicu, policija traga i za Ivanom Krčmarević iz firme "Mia" koja je bila zadužena za evidentiranje cigareta, Nenadom Đukom, Jovicom Ranđelovićem i Stevanom Banovićem...
Poslovično obavešteni "Blic" već danima najavljuje hapšenje još dve kriminalne grupe koje su pominjane u akciji "Mreža", a prema "Blicu", prvom grupom rukovodili su Mira Marković(!?), sad već udovica pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, Marko Milošević, sin Mire i Slobodana, i Bojana Bajrušević, udovica Vlade Kovačevića Trefa.
Na čelu druge, zapravo treće, nalazili su se najviši oficiri tadašnjeg MUP-a i DB-a, kao i, navodno, jedan, nekada visokopozicionirani čelnik SPS, pa najbliži rođak Radovana Stojičića Badže, a u svemu su ključne uloge navodno imali Mihalj Kertes, tadašnji šef Carine i Jovica Stanišić, šef DB-a... Dok o Kertesu, koji je inače u pritvoru zbog afere "Kipar" mediji špekulišu svakodnevno, tvrdeći da je "insajder", da će biti zaštićeni svedok-saradnik, o drugima su mnogo oprezniji...

O svemu ovome se u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u Zagrebu i Bariju poodavno pričalo. Zagrebački tjednik "Nacional" proslavio se svojevremeno i na ovim prostorima optužujući Cante Subotića da je kralj šverca cigareta na Balkanu, nazivajući ga svakojakim imenima, od kralja do bosa, da bi se na sudu usred Zagreba ispostavilo da je Pukanićev "Nacional" bio u krivu, pa je Stanko Subotić dobijao spor za sporom sa hrvatskim tiskom.
O tom svojevremeno senzacionalnom pisanju "Nacionala" mnogo se govorilo i u Srbiji, pa se svojevremeno posredstvom medija javnosti obraćao i "tajni agent" Vukašin Volf Minić, koji je prvo optuživao, pa sam sebe demantovao, Stanka Subotića i uvlačio u igru i Zorana Đinđića, koji sa Subotićem bio prijatelj, ali je sve te priče, upravo u "Svedoku" najenergičnije demantovao Zoran Đinđić, u ekskluzivnom intervjuu u tri nastavka, kada je obelodanio da je na udaru duvanske mafije, jer joj je javno objavio rat.

Večiti neprijatelj: Milo Đukanović
Photo: EPA

Sve vreme se pominjao i pominje Milo Đukanović, predsednik i premijer, tada Republike Crne Gore, danas predsednik DPS, da je navodno umešan u šverc duvana, a javnost je upamtila "predsednički TV duel" njega i Momira Bulatovića, gde su se međusobno optuživali ko je šta više švercovao... Podgorički "Dan" je danima pisao o švercu duvana, optuživao je pre svega Đukanovića i DPS da grade mafijašku državu, pozivajući se na izvore iz Italije, o švercu je raspravlja i radna grupa Skupštine Crne Gore, ali sve je ostalo na pisanju i nije bilo ništa od priča da je šverc duvana u Crnoj Gori bio "državni posao" iz kojeg su se pojedinci enormno bogatili, a penzionerima isplaćivana penzija!
Oko šverca duvana U Srbiji i Crnoj Gori, tokom proteklih desetak godina bilo je svega i svačega: od onih koji su pominjani ubijeni su Radovan Stojičić Badža, pomoćnik ministra policije Srbije, ili "prvi srpski policajac", pa posredno i Vlada Kovačević Tref, a u Grčkoj je, u sačekuši likvidiran veoma uticajni i kontroverzni Vanja Bokan...
O duvanskoj aferi, u "Svedoku", 12 juna 2001. godine govorio je Ratko Đokić, rođak pre toga ubijenog Blagote Sekulića i tvrdio: "Nemam veze sa duvanskom mafijom i aferom, nemam dva prezimena, a sve mi je to pakovano preko "Večernjeg lista"... Kasnije je i on ubijen.

Pravi medijski rat vođen je između srpskih i hrvatskih medija, neki su, mahom iz Srbije, tvrdili da "iza tekstova u Nacionalu" stoji Ratko Knežević, biznismen iz Crne Gore i nekadašnji šef, dok je bio "u ljubavi s Milom Đukanovićem", crnogorske misije u Njujorku.
Za njega je čak Advokat Radoslav Tadić iz Uba, tada zastupnik Stanka Subotića, u intervjuu "Svedoku" optužio Ratka Kneževića i Ratka Đokića da su "planirali ubistvo člana Canetove porodice..."
I Milo Đukanović se više puta oglašavao, negirao, a ponekad i na sudu dokazivao da nije umešan u šverc duvana... I Zoran Đinđić, kojeg je svojevremeno jedna čudna novina, valjda se zvala "Panorama" koja se nenadano pojavila na tržištu, objavila senzacionalan tekst da Cane Subotić posuđuje Đinđiću svoj privatni avion, izašlo je par brojeva i nestala je sa tržišta. Mnogi tvrde da je to bila "namenska novina" za jednokratnu upotrebu...

CANE BOND 007 (Kurir, 13.06.2007;  Autor: G. Katić)
Hapšenje petnaestak članova dve najjače duvanske mafijaške grupe u Srbiji i Crnoj Gori prvi je ozbiljan korak u čišćenju Srbije, ali i celog Balkana od organizovanog kriminala. Iako su glavni bosovi Marko Milošević, Bojana Bajrušević i Cane Subotić u bekstvu, mafija koja je decenijama vršila nelegalan promet tona i tona cigareta definitivno je razbijena i njeni švercerski kanali sada su zatvoreni. Ovako najnoviju akciju srpske policije ocenjuje većina evropskih medija.
Jovan Krstić, zamenik republičkog javnog tužioca, smatra da će teško doći do hapšenja Stanka Subotića Caneta, i pored Interpolove poternice.
- On je, prvo, maksimalno zaštićen u Crnoj Gori od strane najmoćnijih političara uključujući i sam politički vrh i njihova policija će uvek zažmuriti ako ga sretne. Drugo, i kada bi se pojavile neke međunarodne policijske snage sa zadatkom da ga uhapse, on uvek ima mogućnost da pobegne jer u svom vlasništvu ima privatni avion koji bez sletanja može da leti pet do sedam hiljada kilometara. On, zatim, na raspolaganju ima čak i nekoliko brzih podmornica, koje su posle raspada Srbije i Crne Gore pripale bratskoj republici - tvrdi Krstić i dodaje:

Kad nije u podmornici, onda je u avionu koji ne sleće: Stanko Subotić u izmaglici
Photo: layoutsparks.com

- Tako bogati i moćni ljudi imaju na raspolaganju bar desetak zemalja u koje, sa tolikim novcem koliki oni imaju, uvek mogu da se sklone i budu potpuno bezbedni ili pod zaštitom pojedinih mafija tih zemalja. Belorusija, Iran, Severna Koreja i još mnogo zemalja čije su privrede slabe a državni budžeti prazni spremne su da u svakom trenutku ugoste bogate mafijaše kojima gori pod nogama.
Subotić spada među nekoliko najbogatijih građana Srbije u svetu. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od pola milijarde evra, vlasnik je ekskluzivne vile na Svetom Stefanu, ima švajcarsko državljanstvo, a na Ženevskom jezeru, na adresi Central park 7, luksuzni apartman.
Bojana Bajrušević je, prema saznanjima Kurira, imala informaciju o hapšenju i na vreme je napustila zemlju. Policija nema stopostotno precizne informacije gde se ona tačno nalazi, ali sumnja da je Bojana u starom društvu, sa Markom Miloševićem, sa kojim je nekada delila kancelariju na drugom spratu u Svetogorskoj ulici (sada je tu Komercijalna banka) dok je ispred kancelarije sedeo vučjak koji nikome nije dozvoljavao pristup. I dok od Bojane nema ni traga, njen brat Vuk Bajrušević, koji je nedavno pred Specijalnim sudom izjavio da je nezaposlen i da nikada nije radio, vozika po gradu čas „bentli“, čas crveni „ferari“, čas najnoviji model „mercedesa“ i svakog dana posećuje najluksuznije beogradske restorane trošeći na prijatelje najmanje hiljadu evra dnevno.
Policija ovih dana najavljuje hapšenje i preostalih, doduše sitnijih duvanskih mafijaških grupa.

+++
Glodur hrvatskog nedeljnika Nacional Ivo Pukanić, koji je prvi, još 2001. godine, „provalio“ milionski duvanski biznis Stanka Subotića Caneta, spekuliše da je do obračuna vlasti sa Subotićem došlo „nakon što Vojislav Koštunica i Boris Tadić nisu pristali da se sa njim neformalno sastanu, niti ih je zanimala poruka koju je hteo da im pošalje preko svog posrednika Aleksandra Tijanića“. Srpsku vladu je Subotić dodatno iritirao agresivnim pokušajima pranja nelegalnog novca. Počeo je da kupuje atraktivno zemljište u okolini Beograda, čak i zgradu bivše savezne vlade, i postao vodeći sponzor u fudbalskom klubu Crvena zvezda.

VLADIMIR POPOVIĆ: MIHAJLOVIĆ LAŽE (Politika, 15.06.2007; Autor: NN)
Juče je „Politici” stiglo reagovanje Vladimira Bebe Popovića na intervju koji je našem listu prošlog ponedeljka dao bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović. Popović demantuje Mihajlovićevu tvrdnju da ga je molio da primi „njega i njegovog prijatelja čije ime mi nije rekao” i kaže: „Krajem novembra 2003. godine, posle višemesečnog insistiranja Dušana Mihajlovića da upriličim susret sa Stankom Subotićem i pored izbegavanja samog Subotića da do ovog susreta dođe, ipak sam uspeo da ubedim Subotića da se sretne i upozna sa Dušanom Mihajlovićem. Sastanak je održan u prostorijama tadašnje stranke Nove demokratije, koja je u to vreme bila i izborni štab stranke, koja je vodila izbornu kampanju pod nazivom „Crna ovca”. U prostorijama stranke u vreme održanog sastanka bio je prisutan i Ivan Đorđević, šef kabineta Dušana Mihajlovića, kao zaposleni u sekretarijatu stranke. Sastanak je održan u pola jedan noću i svi prisutni su bili upoznati sa dolaskom Stanka Subotića.

Mihajlovićev terminator: Vladimir Beba Popović
Photo: Stock

Na tvrdnje Dušana Mihajlovića „da je Beba doveo Subotića i tražio uslugu za svog prijatelja”, Popović odgovara:
„Nikakvu uslugu nisam tražio, ni za koga, od Dušana Mihajlovića, ali je zato Dušan Mihajlović od Subotića tražio uslugu da mu pomogne oko kampanje koja je bila u toku, što je Subotić i pristao. Moja uloga u ovom susretu je posledica opštepoznate činjenice koju niti krijem, niti je ona sporna, ali ni preterano bitna, da sam u periodu od 2001. do 2003. godine održavao kontakt sa Stankom Subotićem kao što su ga održavali i na desetine drugih političara iz DOS-a, poslanika, ministara, predsednika stranaka.

Važna činjenica koju sam dužan da naglasim radi istinitog i celovitog sagledavanja događaja jeste i ta da u vreme ovog susreta u novembru 2003. godine nisam obavljao nikakvu funkciju u vladi već šest meseci, odnosno od juna 2003. godine. I na kraju dužan sam da reagujem i na pisanu izjavu Mihajlovića ’Politici’ od juče da su ’Zoran Đinđić i Stanko Subotić samo kolateralna šteta Bebinog poimanja i obavljanja državnog posla’. Imajući u vidu da je Dušan Mihajlović u vreme tragičnog ubistva premijera Zorana Đinđića bio ministar unutrašnjih poslova, ovom izjavom će očigledno morati da se pozabavi i specijalni tužilac za organizovani kriminal, jer Mihajlović očigledno nešto zna što nije hteo ili nije smeo da podeli sa nadležnim državnim organima.”
Popović je rekao i to da, suprotno Mihajlovićevoj tvrdnji, „Stanko Subotić nikada nije bio savetnik Đinđićeve vlade, ni formalno ni neformalno”.

INTERPOLOVA POTERNICA ZA MARKOM MILOŠEVIĆEM I CANETOM (Blic, 16.06.2007; Autor: N. Jaćimović)
Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu koji rukovodi istragom protiv grupe osumnjičenih za šverc duvana, naložio je juče raspisivanje međunarodne poternice za Stankom Subotićem i Markom Miloševićem, potvrđeno je „Blicu“ u tom sudu.
Policija je utvrdila da se Milošević i Subotić, osumnjičeni da su vođe duvanske mafije koja je oštetila državu za desetine miliona evra, ne nalaze na prijavljenim adresama i da nisu dostupni domaćim pravosudnim organima. Prema proceduri, sud određuje pritvor osumnjičenima i, kada se utvrdi da su nedostupni pravosudnim organima, izdaje naredbu da se za njima traga.

Poternica za Mirom Marković je na snazi odranije zbog optužnice za nezakonito dodeljivanje stanova. U sudu je najavljeno da će biti podiguta međunarodna poternica i za Bojanom Bajrušević, vlasnicom preduzeća „Tref rentakar“, koja je, takođe, u bekstvu.
Mirjana Marković i Marko Milošević su u izjavama nekim inostranim medijima poručili da se neće odazvati sudskim pozivima. U slučaju duvanske mafije pokrenuta su dva odvojena sudska istražna postupka. U prvom je kao vođa grupe imenovan Subotić, dok se druga istraga vodi protiv Marka Miloševića, Mirjane Marković, Bojane Bajrušević i još šest osoba.

Kum nije dugme: Aleksandar Tijanić na svadbi Bojane Bajrušević
Photo: Stock

Subotićeva grupa osumnjičena je za šverc i ilegalnu prodaju cigareta od 1995. do 1997, čime je oštetila budžet za 40 miliona evra. Prema rešenju za sprovođenje istrage, grupa je imala 15 članova, od kojih je devet uhapšeno, a u bekstvu su i Subotićev sestrić Nikola Milošević, Ivan Krčmarević, Jovica Ranđelović i Stevan Banović.
- Subotića u posao s švercom cigareta ubacili su Milorad Vučelić, Jovica Stanišić i pokojni Radovan Stojičić Badža, kada su uvideli koliko je to profitabilno. Cane u taj posao nije investirao, doslovce, nijednu marku, osim svojih političkih veza - rekao je u maju 2001. Srećko Kestner, nekadašnji glavni Canetov saradnik, u intervjuu za hrvatski „Nacional“. Njega je sa Subotićem upoznao Vanja Bokan, koji je uvozio cigarete u Crnu Goru, a koji je s Subotićem „ranije sarađivao na šivenju lažnih farmerki“. Posle ulaska Subotića u posao, kako je rekao, radilo se u dogovoru s crnogorskim vlastima.
- Cane je od toga uzimao 50 odsto profita, a Bokan i ja delili smo drugih 50 odsto - rekao je i istakao da je Subotić tada bio kurir između srpskog i crnogorskog državnog vrha.
On objašnjava da je novac jedno vreme iznošen helikopterima u Makedoniju, a posle su kupili avion kojim su ga otpremali na Kipar.
- Posle nekog vremena, srpska carina zabranila je sve tranzite cigareta na relaciji Crna Gora - Srbija. Milošević je zabranio i da avioni s cigaretama sleću na podgorički aerodrom. Onda smo cigarete dovozili brodovima u Luku Bar. Nijedan brod nigde nije službeno zaveden, a sve je nadzirala crnogorska policija - pričao je Kestner.

On je rekao da ga je u leto 1995. Subotić pozvao na sastanak i rekao mu da je stigla naredba da Bokan mora da izađe iz posla. Kestner je objasnio da je Cane odmah predložio da se registruju firme na Kipru. U tu zemlju su poslali Subotićevog sestrića Nikolu Miloševića da osnuje of-šor kompanije „Dulwitch“ i „Wellesley“, kako bi nabavka cigareta išla preko njih. On kaže da je Cane sve vreme kupovao nekretnine u Srbiji i inostranstvu.
- U Španiji je kupio ogromno imanje za osam i po miliona dolara. Cane poseduje i 3,7 miliona franaka vredan stan od 450 kvadratnih metara u luksuznoj četvrti Ženeve, a u njegovo uređenje uložio je dodatnih milion franaka. Zajedno smo kupili i avion marke „cesna“ - pričao je Kestner.
On kaže da je, kada je napustio Crnu Goru, apsolutnu kontrolu nad svim novcem imao isključivo Subotić.
- Formalno je s novcem koji je uplaćivan preko Kipra radio Nebojša Katić, koga je Canetu preporučio bivši načelnik DB-a Jovica Stanišić i koji je informisan o svakoj uplati - ispričao Kestner. On je objasnio da se Subotić preselio u Ženevu jer je to francusko govorno područje, a on govori francuski.

NE SUDIMO NA OSNOVU NOVINSKIH IZVEŠTAJA (Danas, 19.06.2007; Autor: Dragan Bisenić)
Optužbe protiv Stanka Subotića, koji je u Srbiji partner WAZ-u samo u oblasti distribucije, pojavljivale su se i ranije, ali on je dobio više od 30 sudskih procesa u Hrvatskoj i Francuskoj. Ja ne bih da učestvujem u „igrama predrasuda“, već polazim od pretpostavke nevinosti dok se ne utvrdi krivica, posebno kada je reč o pisanju medija koji su jednom izgubili sporove zbog istih stvari - rekao je generalni direktor WAZ Bodo Hombah na godišnjoj konferenciji Istraživačke mreže koja je održana u Hamburgu.
Hombah je u razgovoru za Danas govorio i o investicijama i delovanju WAZ u Srbiji i o aktuelnoj optužbi protiv Stanka Subotića.

Znam ja kako Srbija funkcioniše: Bodo Hombah
PHOTO: vielfalt-als-chance.de

- Investicije u Srbiji su investicije za budućnost. Investirali smo rad i veliku svotu novca i nadamo se da ćemo biti uspešni u budućnosti i da će to biti korisno za vašu zemlju. Želimo takođe da budemo publicistički prisutni, što verujemo da je to podrška i osiguranje putu Srbije u Evropu, kaže Hombah.
-Imate li planove za dalju ekspanziju u Srbiji ili promenu strukture vašeg vlasništva?
- Bio bih za to veoma zainteresovan, ukoliko bismo imali ponudu za to i ukoliko bismo imali partnera za razgovor. To se sada ne događa. Ako bismo imali sinergiju u medijskom tržištu kroz zajedničku štampu i distribuciju, to bi pomoglo svima i nezavisnim medijima. Srbija je, iskreno rečeno, za mene još privredno teška. U stvari, tražimo personal.
-Šta znači da tražite personal?
- To znači da su potrebni visokokvalitetni ljudi. Same vesti više ne prodaju novine. Njih možete da nađete na Internetu. Potrebni su znalci i dobro obavešteni novinari koji mogu da daju pozadinu i smeste događaje u pravi kontekst.
- Na snazi je poternica protiv vašeg partnera Stanka Subotića?
- To sam čitao i čuo. Te optužbe za mene nisu nepoznate jer su se već ranije pojavljivale u medijima. Znam da je gospodin Subotić dobio više sudskih sporova koji se odnose na ove optužbe i da je dobio čak i obeštećenje. U svakom slučaju, na osnovu novinskih izveštaja nećemo donositi nikakve konačne sudove dok sudski i pravosudni organi jasno ne kažu svoje, posebno na osnovu pisanja medija koji su već izgubili procese po osnovu ovog pisanja. S gospodinom Subotićem partneri smo samo u jednoj oblasti - u distribuciji, i to nema nikakve veze s našom publicističkom delatnošću.
-Da li ste razgovarali s njim posle optužnice koja je podignuta u Srbiji?
- Ne. Ne možemo direktno da razgovaramo jer ne govorimo iste jezike.

Izašao iz podmornice: Stanko Subotić
Photo: Patrice Moullet
POLITIČKA RAŠOMONIJADA (Politika,22.06.2007; Priredio: D. Telesković)
Tvrdnja srpske policije da je Stanko Subotić Cane bio vođa duvanske mafije koja je devedesetih godina oštetila državu za više desetina miliona evra, izazvala je talas neuobičajeno žestokih međusobnih optužbi i protivoptužbi političara bivšeg DOS-a oko toga ko je, kada i zašto upoznao ovog biznismena. Javni sukob bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića i nekadašnjeg šefa vladinog Biroa za komunikacije Vladimira Bebe Popovića, koji se sasvim drugačije sećaju svojih zajedničkih susreta sa Subotićem, kao i razloga za te susrete, brzo je uvukao u oštru polemiku i druge ličnosti iz bivše vlasti. Oglasili su se bivši premijer Zoran Živković i bivši ministar pravde Vladan Batić, kao i bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Zoran Mijatović, da bi prekjuče Čedomir Jovanović održao konferenciju za novinare na kojoj je izneo sumnju da je u toku pokušaj zataškavanja „političke pozadine ubistva Zorana Đinđića”.
Jovanović je prvi vođa jedne političke partije u Srbiji koji je obelodanjivanje rezultata policijske akcije „Mreža” povezao sa atentatom na Zorana Đinđića, ali pre njega je to učinio i Vladimir Popović na TV B92, tvrdeći da Dušan Mihajlović laže u „očajničkom pokušaju da štiteći sebe pomogne Koštunici i vrati priču o političkoj pozadini Zoranovog ubistva tamo gde se zaustavio Dejan Mihajlov”. Bio je to Popovićev odgovor na tvrdnju Dušana Mihajlovića da krivce za smrt Zorana Đinđića treba tražiti među onima koji su u leto 2001. godine pustili iz pritvora u beogradskom Centralnom zatvoru Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Veza između afere „Mreža”, odnosa vlasti i opozicije u Srbiji i političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, tek se, dakle, počela nazirati, ali je već u ovoj fazi upadljivo da je Vladimir Beba Popović neizbežan lik koji na ovaj ili onaj način povezuje sve glavne aktere drame. Bez upoređivanja njegovih reči sa tvrdnjama drugih učesnika, gotovo da nije moguće steći potpuniju sliku o događajima i odnosima na političkoj sceni Srbije u poslednjoj deceniji.

+++
Svedočeći pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal na suđenju optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića, Vladimir Popović je ovako odgovorio na pitanje advokata odbrane o njegovoj ulozi u mirenju Milorada Ulemeka Legije i Stanka Subotića Caneta.

„Moj zadatak u svemu tome je bio samo da zovnem Stanka Subotića. Zašto? Zato što Zoran Đinđić nije imao njegov mobilni telefon. Stanko Subotić ga je često menjao. Ako mu je bio potreban, onda bi od mene tražio, pa bi rekao, „daj mi, hoću da ga zovem da ga pitam nešto”, ili bilo šta. Znači, iz tehničkih razloga mi je rekao „zovi ga”. Nije znao gde je, da li je u Švajcarskoj, Španiji, Americi, na Aljasci, ko zna gde je. Nisu se čuli možda i nekoliko meseci, uopšte ga nismo pominjali. Znači, nije to bila vrsta kontakata svakodnevnih. I onda je mene zamolio da zovem Stanka Subotića da dođe u Beograd, a zbog čega je on pristao, kao predsednik vlade, da posreduje u nekom viđenju te dvojice, rekao sam prošli put.

Mogu sada samo malo da vam pojasnim to što je meni Zoran rekao, da se njemu javio Legija. Ili mu se javio telefonom, ili su se fizički videli, ne znam, ali pre mislim da je telefonom, kada mu je Legija rekao: „Ti kažem, čuo sam, rekli su mi moji drugovi Hrvati da je Stanko Subotić naručio da me ubiju ili on hoće da me ubije”, ili već ne znam šta. „Ja ne vidim razlog što bi on mene ubio, pa ja da ga preduhitrim ja ću njega ubiti”, i kao otprilike, eto, kao, „da znaš”, ili tako nešto. Mislim, ne mogu da prepričam tačno razgovor. Nisam tome prisustvovao.

Reket moj nasušni: Dušan Mihajlović, finansijski teniser
Photo: stock
VLADIMIR POPOVIĆ O MIHAJLOVIĆU (Status)
On sigurno ne spada u kategoriju politički lojalnih Zoranu Đinđiću, ali ni nesposobnih. Štaviše, on je jedan od najsposobnijih i najveštijih i u isto vreme i jedan od najpokvarenijih. Nažalost, po naše društvo, to „pokvaren” je ovde kompliment, nešto poželjno, rekao je nedavno za Dušana Mihajlovića Vladimir Popović u intervjuu magazinu „Status”.
O Dušanu i dan-danas za neke stvari imam pozitivno mišljenje... Dušan je ponekad bio i hrabar. Pokazao je to i hapšenjem Miloševića, a naročito u akciji „Sablja”. Ali je u isto vreme bio čovek koji je sedeo na 50 stolica. O Mihajloviću najbolje govori njegova autobiografija, gde i sam kaže da je u te dve i po godine više vremena proveo šetajući po planinama i skupljajući njegove omiljene čuvarkuće, nego u zgradi MUP-a. Svoje pravo lice pokazao je 2004. kada nije ušao u parlament. Tad je počeo da se dodvorava ovim zlikovcima, pravi tajne dogovore, pa je tako svim članovima vlade oduzeo obezbeđenje, da bi olakšao i učinio (ministru policije Draganu) Jočiću, govorio je Popović.

„Sa njim je napravio dogovor o nenapadanju i ministar policije DOS-a je bio jedina osoba koju Koštuničin MUP nije napadao, a do pozornika su svi stradali. Iako je on bio „šef” „Sablje”, iako se hvalio rezultatima i primao čestitke, Mihajlović je odmah po dolasku Jočića počeo da negira svoju ulogu u akciji, namešta dojučerašnje saradnike i lažno optužuje Čedu, Milića, mene, da smo ti koji su hapsili ubice, pevačice, Koštuničine savetnike”, izjavio je Popović za „Status”.

SVE ZNAO PARLAMENT (Večernje Novosti, 26.06.2007; Beta)
Biznismen Stanko Subotić - Cane negirao je da je švercovao cigarete, i tvrdi da se bavio regularnim poslom distribucije cigareta na osnovu ugovora koje je imao sa renomiranim proizvođačima kao što su „BAT" i „Rejnolds". Subotić je u izjavi dostavljenog podgoričkoj agenciji MINA precizirao da je robu regularno dopremao u luku Bar, za koju su, na ulasku u zemlju, plaćene sve dažbine. „Kontrolu tog posla, kao i sravnjenje količine robe i iznosa uplaćenog na račun države, izvršila je i Komisija crnogorskog parlamenta i ustanovila da država nije zakinuta ni za jedan cent", tvrdi Subotić. On je podsetio da su tada i Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama i da nije bilo moguće novac transferisati proizvođačima bankarskim putem, kao danas. „U to vreme, svi koji bi trebalo da plate nešto prema inostranstvu morali su, uz dozvolu Ministarstva finansija, novac izneti u gotovini i položiti na bankarski račun. To nisam radio samo ja. Ako je, na primer, država trebalo da kupi naftu ili lekove; i ona je tako plaćala", naveo je Subotić. Objašnjavajući kako je funkcionisao, kako kaže, njegov regularni posao, Subotić je objasnio da je sa dozvolom ministarstva „iznosio svoj novac na Kipar, uredno ga stavljao u banku i odatle plaćao nove porudžbine". On je ocenio da „sve što se ovih dana pokreće iz Beograda, ima za cilj da ga kompromituje pred poslovnim partnerima u Srbiji i Evropi", ali da on ipak nije glavna meta. „Biće da je ovo još jedan obračuna sa Crnom Gorom onih koji su patološki opsednuti njenom nezavisnošću, kao što su nekad bili Đinđićem, sve do njegove smrti", zaključio je Stanko Subotić.

Večiti predsednički san: Nebojša Medojević, saradnik Zemunskog klana
Photo: Stock
PIKAVAC (Press, 27.06.2007; Autor: S. M. - AG.)
Biznismen Stanko Subotić Cane tvrdi da nikada nije švercovao cigarete, već da se samo bavio „legalnim poslom distribucije cigareta svetskih proizvođača 'BAT' i 'Rejnolds'". U pismu podgoričkim „Vijestima" on je optužio premijera Vojislava Koštunicu da istragom ,,duvanske mafije" pokušava da „satanizuje Crnu Goru stvaranjem medijske slike o njenoj navodnoj kriminalizovanosti". Subotić je optužio i lidera opozicionog Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića, kog je nazvao portparolom „zemunskog klana"! Medojević je prethodno kritikovao crnogorske političare koji su, prema njegovim rečima, omogućili Subotiću da učestvuje u privatizaciji u Crnoj Gori".

„Ja nisam, kao Medojević pisao kolumne kojima je pripreman ambijent za ubistvo premijera Srbije. Njegove insinuacije verovatno služe daljim naporima vlasti Vojislava Koštunice da satanizuje Crnu Goru stvaranjem medijske slike o njenoj navodnoj kriminalizovanosti. Medojević je toj politici služio i kao portparol „zemunskog klana", a danas je i najnaivnijima jasno da je taj klan bio izvršilac političke odluke o likvidaciji bivšeg premijera Zorana Đinđića", smatra Subotić.

Subotić u svom pismu nije govorio o svojoj ulozi u organizpvanom švercu cigareta u Srbiji, zbog čega je za njim raspisana međunarodna poternica. On je. međutim, povezao istragu o švercu cigareta sa ubistvom Đinđića!?! „Sve što se ovih dana pokreće iz Beograda ima cilj da me kompromituje pred poslovnim partnerima u Srbiji i Evropi. Ali ja ipak nisam glavna meta! Biće da je to još jedan obračun s Crnom Gorom onih koji su patološki opsednuti njenom nezavisnošću, kao što su nekad bili Đindićem, sve do njegove smrti" istakao je Subotić. On je negirao i navode tužilaštva u Bariju, koje ga je optužilo za pranje novca za račun bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.
- Cigarete 'BAT-a" i Rejnoldsa" regularno sam dopremao u luku Bar, za koje su, na ulasku u zemlju, plaćao sve dažbine. Kontrolu je izvršila i Komisija parlamenta Crne Gore i ustanovila da država nije zakinuta ni za cent. Crna i Srbija tada su bile pod sankcijama i nije bilo moguće novac plaćati prozvođačma bankarskim putem, već su tada svi oni koji bi trebalo da plate nešto prema inostranstvu morali, uz dozvolu Ministarstva finansija, da iznesu novac u gotovini i polože na bankarski račun. Ako je država trebalo da kupi naftu ili lekove, i ona je tako plaćala"- piše Subotić.

Cane dodaje da je s dozvolom nadležnog ministarstva iznosio svoj novac na Kipar, stavljao u banku i plaćao nove porudžbine.
„Kada sam pre 12 godina odlučio da se preselim u Švajcarsku, morao sam vlastima te države da objasnim kako sam stekao novac kako bi mi Švajcarska odredila nivo poreske obaveze. Priložio sam ugovore o distribuciji cigareta 'BAT-om' i Rejnoldsom. Sada živim u Švajcarskoj", poručuje Subotić.

+++

Lider PZP-a Nebojša Medojević poručio je Canetu da se za „pojašnjavanje svojih finansijskih transakcija obrati nadležnim organima, domaćim i međunarodnim sudovima". Odgovarajući na optužbe Subotića da je bio „portparol zemunskog klana", Medojević kaže da „ga raduje što je pravosuđe Srbije odlučilo da do kraja otkrije i političke aspekte ubistva Đinđića, jer će se konačno jasno videti ko je u svemu imao kakvu ulogu".

MEDOJEVIĆ TRAŽI DA GA ZAŠTITE OD CANETA (Glas Javnosti, 28.06.2007;  Autor: G. J.)
Nebojša Medojević, lider crnogorskog Pokreta za promjene, zatražio je da tamošnja Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbednost preduzmu potrebne mere za procenu njegove bezbednosti, pišu podgoričke Vijesti. Medojević se na ovaj korak odlučio posle izjava Stanka Subotića Caneta u crnogorskim medijima. Medojević je izjavio Vijestima da je zatražio procenu bezbednosti „sve u svetlu javnog obraćanja izvesnog Stanka Subotića, zvanog Cane, koje imajući u vidu sadržaj i sve okolnosti, cenim kao neposrednu pretnju“. Nebojša Medojević je uputio pismo sa ovim zahtevom direktorima Uprave policije Crne Gore Veselinu Veljoviću i direktoru Agencije za nacionalnu bezbednost Dušku Markoviću. Kao razlog za strah od ugrožene bezbednosti, Medojević navodi da je Subotić osoba protiv koje je podignuta optužnica za najteža krivična dela pred nadležnim sudom u Srbiji, kao i da se zbog toga nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici.

Pisao sam protiv Đinđića, pa šta: Nebojša Medojević, kolumnista "Identiteta"
Photo: Stock

- Ovakav brutalni javni napad i optužbe prema meni doživljavam kao direktnu pretnju i dovoljnim razlogom da budem zabrinut za svoju i bezbednost moje porodice - rekao je Medojević Vijestima.
Lider Pokreta za promjene podsetio je i da je „u proteklom periodu veliki broj nerazrešenih ubistava u Crnoj Gori i regionu, na direktan ili indirektan način, povezivano sa delovanjem duvanske mafije“. Stanko Subotić Cane oglasio se u ponedeljak preko crnogorske novinske agencije Mina tvrdeći da nije umešan u šverc cigareta, za šta ga sumnjiči naše pravosuđe.

- Nisam švercovao, niti sam kao Nebojša Medojević pisao kolumne, kojima je pripreman ambijent za ubistvo premijera Srbije. Nisam dobijao napojnice od srpskih biznismena da bih pričao protiv Crne Gore, niti su me finansirale strane vlade - rekao je tada Subotić. On je Medojevića optužio i da „političkim insinuacijama“ povezuje njegov kapital sa privatizacijom u Crnoj Gori. Subotić je naveo da „Medojevićeve insinuacije verovatno služe daljim naporima vlasti Vojislava Koštunice da se satanizuje Crna Gora stvaranjem medijske slike o njenoj navodnoj kriminalizovanosti“.
- Medojević je toj politici služio i kao portparol zemunskog klana, a danas je i najnaivnijima jasno da je taj klan bio izvršilac političke odluke o likvidaciji bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića - optužio je Subotić Medojevića, posle čega je lider Pokreta za promjene odlučio da se obrati čelnicima crnogorskih bezbednosnih službi.

 

BEBA LAŽE! (Press, 02.07.2007; Autor: Bratislav Grubačić)
Kad god Vladimir Popović Beba da neku izjavu ili intervju, čovek se nade u nedoumici šta da radi. Ukoliko reaguje, onda zapravo pomaže ovom medijskom manipulatoru da hrani svoju sujetu, uvećava svoj značaj i širi lažne legende o sebi i svojim vrlo posebnim kontaktima... S druge strane, ukoliko ne reaguje, ostavlja nedemantovanim poluistine i manipulacije kojima neko možda i poveruje. Konačno, to što on priča ostaje negde zapisano. Stoga nije loše ponekad odgovoriti. Popović je u integralnoj verziji intervjua za „Status" čije je štampanje, prema kuloarskim pričama, sam platio, napričao veliku količinu laži i poluistina o meni da to naprosto ne može ostati bez reakcije. Pokušavajući da potpuno marginalizuje bilo kakvu moju ulogu u svemu što se događalo u vremenima kada je rušena Miloševićeva vlast, on je izrekao količinu laži koja je jedva stala na jednu stranu magazina.

Koštuničin producent zločina: Bratislav Grubačić, dadaista
Photo: Stock

Tako on kaže: „Bratislav Grubačić se, kao, muvao oko opozicije, ali je bio u izuzetnim odnosima sa ljudima režima Slobodana Miloševića. Šef kabineta Miloševića je bio njegov školski drug iz Niša, tako da je imao ulazak u kabinet kad god je hteo. Sa Vlajkom Stojiljkovićem takode."
Istina je da ja nikada nisam išao u školu u Nišu, već sam sve škole započeo i završio u Beogradu! Milošević nije imao šefa kabineta koji je bio iz Niša. S obzirom na moj posao, bilo bi dobro da sam ulazio u Miloševićev kabinet. Možda bih nešto interesantno i saznao. Vlajka Stojiljkovića nikada u životu nisam ni video ni čuo!
Dalje, Beba kaže da moja „bliskost i ljubav sa Jovicom Stanišićem, šefom eskadrona smrti, traje i danas". Istina je da sam prvi put u životu čuo i sreo Stanišića posle njegovog povratka iz Haga posredstvom kolege Milomira Marica. Pre toga ga nikada nisam video! Sada se povremeno viđamo i najmanje što mogu da kažem je da se radi o interesantnom i pametnom sagovorniku.

Međutim, moram da podsetim da se više puta pre pada Miloševića sam Popović sretao sa Stanišićem na slavama kod Milorada Vučelića, na kojima su bili i pokojni Radomir Stojičić Badža i pokojni Đinđić. Konačno, Popović je zajedno sa Đindićem odlazio kod Stanišića kući i posle 5. oktobra 2000, doduše u beznačajnoj ulozi, ali ipak...
Popović tvrdi i da mi je SDB dao novac da pokrenem svoj diplomatski bilten na engleskom jeziku 1993. godine. Ni to nije tačno. Ne da nisam imao veze sa SDB-om, već sam tada čak bio praćen i prisluškivan. Ta publikacija je preživela kao ugledan izvor sve do danas. To sigurno ne bi bilo moguće da je to izdanje bilo glasilo SDB.

Popović tvrdi da smo se Đinđić i ja povremeno sretali u restoranu „Verdi" i da sam se dodvoravao Zoranu. Moram da podsetim Popovića da sam relativno često odlazio u Đindićev stan, da smo zajedno i Popović i ja i još neki ljudi bili gosti na rođendanu Ružice Đinđić i da su, konačno, Đinđić sa suprugom, kao i Čedomir Jovanović, bili moji gosti na svadbi u junu 2000. godine. U to vreme Đinđić i ja smo zajedno sa još malim brojem ljudi radili veliki posao oko prihvatanja planova opozicije u međunarodnim krugovima.

Konačno, Popović tvrdi da sam sve to radio jer sam bio ljut, i još kaže da mu je vlasnik restorana „Verdi" rekao da sam želeo da budem „generalni sekretar SMIP-a, da dobijem Luku Beograd, da dobijem dozvolu za šverc cigareta ili makar mesto ambasadora u Holandiji" (?!?). Moram reći da nikada nisam ništa niti tražio, niti dobio od novih vlasti. O tome nikada nisam razgovarao sa Đindićem. Sasvim je izvesno da vlasnik restorana „Verdi" sigurno nije bila adresa na koju bi se obratio da nešto tražim. Ako bih razgovarao, to bi bilo sa ili sa Đindićem ili sa Čedom Jovanovićem, koji je tada živeo u mom stanu!

Pitajte Grubačića ko me je ubio: Dada Vujasinović
Photo: Porodična arhiva

Slučaj pokojne novinarke Dade Vujasinpvić ne želim da komentarišem. Taj slučaj je zatvoren kao samoubistvo i do sada nije ponovo pokretan. Inače, zbog laži o Dadi Popovića sam već tužio.
Na kraju, ne znam zašto je Popović toliko ogorčen na mene. Možda zato što sam odbio da budem deo njegove tvorevine, nekog Antikorupcijskog komiteta koji je trebalo da uz pomoć policije, pravosuđa i medija organizuje kampanje protiv Miloševićevih bogataša. Meni se to tada učinilo kao moguć uvod u reketiranje bogatih Miloševićevih tajkuna. Jer, medijske kampanje su bile lansirane i gašene, a da većina junaka negativnih novinskih tekstova nije bila optužena za bilo šta.

Popović tvrdi da je bio u šoku kada se „iznenada pojavila Grubačiceva 'Panorama' odštampana negde u RS i posvećena napadima na DS". Kaže da se šokirao kada smo „objavili da se Đinđić vozi avionom „švercera" i „kriminalca" Caneta Subotica. Kaže još Beba da mi je Jovica Stanišić našao pare za novine... Od svega tačno je da je „Panorama" izašla i da smo objavili da je Đinđić koristio avion jednog poznatog trgovca cigaretama, ne pominjući ime Subotića. Sve ostalo je laž! List je, naime, bio vlasništvo četiri partnera, a odštampan je u Beogradu, u štampariji „Borba" i legalno prodavan. Kasnije su izašla još dva broja, ali je zbog nedostatka novca ugašen.

*Nastavak feljtona u ponedeljak 3. januara

star
Oceni
3.18
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV