Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Feljton: Šta se krije iza medijske harange na Stanka Subotića (5)

Nesuvisle laži Dušana Mihajlovića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Sve ono što poslednjih nekoliko nedelja zaokuplja pažnju javnosti: tužba Srđe Popovića povodom političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, zaturena krivična prijava Vladimira Popovića protiv Legijinih advokata, tekst Jasne Babić o organizovanoj kampanji lista “Nacional” protiv Zorana Đinđića, Mila Đukanovića i Stanka Subotića, te tekstovi o ulozi nekadašnjeg američkog ambasadora Vilijama Montgomerija – vraćaju nas u nezapamćenu medijsku harangu koja se godinama vodi protiv istih ljudi, prevashodno protiv Stanka Subotića, a samo iz razloga što je bio prijatelj Zorana Đinđića. Iz obimne medijske dokumentacije kojom raspolaže Serbialeaks, čitaocima ćemo u nekoliko nastavaka predstaviti metode, stil, strukturu i motivaciju neviđene kampanje protiv Stanka Subotića, na isti način kako se Koštuničina mašinerija godinama obračunavala sa Vladimirom Bebom Popovićem ili pokojnim premijerom. Tekstove iz štampanih medija prenosimo u originalu, bez komentara, tek kao dokaz teze o istovetnoj matrici u političkom obračunu

Koštuničin ministar pravde: Zoran Stojković, pomenulo se, ne povratilo se
STOJKOVIĆ: TUŽILAC DA REAGUJE POVODOM SUBOTIĆEVE IZJAVE (Danas, 16. maj 2006; Autor: N. D.) 

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković, izjavio je juče da je državni tužilac dužan da pokrene postupak protiv bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, ukoliko proceni da je izvršio krivično delo za koje ga je optužio biznismen Stanko Subotić, zvani Cane. Subotić je u emisiji „Insajder“ Televizije B92 izneo tvrdnju da ga je u policijskoj akciji „Mreža“, koja je vođena 2003. sa ciljem da suzbije ilegalnu trgovinu cigareta, o akciji izveštavao, između ostalih, i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović. „Tužilac je dužan da pokrene postupak kada do njega dopre glas da je neko krivično delo izvršeno“, rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Boru, gde je posetio opštinski sud.

Subotić je u „Insajderu“ otkrio da je za istragu znao od samog početka, jer ga je o tome obavestio lično tadašnji ministar Dušan Mihajlović. On je potvrdio da je tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić nekoliko puta koristio njegov privatni avion i to za zvanična putovanja. On je rekao da je Đinđiću „omogućio da se nekoliko puta besplatno preveze“ njegovim avionom: Upitan za razloge Đinđićog obraćanja za ove usluge, Subotić je rekao: „Zato što u početku verovatno nije imao načina da otputuje, nije mogao da se snađe ili je imao određenih problema. On je mene pitao da li mogu da mu učinim, ja sam mu to učinio, i šta tu postoji loše?“, zaključio je Subotić.

Govoreći u emisiji „Insajder“ o svojim odnosima sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, čijoj je vladi, kako kaže, pomogao da kupi jedan avion, Subotić je ocenio da je „napravljena ružna slika od jednog dobrog dela“. Kako je objasnio, on je pomogao Vladi Crne Gore da kupi avion i kasnije je ta pozajmica otplaćena bez provizije i bilo kakve nadoknade.

VERAN MATIĆ: MIHAJLOVIĆ I DALJE OBAVEŠTAVA CANETA (Danas, 17. maj 2006;  Autor:R.F.)

Prema rečima Verana Matića, glavnog urednika B 92, na skupu „Uloga medija u konfliktima“, njemu se obratio bivši ministar policije Dušan Mihajlović, nakon emitovanja emisije Insajder. Naime, Mihajlović nije poslao demanti, već je poslao pismo Veranu Matiću. Interesantno je to što je Matića kasnije pozvao i Stanko Subotić Cane, da bi se raspitao o tome šta je Mihajlović napisao. Na pitanje odakle zna da mu se Mihajlović obratio Subotić je odgovorio: „Javio mi je SMS-om“.

MIHAJLOVIĆ NIJE SMEO CANETU DA POKAŽE IZVEŠTAJ O ŠVERCU (Blic, 17. maj 2006;  Autor: T. Marković Subota)

 „Ne verujem da je Dušan Mihajlović pozvao Stanka Subotića Caneta i rekao mu da je u policijskom izveštaju o švercu cigareta on pozitivan i čist. Taj izveštaj je bio službena tajna i nijedan ministar to ne bi smeo da uradi. Odavanje službene tajne je krivično delo“. Ovim rečima je Božo Prelević, nekadašnji koministar policije, prokomentarisao izjavu Stanka Subotića u emisiji „Insajder“ na B92. Subotić je, naime, rekao da ga je 2003. godine pozvao tadašnji ministar Mihajlović, rekao mu da je sprovođena istraga o švercu cigareta i da je ustanovljeno da je sve što se tiče njega i njegove kompanije bilo u skladu sa zakonom. Subotić je naveo i da mu je Mihajlović pokazao taj izveštaj.

- Dok sam bio u MUP-u, do mene su stizali izveštaji da je Subotić najveći trgovac cigaretama, ali i usmeni izveštaji da je Subotić jedan od najznačajnih švercera u regionu. Šta je i koliko od toga tačno, ne znam. Znam samo da su ti izveštaji o švercu i pravljeni zato da bi se neki ljudi optužili, a neki namerno amnestirali - kaže Prelević.

Na pitanje da li je Subotić možda uspeo da nadmudri i Mihajlovićevu i Jočićevu policiju, Prelević odgovara: - To nije pitanje Subotićeve pameti. Šverc cigareta je tada bio državni posao, tačnije jedne interesne grupe. Vođen je zbog sankcija van legalnih tokova novca i zato je to teško dokazati. Činjenica je samo da se broj cigareta koji je prodavan u Srbiji ne poklapa sa brojem cigareta koje su u Srbiju ulazile. A te cigarete nisu mogle da nestanu u svemiru - odgovara Prelević.

Upadljiva je činjenica da do sada nije podneta nijedna krivična prijava protiv osoba koje se pominju u izveštaju „Mreža“, uključujući i Subotića.

Na meti Mihajlovića: Stanko Subotić
Photo: Patrice Moullet
MIHAJLOVIĆ: ŠTA SAM GOVORIO CANETU (Press, 17. maj 2006; Autor: S.M.S.)

Biznismen Stanko Subotić Cane rekao je u emisiji „Insajder" da ga je bivši ministar policije Dušan Mihajlović 2003. godine lično obavestio o toku policijske akcije „Mreža", u kojoj se Subotić navodi kao jedan od glavnih švercera cigareta!

- Nekoliko puta sam bio obaveštavan. Između ostalog, ministar policije me jednom pozvao kod sebe 2003. da mi priča nešto o toj akciji. Mihajlović me obavestio da je sprovodena istraga i da su ustanovili da je, što se tiče mene i moje kompanije, sve bilo u skladu sa zakonom - rekao je Subotić, i dodao da mu je Mihajlović omogućio direktan uvid u tajni policijski dosije, što ga je, kako je rekao, zaprepastilo. Postavlja se, međutim, pitanje kako je moguće da ministar policije obaveštava jednog od glavnooptuženih za šverc cigareta da se protiv njega vodi istraga?! I ne samo to, već istom tom optuženom pokazuje izveštaj policije koji je rađen u najvećoj tajnosti?!

U pismu koje je Dušan Mihajlović uputio glavnom i odgovornom uredniku RTV B92 Veranu Matiću, a do koga je došao Press, bivši ministar policije oštro protestuje zbog konteksta u koji ga je autorka „Insajdera" stavila. Mihajlović u ovom pismu objašnjava okolnosti pod kojima je došlo do famoznog sastanka sa Subotićem. „Krajem 2003. pozvao me je gospodin Beba Popović i zamolio da se vidimo sa njegovim prijateljem kome treba moja pomoć. Našli smo se u prostorijama stranke i tako sam upoznao prijatelja i saradnika premijera Đinđića. U kasnijim razgovorima tema je bila tzv. bela knjiga o organizovanom kriminalu u Srbiji, u kojoj je deo o gospodinu Subotiću imao značajno mesto. Kada me je pitao zašto se protiv njega vodi policijska istraga, više nisam bio ministar unutrašnjih poslova", poručio je Mihajlović.

U svom pismu uredništvu RTV B92 bivši ministar Dušan Mihajlović objašnjava i kako je nastala policijska akcija "Mreža". "Kako sam prihvatio predlog saradnika i ustanovio policijsku akciju 'Mreža', znam da ona nije uvedena protiv gospodina Subotića, već da je imala drugi zadatak da istraži šverc duvana i dođe do tokova novca koji su temelj ukupne mafijaške delatnosti, odnosno da bude temelj buduće operacije 'Skalpel'. To što do nje nije došlo i to što vaša novinarka, svesno ili nesvesno, ometa taj proces koji bi Srbiju mogao da osloboditi prave 'zločinačko organizacije', više nije moj problem", zaključio je Mihajlović.

CANE IPAK UHVAĆEN U „MREŽU“ (Blic, 18. maj 2006; Autor: N.N)

Policijski izveštaj u kome je konstatovano da je kompanija Stanka Subotića Caneta trgovala cigaretama u skladu sa zakonom, rezultat je provere koja je rađena još 2002. godine, dve godine pre akcije „Mreža“ (jun 2003 - mart 2004) u kojoj je ista kompanija dovedena u vezu sa švercom, kaže za „Blic“ izvor blizak srpskoj policiji povodom Subotićevih tvrdnji iznetih u ponedeljak u emisiji „Insajder“ na TV B92. Subotić je u toj emisiji izjavio da mu je bivši ministar policije Dušan Mihajlović 2003. godine rekao da je sprovođena istraga o poslovanju njegovih firmi i da ništa nezakonito nije ustanovljeno.

- Izveštaj o kojem Subotić govori odnosi se na period dok je premijer dr Zoran Đinđić bio živ. Tačnije, Đinđić je 2001. godine naredio da policija proveri poslovanje Stanka Subotića, odnosno njegovih firmi koje su se bavile trgovinom cigaretama. Istraga je poverena Mladenu Spasiću, sadašnjem načelniku UBPOK-a, koji je u to vreme šef ekipe za suzbijanje privrednog kriminala. Spasić je u svom izveštaju napisao da su Subotićeve firme poslovale čisto. O tome je Spasić obavestio Mihajlovića, a ovaj premijera. Onda je Mihajlović pozvao Subotića i rekao mu: „Radili smo istragu. Tvoja firma je u redu“ - objašnjava naš sagovornik.

Isti izvor dodaje da je Spasić proveravao i poslovanje firme „Tref“ i da ni tamo nije našao ništa nezakonito.

- Na osnovu Spasićevih materijala otvorena je akcija „Mreža“ tokom koje je utvrđeno kako su se krijumčarile cigarete - tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje da li je Subotić kod Mihajlovića 2003. godine mogao da vidi izveštaje „Mreže“, naš izvor kaže:

- Za rezultate akcije „Mreža“ Mihajlović je saznao tek u februaru 2004. kada su mu odneti izveštaji. Zbog promene vlasti on se tada već spremao za odlazak iz policije.

Hajka duvanske mafije: Zoran Đinđić
Photo: Dragan Kujundžić

Premijer Đinđić je, otkriva naš izvor, 2001. formirao neku vrstu koordinacionog tela čiji je zadatak bio da nadzire promet cigareta i tako spreči šverc. U ovom telu su, između ostalog, bili predstavnici firmi „Štampa komerc“ i „Direktna trgovina“, ali ne i Subotić. Zbog slabih rezultata ovaj tim je ugašen iste godine.

KAKO JE PROPAO „SKALPEL” (Politika, 20. maj 2006; Autor: Dušan Telesković)

Prvo je Stanko Cane Subotić, srpski biznismen koji ne živi u Srbiji, javno izrekao da ga je nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović obavestio kako se protiv njega, Stanka Caneta Subotića, vodi istraga zbog sumnje da je bio umešan u šverc cigareta. Potom se oglasio Dušan Mihajlović, demantujući ovakvu priču. O svemu ovome, svom poznanstvu i razgovorima sa Subotićem, izveštaju akcije „Mreža”, ali i o tome kako je premijer Đinđić reagovao na optužbe oko korišćenja privatnog aviona i o odgovornosti za neuspeh akcije „Skalpel”, za „Politiku” govori nekadašnji prvi čovek MUP-a Srbije Dušan Mihajlović.

Da li ste zaista obavestili Stanka Subotića o rezultatima akcije „Mreža”, kao što je on izjavio u emisiji „Insajder”?

– Pretpostavljam da je reč o zabuni izazvanoj pitanjima i karakterom te emisije. Konačan izveštaj o akciji „Mreža” predat je po isteku mog mandata, tako da nisam ni mogao da ga pokažem. Međutim, verovatno je za gospodina Stanka Subotića svejedno koji je policijski dokument u pitanju. Da bi se razumelo o čemu se tu radi, moramo imati u vidu i vreme u kojem se sve dešavalo. Zna se da je Subotić bio prijatelj i saradnik premijera Đinđića i da je ovaj imao problema zbog korišćenja njegovog (Subotićevog) aviona.

To je bila tema i na sednici predsedništva DOS-a, 28. avgusta 2001. godine, na kojoj je Đinđić zahtevao da se istraži Subotićevo poslovanje i da se na to stavi tačka. Subotić je svuda uživao status velikog privrednika, a ovde ga je deo javnosti tretirao kao mafijaša, pogotovu posle pisanja zagrebačkog „Nacionala”, protiv koga je Subotić dobio spor. Sada sam pročitao u „Blicu” informaciju da je istraga o njegovom poslovanju vođena znatno pre akcije „Mreža” i da nije ništa nađeno. Pretpostavljam da je to išlo preko tima za borbu protiv krijumčarenja, koji je bio direktno pod kabinetom premijera. O rezultatima te istrage nisam ga mogao informisati, jer se tada nismo ni poznavali.

Mihajlovićeva noćna mora: Vladimir Beba Popović
Photo: Stock
Koji je onda Vaš komentar na takvo iznošenje neistina?

– Upoznali smo se (Subotić i Mihajlović, prim. aut.) tek krajem 2003. godine, i to drugim povodom. Naime, nazvao me je Beba Popović i tražio da se vidimo zbog pomoći nekom njegovom prijatelju. Tada sam upoznao gospodina Subotića. Posle toga razgovarali smo o njegovoj situaciji i činjenici da je u internom policijskom spisu o organizovanom kriminalu, nazvanom kasnije „Bela knjiga”, zauzeo istaknuto mesto. Tačno je da u tom spisu nema elemenata za krivično gonjenje, kao i da sam mu se izvinio zbog neprijatnosti koje je imao zbog objavljivanja tog dokumenta u medijima. To sam i javno učinio, jer taj dokument nije smeo da izađe iz policijskih fioka iz mnogo razloga, uključujući i štetu koju je naneo jednom broju ljudi koji su u njemu dobili nezasluženi prostor.

Po isteku mog mandata, upitan sam zašto policija istražuje Subotića, ali tada nisam mogao dati nikakve informacije, jer nisam ni posedovao konačan izveštaj o akciji „Mreža”. Ni danas ne znam njegov sadržaj, pa ni to da li je u njemu policija došla do novih podataka koji dovode u sumnju Subotićevo poslovanje. Proverom njegovih poslova bavile su se mnogobrojne policije i službe, posebno onih zemalja u kojima danas boravi i nesmetano posluje kao ugledan poslovni čovek. Ali, istraga je pitanje nadležnih državnih organa i nemam nikakvih informacija bitnih za njihov rad.

Usput, veoma je zanimljivo da sve poslenike javne reči interesuje samo to da li je ministar Subotiću odavao službene tajne, ali ne i isto tako važan problem – ko je, kako i zašto dao novinaru te službene tajne? Naravno, ako je sve autentično. Ali i ako nije, ostaje glavno pitanje: ko je pravi autor i režiser serije emisija o policijskoj akciji „Mreža” u „Insajderu”, i sa kakvim ciljevima to radi? O ciljevima ne mogu da sudim, ali u posledice sam siguran. Radi se o organizovanom ometanju pravde i dezavuisanju namere vlasti da dođe do mafijaških para. Možda će neko i završiti u zatvoru, ali pare će biti na sigurnom. Samim tim, mafija će i dalje nesmetano vladati i kupovati ono što je najvrednije po Srbiji. Zamene teza tipa – mafija dobra – ministar pokvaren, upalile su i ovoga puta. Pogledajte samo članke i emisije posle hapšenja Šiptara i Kuma nakon otmice Miškovića, pa će sve biti jasno.

CANETU 3.000 EVRA (Glas javnosti, 27. septembar 2006; Autor: NN)

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Ana Perović donela je odluku da bivši urednik dnevnika Dan Vladislav Ašanin i izdavač tog lista preduzeće „Ju medija mont“ plate Stanku Subotiću Canetu tri hiljade evra od zatraženih 60.000 evra na ime obeštećenja za pretrpljene duševne bolove. Kako prenosi Sina, sudija je odbila kao neosnovan zahtev Subotićevog zastupnika advokata Milorada Bojovića da odšteta bude 60.000 evra. Subotić je zatražio obeštećenje zbog toga što je Dan preneo tekstove zagrebačkog Nacionala, u kojima se navodi da je Subotić „ jedan od najvećih srpskih mafijaša i duvanskih krijumčara partner (tadašnjeg) crnogorskog predsednika Mila Đukanovića“, kao i da je povezan sa ubistvima mafijaša iz Beograda.

ŠEŠELJ LJUT NA MAJU ZBOG POSLOVA SA CANETOM (Evropa, 19. oktobar 2006;  Autor: Marija Kordić)

Vest da nije izabrana za potpredsednicu Srpske radikalne stranke, gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković primila je sasvim mirno, kaže jedan njen prijatelj; bez iznenađenja i komentara. Stvar je, međutim, bila jasna još pre nekoliko nedelja, kada je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj iz Haga poslao svoju listu potpredsednika i ostalih funkcionera na kojoj nije bilo imena Maje Gojković. Otprilike u to vreme i iz usta radikala prvi put su se čuli zvanični nagoveštaji da gradonačelnica Novog Sada više neće biti u najužem rukovodstvu stranke, iako su do tada priču o sukobu s Gojkovićevom uporno gurali pod tepih uprkos mnogobrojnim medijskim nagađanjima. Tako je pre tri nedelje prvo generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić povodom neizvesnog kandidovanja Gojkovićeve za mesto potpredsednice SRS-a izjavio da će se „ljudi birati, pa šta bude – biće za svakoga“, da bi nedelju dana kasnije i sama Gojkovićeva na isto pitanje slično odgovorilo: „Da li će me stranačke kolege ponovo predložiti za potpredsednika? Videćemo, još nisam videla listu“.

U rukama naroda: Vojislav Šešelj, seks simbol
Photo: EPA

U SRS-u ne kriju da je izostanak Maje Gojković lična volja Vojislava Šešelja koji, kako za Evropu objašnjava Milorad Mirčić, funkcioner SRS-a, kao predsednik stranke po statutu jedini ima pravo da predlaže kandidate za ostale funkcije. Ipak, nije tajna da Gojkovićeva i Šešelj nisu u dobrim odnosima već više od godinu dana (sama Gojkovićeva je priznala da ga je od odlaska u Hag posetila samo jednom), a razloga za zahlađenje odnosa ima nekoliko.

Prvo, po Šešeljevim kriterijumima Maja se previše ponaša kao slobodni strelac, odnosno deluje samostalno, bez obaziranja na stranačku politiku. Šešelj joj je, navodno, stavio na dušu i to što u predizbornoj kampanji za gradonačelnicu Novog Sada nije koristila simbole stranke, kao i to što je u poslednjih godinu dana upadljivo izostajala s velikih stranačkih skupova organizovanih njemu (Šešelju) u čast.

Drugo, za razliku od centrale u Beogradu koja svake nedelje drži konferenciju za štampu na temu Šešeljevog procesa pred Haškim tribunalom, Gojkovićeva njegovo ime po pravilu ne spominje u svom govoru, što je, tvrde upućeni, dodatno dolilo ulje na vatru. Treći razlog, nikako najmanje bitan, tvrde upućeni, jeste taj što je gradonačelnica Novog Sada iz svoje fotelje povukla neke poteze koji se Šešelju nisu mnogo svideli. Odnosno, Šešelj je Gojkovićevoj zamerio „poslovnu saradnju sa Stankom Subotićem Canetom“. Šešelju je, prema informacijama Evrope, najviše bila sporna dodela lokacija za postavljanje kioska, od kojih je nekoliko pripalo Subotiću, odnosno njegovoj firmi Futura plus. Osim činjenice da je u javnosti Subotić najčešće opisivan kao kriminalac a njegovi poslovi kao sumnjivi, Šešelju je, navodno, smetalo i to što je u pitanju, takoreći, njegov lični neprijatelj, pa tim pre nije odobravao Majinu odluku (godinu dana pre nego što je otišao u Hag, Šešelj je imenom i prezimenom optužio Subotića da je organizator ubistva generala policije Radovana Stojčića Badže). Subotićeva firma, po svemu sudeći, ima velike ambicije na novosadskom tržištu, veće od nekoliko trafika, a s gradskom vladom do sada su imali vrlo korektne odnose, što se Šešelju ne sviđa. Naime, na javnoj licitaciji koja je održana prošle godine, Stankovićeva Futura plus direktno je udarila na konkurentsku firmu Štampa komerc Sanje Bokan (udovice kontroverznog biznismena Vanje Bokana), koja je do tada držala većinu novosadskih trafika, i preuzela dobar deo njihovih poslova. U informativnoj službi Opštine Novi Sad tvrde da je priča o trafikama stara i da u njoj nema ništa sporno.

* Nastavak feljtona u utorak 28. decembra

star
Oceni
2.91
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV