Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (70)

Ćosić: Bosnu treba podeliti na etničke kantone

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Da se podelimo po etničkim linijama, pa bog da nas vidi: Dobrica Ćosić, strateg
Da se podelimo po etničkim linijama, pa bog da nas vidi: Dobrica Ćosić, strateg
Photo: BETA/Vladimir Milovanović

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 15. jula 1992. godine

KO SAČINJAVA VLADU SRJ
Naglašavajući da nije reč o političkoj vladi nego o vladi eksperata, Milan Panić je rekao da će vladu sačinjavati tri potpredsednika i 18 saveznih ministara. Dva od tri potpredsednika su: Oskar Kovač i Radoje Kontić, a ministri su Vladislav Jovanović, ministar inostranih poslova; Pavle Bulatović, ministar unutrašnjih poslova; Blagoje Lučić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom; Nikola Šainović, ministar privrede; Milutin Mrkonjić, ministar za saobraćaj i veze; Branko Radović, ministra za rad, zdravstvo i socijalnu politiku; Tibor Varadi, ministar pravde; Ivan Ivić, ministar za prosvetu i kulturu; Vlastimir Matejić, ministar za nauku i tehniku; Miodrag Perišić, ministar za informisanje; Mihajlo Burić, ministar za ekologiju, Đorđe Perišić, ministar sporta; Radmila Milentijević, ministar bez portfelja; Ljubiša Rakić, ministar bez portfelja.

S obzirom na izuzetno kratak rok koji mi je bio dat da sastavim vladu, naknadno ću vas obavestiti ko će biti treći potpredsednik vlade i ko će se nalaziti na čelu Ministarstva za poljoprivredu i Ministarstva za ljudska prava i prava manjina, rekao je Panić. Dok se nađu odgovarajuća rešenja, objasnio je Panić, dužnost ministra odbrane vršiće predsednik vlade Milan Panić, a dužnost ministra finansija potpredsednik vlade dr Oskar Kovač.

Čovek za svaku vladu: Milutin Mrkonjić, ekspert za vladanje
Photo: FoNet/Vlada Srbije
Moguće je da ću morati i da vršim promene u sastavu savezne vlade o čemu ću vas cenjena gospodo poslanici blagovremeno obaveštavati, završio je svoje izlaganje u Saveznoj skupštini kandidat za premijera Milan Panić.

***

Karadžić: SPREMNI SMO ZA PREKID VATRE (London, 14. jula):
"Mi smo spremni za bezuslovni prekid vatre u svakom trenutku. Najvažnije je da se prekine ubijanje i razaranje pa makar pregovarali deset meseci", izjavio je danas na konferenciji za štampu u zgradi britanskog parlamenta Radovan Karadžić, lider srpske zajednice u Bosni i Hercegovini. On je naglasio da se Srbi iz Bosne i Hercegovine spremni da sa svima pregovaraju na osnovama dokumenata o kantonizaciji republike, koji su već izneti u Lisabonu. Karadžić je naglasio da sa bosanskim Hrvatima može da se razgovara, ali da muslimanska strana odbija svaki kompromis.

Karadžić se založio za jačanje uloge UNPROFOR-a i stavljanje svih oružanih formacija u Bosni i Hercegovini pod kontrolu "plavih šlemova". On je naglasio da je srpska strana u Bosni i Hercegovini već proglasila jednostrani prekid vatre ali ga je teško održati kada ga druga strana stalno krši.

Na istoj konferenciji za štampu britanski političar Džon Kenedi upoznao je novinare sa dokumentacijom o stvaranju koncentracionih logora za Srbe u Bosni i Hercegovini. Po njegovim rečima, već postoji 20 takvih logora, a samo na Koševskom olimpijskom stadionu zatočeno je 6.000 Srba.

Photo: Stock
Radovan Karadžić doutovao je u London dans na poziv predsedavajućeg mirovne konferencije o Jugoslavije lorda Karingtona. Karington je pozvao Karadžića, Bobana i Silajdžića da u ime tri nacionalne grupe iz Bosne i Hercegovine dođu u London na pregovore o mirnom rešenju krize. Karington sutra posle podne počinje razgovore sa svakom delegacijom pojedinačno i ako bude napretka onda će pokušati da sazove plenarnu sednicu.

***

BALKAN JE ŠKOLA I KOLEVKA EVROPE
Sa jučerašnjeg okruglog stola pod nazivom "Kako pomoći Evropi" u organizaciji Studijske grupe za evropske perspektive iz Beograda upućen je Apel evropskoj javnosti. Grupa istaknutih intelektualaca okupljenih oko ove grupe apeluje na javnost Starog kontinenta da se suprotstavi planiranoj vojnoj intervenciji međunarodnih snaga na Jugoslaviju i da se u roku od 48 sati prethodnica tih snaga povuče iz Jadranskog mora.

"Prisustvo stranih vojnih efektiva u Jadranu je akt nelegitimnog međunarodnog vojnog pritiska kojim se krše osnovana demokratska načela savremene civilizacije, kao i načela međunarodnog morala i međunarodnog morala i međunarodnog prava. Humanitarna pomoć je samo izgovor za nelegitimno i nelegalno prisustvo vojnih efekata NATO-a i Evropske unije kao i za politiku topovnjača koja se u ovom trenutku sprovodi na Jadranu. Ta politika topovnjača koja se skriva iza humanitarne pomoći je oblik agresije", kaže se između ostalog u Apelu.

Ovaj multidisciplinarni skup otvorio je dr Radivoje Pešić. U svom izlaganju profesor Pešić je istakao da Stari kontinent mora da se što pre oslobodi političkog diletantizma i izvrši rekonstrukciju svoje istorije. "Evropa tvrdi da poznaje istoriju Balkana, ali ni sam Balkan zapravo ne poznaje sebe. Naše poluostrvo je kolevka i škola Evrope i ukoliko to evropski moćnici izgube iz vida izgubiće i oslonac svog postojanja", rekao je Pešić. Radoman Kordić je govorio o stereotipima novog svetskog poretka. Po tom modelu u kojem se simulira nadstvarna istina, Srbima se nameće uloga onoga koji treba da prizna zločin koji nije počinio.

Duh američkih pionira se povampirio: Ljubomir Kljakić, naučno lice
Photo: stripovi.com
Kroz analize poteza i odluka velikih sila na KEBS-a, Minhenu i Mastrihtu, Oliver Potežnica upozorava na mogućnost nestanka Evrope u novom svetskom poretku. Po njegovoj oceni, Evropa u Jadranu bije svoju bitku na život i smrt, sa velikim šansama da je izgubi. Tokom okruglog stola Vojislav Hadži-Dević je kroz elemente starogrčkog mita o Zevsovom zavođenju prelepe Evrope magijskom operacijom čistio energetske centre Starog kontinenta od nagomilanih destruktivnih i rušilačkih energija.

Ljubomir Kljakić je istakao da je ponovo na delu san prvih američkih pionira o pomeranju granica. Samo, sada se te granice pomeraju ka Istoku Evrope kroz sukob između korporacija i države. Saopštenja su podneli i profesor dr Miomir Jakšić, Veljko Milković i Miloš Knežević. (M. Pešić)

***

SRPSKE SNAGE IZBILE NA SAVU
Rat u BiH se nastavlja nesmanjenom žestinom. Jedinice Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine pretprošle noći slomile su otpor hrvatskih snaga u Odžaku i juče ujutro izbile na reku Savu, javio je naš dopisnik D. Kecman, pozivajući se na srpske izvore. Hrvatske snage se u neredu povlače preko Save u Hrvatsku, koristeći čamce, a deo pokušava da se prebaci preko mosta između Bosanskog i Slavonskog Šamca.

Dopisnik "Politike" iz Dervente B. Teofilović javlja da je hrvatska strana, pošto je uvidela da će uskoro izgubiti celu bosansku Posavinu, otvorila novo ratno žarište oko Doboja, Tešnja, Maglaja i Teslića. Na prilazima Doboju juče su, javlja Tanjug, vođene žestoke borbe. Hrvatski radio je javio da su snage HVO (Hrvatsko vijeće obrane) prodrle u pojedine delove Doboja. Svaka od zaraćenih strana u borbama oko Doboja tvrdi kako protivnik trpi velike gubitke.

Glavni štab Vojske Srpske Republike BiH optužio je juče muslimansko-hrvatske snage da vrše "brutalno etničko čišćenje područja Goražda". U saopštenju Štaba navodi se da su muslimanske snage blokirale Goražde i širu okolinu i da je srpsko stanovništvo izloženo svakodnevnim progonima i masakriranjima. Štab srpske vojske takođe je saopštio da su u pravcu Goražda, prekjuče, 13. jula, krenule veće jednice muslimanskih snaga iz Zenice, Kaknja, Kiseljaka, Trepče i drugih mesta.

Juče rano ujutro obnovljene su borbe na trebinjsko-dubrovačkom ratištu, gde se, kako izveštava Tanjug, na pojedinim delovima vode borbe prsa u prsa. Na mostarskom ratištu hrvatsko-muslimanske snage otvaraju vatru po srpskim položajima u rejonu Podveležja i odgovara se istom merom...

Mostar je, inače, kao što je poznato, bio nezaobilazan na putu za more i s mora. Od Sarajeva se putovalo kroz Ilidžu, preko Konjica, Čapljine, Metkovića, do Ploča. Drugi put išao je preko Travnika, Bugojna, Kupresa, Livna do Splita. Sada je tuda nemoguće proći, izuzev nade, uskoro, bar za humanitarnu pomoć.

PHOTO: Ron Haviv
Sarajlije, do kojih ti putevi više ne vode, i dalje čekaju pomoć. Iz Sarajeva i dalje, na žalost, gotovo istovetne vesti, o sporadičnoj pucnjavi, eksplozijama granata, stalnim nevoljama i što, pored svega ostalog, nema struje, ni vode. (M. D.)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 16. jula 1992. godine

PRAVA MANJINA PO STANDARDIMA EVROPE (Priština, 16. jula):
Danas je Vukašin Jokanović potpredsednik Skupštine Republike Srbije u Prištini primio gospodina Tjerija de Bosea, ličnog izaslanika lorda Karingtona. U razgovoru je razmotreno više pitanja u vezi sa aktuelnom situacijom u Pokrajini. Potpredsednik Jokanović je naglasio da su nacionalnim manjinama u Republici Srbiji, uglavnom, garantovana sva prava u skladu sa najvišim evropskim principima i standardima. Zatim je Jokanović gosta upoznao sa više inicijativa i predloga Vlade Republike Srbije za razgovore sa predstavnicima albanske nacionalne manjine o praktičnom ostvarivanju njihovih ljudskih, građanskih i nacionalnih prava, kao i to da je Vlada Srbije formirala posebnu komisiju za praćenje ostvarivanja prava nacionalnih manjina, a da će Savezna vlada imati i posebno ministrastvo za ta pitanja.

Potpredsednik Jokanović je izrazio nadu da će na sledećim izborima koji će se ubrzo održati Albanci sa Kosova i Metohije imati prilike da izaberu svoje predstavnike, i da će se u demokratskim i parlamentarnim institucijama boriti za svoje interese kao i ostali građani Republike Srbije. Takođe je naglasio da se dijalog može voditi o svim pitanjima, pod uslovom da se poštuje integritet i suverenitet Republike Srbije, odnosno Jugoslavije. U protivnom taj integritet, kako je rekao Jokanović, i suverenitet će se braniti svim ustavnim sredstvima.

Ne znam šta hoće te manjine: Vukašin Jokanović
Photo: sense-agency.com
Gospodin De Bose je upoznao potpredsednika Jokanovića sa odlukom Evropskog saveta i Veća KEBS-a, kojima se zahteva dijalog vlasti Srbije i predstavnika Albanaca iz ove pokrajine.

U međuvremenu saznaje se da su pomenuta gospoda iz inostranstva razgovarala iza zatvorenih vrata i sa predstavnicima političkih partija koje okupljaju Albance sa Kosmeta. Ali, iz informativne službe Demokratskog saveza Kosova saznajemo da se ova služba neće oglašavati povodom današnje posete. (M. Laketić)

***

EKSPLOZIJE U NOĆI
Izveštač sa lica mesta, Milijana Baletić sa TV Novi Sad, i juče je izvestila o žestokim borbama oko Sarajeva. Juče oko podneva, deca u Sarajevu, na Čengić-vili, pričali su o tome kako su snažno odjeknule eksplozije dve-tri granate. "Bilo je svašta", opisuju dramatičan događaj i razgovaraju o svemu kao odrasli, devojčice su ostavile svoje lutke, dečaci kompjutere i automobilčiće... U znaku jake pucnjave iz pešadijskog naoružanja, kao i detonacija granata, bila je i protekla noć u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Tanjug. Snažne detonacije naročito su uznemirile građane u ranim jutarnjim satima.

U Sarajevu je haos, i dalje se vrši preseljavanje iz jednih delova u druge i useljavanje u napuštene stanove. Sa Ilidže, međutim, dolaze vesti o tome da se većina izbeglog stanovništva vratila, pa se civilni život, javlja Srna, u ovoj opštini obnavlja, a prodavnice i pijaca relativno su dobro snabdevene. Prema informaciji Srne, na Ilidži su uspostavljeni kontakti sa firmama u SR Jugoslaviji, a počeo je da funkcioniše i platni promet. "U pošti stanovnici obavljaju svoje građanske dužnosti i ostvarjuju prava: plaćaju telefonsku pretplatu, podižu penzije. Jednom rečju - život se vraća u ovu srpsku opštinu", javlja Srna.

Srpska novinska agencija takođe izveštava o humanitarnoj pomoći koja se doprema u Sarajevo, uz kritiku da je od tri hiljade tona, koliko je u proteklih petnaest dana stiglo, Srbima dato samo petsto tona, ni približno trećini koliko bi po dogovoru trebalo da im pripadne. U BiH su sada skoro svi ugroženi, a najugroženiji su penzioneri, njih oko 420 hiljada, kojima je slaba uteha što će majsku i junsku penziju primiti za 40 odsto veću. Malo se u ratno doba govori o obrazovanju i kulturi, ali Srpska opština Novo Sarajevo oglasila se upravo tim povodom i pozvala sve javne i kulturne radnike, nastavnike, profesore i direktore osnovnih i srednjih škola, fakulteta, biblioteka, domova kulture i ostalih institucija.

Odranije se zna da su kadrovi iz ove oblasti od ruge zaraćene strane dobili otkaze zbog toga što su morali da napuste grad ili se nisu odazvali pozivu na radnu obavezu zbog opasnosti koja vreba prilikom odlaska na posao. Kadrovima iz kulture, u cilju punog funkcionisanja Srpske Republike BiH i normalizacije života na području opštine Novo Sarajevo, biće dodeljena adekvatna radna obaveza na poslovima obrazovanja i zaštite kulturno-istorijskog nasleđa", javlja Srna.

Photomontage: Instruktor
Tanjug javlja da Sarajlije od juče, na osnovu naređenja Izvršnog odbora Skupštine grada, veknu crnog hleba od 700 grama plaćaju 400 dinara. Kilogram crnog brašna, prema istoj naredbi, staje od juče 180, brašna tip 500 - 240, a brašna tip 400 - 300 dinara. Nova maloprodajne cena testenine u Sarajevu je 1,600 dinara (to su one stare pare).

Cene su određene, ali od toga ima malo vajde jer robe nema, pa se nastavljaju muke Sarajlija. Kako javlja Tanjug, na području Goražda se i dalje vode borbe. Radio Sarajevo javlja da je situacija u tom gradu veoma teška, ali da srpske snage još nisu uspele da probiju linije koje drže muslimanske snage. Radio tvrdi da je tokom prošle noći i juče na grad ispaljeno više od hiljadu artiljerijskih projektila i da ima dosta žrtava. (M. D.)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 17. jula 1992. godine

Ćosić: KANTONI - JEDINO REŠENJE ZA BOSNU (Rim, 16. jula):
Za četiri meseca, pošto se obave izbori, a na kojima predsednik Srbije Slobodan Milošević "možda neće ni učestvovati", Srbija će postati "normalna, demokratska evropska nacija". Na taj način, u novoj klimi koja se u Beogradu mukotrpno rađa, omogućiće se započinjanje stvarnog mirovnog procesa za koji je neophodno održavanje mirovne konferencije o Jugoslaviji, donekle slične onoj o Bliskom istoku. Ovako Dobrica Ćosić, "najpoznatiji balkanski književnik istoričar", a od prošlog meseca predsednik smanjene Jugoslavije, ocrtava listu "Korijere dela sera" put za izlazak iz krize.

Ističući da je ovo prvi intervju koji Ćosić daje u svojstvu šefa "nove Jugoslavije", milanski dnevnik "Korijere dela sera" navodi i jedinu želju novog jugoslovenskog predsednika: "Moja jedina želja, kaže Dobrica Ćosić, da što više ubrzam proces radikalnih demokratskih promena u Srbiji".

- Provizorna vlada, sastavljena mahom od stručnjaka, a na čijem je čelu srpsko-američki industrijalac Milan Panić, samo je skroman korak napred, možda previše stidljiv i zadocneo. Ne mislite li i Vi da je to nedovoljno?
"Biće drugih, brzih pomaka. Krajem novembra, verovatno 22. raspisaću izbore na lokalnom i saveznom nivou. Nadam se da će svet što pre shvatiti da su demokratske promene koje sprovodimo vrlo ozbiljne

- Zar se ta prelazna faza ne bi lakše sprovodila ukoliko bi predsednik Milošević odmah otišao na odmor, na jedan veoma dug godišnji odmor?
"Kandidovanje za predsednika na budućim izborima biće omogućeno mnogima. Sem toga, čak nisam siguran da će se sadašnji predsednik uopšte i kandidovati. No, u svakom slučaju, Zapad bi mnogo pogrešio ako bi stepen demokratizacije našeg društva vrednovao samo na osnovu jednog čoveka."

Na pitanje kako misli da uspostavi mir, Ćosić je odgovorio:
"U Saveznoj Republici Jugoslaviji vlada mir, ali Ujedinjene nacije zahtevaju od nas da uspostavimo mir u Bosni i Hercegovini. Svim svojim autoritetom predsednika države garantujem Vam da mi u tom etničkom i verskom sukobu nemamo nikakvu ulogu. Jedino što možemo da učinimo i što činimo jeste politički i moralni pritisak radi prekida sukoba i započinjanja pregovora.

Ali, istovremeno, mi ne možemo da zanemarimo činjenicu da se 25 odsto srpskog naroda sada nalazi izvan granica Savezne Republike Jugoslavije. Naša je sveta dužnost da brinemo o njihovim nacionalnim i osnovnim građanskim pravima. U ovim uslovima jedino realno rešenje jeste kantonizacija. Sve ostalo je puka retorika. Ljudi će prestati međusobno da ratuju samo onda kada Bosna i Hercegovina postane konfederalna država podeljena na etničke kantone u kojima će se sva tri naroda osećati podjednako sigurni i "zaštićeni".

Na pitanje da li pod kantonizacijom podrazumeva švajcarski model, predsednik Ćosić je objasnio:
"Situacija na Balkanu je neuporedivo delikatnija od one u Švajcarskoj. U Bosni kantonizacija, zapravo, znači regionalizaciju, stvaranje tri nacionalne zajednice koje, eventualno, mogu da postanu i male republike. A najznačajnije je da te zajednice budu zasnovane na slobodnoj volji građana. U protivnom, egzodus, koji je na Balkanu već sada užasnih razmera, samo će se nastaviti."

I šta kažeš, neću da se kandidujem: Slobodan Milošević i Dobrica Ćosić u telepatskom dijalogu
- Imate li poverenje u sposobnost Evrope da posreduje u traženju izlaza iz bosanskog konflikta?
"Nažalost, politika EZ u Bosni bila je prava katastrofa. Priznajući nezavisnost Bosne, pre nego što je ona stvarno i postala država, Amerika i Evropa su načinile užasnu grešku."

- Vi predlažete međunarodnu konferenciju o Jugoslaviji. Po čemu bi se ona razlikovala od dosadašnjih evropskih pokušaja posredovanja u Bosni?
"Sve dok EZ, Savet bezbednosti i KEBS budu okrivljavali Srbiju i Crnu Goru za sukobe, u Bosni i Hercegovini neće biti mira, a rat će biti propraćen egzodusom strašnih razmera. Umesto toga, potrebni su pregovori o stvaranju konfederalne strukture, zasnovane na samoopredeljenju", rekao je na kraju intervjua Dobrica Ćosić.
(S. A.)

***

REŠENJE ZA BOSNU - KANTONIZACIJA (Budimpešta, 16. jula):
"Preduslov za rešenje sukoba u Bosni i Hercegovini je mir i sve tri strane u konfliktu moraće do zaključka da rat ne vodi nikuda, osim eventualno stranoj vojnoj intervenciji", izjavila je Radmila Milentijević, ministra vlade SRJ i profesor istorije na Siti univerzitetu u Njujorku. Govoreći na konferenciji za štampu u Budimpešti, gde se nalazi u nezvaničnoj poseti kao gost "Srpskog demokratskog saveza", Radmila Milentijević je naglasila da su ključni faktori za rešenje sukoba u ovoj republici, osim tri tamošnja naroda, međunarodna zajednica, pre svega UN i EZ, i Hrvatska i Jugoslavija, kao neposredni susedi. "Kada se uspostavi mir, predstavnici tri naroda će morati da sednu za sto i nađu rešenje na bazi kantonizacije Bosne i Hercegovine", rekla je. Po njenom mišljenju, ovo u kasnijoj fazi podrazumeva i referendum u BiH, kao i u krajinama u Hrvatskoj, da bi se ustanovilo kako ubuduće stanovništvo na tim prostorima želi da živi.

Govoreći o genezi sukoba u Jugoslaviji, Radmila Milentijević je rekla da on u sadašnjem obliku traje od pre godinu i po dana, ali da su mu koreni istorijski i da se vremenski poklapaju sa stvaranjem prve jugoslovenske države. Prema njenom mišljenju, docnija Titova koncepcija sastojala se u dopuštanju svih nacionalizama, osim srpskog, i da je čitava strategija bila sračunata na slabljenje srpske nacije. Tome je služilo, dodala je, i stvaranje posebne muslimanske nacije, kao i konfederalizacija Jugoslavije i posebno Srbije, na bazi Ustava iz 1974. godine.

Prema rečima Radmile Milentijević, uzrok dosadašnjeg sukoba treba tražiti i u ostacima komunističke diktature, koja je rodila agresivni nacionalizam. Po njenim rečima, "sva republička rukovodstva u današnjoj Jugoslaviji i dan-danas su sastavljena od bivših komunista, koja se sada drugačije zovu, i vode ovaj rat. Komunisti su razorili i sve hrišćanske vrednosti i time učinili današnji građanski rat surovijim. On se mora zaustaviti sporazumom i na bazi kompromisa prihvatljivog za sve. Ona je pri tom podvukla da "bez razumnog rešenja srpskog nacionalnog pitanja, nema ni rešenja jugoslovenske krize".

Šta fali srpskom nacionalizmu: Radmila Milentijević
Photo: vesti-online.com
Osvrćući se na izjavu premijera Milana Panića, u čijoj vladi zauzima položaj ministra bez portfelja, da treba zaboraviti prošlost, Radmila Milentijević je rekla da taj stav ne treba bukvalno tumačiti, već da je akcenat na kreiranju budućnosti. "Nacionalna država na bazi principa svi pripadnici jednog naroda u jednoj državi, ne samo što se ne može ostvariti, već i ne treba da bude ostvarena", naglasila je, s tim u vezi, Radmila Milentijević. "Mnogo Srba živi u Hrvatskoj shvatajući je kao svoju domovinu, i nadam se da će hrvatsko rukovodstvo revidirati ustav tako da i sva nacionalna prava Srba budu obezbeđena i onemogućiti, primera radi, da gube posao samo zato što su Srbi", istakla je.

Govoreći o odnosu prema ključnim političkim ličnostima u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, Radmila Milentijević je rekla da Slobodan Milošević predstavlja izabranog predsednika Srbije, da Dobrica Ćosić, kao ugledna, nezavisna ličnost predstavlja Jugoslaviju, dok je Milan Panić, kao savezni premijer, već pokazao da želi da bude snažan politički faktor, kao što je to i američki predsednik".

***

OSNIVA SE MUZEJ ŽRTAVA GENOCIDA
Narodna skupština Srbije prihvatila je juče Zakon o osnivanju muzeja žrtava genocida. Miodrag Đukić, ministra kulture, objasnio je, na početku, da je obnavljanje zločina genocida nad srpskim narodom u neoustaškoj Republici Hrvatskoj, njegovo minimiziranje, pa čak i negiranje u vreme Drugog svetskog rata, pojačalo potrebu za osnivanjem Muzeja genocida koji treba da posluži kao dokumentacioni centar za utvrđivanje odgovornosti i materijalne štete. On je podsetio da je iz pijeteta prema žrtvama, zbog istine, stalnog samopodsećanja, za pouku nama i drugima u Skupštini grupa od 84 poslanika pokrenula inicijativu za osnivanje ovog muzeja - koji bi trebao da podseća na stradanja srpskog naroda bez presedana u državi hrvatskih nacista NDH.

Ministar je kazao da su na ovim prostorima stradali i Jevreji i Romi i da sadašnja stradanja srpskog naroda obavezuju Srbiju da se nijedan podatak od značaja za utvrđivanje genocida nad srpskim narodom ne zagubi ili zaboravi, već da na jednom mestu treba da se prikupe, čuvaju, na stručan način obrađuju, koriste i prezentiraju domaćoj i svetskoj javnosti, što je i cilj osnivanja muzeja genocida.

Povodom ovog predloga zakona povela se zatim zanimljiva dvočasovna rasprava. Batrić Jovanović (SPS), predsednik Odbora za proučavanje genocida nad Srbima, naknadu štete i eksploataciju Srbije predložio je da se u nazivu imena muzeja nađe i ime naše republike "jer je dosta bilo kosmopolitizma", što posle obrazloženja Miloša Bojovića (SPS), predsednika.

Tok diskusije otišao je u sasvim drugom pravcu, posle reči Miladina Tošića (SPS) da bi muzej trebalo da se zove Muzej žrtava genocida - golgota Srba, da se ne bi provukle i druge stvari jer, je bilo poslanika koji su predlagali da se konstatuje da je i nad Mađarima vršen genocid u Vojvodini, što nije tačno. S druge strane Čubela Ferenc i Pal Šandor (DZVM) predložili su da se naziv zakona izmeni i da glasi predlog zakona o osnivanju muzeja žrtava fašizma i boljševizma - što, kako su primetili neki poslanici, nema veze sa žrtvama genocida. Svakako, ovaj amandman nije prihvaćen, pa je Srbija dobila svoj prvi Muzej žrtava genocida - što je u Izraelu već davno osnovano. Prihvaćen je amandman Dragoslava Petrovića (DS) da sedište muzeja bude u Kragujevcu, jer, tamo već postoji zgrada, ali i zato što je tamo vršen veliki genocid i zato što već jednom treba započeti sa demetropolizacijom.

Poslanik Ferenc Čubela (DZVM) pokušao je da dokaže kako su i Mađari stradali a ne samo Srbi, a Miladin Tošić (SPS) objasnio je da pod genocidom ne mogu smatrati partizanske odmazde zbog fašističkih zločina Mađara. Vojislav Šešelj (SRS) rekao je da su od fašističkog terora stradali mnogi narodi, ali da nijedan Mađar nije ubijen zato što je Mađar, niti ijedan Šiptar ubijen zato što je Šiptar.

Photo: www.visit-croatia.co.uk
Behljulj Nasupi (PDD) javio se za repliku nezadovoljan Šešeljevom diskusijom koji je rekao da je "čak i neki Šiptar nastradao od fašizma" što je po njemu bilo cinično i nefer da se tako procenjuje jedan narod. - To se ne odnosi na mene, procenio je poslanik, već na one poštene Šiptare, a ja se osećam kao Albanac koji će braniti interese albanskog naroda. On je rekao da je od partizana nastradalo više desetina hiljada Albanaca sa obrazloženjem da su u partizanima bili infiltrirani četnici što je izazvalo negodovanje u sali. Zatim je dodao da su Albanci najviše stradali od boljševizma i da su ubijani samo zato što su digli dva prsta, bez oružja u ruci. "Albanac je nastradao samo što je tražio republiku", rekao je poslanik, a zatim se ispravio, "Zato što je tražio demokratiju". Na reagovanje u sali potvrdio je ipak "da, i republiku".

Na ovo izlaganje reagovao je predsednik Skupštine Aleksandar Bakočević rekavši da poslanik Behljulju otvara jednu temu na jedan krajnje jednostran i neprihvatljiv način. Situaciju je malo smirio i Milan Miković (GG), objašnjavajući da je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima verifikovan i da se zato osniva muzej, a da genocid nad Mađarima nije verifikovan. Radoslav Zlatanović (SPS) ogradio se od diskusije poslanika iz Preševa, objašnjavajući da je šiptarski narod kada je ceo svet znao da fašizam propada klicao "Rok daja Hitler" (Živeo ujka Hitler) i da je manipulisanje šiptarskim narodom i danas na snazi i da zbog fašističke ideologije Šiptari ne priznaju Republiku Srbiju. Na ovo se nadovezao i Zoran Paunović (SP) objašnjavajući da Nasupi hoće žrtvu da proglasi za krivca i da je cilj Šiptara da unište sve što je srpsko na Kosovu i Metohiji.

***

JEDINSTVENA AKADEMIJA
Usvajanjem Zakona o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u načelu, dosadašnje tri akademije u Srbiji (vojvođanska, srpska i kosovska) gase se, a umesto njih stvara se jedinstvena srpska akademija. Obrazlažući predlog zakona Divna Trajković, ministar za nauku i tehnologiju, istakla je da se SANU konstituiše kao najviša naučna i umetnička ustanova, ustanova od najvišeg nacionalnog interesa.

Međutim, Srpska akademija, po predlogu ovog zakona, može imati ogranke, a prvi je predviđen u Novom Sadu. "Vojvođanska akademija gubi pravni legalitet, ali postaje ogranak SANU", rekla je ministarka.
- Kriterijumi srpske i vojvođanske akademije su skoro identični, pogledani su i projekti i programi pokrajinske akademije - i na osnovu toga SANU je mogla da prihvati uključivanje vojvođanske akademije, nastavila je ministrka. - Međutim, u poslednjih godinu i više dana nije bilo moguće stupiti u kontakt sa kosovskom akademijom.

Oj, akademijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela: SANU, Beograd
Photo: Wikipedia
To je i ključni razlog što se u ovom trenutku ne predlaže i stvaranje prištinskog ogranka - mada se u budućnosti takva mogućnost ne isključuje. Po rečima Divne Trajković, nije se moglo doći do podataka koliko ima akademika pri kosovskoj akademiji, kakvi su joj programi i projekti, ne postoji uvid u međunarodnu saradnju. Tamo, takođe, postoji nekoliko akademika srpske i turske nacionalnosti, koji, kako je rekla ministarka, ne mogu ni da uđu u kosovsku akademiju.

Međutim, predlog vlade o novosadskom ogranku SANU je "pao u vodu" - jer su poslanici prihvatili amandman Dragana Malovića i Tomislava Mašića (SPS) po kome se zadržavaju ogranci Akademije, ali se ostavlja Akademiji da svojim aktovima odluči u kojim će se gradovima stvarati ogranci. Ovakav stav poslanika se u suštini poklapa i sa diskusijama nekolicine poslanika koji su zahtevali da vlada svojim zakonom ne propisuje u kojim će gradovima biti osnovani ogranci.

Batrić Jovanović (SPS) bio je protiv diskriminacije Kosova i Metohije. "Ne pravimo sebi 'medveđu uslugu' kada nam u svetu priugovaraju zbog Kosmeta." Slično je bilo i stanovište Vojislava Šešelja (SRS), a nije pomoglo ni objašnjenje Divne Trajković zbog čega je vlada predložila ovakvo rešenje. Tako je, sa 86 glasova "za", Skupština prihvatila predlog dvojice poslanika - i praktično odbila vladin predlog.

*Nastavak u sredu 1. decembra

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi