Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (69)

Srbija je veliko naftno polje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: dealbreaker.com

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 13. jula 1992. godine

OČIŠĆENO PODVELEŽJE (Bileća, 12. jula):
Informativna služba Hercegovačkog korpusa vojske Srpske republike Bosne i Hercegovine saopštila je danas da su srpske snage uspele da zauzmu uzvišenje Fortica iznad Mostara. Sa tog uzvišenja je, kako se navodi, moguće je kontrolisati pokrete protivničkih snaga u dolini reke Neretve. Srpske snage su, prema istom izvoru, uspešno okončale akciju čišćenja Podveležja, zaplenivši veće količine oružja, municije, opreme i hrane.

Na ostalim delovima hercegovačkog ratišta juče i prošle noći vladalo je relativno zatišje, uz povremene artiljerijske napade muslimansko-hrvatskih snaga, pa koje je odgovoreno. Prema agenciji SRNA, srpske snage su na gotovo celom području Hercegovine u velikoj ofanzivi. Kod Boračkog jezera u blizini Konjica je, prema istom izvoru, zarobljeno više od hiljadu pripadnika "zelenih beretki".

SRNA javlja i o borbama na trebinjsko-dubrovačkom ratištu, gde srpske snage takođe napreduju. Agencija prenosi poziv komandanta srpskih formacija, pukovnika Vladimira Babića izbeglim Hercegovcima da se priključe srpskim snagama, kako bi se definitivno uspostavila buduća granica SAO Hercegovina. Hrvatski radio, koji je i dalje pod cenzurom, javio je danas da se nastavljaju artiljerijski napadi na rubna naselja u Župi dubrovačkoj.

***

VELIKI USPESI SRPSKE VOJSKE (Konjic - Trebinje, 12. jula):
Na gotovo celom prostoru hercegovačkog ratišta srpske snage su u velikoj ofanzivi. Srpska novinska agencija SRNA prenosi u 13 sati informaciju da su u borbama kod Konjica, na području Boranskog jezera, srpski teritorijalci zarobili više od hiljadu pripadnika muslimanskih "zelenih beretki". Alijine jedinice su u potpunom rasulu.

***

POMOĆ U DOBRINJU UZ PRATNJU TRANSPORTERA
Delovi obala Drine pretvaraju se u najžešća ratna poprišta. Prekjuče - Goražde, juče, oko Zvornika. Rat takođe u dolini Une, oko Bihaća... Iz ratnog Sarajeva stigla je vest da je prepodne proteklo "dosta mirno". Šta znači taj, kako se obično naziva "relativni mir", najbolje znaju same Sarajlije - podrazumeva se, vele, bar deset mrtvih i trideset ranjenih. I juče se, javio je Tanjug, u Sarajevu povremeno čula pucnjava iz streljačkog naoružanja, a odjekivale su i granate. Stoga se i dalje građanima savetuje "veliki oprez zbog snajperista koji gađaju sve što se kreće".

PHOTO: Stock
Tako su Sarajlije, u stvari, između dve vatre, jer uz taj savet moraju da poštuju i zapovest o uvođenju radne obaveze. Zaposleni se okupljaju po preduzećima, školama i drugim institucijama gde je to moguće, a kad zapuca, kako pričaju počinju da beže kućama. Tri granate su pale, i to je, naravno, znak za razlaz. Svi žure kućama i, kako vole da kažu, stižu "mokri k'o češovi", od žurbe, straha i letnje zapare.

Jučerašnji nedeljni dan mnoge Sarajlije su iskoristile, i sami se izlažući opasnosti, da obiđu ranjene i bolesne prijatelje i rođake. "Samo da se smiri.." govore žitelji grada na Miljacki koji su odavno u očajanju. Kao i "relativan mir", varljiva je i nada, a tose odnosi, izgleda i na humanitarnu pomoć.

Paketi su počeli da se dele, ali još uvek - kako kome, jer mnogi su i dalje nezadovoljni i gladni. Priča se da delioci, u bivšim Mesnim zajednicama Socijalističkog saveza, koji su preuzeli ratne funkcije, prvo podele sebi i svojima, a ostalima šta ostane. Govori se čak i o grabežu onih koji rade po humanitarnim društvima i ustavri su direktno zaduženi da se pomoć pravedno podeli.

Paketi s hranom zasad se dele višečlanim porodicama s decom, što se može razumeti, ali i samci u Sarajevu čekaju da dobiju bar nešto od te pomoći o kojoj se zasad više priča nego što se vidi na stolu, pred izgladnelom decom.

Na sarajevski aerodrom je samo prekjuče sletelo 19 aviona koji su dovezli oko 200 tona hrane i lekova. Više od polovine, šezdeset odsto, javljeno je podeljeno je odmah stanovnicima centralnih delova grada. Nešto je podeljeno i žiteljima Dobrinje. Juče, međutim, u naselju Dobrinja, direktno je, i konačno, sa sarajevskog aerodroma stigla značajnija količina. Tanjug javlja da je u pratnji nekoliko transportera UNPROFOR-a žiteljima Dobrinje dopremnjeno 12 kamiona sa hranom i lekovima.

Javljeno je da je transport pomoći do ovog dela grada, koji se nalazi u neposrednoj blizini aerodroma, obavljen bez problema zahvaljujući dogovoru o šestočasovnom prekidu vatre. Stanovnici ovog naselja, oko trideset hiljada ljudi, kaže se u infromaciji Tanjuga, bili su oko dva meseca odsečeni od ostalih delova grada.

Uz patnju i ljudske drame u izgladnelom Sarajevu, dramatično je i samo dopremanje pomoći. Iz pres-centra Srpske opštine Ilidža, Željka Domazet javlja da je sa zgrade "Ceneksa" koju su zaposele "zelene beretke", juče ujutro gađan francuski avion u trenutku dok je sletao na sarajevski aerodrom. Pogođen je, navodno, motor aviona, i pravo je čudo da nije došlo do katastrofe.

A uz rat i vojne incidente čak u prisustvu UNPROFOR-a nastavljaju se i druge razmirice. Tri vladajuće nacionalne stranke trebalo bi da se nađu na sudu i da im se zabrani rad. Viši javni tužilac smatra da ne obavljaju svoju delatnost u skladu i programom i celjevima zbog kojih su osnovane. Optužuju se i za netoleranciju, licemerstvo, neslogu i obmane u međusobnim odnosima.

Pored ostalog, vladajuće stranke, smatra optužba, blokirale su rad Skupštine i vlade BiH. Inertno su se odnosile prema naoružavanju, terorizmu, kao i prema regionalizaciji na nacionalnoj osnovi i kao što takođe stoji u optužnici, prema nametanju opcije teritorijalne podele.

Zastupnik tužbe je viši javni tužilac Ivica Stanić. Na pozivu za raspravu je, međutim, i dalje pečat nepostojeće države Socijalističke Republike BiH, kao i petokraka zvezda, sve iz starog režima. Hadezeovci u BiH upravo stoga smatraju taj poziv nevažećim.

Za razliku od HDZ i SDA, Srpska demokratska stranka već je zabranjena (23. juna). SDA i HDZ zatražile su, zajednički, i oštro, da se razreši javni tužilac koji i za njih traži zabranu, a to saopštenje, kako primećuje izveštač Tanjuga, poprimilo je formu inicijative Predsedništva BiH. (M. D.)

***

Novi Dositej: Milan Panić, devojačko Obradović
Photo: blic.rs
SIMBOLIKA
Prvi popečitelji u oslobođenoj Srbiji bili su Srbi "iz preka", iz tadašnjih prekodunavskih oblasti Austro-Ugarske carevine: Dositej Obradović, Jovan Sterija Popović... Danas, prvi premijer Savezne Republike Jugoslavije opet dolazi "iz preka" - Amerikanac srpskog porekla Milan Panić. Simbolika nije slučajna. Ono što je prekodunavlje i prekosavlje značilo za Srbe tada, to značenje za Srbe ima danas njegov etnos nastanjen u Americi, Kanadi, Australiji, kako u oblasti kulture i privrede, tako i u mnogim drugim. Neka da Bog da gospodin Panić bude iste onakve sreće kakve je nekada bio Dositej Obradović! (Dragomir I. Popović, Priština)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 14. jula 1992. godine

BADENTEROV DOKUMENT NEMA PRAVNOG OSNOVA
Vlada SRJ ne priznaje nadležnost Arbitražne komisije. Mišljenja tog tela "ne predstavljaju pravni osnov za bilo kakvu meritornu odluku". To se kaže u današnjoj izjavi Vlade SR Jugoslavije povodom najnovijeg izveštaja Arbitražne komisije od 4. jula. Kako saopštava Sekreterijat SIV-a za informacije u izjavi Vlade SR Jugoslavije "povodom donošenja mišljenja broj 8, 9, i 10" Arbitražne komisije, Vlade SR Jugoslavije podseća da se još 3. jula ove godine, u svom odgovoru na pismo g. Badentera, izjasnila protiv nadležnosti Arbitražne komisije, zasnivajući ovakvu odluku "na razlozima principijelne prirode".

U tom pismu predsedniku Arbitražne komisije rečeno je da SR Jugoslavija ne prihvata da Arbitražna komisija, kao savetodavni organ konferencije o Jugoslaviji, donosi mišljenja o pitanjima navedenim u Badenterovom pismu. Tada je navedeno i da mandat EZ, kao i tela koja deluju u okviru konferencije, treba da se sastoji, "kako je utvrđeno brionskom deklaracijom, u pružanju pomoći i lakšem odvijanju procesa pregovaranja između strana u sporu". U pismu od 3. juna takođe je rečeno da je principijelno stanovište SR Jugoslavije da sva pitanja koja podrazumevaju opšte rešenje jugoslovenske krize "valja rešavati sporazumom SR Jugoslavije i svih bivših jugoslovenskih republika". Tom prilikom navedeno je da SR Jugoslavija stoji na stanovištu da sve pravne sporove koji se ne mogu rešiti sporazumom SR Jugoslavije i bivših jugoslovenskih republika "treba podvrći nadležnosti Međunarodnog suda pravde kao glavnog sudskog organa UN".

U današnjoj izjavi Vlada SR Jugoslavije potvrđuje svoju spremnost da "pitanje kontinuiteta, kao i druga relevantna pravna pitanja, podvrgne nepristrasnom rešavanju najvišeg sudskog organa međunarodne zajednice - Međunarodnog suda pravde u Hagu".

***

SAVA NOSI LEŠEVE (Sremska Mitrovica, 13. jula):
Sremci i Mačvani su pre tri meseca bili iznenađeni pojavom ljudskih leševa u Savi koje nije moguće identifikovati. Do tih desetak pristiglih leševa čaršija je brujala, negodujući što SUP ne saopštava istinu o ovoj pojavi. Lokalni organi SUP-a više nemaju ovlašćenja da bilo šta govore za javnost bez posebnog odobrenja odeljenja unutrašnjih poslova, pa su građani tako sami shvatili u čemu je problem.

Leševi iz bosanskog rata pre dvadesetak dana stigli su do Beograda pa je javnost, prema pisanju štampe, bila "iznenađena". Nikome, na primer, nije palo na pamet da su leševi koji su doplivali do Beograda možda već negde pristali, ali su gurnuti da idu dalje. Naime, postali su pretežak teret za ljude koji se s njima prvi susretnu.

PHOTO: Stock
Zvaničnu reč o tome nije moguće dobiti, ali ljudi koji žive na Savi priznaju da otkrivanjem leševa sebi komplikuju život.
- Ja sam ubeđen da je neko gore u Posavini ili u Podrinju izbegao da sahrani ove ljude prepustivši ih rekama pa su tako stigli do nas - kaže Rade Stanimirović, ribar.

Sremci i Mačvani rvu se s ovim problemom, a njemu se još ne vidi kraj.
- Kada mi se leš nađe u mreži, ja tako ne postupam, ali znam da neki prosto odgurnu leš od obale i briga o njemu ide na teret mestima nizvodno. I Beograđani su, čujem, osetili tu neprijatnost s kojom mi živimo odavno.

Svi troškovi preuzimanja idu na teret mesne zajednice ili grada na čijoj je obali pristao leš. Samo Sremska Mitrovica zbrinula je, nezvanično, više od 500 leševa. Mitrovčani to čine ćutke, nemoćni da troškove pošalju porodicama ubijenih jer je tela najčešće nemoguće identifikovati. (D. Dragičević)

***

ŽENE I DECA ŽIVI ŠTIT (Kotor-Varoš, 13. jula):
U selima oko grada i u samom Kotor-Varošu i dalje nema mira. Odmetnuti muslimanski ekstremisti, dobro naoružani, sa manjim grupama hosovaca potpomognuti, pucaju iz snajpera na grad iz obližnjih šuma, a velika grupa opkoljenih najekstreminijih Muslimana u selu Večići u borbama sa srpskom vojskom, kao žive štitove postavljala je svoje žene i decu, na isti način kao i pre petnaestak dana kada su ubili jednu Muslimanku sa detetom, jer nije htela s njima u borbu.

Vojska Srpske BiH, kako danas saopštavaju srpski izvori, uspela je u žestokim sukobima da zauzme pola teritorije sela Večići i da spase dvadesetak muslimanske dece i smesti ih u Kotor-Varoš. U ovim borbama, kako se saopštava, u kojima je pored srpske vojske učestvovala i specijalna milicija, poginulo je najmanje oko 120 zelenih beretki.

Protojerej srpske pravoslavne crkve u Kotor-Varošu Boško Mandić osudio je vandalski čin paljenja katoličke crkve u ovom mestu, ističući da su verski službenici sve tri konfesije činili napore da ne dođe do etničkih sukoba. Mandić je izjavio da se nada da će počinioci ovog zlodela biti otkriveni i kažnjeni, pri tom dodajući da ih božja kazna neće mimoići. (D. Kecman)

***

SUKOBI U GORAŽDU, GRADAČCU I DOBOJU (Sarajevo, 13. jula):
Na području Sarajeva prošle noći i danas pre podne je, prema vestima koje pristižu sa terena, bilo uglavnom mirno, uz sporadičnu pucnjavu. Srpski izvori navode da su muslimansko-hrvatske snage oko ponoći otvorile artiljerijsku vatru na Ilidžu i pokušale pešadijski proboj u Nedžarićima, Mojmilu i Vojničkom polju. Napad je, prema srpskim izvorima, odbijen. Ranjena su trojica pripadnika hrvatskih snaga.

PHOTO: Stock
Prema izveštaju Centra službi bezbednosti Sarajeva, tokom cele prošle noći otvarana je sporadična artiljerijska vatra na područje opštine Centar. Granate su, prema istom izvoru, padale i na Olimpijsko naselje i Vojničke polje. Nema podataka o eventualnim žrtvama.

Na sarajevskom aerodrom danas je sletelo 16 aviona sa humanitarnom pomoći za taj grad. Na Pale je stigla mesicinska pomoć za bolnicu, u vrednosti od oko 100,000 maraka, koju šalju Srbi iz Bosne i Hercegovine zaposleni u Nemačkoj.

Na području Goražda nastavljeni su žestoki sukobi, javlja dopisnik Tanjuga, pozivajući se na srpske izvore. Isti izvori tvrde da su srpske snage rano jutros probile prve linije odbrane Goražda i da kontrolišu veći deo grada.

Glavna uporišta muslimanskih snga su u naseljima, "Panorama" i "Biserna" i oko robne kuće, bolnice i pošte. Srpski izvori ocenjuju da je pitanje dana kada će potpuno ovladati Goraždem. Sarajevski mediji veliku pažnju posvećuju Goraždu, na koje, kako se tvrdi, srpske snage žestoko napadaju, koristeći tenkove, avijaciju.

Prema vestima Radija BiH, u ranim jutarnjim časovima počeo je novi napad srpskih snaga na Goražde iz pravca Foče. Poginula su trojica pripadnika muslimanskih snaga. Radio tvrdi da je napad odbijen. Srpski izvori navode da muslimanske snage u Goraždu drže oko 300 Srba, mahom žena i dece. Prema muslimanskim izvorima, u Goraždu se nalazi više desetina hiljada muslimanskih izbeglica kojima preti smrt.

Sukobi se nastavljaju i na području severne Bosne. Žestoke borbe vode se na području Odžaka i Gradačca, mesta u koja su, prema srpskim izvorima, juče ušle srpske snage, ali nisu još uspele da ovladaju njima. Hrvatski izvori tvrde da su pomenuta mesta pod kontrolom hrvatskih snaga. Hrvatsko-muslimanske snage na području severne Bosne su, po svemu sudeći, pod komandom Hrvatskog veća odbrane.

Radio BiH je u prepodnevnoj emisiji vesti javio da su muslimansko-hrvatske snage prodrle prema Doboju, gradu južno od Odžaka i Gradačca, koji je pod kontrolom srpskih snga. Isti izvor tvrdi da su muslimansko-hrvatske snage zauzele Putnikovo brdo, desetak kilometara od Doboja i da grad drže u okruženju. Srpski izvori nisu danas ništa saopštili o zbivanjima u okolini Doboja.

Hrvatski radio, koji je i dalje pod cenzurom, jutros je, takođe, javio o borbama oko Doboja, pripisujući zasluge za navodne vojne uspehe jedinicama Hrvatskog veća odbrane. Isti radio tvrdi da su hrvatske snage zauzele deo Doboja i dodaje da su u borbama imale sedam poginulih vojnika.

Na području Trebinja i Dubrovnika prošle noći i danas pre podne je, kako navode srpski izvori, bilo relativno mirno. Hrvatske snage su u nekoliko navrata otvarale artiljerijsku vatru na položaje srpskih snaga. Nema vesti o eventualnim žrtvama. Hrvatski radio tvrdi da se nastavljaju artiljerijski napadi na područje Dubrovnika i da granate padaju i na rubne delove grada.

***

UPUĆEN APEL ZA SPAS SRBA U SARAJEVU
Građani srpskih opština Rajlovac, Vogošća, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Ilidža i Ilijaš, uputili su juče apel miroljubivoj svetskoj javnosti za spas zatočenih Srba u Sarajevu.

U proglasu, koji prenosi informativna služba Sarajevsko-romanijskog korpusa, napominje se da je "ovih dana u Sarajevu i drugim gradovima bivše Bosne i Hercegovine, koji su pod vlašću muslimansko-hrvatske koalicije, desetine hiljada Srba izloženo genocidu nezabilježenog u novijoj ljudskoj istoriji".

Od svih miroljubivih pokreta, humanitarnih organizacija i udruženja, međunarodnih institucija za zaštitu ljudskih prava i svetske javnosti, traži se da izvrše pritisak "na Aliju Izetbegovića i predstavnike vlasti bivše BiH" kako bi se zatočenim Srbima omogućio nesmetan odlazak iz Sarajevo.

***

KO JE KO I ŠTA U BiH
U izdanju Ministarstva za informacije vlade Srbije objavljena je, na engleskom jeziku, publikacija pod naslovom "Ko je ko i šta je šta u Bosni i Hercegovini". U ovoj zanimljivoj knjizi, koja je izazvala živo interesovanje stranih novinara, daje se presek političkih, istoijskih, religijskih, kulturnih i drugih okolnosti koje su dovele do tragičnih razmera rata u Bosni i Hercegovini.

"Bosna je Jugoslavija u malom", kaže se u ovoj knjizi, "pa je raspad Jugoslavije prirodno doveo do sličnog procesa u Bosni". U Bosni je otvoreno i srpsko-hrvatsko, i srpsko-muslimansko, i hrvatsko-muslimansko pitanje.

Najveći deo Bosne i Hercegovine, stoji u ovoj knjizi, predstavlja srpsku zemlju. Srbi nisu u Bosnu došli iz Srbije u novije vreme, kako se ponegde može pročitati, već su vekovima autohtoni i većinski narod u Bosni i Hercegovini. Prema popisu stanovništva sačinjenom posle austrougarske okupacije (1879), Srbi su činili 43 odsto stanovništva. Po statistici iz 1931. bilo ih je 44 odsto.

Kroz najveći deo istorije, srpsko stanovništvo je u Bosni predstavljalo stabilnu većinu. Udeo srpskog stanovništva osetno se smanjio posle Prvog, a naročito posle Drugog svetskog rata, u kojem je podvrgnut najtežim oblicima genocida.

Činjenice govore, navodi se u ovoj knjizi, da je i danas broj Srba u Bosni i Hercegovini veći nego što je to izkazao popis iz 1981. godine. Pod pritiskom antisrpske propagande mnogi Srbi, naročito u gradovima, izjasnili su se kao Jugosloveni.

PHOTO: Stock
Posmatrano po naseljima u kojima živi i teritoriji koju naseljava, srpsko stanovništvo i danas ima dominantno mesto u etničko-prostornoj kompoziciji BiH. Srbi imaju apsolutnu većinu u 2.439 od ukupno 5.857 naelja. Naselja sa dominacijom srpskog stanovništva zauzimaju 53 odsto ukupne teritorije Bosne i Hercegovine. Iz ovih empirijski nepobitnih činjenica proizilazi stav da je ideja nacionalne kantonizacije BiH najbolji put ravnopravne koegzistencije tri konstitutivna naroda.

U publikaciji Ministarstva za informacije daju se precizni podaci o istoriji, položaju i rasprostranjenosti i druga dva bosanskohercegovačka naroda. U posebnom poglavlju analizirana je filozofija i praksa islamskog fundamentalizma, konkretizovana u "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića.

***

ZAŠTITA ZA LOJALNE HRVATE
Srpska narodna obnova razmišlja o pokretanju inicijative kod nadležnih organa SR Jugoslavije za dodatno naoružanje srpskih jedinica u Bosni i Hercegovini. Kako se juče čulo na konferenciji za štampu SNO, ovaj potez će biti neophodan ukoliko Evropa i SAD i dalje nastave da muslimansko-hrvatskim snagama isporučuju najmodernije oružje.

Da bi se ideja mandatara za sastav vlade Milana Panića o hitnoj demilitarizaciji BiH ostvarila, neophodno je da se izvrši etničko razgraničenje tri naroda u ovoj republici. "Demilitarizacija Bosne je moguća tek kada međunarodna zajednica prizna postojanje etničkih kantona u granicama oko kojih se dogovore Srbi, Hrvati i Muslimani", napomenuo je Mirko Jović, predsednik SNO.

U nastavku lider SNO je upozorio na namere velikog kapitala da stvori zapadnu i istočnu Srbiju koje bi se graničile na Drini. "Krajnje je vreme da okupimo sve snage i sprečimo komadanje ovog prostora po modelima Koreje, Jemena, Vijetnama i doskora Zapadne i Istočne Nemačke, jer u protivnom u narednih nekoliko decenija ne možemo računati na jaku srpsku državu", dodao je Jović uz napomenu da će SNO povodom ovoga kontaktirati sa organima SR Jugoslavije, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Da se etnički razgraničimo i bog da nas vidi: Mirko Jović, graničar
Photo: youtube.com
Na pitanje šta SNO misli o promeni naziva mesta Hrtkovci, odakle je počelo masovno iseljavanje Hrvata, u Srbislavce, Jović je rekao da je mnogo važnije kako će ljudi živeti zajedno nego kako će se selo zvati. "Problem nije sa Hrvatima koji su na prostoru Srema još iz vremena Marije Tereze već sa kolonistima Ante Pavelića."

Oni se prema Srbiji ondnose kao šiptarski secesionisti i za njih ovde nema mesta. Jer ne treba zaboraviti da je reč o ustaškim porodicama koje su se od 1941. do 1043. godine doselile u sremska sela. Lojalnim Hrvatima, Mađarima i Šiptarima prema Srbiji najveću zaštitu treba da pružaju nacionalne partije kao što to čini SNO, jer mi ne tražimo od njih da se odreknu svog nacionalnog osećaja već da poštuju državu u kojoj žive - rekao je predsednik SNO.

O najavljenoj izbornoj koaliciji pod nazivom Savez slobodnih demokrata koja bi okupljala više stranaka Srbije i Crne Gore, Jović je rekao da je održan samo prvi sastanak zainteresovanih partija na predlog SDS Srbije. Po mišljenju predsednika SNO to bi trebalo pre svega da bude labavi savez, a ne koalicija sa zajedničkom listom. (M. Pešić)

***

NAJVEĆA NALAZIŠTA NAFTE U SRBIJI JOŠ NEOTKRIVENA
Srbija može da znatno smanji zavisnost od uvoza nafte, pa čak, mada zvuči neverovatno, i da svoje potrebe zadovoljava iz svojih izvora. Ovo tvrdi Siniša Stojanović, vojno tehnički inženjer i diplomirani ekonomista, pukovnik u penziji, a već desetak godina i radioestezista.
- Glavna područja za optimalnu eksploataciju nafte u Stigu još nisu otkrivena od "Jugopetrola". Po meni, na prostorima Stiga, uključujući i dva nova polja koja sam ja otkrio, moguće je višestruko povećati prozvodnju, čak na nekoliko stotina hiljada tona godišnje. Južni Stig je "eldorado nafte" na tom delu, tvrdi Stojanović.

Nastavlja priču koju čekamo više od mesec dana, pošto nam se Stojanović javio kada je sa geolozima iz "Jugopetrola" krenuo u Stig.

Radim isključivo na prostorima južno od Save i Dunava, pošto je Vojvodina poznata, kazuje nam Stojanović. Naftu sam prvi put registrovao daleko od Stiga još 1986. godine. Naredne tri godine sam radio na "mojim" poljima, lokaciju za sad ne otkrivam, jednog dana će to biti poznato, pa sam ustanovio da, ne računajući "suve zone", nafta pokriva oko 250 km2. Rezerve su tu višestruko veće od onih u Stigu.

Sada radim na novim nalazištima, duboko na jugu Srbije. Prvi rezultati su optimistički, najavljuje naš sagovornik. Zato tvrdim, kategoričan je, da je Srbija bogata naftom i da su glavne rezerve južno od Save i Dunava a ne u Vojvodini.

U maju 1992. godine krenuo sam u Stig, zajedno sa stručnjacima iz "Jugopetrola". Tražio sam da mi ne govore o svojim rezultatima, hteo sam da Stig za mene bude "tabula raza". Cilj istraživanja je bio da se na području istraženom klasičnim metodama na aktivnim naftnim poljima proveri moja metoda i da se ona potvrdi ili ospori. I to u dve faze: u prvoj bi se sistemom mernih (repernih) tačaka i linija registrovala naftna nalazišta a u drugoj bi se izradile jedna ili dve bušotine tamo gde ja predložim a gde nije bilo istraživanja klasičnim metodama. Ukoliko bi se dobili pozitivni rezultati, tek onda bi se išlo na pripreme i razgoore za istraživanja na "mojim naftnim poljima". Na njima bi se onda primenile klasične metode (bušenje...).

Šta je Stojanović otkrio u Stigu?
- U Stigu, severno od železničke pruge, registrovao sam ili otkrio, četiri naftna polja, povezana naftnim koridorom nejednake širine. Na dva otkrivena polja nalazi se više 80 odsto postojećih bušotina u Stigu dok na druga dva ne postoji nijedna. Na njima nisu vršena operativna istraživanja nafte a po meni, tvrdi inženjer Stojanović, ona kriju daleko najveći deo rezervi nafte u severnom Stigu.

Registrovao sam i prostrano naftno polje u južnom Stigu. Zu je bilo nekih geoloških merenja, koja su stručnjake naterala da zaključe da tamo ne treba tražiti naftu i zemni gas.
- Baš tu su velike rezerve u Stigu, kategoričan je radioestezista. Moja merenja su pokazala da se nafta tu nalazi na većim dubinama, da nije nastajala u isto vreme kad i nafta u severnom Stigu. Ovo treba proveriti i mojom i klasičnom metodom. Sve što sam našao dostavio sam NIS Jugopetrolu i ministru energetike Srbije. Oni su na potezu. Moj ulog su do sada bile hiljade pređenih kilometara i desetine prepešačenih kilometara.

Photo: EPA/Wu Hong
Kada je Stojanović došao do rezultata svojom metodom, tek tada mu je "Jugopetrol" otkrio svoje podatke. Umnogome su rezultati slični. "Jugopetrol" je dobro uradio posao, u 80 odsto predmeta, kaže Stojanović, ali naglašava, da su bušotine uglavnom na rubnim područjima... Istina, malo je "suvih" ili ispod proseka.

Nepoverenje u nove metode da se otkloni, naglašava ističući ovog puta dobru saradnju sa "Jugopetrolom" i glavnim inženjerom za istraživanja Petrom Ašaninom. Moj metod, objašnjava, nije nepoznat, koristi se u svetu za istraživanje nemetala. Ali, sam sebi nije dovoljan. U saradnji s klasičnim metodama stiže se do rezultata. On se zasniva na realnim fizičkim pojavama koje se mogu braniti, potvrđivati ili dokazivati. Zasniva se na neprekidnim zračenjima koje ima svaka materija, pa i nafta. Ali, ta zračenja treba poznavati. Za uspeh je potrebno ovladati metodom i poznavati predmet istraživanja.

- Kada se ode na teren, potrebno je i "srođivanje" sa terenom, dodaje.

Šta u "Jugopetrolu" kažu o saradnji sa Sinišom Stojanovićem? Pisaćemo i o tome kada se stručnjaci iz "Jugopetrola" vrate sa godišnjih odmora. (M. Cebalović)

*Nastavak u petak 26. novembra

star
Oceni
2.54
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi