Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (57)

Milošević: Ne znam zašto rušimo Sarajevo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ništa mi nije jasno, nisam odavde: Slobodan Milošević, neobavešten
Ništa mi nije jasno, nisam odavde: Slobodan Milošević, neobavešten
PHOTO: Stock

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 26. juna 1992. godine

ŠEŠELJ OPTUŽUJE DRAŠKOVIĆA I LIDERE STUDENATA
Srpska radikalna stranka moli srpski narod da se ne odazove pozivu da učestvuje na predstojećem Vidovdanskom saboru demokratske Srbije. Jer, po rečima njenog predsednika dr Vojislava Šešelja taj skup predstavlja "demonstracije u službi stranih interesa, organizuju ih izdajnici srpskog naroda i imaju jedan jedini cilj - da izazovu bratoubilački rat u Beogradu".

Lider srpskih radikala tvrdio je, u jučerašnjem susretu sa novinarima, da njegova stranka raspolaže "verodostojnim podacima, po kojima je Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove, od nemačke obaveštajne službe dobio pet miliona nemačkih maraka". Polovinu te sume, Drašković je - tvrdi Šešelj - utrošio tako što je članovima svoje stranke davao po sto maraka, uz uslov da u nedelju, 28. juna, prisustvuju Vidovdanskom saboru. To je činio - optužuje dalje Šešelj - u Zaječaru, Čačku, u Kragujevcu... Druga polovina dobijenih para (2,5 miliona nemačkih maraka) završila je, opet, po Šešelju, u džepu lidera SPO.

Jučerašnju konferenciju za štampu Šešelj je iskoristio da novinarima pročita pismo koje je Drašković, 8. maja ove godine, poslao Jiržiju Dinsbiru, češkoslovačkom ministru spoljnih poslova. U njemu, Drašković moli Dinsbira da se u Srbiju i Crnu Goru pošalju grupe posmatrača, zatim žali se na očajno stanje u kome se nalaze demokratske snage Srbije, pa na politiku režima koji vodi u sunovrat... Na kraju, Drašković moli ministra Dinsbira da pismo prosledi Centru za demokratske institucije i ljudska prava KEBS-a.

Šešelj je juče tvrdio i to da je pare "na ruke" (i to od 10 do 20 hiljada nemačkih maraka) dobilo i 12 članova organizacionog odbora studentskog protesta, čija je imena lider srpskih radikala takođe pročitao.

Smatrajući da je samo rukovodstvo studenata izdajničko, a da su ostali ili izmanipulisani, ili, pak, da su tu radi zabave i koncerata, Šešelj je pozvao studente da prekinu sa protestom. Pogotovo što, po njemu, ono što studenti traže (ostavka Slobodana Miloševića) neće pomoći da se oslobodimo blokade. "Nije predsednik Milošević uzrok sankcija. Zapad hoće da natera Srbe da se odreknu Kosova i Vojvodine. I sve dok to ne postignu, sve dotle će srpski narod držati pod blokadom", rekao je dr Šešelj i dodao da nam je, upravo zbog toga, u ovo vreme, sloga i te kako potrebna.

Photomontage: E Che
Zamoljen da prokomentariše dolazak princa Aleksandra II Karađorđevića, dr Šešelj je rekao da oni nemaju ništa protiv njegovog povratka, niti protiv toga da se dinastiji Karađorđević vrati oteta imovina. "Ali, nismo zato da Aleksandar bude kralj, jer to on ne zaslužuje", reče Šešelj. (S. R)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 27. juna 1992. godine

OBUSTAVA ARTILJERIJSKE VATRE NA SARAJEVO (Sarajevo, 26. juna):
Predesednik Srpske Republike BiH Radovan Karadžić saopštio je danas da je rukovodstvo te republike naložilo da se odmah obustave sva artiljerijska dejstva po Sarajevu. Saopštenje, koje prenosimo u celini, glasi:

"Rešeno da doprinese miru i korenitom zaokretu u prevazilaženju krize u Bosni i Hercegovini, rukovodstvo Srpske Republike BiH naredilo je da se odmah obustave sva artiljerijska dejstva ka gradu Sarajevu, da se povuku protivavionska oruđa, radi njenog stavljanja pod zaštitu UNPROFOR-a i da se omogući i garantuje bezbedno i nesmetano kretanje konvoja sa humanitarnom pomoći kroz sve teritorije koje se nalaze pod kontrolom Vojske Srpske Republike BiH. Odlučeno je da se ostala artiljerijska oruđa jednostrano odmaknu od sadašnjih položaja.

Rukovodstvo Srpske Republike BiH smatra da će prvi konkretni koraci doprineti što skorijem nastavljanju rada konferencije o BiH, radi postizanja dogovora tri konstitutivna naroda o budućem ustavnom uređenju BiH", kaže se u saopštenju predsednika Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

***

SRJ NE OSPORAVA NEZAVISNOST BiH
U ime SR Jugoslavije pozdravljam i podržavam donošenje odluke rukovodstva srpskog naroda u BiH o jednostranom uklanjanju ostalih artiljerijskih oruđa od sadašnjih položaja, momentalnoj obustavi svih artiljerijskih dejstava ka gradu Sarajevu, povlačenju protivavionskih oruđa iz okoline aerodroma u cilju njegovog otvaranja i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti o njegovom stavljanju pod kontrolu UNPROFOR-a, kao i odluku o garantijama za bezbedni prolaz konvoja sa humanitarnom pomoći kroz teritorije koje kontroliše vojska srpskog naroda BiH, kaže se u jučerašnjoj izjavi predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Samo da rata ne bude: Dobrica Ćosić, hipik
Photo: FoNet/Božidar Petrović
Ocenjujući ove konkretne odluke i akcije nedvosmislenim prilozima uspostavljanju i stabilizovanju mira u rejonu Sarajeva, kao deo hitne i neodložne potrebe za obustavom oružanih sukoba u celoj BiH, pozivam u ime SR Jugoslavije druge dve strane u građanskom ratu da odmah odgovore vlastitim miroljubivim ponašanjem, a međunarodnu zajednicu, posebno najviše involvirane političke činioce, da se maksimalno založe za okončanje borbenih dejstava muslimanske i hrvatske strane i otvaranje dijaloga u cilju rešavanja svih aspekata krize u BiH.

U tom smislu, apelujem u ime SR Jugoslavije na predsedavajućeg konferencije o Jugoslaviji lorda Karingtona da u najkraćem roku osigura nastavak konferencije o BiH na bazi njenih dosadašnjih rezultata i da se ovoga puta njen rad ne prekida do postizanja konsenzusa tri konstitutivna naroda o svim pitanjima budućeg ustavnog uređenja BiH.

SR Jugoslavija nema nikakavih teritorijalnih pretenzija prema BiH i poštuje njen teritorijalnih integritet i granice. SR Jugoslavija ne osporava nezavisnost BiH i spremna je da, posle uspešnog završetka konferencije o BiH - pod predsedavanjem ambasadora Kutiljera, odnosno dogovorom sva tri naroda BiH, to i potvrdi uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tom republikom.

I ovom prilikom želim da pružim snažna uverenja međunarodnoj zajednici i svim stranama u oružanim sukobima da će SR Jugoslavija ispunjavati zahteve iz rezolucije Saveta bezbednosti 752 i 757 i nastaviti sa odlučnim podržavanjem svih miroljubivih i konstruktivnih stavova i ponašanja, kako bi se bratoubilački rat i kriza u BiH što pre prevazišli na miroljubiv, razuman i pravedan način, kaže se u jučerašnjoj izjavi predsednika Ćosića.

***

ISTINA O UMRLIM BEBAMA PRODIRE U SVET
Istina o bebama umrlim u banjalučkoj bolnici, iako ne bez otpora, ipak prodire u svet. Republički zavod za međunarodnu saradnju i Ministarstvo za informacije Republike Srbije dogovorili su se sa Savezom radio-amatera Srbije da svi radio-klubovi iz naše republike, koji inače održavaju veze sa kolegama u inostranstvu, distribuiraju vest o nastradalim bebama na sve strane sveta. Zavod za međunarodnu saradnju i Ministarstvo za informacije, u saradnji sa Savezom radio-amatera, plasiraju u svet i druge informacije o zbivanjima u Srbiji i Jugoslaviji, kaže se u saopštenju Ministarstva za informacije Republike Srbije.

***

RADNICI PODRŽAVAJU LEGALNO IZABRANU VLAST
I juče su povodom studentskog protesta i zbivanja oko njega stizali telegrami podrške i osude. Podrške predsedniku stigle su iz brojnih mesnih zajednica, boračih i penzionerskih organizacija. Iz samostalnog sindikata, koji kako se navodi, čini oko 80 odsto radnika DMB-a, demantovalo je izjavu o navodnoj podršci radnika deoničarskog društva "21. maja" studentskim zahtevima. Podršku studentima dalo je rukovodstvo Nezavisnog sindikata, u ime svojih članova, kaže se u dopisu Predsedništva, samostalnog sindikata "21. maj". Radnici DMB-a, članovi Samostalnog sindikata, podržaće svaku legalno izbranu vlast koja vodi računa o klasnim i nacionalnim interesima građana Srbije i SR Jugoslavije i mole i poziciju i opoziciju da ne manipulišu sa realno lošom egzistencionalnom situacijom radnika, koristeći ga u političke svrhe.

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Prištini najoštrije osuđuju, kako javlja Tanjug, politizaciju univerziteta, jer su i sami godinama bili izloženi ucenama šiptarskih separatista i uvideli šta to znači. Zato pozivaju sve nastavnike i studente koji su protiv štrajka da dođu na Prištinski univerzitet i tu, kako se kaže, obave svoje radne i građanske obaveze. U pismu koje je u ime nastavnog kadra Medicinskog fakulteta potpisala Rada Vujačić-Trajković Slobodanu Miloševiću se poručuje da nastavnici uvažavaju njegov legitimitet i legalitet i žele da nastavi da obavlja svoje poslove.

Predsednika Miloševića podržao je i Opštinski odbor Saveza udruženja boraca NOR-a Zvezdara u kome se moli da on ostane dosledan u svojim državničkim shvatanjima. Delovima opozicije borci NOR-a opštine Zvezdara u pismu poručuju da se ne odriču četiri ocila, jer je to, kažu, jedini način i put da isprave svoje usko partikularističke prohteve.

U "Vidovdanskoj patriotskoj poslanici sloge i mira" Demokratsko-pedagoške stranke Jugoslavije, ističe se da "nedemokratski borci za vlast u Srbiji, u nevreme i na pogrešnom mestu sazivaju svoj narod da učestvuje u pacifističkoj revoluciji za demokratsku Srbiju i prisustvuje rođendanu Srbije. Zar je moguće, pitaju u pismu članovi Demokratsko-pedagoške stranke, da i srpske sestre i vladike podržavaju studentski politički pohod na nedemokratsko rušenje vlasti i neslogu u vreme kada ljude treba približiti slobodi ličnosti i slobodi duha, jer smo umorni, kaže se, u dopisu, od rata, zastava, nacionalizma i praznih obećanja.

Podršku je poslala i opštinska organizacija penzionera iz Majdanpeka, MZ Bratići, Ćićevca, Banjske... Tražimo od Vas da ne posustanete pred jurišnicima, fašistima i dolarskim izdajnicima, čiji je cilj razbijanja čuvara pravoslavlja, kaže se u podršci grupe radikala Narodne banke Kosova i Metohije u Prištini. (M. Rajić)

***

SRBIJI JE NEOPHODAN GRAĐANSKI MIR
Zahtev za ostavkom Slobodana Miloševića mladi socijalisti vide kao zahtev za nacionalnu kapitulaciju što je nedopustivo u ovom trenutku - rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu podmlatka Socijalističke partije Srbije. Po mišljenju mladih članova vladajuće stranke u Srbiji, bolje bi bilo da opozicija izađe sa svojim jasnim stavovima o sankcijama umesto što traže odlazak "čoveka koji je poslednjih godina opštenarodnim demokratskim pokretom na čijem je čelu ostvario preobražaj privrede i uspostavio državno-pravno i političko jedinstvo Kosova i Vojvodine sa Srbijom".

Ne damo Slobu: Odbrana i zaštita
Photo: Stock
Sankcije protiv Srbije i Crne Gore su uvedene zbog pomoći Srbije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, podsetio je Goran Perčević, predsednik mladih socijalista Srbije, a to je bila u osnovi jedna ispravna politika. Zato mi ovu blokadu osuđujemo kao duboko nepravednu jer šteti interesima srspkog naroda.

Zabrinuti za dalju sudbinu institucija parlamentarne demokratije, mladi socijalisti su juče izašli sa Poveljom koju će ponuditi podmlacima svih političkih stranaka Srbije na potpisivanje. "Srbiji su neophodni građanski mir, tolerantan i odgovoran demokratski dijalog, zaštita dostignutog stepena demokratije i demokratskih institucija i njihov dalji razvoj u skladu sa opredeljenjima demokratske većine građana", kaže se, između ostalog, u ovom dokumentu mladih socijalista.

Mladi socijalisti u osnovi nemaju ništa protiv zahteva dela studenata Beogradskog univerziteta. Ono što je sporno, napominje Perčević jeste činjenica da se takav protest izražava na fakultetima uz napomenu da se time krši međunarodna povelja "Magna karta" čiji je potpisnik i BU. Povodom ovih studentskih događanja u kojima učestvuje desetak hiljada studenata od 50 koliko ih ima na beogradskim fakultetima, mladi socijalisti su izdali apel u kome se između ostalog kaže:

"Ultimativni zahtevi koji su dugotrajnom propagandnom kampanjom nametnuti studentima koji danas protestuju u stvari su zatvaranje vrata demokratskom dijalogu o okretanje leđa demokratskom jedinstvu. Rušenje državnih institucija koje na Vidovdan priželjkuje parapolitička organizacija DEPOS, proteza za SPO i njenog osramoćenog lidera, u vreme ratnih pretnji protiv otadžbine, predstavlja akt izdaje, čime god da se pravda". (M. Pešić)

***

VOJNI ROK PRODUŽAVA SE TRI MESECA
Bez obzira što je Predsedništvo SRJ u svojstvu Vrhovne komande nedavno ukinulo stanje neposredne ratne opasnosti, i dalje važi naredba Predsedništva doneta 10. decembra prošle godine prema kojoj se vojnici, koji su služenje vojnog roka započeli u 1991. godini, zadržavaju još tri meseca u oružanim snagama. Dakle, regruti koji su odužili godinu dana roka i dalje ostaju u sivomaslinastim uniformama najduže tri meseca, ali u svojstvu vojnih obveznika, odnosno rezervista. Da bi se otklonile neke dezinformacije koje kruže u javnosti, vojne vlasti napominju da svi vojnici koji su odradili i ovaj tromesečni "produžetak" obavezno su pušteni ili se puštaju kućama. (R. P.)

***

ČEKAJUĆI STRANU VOJNU INTERVENCIJU
Sve dublje, Sarajlije se uvlače u sebe, od juče se oseća veća nepoverljivost izražena posebno u telefonskim razgovorima. Ne može da se sakrije sve veća nervoza, pomešana sa strahom. Čini se kao da se u Sarajevu nešto veliko naslućuje i iščekuje... Građani Sarajeva, kako izveštava Tanjug, pomno prate vesti o stavljanju u stanje pripravnosti američke Šeste flote i pokretanju velike operacije slanja humanitarne pomoći Sarajevu. O stranoj vojnoj intervenciji u Sarajevu se, po Tanjugu, sve češće govori kao o "gotovoj stvari" i pitanju dana. Postoji i naziv "Akcija Sarajevo", o kojoj se govori kao o akciji - doturanja pomoći.

Da ne treba potcenjivati rešenost na intervenciju, izjavio je komandant vojske Srpske Republike BiH general Ratko Mladić, po čijim rečima je narod Srpske Republike Bosne i Hercegovine spreman za borbu. Mladić se uz to založio za miran način rešavanja problema, ali je dodao da cela međunarodna zajednica ostaje na to gluva, optužujući i dalje srpsku stranu kao agresorsku dok je uz dolare i marke potpaljen ratni požar.

Sarajlije ostaju zatrpane sopstvenim brigama, pre svega o tome kako da prežive. Juče nije bilo hleba. Tanjug javlja da je hleb obezbeđen samo za bolnice. Izaći na ulicu veliki je rizik. MUP BiH je dao preporuku da se građani kreću krajnje oprezno i da izbegavaju okupljanje u redovima za hranu, ili za novac pred bankama. Na sarajevskim ulicama, stoga je bilo mnogo manje sveta.

PHOTO: James Mason
Od ranih jutarnjih sati juče u Dobrinji su, kako je saopštio Centar službi bezbednosti, dejstvovali tenkovi. Isti izvor saopštio je da se "puca sa piste aerodroma Sarajevo", dok je izveštač Radio Beograda javio da se puca - "prema aerodromskoj pisti". Informacije dolaze iz više izvora, razlikuju se i teško je, što zaključuje i novinar Tanjuga, dobiti pravu sliku zbivanja u gradu. Jedino je sigurno da oružje ne miruje i da ga je teško obuzdati.

Mojmilo, Neđarići, Dobrinja, nazivi su sarajevskih naselja iz kojih stalno dolaze vesti u kojima se pominje pucnjava i detonacije. Oko Dobrinje se vode ulične borbe "prsa u prsa". Javljeno je da je izgoreo "Strojjorad", kao i da je otvoren front prema Vogošći. Izveštač Radio-Beograda javio je, pored ostalog, o nasilnoj mobilizaciji Srba i njihovom odvođenju od Alipašina polja, preko železničke stanice do stadiona u Koševu. Probleme Sarajlija stvara čak i vreme, jer je kiša poplavila mnoge ionako već razrušene kuće i stanove.

Srpska novinska agencija SRNA javila je o minobacačkom napadu na Čekrčiće. Ista agencija je emitovala izveštaj o tome da se Milivoje Solak, major vojske Srpske Republike BiH koji se nalazio u zatočeništvu u naselju Dobrinja, susreo sa svojom porodicom koja je takođe svakodnevno bila maltretirana.

SRNA je javila i o jakom napadu iz Hrvatske na derventskom frontu. Iz Dervente se javio dopisnik "Politike" Boro Teofilović, koji je izvestio o žestokim borbama na gotovo celom ratištu u bosanskoj Posavini. U srpskom selu Podnovlje u dobojskoj opštini, od granate su poginule četiri žene koje su u tom momentu radile na njivi.

B. Teofilović saznaje da je u srpska sela koja se nalaze u podnožju planine Motajice ubačeno više terorističkih grupa iz Hrvatske. One su prešle reku Savu kod Bosanskog Dubočca i Bosanskog Kobaša. (M. D.)

***

KORZO OPUSTEO ZBOG PROMENA NAZIVA ULICE (Priština, 26. juna):
Da sve na Kosovu i Metohiji ima političku pozadinu pokazuje i čuveni prištinski korzo. Na ovom šetalištu u centru Prištine, u ulici koja je nekad nosila ime maršala Tita, već nedeljama nema šetača, pripadnika albanske nacionalne manjine. Oni su se preselili na sunčani breg, gde svako veče šeta između tri i pet hiljada Albanaca, uglavnom mladih ljudi. Razlog za preseljenje korzoa je promena imena Ulice maršala Tita u Vidovdansku ulicu.
(Z. Z.)

***

OBNOVA NACIONALNE SAMOSVESTI
Ova knjiga predstavlja prvi i pravi poduhvat ove vrste u nas: da se na jednom mestu prikupe i sintezuju svi relevantni naučni podaci i argumenti o istorijskom, antropološkom i kulturnom biću srpskog "naciona", o njegovom istorijskom i kulturnom hodu, mestu, značaju i ulozi kako na Balkanu tako i u širem evropskom geopolitičkom prostoru sastavljena je sa očiglednom namerom da ospori sve zablude, obmane i falsifikate koji vladaju dominantnim delom evropske nauke koji se, voljno ili nevoljno, stavio u službu svetskomisionarske i kolonijalističke ideje o apsolutnoj supermatiji Zapadne Evrope nad ostalim svetom, u prvom redu nad varvarskim, primitivnim i "vizantijskim" Balkanom.

Iako ovaj naučni Zbornik uvažava sve što se danas moglo održati u našoj i svetskoj tradicionalnoj nauci, njegovo je težište na onim prilozima i naučnim otkrićima koja smelo i argumentovano proširuju ili ruše konvencionalne predstave o Srbima građene i negovane na osnovu ideološkoh i političkih interesa vladajućih krugova Zapada. U tom smislu, zbornik je sinteza nekonformističkih istraživanja i shvatanja koja izn osnova menjaju tradicionalnu i preživelu metodologiju i pružaju siguran i pouzdan osnov za stvaranje nove slike o istorijskoj i duhovnoj egzistenciji srpskog naroda kao kulturnog i političkog subjekta.

Na osnovu svega, dobija se jedna sasvim nova, nekonvencionalna, impozantna i na objektivnim naučnim merilima izgrađena integrativna kulturna sinteza svih značajnih istorijskih učinaka srpskog naroda. Ta slika bitno menja u njegovu korist istorijsko, kulturno i političko mesto Srba u evropskoj porodici naroda kao i u njihovoj kulturnoj istoriji. Potvrđuje se da je Balkan najstarije kulturno stanište Evrope u kome se između 7000 i 3500 godina pre Hrista, pojavile najranije autohtone kulturne forme evropske civilizacije.

Dok prvi tom obesnažuje izmišljenu superiornost i evropocentričnu samoobuzetost Srednje i Zapadne Evrope, koje sebe smatraju središtem i izvorom evropskih i svetskih kulturnih zbivanja u drugom tomu autori se najpre bave fenomenologijom evropske destruktivne i agresivne politike prema srpskom narodu i njegovoj kulturi. Pred nama izrasta slika monstruozne istorijske uloge Vatikana u njegovoj nimalo hrišćanskoj borbi za svetsko gospodarstvo; raspliću se i otvaraju skrivene i neslućene veze između glavnih činilaca svetske kolonijalno-osvajačke politike na Balkanu; otkriva se nakazni profil i patološko naličje hrvatskog ustaštva, njegovi rasističko-genocidni izvori i inspiracija, neprekinuti lanac antisrpske propagande, od Zmajevića (početak 18. veka) preko Starčevića (19. vek) do Franka, Pavelića, Budaka i Tuđmana u ovom veku.

Photo: EPA
Značajno mesto zauzimaju i poglavlja koja se bave istorijskim i duhovnim posledicama srpskih migracija, rasejanja i seoba usred čega dolazi do formiranja duhovnih i kulturnih središta u srpskoj dijaspori. Da bi se shvatila sadašnja situacija na Balkanu kao i položaj srpskog naroda na svetskoj vetrometini, osvetljeni su i događaji iz Drugogo svetskog rata i naše najbliže, "brozovske" prošlosti, i izneta njihova međunarodna, interesna i ideološka, pozadina, sa svim katastrofalnim posledicama po Srbe.

Iako su Srbi najviše (da ne kažemo: JEDINO oni) stradali kao narod od genocidnih zlikovaca naci-fašističkog i hrvatsko-ustaškog tipa (činjenica koja do pre neku godinu uopšte nije smela biti u javnom opticaju radi "mira u kući"!); iako su se na ovom prostoru sve do kraja 1942. godine, kad je svakom postalo jasno da Sile osovine gube rat, gotovo jedini borili protiv fašističkih okupatora i njihovih hrvatsko-ustaških satrapa, Srbi su posle završetka Drugog svetskog rata ispali žrtve one iste politike koju je protiv njih u ratu vodio fašistički okupator. Avnojevskim odlukama srpski narod je ponovo razbijen na nekoliko republika za koje je unapred isplanirano da "prerastu" u samostalne države i tako pravno i politički ovekoveče razbijanje i podelu srpskog naroda predstavljajući je kao svršenu istorijsku činjenicu.

Nema nikakve sumnje da će ovaj zbornik doprineti buđenju i osvešćivanju uspavane nacionalne svesti i da će odigrati višestruku produktivnu i pozitivnu ulogu ne samo u našem nego i u svetskom kulturnom prostoru. On će dati nov i snažan podstrek smelim nekonformističkim i nepristrasnim istraživanjima, uticaće presudno na promenu istorijske i kulturološke metodologije, pružiće najbitnije elemente i stvoriti integracionu osnovu za stvaranje nove slike o istorijskj i duhovnoj egzistenciji srpskog naroda. U njemu se mogu naći najsuptilniji argumenti u prilog istorijkih zahteva i pretenzija srpske državnosti i korifejske kulturne misije na Balkanu.

Odnose srpske i zapadnoevropske kulture ovaj zbornik odlučno i nepobitno menja u korist srpskog kulturno-istorijskog primata, što zahteva i nameće hitnu i temeljnu reviziju evropske preistorijske kulturne hronologije u korist balkanskih naroda i Srba. Srednja i Zapadna Evropa konačno se moraju pomiriti sa činjenicom da svoju političku i ekonomsku dominaciju u savremenom svetu ne mogu više zasnivati na lažnoj kulturnoj superiornosti i civilizatorskoj misiji, jer su balkanski prostori konačno definisani kao istočnik i pokretač civilizacijskog procesa u Evropi.

Predstoji dakle radikalna izmena i ponovo iscrtavanje geografske karte evropske kulturne prošlosti. Na toj karti će slovenski etničko-kulturni činilac, koga je kulturna istoriografija Zapada stolećima držala na istorijskoj i kulturnoj margini, ponovo dobiti mesto jednog od središnih pokretača i nosilaca najranijih i po ceo tok evropske kulturne evolucije presudnih procesa kulturne emancipacije. U tom smislu, najveća je zasluga ove knjige u tome što sistematskim i razložnim uvidom u gotovo beskrajni niz proverenih kulturnih i istorijskih činjenica razbija iluzije o "civilizovanoj" i "hrišćanskoj" Evropi objašnjavajući argumentovano šta se sve krije iza evropske "indiosinkrazacije" prema srpskom narodu.

Ne može se dovoljno oceniti dragocenost ove knjige. Bez nje, bez ogromnog fonda dragocenih činjenica koje su u njoj sintetizovane, nema snalaženja u zamršenoj i izvitoperenoj situaciji u koju smo bačeni, ne bez svoje krivice. Jer, krivica je i neznanje, ali krivica koju istorija ne prašta. U ovoj je knjizi sakupljen najveći deo onoga što naš čovek mora znati ako hoće da opstane u sadašnjem i budućem svetu. Onaj ko ne zna identitet svog naroda, ali i realan istorijski i geopolitički raspored sila dobra i zla, ko na vreme ne otkrije izvore opasnosti ali i duhovnu snagu sopstvenog naroda, taj je unapred osudio i sebe i svoj narod na propast, zavaran lažnim obećanjima potrošačkog Mamona preko koga Evropa krči propast i sebi i drugima. (Zoran Gluščević)

***

USTOLIČENJE VLADIKE ATANASIJA NA VIDOVDAN
Ustoličenje vladike Atanasija Jeftića na episkopski tron Eparhije zahumsko-hercegovačke obaviće se, u Trebinju na Vidovdan, 28. juna, saznaje Tanjug juče u Patrijaršiji u Beogradu. Episkopa Atanasija će, kako saznajemo, u Crkvi svetog preobraženja gospodnjeg u Trebinju ustoličiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović. Kao što je poznato, Atanasije Jeftić je do sada bio episkop banatski, a po svojoj želji je, odlukom nedavno održanog redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, premešten u zahumsko-hercegovačku eparhiju, čije je sedište u Mostaru.

PHOTOMONTAGE: E Che
***

Karadžić: BOSNA KAO VIJETNAM (London, 26. juna):
"Ukoliko dođe do strane vojne intervencije oko Sarajeva Bosna će se pretvoriti u novi Vijetnam. Ovde se vodi ne ideološki već građanski rat i mi ćemo se braniti" izjavio je večeras na glavnom dnevniku TV "Bi-Bi-Si-ja" Radovan Karadžić, lider bosanskih Srba. Voditelje dnevnika je saopštio da se Karadžić sam javio u studio telefonom.

***

BEOGRAD PROTIV BOMBARDOVANJA SARAJEVA
U intervjuu agencije Asošijeted pres (AP), predsednik Srbije Slobodan Milošević je odbacio tvrdnje da Srbija na bilo koji način učestvuje u borbama u Bosni i Hercegovini i naglasio da međunarodni posmatrači mogu proveriti njegove tvrdnje. "Nikada nećemo shvatiti... to krvavo bombardovanje Sarajeva. To je nešto što nam niko ne može objasniti" - rekao je Milošević odgovarajući na pitanje novinara američke agencije o "bombardovanju Sarajeva sa okolnih brda od strane srpskih snaga". Predsednik Srbije je dodao da, navodi "AP", oni koji su odgovorni za to treba da budu izvedeni pred sud.

Objašnjavajući da su bosanski Srbi najavili da će obustaviti bombardovanje Sarajeva i povući naoružanje sa aerodroma Butmir, Agencija citira Miloševićeve reči da "Srbi apsolutno nemaju više nikakvu motivaciju da se dalje bore u Bosni" i da oni žele nastavak mirovnih pregovora sa Muslimanima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Milošević je, prema AP, ponovio svoj raniji stav da su sve strane u Bosni odgovorne za sukobe i da njegova republika ne učestvuje u tome. AP tvrdi da je "Milošević priznao da ima problem kredibiliteta i pozvao međunarodnu zajednicu da proveri njegove tvrdnje".

"Ukoliko se suočite sa problemom kredibiliteta, šta možete reći? Molim da dođete i lično vidite. Nemojte mi verovati, pošaljite svoje delegacije, svoje predstavnike da vide šta se ovde dešava", rekao je Milošević novinaru agencije Asošijeted pres.

*Nastavak u ponedeljak 11. oktobra

star
Oceni
3.58
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi