Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (42)

Nepravedne, ničim izazvane sankcije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Drugovi, sankcije nisu rešenje:  Sv. Slobodan Milošević Krvotočivi
Drugovi, sankcije nisu rešenje: Sv. Slobodan Milošević Krvotočivi
PHOTO: index.hr

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 4. juna 1992. godine

SANKCIJE NEPRAVEDNE I NECELISHODNE
Na sednici Izvršnog odbora SPS održanoj 3. juna 1992. godine razmatrana je politička situacija stvorena uvođenjem sankcija Saveta bezbednosti OUN i pobedom SPS na izborima od 31. maja. Socijalistička partija Srbije suprotstavlja se svim spoljnim i unutrašnjim pritiscima sračunatim na destabilizovanje stanja u Srbiji sa namerom da se izazovu unutrašnji razdori i sukobi.

1. Na upravo obavljenim izborima narod je i pored ogromnih spoljnih i unutrašnjih pritisaka, uključujući i pozive na bojkot izbora, izrazio svoju volju:

- da se očuva Jugoslavija u njenim novim, Ustavom određenim granicama;

- da je odlučan da sam bira svoje rukovodstvo, ne prihvatajući u tom pogledu nikakva mešanja iz inostranstva;

- da njegovo poverenje uživaju kandidati za koje je glasao, a ne one političke snage koje su ga pozivale na bojkot izbora.

Izbori su potvrdili da Socijalistička partija Srbije uživa najveću podršku građana Srbije i da je najbolje organizovana politička partija u Srbiji. Da bi opravdao ukazano poverenje SPS će u narednom periodu povećati svoje napore da ostvari demokratske promene u društvu. U cilju afirmacije programskih opredeljenja SPS u novim uslovima, predlaže se Glavnom odboru da se održi kongres do kraja godine.

2. Izvršni odbor ocenjuje sankcije Saveta bezbednosti OUN kao nepravedne i necelishodne za postizanje postavljenog cilja - mira u BiH. Srbija i Jugoslavija ne mogu da prihvate optužbu da su izvršile agresiju na BiH i da su uzrok tamošnjeg građanskog rata. Tamo u sukobu učestvuju tri naroda koji svi imaju svoje noružane formacije. Jedini put ka miru je moguć putem političkih pregovora. Mi taj put potpuno podržavamo. Do mira se ne može doći pritiscima, optužbama i kaznama jedne strane, dok se ostala favorizuju i samim tim ohrabruju za dalje vođenje rata.

3. Smatramo da treba sarađivati sa OUN i podržati sve mere Saveta bezbednosti koje omogućuju mirno rešenje krize u BiH.

4. Socijalistička partija je spremna za saradnju sa svim partijama patriotske orijentacije. Mi žalimo što u proteklom periodu nije došlo do opšte saglasnosti o potrebi ubrzanog formiranja novih institucija Savezne države. SPS je spreman da u narednom periodu otvori debatu sa svim strankama i pokretima o svim političkim pitanjima - ustavnim, zakonskim i drugim, sa ciljem da se postojeći nesporazumi konstruktivno prevaziđu.

5. Socijalistička partija Srbije obnavlja i pokreće nove inicijative za održavanje ozbiljnih, kontinuiranih razgovora sa predstavnicima nacionalnih manjina, posebno Albanaca na Kosovu i Metohiji.

6. Socijalistička partija Srbije se zalaže da se izbegnu štetne međusobne konfrontacije i obezbedi minimum neophodnog nacionalnog i građanskog jedinstva da bismo pred teškim spoljašnjim pritiscima sačuvali svoju nezavisnost i nacionalno dostojanstvo. To su inicijative koje Izvršni odbor predlaže Glavnom odboru SPS, koji će se sastati u petak, 5. juna 1992. godine, kaže se na kraju saopštenja.

***

KECMANOVIĆ "ZAMRZAO" LIDERSKO MESTO U STRANCI REFORMISTA (Sarajevo, 3. juna):
Nenad Kecmanović je danas izjavio novinarima u Sarajevu da je, shodno zahtevima koje je opozicija postavila kao jedan od uslova za njegov ulazak u Predsedništvo BiH, "zamrzao" svoju funkciju predsednika reformista. On je objasnio i uslove koje je stranka reformista postavila pre nego što je on ušao u Predsedništvo, rekavši da ona insistira na čistoj građanskoj platformi vlasti, konsenzusu u odlučivanju, uvođenju veća naroda i nastavku razgovora o političkom rešenju krize, uz učešće opozicije.

Reformisti insistiraju na tržišnoj ekonomiji, uspostavljanju vlasti građanskih stranaka i političkom i ekonomskom povezivanju država na bivšem jugoslovenskom prostoru. Oni traže novu, a ne rekonstruisanu vladu. Kecmanović je rekao da će zahvaliti na funkciji u Predsedništvu u slučaju da uslovi opozicije ne budu ispunjeni.

***

PONOVO ODGOĐENO ISELJAVANJE IZ KASARNE (Pale, 3. juna):
U Sarajevu je nešto mirnije nego prethodnih dana ali situacija je daleko od smirivanja. Tome u prilog govori i stanje oko kasarne "Maršal Tito" u kojoj se nalazi 250 pitomaca bivše JNA i civila u potpunom okruženju. Razgovori o evakuaciji završeni su neuspehom. Iseljavanje je bilo dogovoreno za jutros u 8 časova. Međutim, do toga nije došlo. Zvanično se ne navodi razlog još jednog neuspeha u spasavanja ugroženih pitomaca i civila. U kasarni Lukavica, kako saznajemo, danas oko 10 časova obavljaju se konsultacije između predstavnika bivše JNA i srpske vojske u vezi sa iseljavanjem iz kasarne "Maršal Tito".

Bežanje od srpskih snajpera i granata: Sarajevo 1992.
PHOTO: Roger Richards
Rezultati razgovora još nisu saopšteni, ali postoje određena razmimoilaženja jer predstavnici vojske srpske BiH žele da i sami učestvuju u pregovorima sa muslimanskom stranom. Da primirje nije uspelo svedoče i borbe u sarajevskim naseljima koje su nastavljene noćas i jutros. Istina, ne sa tolikom žestinom kao predhodnih dana. Prema srpskim izvorima, muslimanske formacije napadale su minobacačkim granatama na naselja Vrace, Grbavicu, Međariće i aerodrom Butmir. Borbe na Grbavici vodile su se oko stadiona Željezničara i benzinske pumpe. Napadi su, kako saopštavaju izvori srpske vojske, odbijeni, a poginulih na srpskoj strani nije bilo.

Posle šestodnevnih borbi danas su osvojeni muslimanski položaji u selu Ahatovići. Srbi su izvršili prodor iz sela Rajlovac i tom prilikom potisnuli muslimanske snage prema Visokom. Srpski izvori navode da je 200 pripadnika zelenih beretki zarobljeno. Za sada se zna da su stradala dva srpska vojnika, a 10 je ranjeno, od kojih trojica teže. Posle zauzimanja Ahatovića srpska vojska je naišla na užasne prizore - nekoliko izmasakriranih leševa Srba koji nisu još identifikovani.

Inače, posle "Zetre" nastradao je još jedan olimpijski objekat u ovom gradu. Sarajevski radio saopštio je da je noćas goreo startni objekat za bob-stazu na Trebeviću, a isti izvori govore o napadu "agresorske jugo-vojske i SDS bandi" na muslimanske delove grada, kao i na muslimanski deo Butmira i brdo Mojmilo.

Selo Bradina kod Konjica je spaljeno. Žene i deca iz tog srpskog sela sprovedeni su u neku vrstu koncentracionog logora na području opštine Konjic a muškarci u mesto Butorović Polje. O tome je posvedočio Željko Gligorović koji je sa grupom od još šest Srba posle probijanja, okolnim putevima preko planine Igman jutros pristigao na Ilidžu. (D. Stevanović)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 5. juna 1992. godine

POSVETA ILI OSVETA
Reč sankcija, koja se kod nas poslednjih dana tako često pominje i od koje, s razlogom, strepimo ima vrlo bezazleno poreklo. Potiče od latinske reči sanctus, posvećen. U početku ukazivala je samo da su neku odluku zemaljskih vlasti odobrili, to jest sankcionisali, i viši božanski autoriteti. Značenje kojim se mi danas bavimo veliki Vebsterov rečnik, ta enciklopedija engleskog jezika i anglosaksonske civilizacije, navodi tek na šestom mestu. Pre toga su objašnjenja koja nas ne bi posebno uznemirila: akt priznate vlasti kojom se potvrđuje ili ratifikuje neka akcija; autorizacija; podrška; ohrabrenje; odobrenje...

Tek šesto odnosi se na našu današnju nevolju: "Sankcija (obično u pluralu) je prinudna mera, kojoj pribegava nekoliko nacija zajedno i kojom se neka država koja je prekršila međunarodno pravo primorava da obustavi to kršenje: sankcije se mogu sastojati u obustavljanju kredita, ograničavanju odnosa, zavođenju blokade itd..." Tu se, znači, sankcija ni slučajno ne javlja kao bilo kakava posveta. Pre bi se moglo reći kao međunarodna osveta.

Naravno države su se povremeno jedna drugoj svetile nekom vrstom privrednih kazni otkako je sveta ili veka. U istorijama su zabeleženi mnogi ekonomski i carinski ratovi, privredne i saobraćajne blokade. Najpoznatija iz ranijih dana je Napoleonova "kontinentalna blokada" kojom je francuski imperator na vrhuncu svojih osvajanja pokušao da čitav evropski kontinent ogradi od trgovine sa Britanijom. Projekat je loše završio, nagovestivši latentne slabosti kasnijih sličnih pokušaja. Napoleon je, naime, potcenio mogućnosti Britanije da trgovinske gubitke na kontinentu nadoknadi na vanevropskim tržištima. Takođe i mogućnosti krijumčarenja britanske robe u "ograđenu zonu".

Njemu nisu uveli potpune sankcije: Benito Musolini, miljenik Društva naroda
Photo: Stock
Još poučnija je bila sudbina carinskog rata koji je Austro-Ugarska povela protiv Srbije početkom veka. Otežavajući joj pristup na svoje tržište, Beč je Srbiju naterao da potraži alternativne partnere i da diversifikuje svoj izvoz. Umesto da bude oslabljena Srbija je iz tog dvogodišnjeg "rata" izašla privredno ojačana.

Slični primeri naveli su na zaključak da primena ekonomskog oružja, sa bilo kojim ciljem, da bi bila efikasna, mora da bude globalna. Najdoslednije je tu ideju, bar na papiru, sprovelo Društvo naroda. U šesnaestom članu ovog pakta iznosi se dosad najsvobuhvatniji projekt totalnih ekonomskih sankcija kao načina sprečavanja rata među nacijama. U tom se članu kaže:
"Ako jedna članica Društva pribegne ratu, protivno svojim obavezama na osnovu članova 12, 13 i 15. Pakta smatraće se ipso facto da je izvršila ratni čin protiv svih ostalih članica Društva. Ove se obavezuju da odmah prekinu sve trgovinske i finansijske veze, da zabrane sve odnose svojih državljana i zemlje koja je raskinula Pakt i da obustave sve finansijske, trgovačke i lične veze između državljana te zemlje i državljana svake druge države, bila članica Društva ili ne".

Ali kako detaljno obrazlože Nemanja Božić u knjizi "Ekonomske sankcije u kolektivnoj bezbednosti Društva naroda i Ujedinjenih nacija", jedne od retkih ako ne i jedine kod nas na ovu važnu temu, izdate još 1971. od strane Instituta za međunarodnu politiku i privredu, predratna svetska organizacija slomila zube već na prvim praktičnim proverama šesnaestog člana.

Pokušavajući da spreči rat između Bolivije i Paragvaja 1933-1934. godine Društvo je kao sankciju propisalo samo zabranu isporuke oružja i vojne opreme zaraćenim stranama. U daleko važnijem slučaju Musolinijeve agresije na Abisiniju 1935. godine, tadašnje ključne velike sile, Francuska i Britanija, odbile su već na početku da primene najefikasniju meru - blokadu Sueckog kanala za italijanske brodove. Posle mnogo natezanja umesto "prekida svih trgovinskih i finansijskih veza" izglasane su samo neke, selektivne sankcije. Među njima zabrana isporuka i prevoza oružja za Italiju, ukidanje kredita Musolinijevom režimu, zabrana uvoza italijanske robe (osim zlata i srebra) i embargo na izvoz u Italiju nekih sirovina (kaučuk, kalaj, aluminijum) potrebnih ratnoj industriji. Najvažnija strateška sirovina, nafta, nije se našla na tom spisku.

Još bitnije je bilo to što se mnoge od ekonomski najmoćnijih sila vremena nisu osećale obaveznim da slede odluke Društva. Za razliku od Ujedinjenih nacija ono nije bilo univerzlna organizacija, van njenog članstva ostale tako značajne zemlje kao što su SAD, Japan i Nemačka. Zatim su i mnoge članice nalazile načina da - lažnim obeležavanjem sopstvene robe i osnivanjem ogranaka u zemljama koje nisu bile članice Društva - izigraju sankcije.

Ali i takve kakve su bile, polovične i loše sprovođene, sankcije su u jednom času počele da nanose ozbiljne nevolje italijanskoj privredi. Znatno je porastao spoljnotrgovinski deficit, osetio se manjak mnogih roba, neke strateške sirovine bile su na izmaku. I upravo u tom času, posle svega osam meseci primene, sankcije su povučene. Razlog je bio najgori mogući. Italija je u međuvremenu praktično okončala rat tako što je porazila slabo naoružanu vojsku cara Hailea Selasija. Najmoćniji tog vremena reagovali su sa uobičajenim cinizmom: pošto više nema rata nema ni razloga za sankcije.

To je fašističke vođe u Italiji i Nemačkoj ohrabrilo da krenu u novi, globalni rat. Njihovom porazu sledilo je osnivanje nove svetske organizacije - Ujedinjenih nacija. Već u svojoj osnivačkoj Povelji one će se detaljno pozabaviti oružjem sankcija, pokušavajući da, bar na nivou načela, isprave greške i zablude svog predhodnika - Društva naroda. (Dušan Simić)

***

PODRŠKA RUKOVODSTVU SRBIJE I PREDSEDNIKU MILOŠEVIĆU (Niš, 4. juna):
U Nišu je dans održano više protesnih skupova sa kojih su upućeni telegrami podrške rukovodstvu Srbije i predsedniku Slobodanu Miloševiću. Povod održavanju ovih skupova bili su najnoviji događaji vezani za potpunu blokadu Srbije i Crne Gore, kao i sve otvorenije pretnje vojnom silom.
- Ekonomske blokade i vojno-politički pritisci moraju se izdržati po svaku cenu, jer se tako neće dobiti samom ova bitka, već i čitav rat za opstanak srpskog naroda - kaže se u pismu koje su radni ljudi javnog preduzeća "Nišstan" iz Niša uputili vladi Republike Srbije i predsedniku Miloševiću. - Izbori su jasno pokazali opredeljenje naroda da sam odlučuje o tome kakvo rukovodstvo želi i kako da uredi svoju državu. Građani su na ovim izborima potvrdili svoje opredeljenje da žele da žive u Saveznoj Republici Jugoslaviji i da to njihovo opredeljenje niko ne može da dovede u pitanje.

Niš podržava svu trojicu: Sloba, idol mladih
Photo: Stock
Samo velike nevolje u srpskom narodu bude veliku snagu - tvrde radni ljudi "Nišstana" i zahtevaju od rukovodstva Srbije da ne podlegne sve žešćim pritiscima onih koji bi da Srbiju vide na kolenima.

Protestni zbor održali su i radnici Doma kulture u Nišu. Sa ovog skupa izdato je saopštenje za javnost, a u njemu se podseća na to da "sad nema druge nego da se digne glas za pravdu i istinu, za spas srpstva, našeg duha i vere".

Istovremeno, na ovom skupu je postavljeno i pitanje "s kim dalje u budućnost - sa onima kojima je na duši jedinstven i veliki srpski narod, ili sa onima koji bi da Srbiju svedu na beogradski pašaluk". Dileme zapravo nema. U ovom saopštenju se kaže da je "odgovor dao narod već u prvom krugu izbora".

Povodom najnovijih događaja vezanih za budućnost Jugoslavije saopštenjem su se oglasili i mladi socijalisti Niša. Ističući da je cilj onih koji su doveli do velikih razaranja na tlu nekadašnje SFRJ bio stvaranje više malih, vazalskih državica mladi socijalisti Niša su poručili da će se "germanski snovi zaustaviti na granicama nove Jugoslavije".

- Ni naši preci nikada nisu bili, a nećemo ni mi bti agresori, ali smo spremni da branimo i odbranimo svoju državu i svoj narod - kaže se u saopštenju koje su danas izdali mladi socijalisti Niša. - Ne uzimajući i ne tražeći ništa što pripada drugima uvereni smo da ćemo istrajati u borbi za sopstvenu nezavisnost i integritet. (Z. Aracki)

***

SVET ĆE KONAČNO MORATI DA PRIHVATI ISTINU (Bileća, 4. juna):
Na početku današnje sednice Skupštine SAO Hercegovine poslanicima su se obratili dr Radovan Karadžić, predsednik SR BiH, i general Ratko Mladić, komandant srpske vojske ove republike.
- Došlo je do onog što smo odavno znali i govorili. U pitanju je velika revizija drugog svjetskog rata, istakao je Karadžić.

Protagonisti poznatih stavova prema srpskom narodu, srećom, ovog puta su se prevarili u računici da će se dva i po miliona Srba pod pritiskom iseliti u Srbiju i Crnu Goru.

Photomontage: E Che
Karadžić je dalje govorio o potrebi hitne i još kvalitetnije organizacije civilne vlasti u SR BiH, kao i o predočavanju svetu da se Srbi u BiH brane, da brane svoju teritoriju i gole živote, a ne napadaju. Tu istinu svet konačno mora prihvatiti. Potrebnije nego ikada je i očuvanje srpske sloge i jedinstva, u čemu posebnu ulogu treba da odigra Srpska pravoslavna crkva - ne po perfidnom konceptu Vatikana, već u duhu hrišćanske i pravoslavne plemenitosti, kako i dolikuje ovoj instituciji.

Da bi se pomoglo u organizaciji civilne vlasti, vlada SR BiH će imenovati svoje poverenike koji će već ovih dana otići na teren sa instrukcijama. Apelovano je i da u najtežim momentima srpski narod treba da sačuva moral i dostojanstvo, jer niko nema pravo pod okriljem rata da toleriše zločine, profiterstvo i pljačku i prodaje čast i poštenje srpskog naroda, naglasio je dr Radovan Karadžić.

O vojno-političkoj situaciji u SR BiH i u redovima srpske vojske govorio je general Ratko Mladić, iznevši niz podataka koji rečito govore da je vojska SR BiH čvrst garant opstanka i odbrane srpskog naroda u BiH. Naša vojska nikada neće ugroziti druge narode na teritoriji SR BiH, koji tu žive kao manjinsko stanovništvo, istakao je general Mladić, apelujući da se, gde je god to moguće, međunacionalni odnosi neguju. Kao i u svakoj državi, dosljedno ćemo poštovati Ustav i Zakon o narodnoj odbrani SR BiH - rekao je Mladić (N. Asanović)

***

STIŽU DOBROVOLJCI IZ PREKOMORSKIH ZEMALJA
Otkako je u Čikagu pre dve nedelje (23. maja) osnovan Štab glavne komande dobrovoljaca prekomorskih zemalja, u Sad, Kanadi, Engleskoj, Nemačkoj, Australiji i mnogim drugim zemljama gde žive Srbi, gotovo svakodnevno prijavljuju se oni koji žele da dođu u stari kraj i pomognu ugroženim srpskim zemljama. Prvi odredi prekomorskih Srba - dobrovoljaca uskoro će stići u Bosansku krajinu da pomognu narodu da se odbrani od uništenja i novog genocida koji mu najozbiljnije preti, rekao je juče na konferenciji za štampu u Međunarodnom pres-centru Vinko Stupar, predsednik Srpskog nacionalnog veća Bosanske krajine i zvanični pretstavnik Štaba za otadžbinu i srpske zemlje.

Srbi iz prekomorskih zemalja dolaziće u pomoć uvek kad procene da je ugrožen opstanak naroda kojem pripadaju, a to su činili i u prošlim ratovima. Njihov dolazak, međutim, rekao je Stupar, nikako ne bi trebalo da se shvati kao novi povod za pojačavanje blokade kojom svet već kažnjava Srbiju i Crnu Goru, jer nijedna od ovih republika nema nikakve veze sa prekomorskim dobrovoljcima, niti im je uputila poziv da dođu. Dobrovoljački odredi delo su Štaba glavne komande dobrovoljaca prekomorskih Srba, osnovanog na kongresu ravnogorskih Srba u Čikagu pod predsedništvom vojvode Momčila Đujića. Nestranačka su vojska i staviće se pod komandu teritorijalne odbrane.

Photo: Stock
Vojvodi Đujiću upućen je poziv, rekao je Stupar, da dođe u Krajinu, jer bi njegovo prisustvo sigurno podiglo moral svih srpskih dobrovoljaca koji brane Srpstvo od ustaškog noža. Računa se, dodao je, da bi vojvoda Đujić doneo i znatnu materijalnu pomoć.

Srpski dobrovoljci iz prekomorskih zemalja, rekao je Vinko Stupar, nikako ne bi ugrozili akciju UNPROFOR-a, jer će se dobrovoljci povući onog trenutka kada se uspostavi stabilan mir. Ipak, rekao je Stupar, teško je poverovati da će Srbi i Hrvati bilo kad više ponovo moći da žive zajedno i u miru, jer im to ni u prošlosti nikad nije polazilo za rukom. Prema informacijama kojima raspolaže vlada Krajine, Hrvatska je upravo izvršila dodatnu mobilizaciju i sprema jaku vojnu ofanzivu na sve teritorije Srpske Republike Krajina.

Što se tiče sveta, rekao je Stupar, zapadne zemlje bi morale da shvate da Srbi čine ono što bi svako činio da se nađe u sličnoj situaciji. Amerika, za koju se tvrdi da je najdemokratskija zemlja na svetu, nedavno je angažovala nacionalnu gardu da smiri demonstracije u Los Anđelesu. (M. Kuburović)

OTROVNA PROPAGANDA
Gledali smo te 31. maja na demonstracijama u Beogradu kako vodiš onu malu povorku zavedenih Srba, tužno i jeftino. U ovim momentima nema Srbina koji ne bi želeo mir sebi i svojoj zemlji. Koristeći agoniju koja steže te ljude oko tebe upotrebljavaš svoju otrovnu propagandu i ostatke bivše slave i vodiš ih na put propasti. Zgranuti smo tvojim "izvinjenjem u ime Srpskog Naroda". U ime kojih Srba se ti izvinjavaš, Vuče Brankoviću, bivši komunisto u ulozi obaranja "zaostalog komunizma", bivši lični sekretaru Mike Špiljaka ali još uvek slugo neonacizma.

Poruka Srba koji žive pod fašističkom nemačkom čizmom: Vuče, neonacisto!
Mi smo Srbi koji živimo u Nemačkoj i dobro poznajemo informacije koje nam se ovde serviraju: neistine i laži, politički genocid nad srpskim narodom. Pitamo se zašto Nemci koji nas nikada voleli nisu, a očigledno nikad ni voleti neće, odjednom tebe veličaju, vole, i samo tebe hoće na čelu Srpskog Naroda.

Ako još malo imaš morala prestani sa politikom "u korist Srpskog Naroda", a ako ti je do izvinjenja stalo, izvini se Srpskom Narodu zbog svoje besramne uzdaje. (Srpski kulturni forum iz Minhena)

***

POSLOVI ZA 1,4 MILIJARDU DOLARA
Dve nedelje je delegacija kompanije "Braća Karić" boravila u Zajednici Nezavisnih Država i za to vreme sopstvenim avionom preletela 45.000 kilometara. Rezultat je potpisivanje poslovnih ugovora koji će u naredne dve godine našoj najvećoj privatnoj kompaniji doneti milijardu i 400 miliona dolara. Još se nije ni osušilo mastilo na protokolima, a temelji novih objekata udareni su na ogromnom prostranstvu, od Moskve preko Tjumena, Jakutije, Krima, Zaporožja, do Dnjepropetrovska.

Ugovori podrazumevaju princip "ključ u ruke", a obuhvataju izgradnju ogromnog broja objekata najrazličitijih namena. Povodom uspešnog ishoda pregovaranja koja traju duže vreme i predstavljaju do sada najveći posao kompanije, razgovarali smo sa dr Vitomirom Parežaninom, izvršnim direktorom Inženjeringa i proizvodnje u kompaniji "Braća Karić".

- Najkasnije za dve godine, naša kompanija kao investitor, izgradiće hotele, komplekse bolnica, porodilišta, stambena naselja sa trgovačkim centrima, sportske objekte, fabrike, poljoprivredne kombinate. Nabrajanje sih ugovora o poslovima, ispunilo bi tri novinske strane - kaže Parežanin. - Tempo je bio ubitačan, radilo se do duboko u noć, čak do zore, ali smo rezultatima više nego zadovoljni.

Značaj poslova je tim veći što će mobilisati operativu srpske privrede. Samo u Jakutiji, u izgradnji kompleksa prehrambene industrije vrednog 110 miliona dolara, učestvuje više od 50 firmi, od građevinara do ICN "Galenika", koja nastupa s programom proizvodnje dečje hrane.

Kako se sudbina naše poslovnosti deli na period "pre" i "posle" uvođenja ekonomskih sankcija, pitamo Parežanina koliko će odluka svetske zajednice uticati na ugovorene poslove.

- Nekih usporavanja će biti, ali u našoj kompaniji vlada geslo da je svako vreme pravo vreme za biznis. Za nas prepreka ne sme da bude. Budućnost će pokazati pravo lice sankcija, ali mi imamo mogućnosti da se snađemo i u najtežim okolnostima. Garantujemo da ništa neće dovesti u pitanje realizaciju poslova, jer imamo razrađenu strategiju za prevazilaženje prepreka. Istina je da će nam trebati više napora, ali rešenja uvek postoje.

Delegacija kompanije "Braća Karić" je razgovore o budućim poslovima obavljala na nivou vlada, ministra i predsednika velikih kombinata. Ishod je potvrdio da su poslovi koji su već krenuli širom ZND samo početak dugoročne saradnje između dve zemlje.

Gradio i pod sankcijama: Bogoljub Karić, Miloševićev biznismen
Photo: Dragan Kujundžić
- Bez obzira na trenutno okruženje i događaje u Jugoslaviji, partneri su pokazali nedvosmisleno poverenje u našu kompaniju, koja, samo da napomenem, ima razrađen plan poslovanja do 2005. godine - kaže Parežanin. - Dok nas zapadne zemlje vide na kolenima, firma "Braća Karić" gradi nove mostove saradnje sa tržištem ZND. Oni i te kako uvažavaju podatak da ćemo vrlo skoro, najkasnije do kraja ove godine, ostvariti dnevni profit od milion dolara. Iza ove brojke ne stoje proizvoljne procene, već čvrsti i realni materijalni pokazatelji. (S. Andrić)

***

OSLOBAĐANJE OD OPSESIJA
U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti juče pre podne održana je redovna sednica Skupštine Akademije. U prisustvu gotovo svih redovnih i dopisnih članova SANU, Skupština je saslušala izveštaje o radu i delatnosti Akademije u proteklom periodu koji su podneli predsednik Dušan Kanazir, potpredsednik Aleksandar Despić i generalni sekretar Dejan Medaković.

"Ovogodišnja Skupština SANU održava se u vreme etničkog, verskog i medijskog rata koji se posle raspada Jugoslavije vodi na tlu bivše Jugoslavije, koja služi kao eksperimentalna laboratorija Evropske zajednice za eksperimente sa ciljem da se uspostavi novi pordak sveta", rekao je akademik Dušan Kanazir. On je govorio i o činjenici da svet "za evidentni neuspeh eksperimenta" krivi srpski i crnogorski narod i Srbiju protiv kojih se vodi "do sada neviđeni meijski rat zasnovan na neistinama, obmanama s ciljem da se destabilizuje Srbija i demonizuje srpski narod". Pošto je pomenuo najnovije odluke Ujedinjenih nacija prema Jugoslaviji, planove Ekonomske zajednice i Nemačke, njihovo pripremanje vojnih planova za "balkansku oluju", a potom, u ime SANU, pozvao rukovodstva sva tri naroda Bosne da preduzmu sve što je u njihovoj moći da se što pre razumnim, mirnim i tolerantnim dogovorima završi ovaj rat u Bosni i postigne mir, akademik Kanazir se upitao: "Gde je ključ izlaza iz ove situacije".

"Srpski narod se mora osloboditi i opsesija da su za sadašnji položaj Srbije u svetu krive samo međunarodne zavere i razni scenariji - rekao je Kanazir. - Moramo priznati da je jedan deo odgovornosti za celu ovu situaciju na tlu bivše Jugoslavije snose i neka rukovodstva JNA pa i srpskog naroda". On je na kraju rekao da je izlaz i u ostvarenju mira u Bosni i tripartitnom uređenju BiH i naglasio da "Akademija treba da apeluje na razum i poziva partiju na vlasti i opozicione stranke na dogovore i razumno ponašanje u društvenom i političkom životu". Kanazir je to nazvao "minimalnim nacionalnim jedinstvom", kao i "potrebom da srspki narod izgradi nov pogled na svet".

Akademik Aleksandar Despić, potpredsednik SANU, sumirao je u svom izveštaju delatnost pojedinih odeljenja i delova Akademije u protekloj godini i naglasio da je "u ograničenim mogućnostima bilo teško zadovoljiti sve zahteve u naučnoistraživačkom radu".

Akademik Dejan Medaković, generalni sekretar SANU, označio je okolnosti u kojima se odvija ova Skupština SANU, kao "tragični okvir celokupnog života srpskog narod", ali je naglasio da je "uprkos svemu, gledano u celini, Srpska akademija nauka i umetnosti uspešno završila i proteklu godinu". Akademik Medaković je naglasio da je SANU, kroz aktivnost svojih članova, reagovala i na mnoga aktuelna politička zbivanja i u tom kontekstu pomenuo pisma inostranim članovima SANU, zatim prepisku oko zaštite spomenika kulture i istorije na ratom ugroženim područjima...

"Sasvim je u duhu poštovanja javnog istupanja pojedinih članova SANU beležimo i apel koji se odnosi na ratni sukob u Jugoslaviji, a potpisali su ga osamnaest članova naše Akademije - rekao je Medaković. - Niko razuman ne treba da sumnja u njihove plemenite namere. Zbog toga je netačno i zlonamerno svako tumačenje koje je u ovom javnom istupanju naših članova videlo neku polarizaciju ili nekakav rascep unutar same Akademije... (D. Đurđević)

*Nastavak feljtona u ponedeljak 9. avgusta

star
Oceni
2.23
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi