Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (35)

Srbija ne povija kičmu pred Evropom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Evropa nam se sveti, ali ni mi ne zaostajemo: Mihajlo Marković, agitprop akademik
Evropa nam se sveti, ali ni mi ne zaostajemo: Mihajlo Marković, agitprop akademik
Photo: Stock

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 23. maja 1992. godine

RAZGOVOR NIJE BIO JEDNOSTAVAN (Moskva, 22. maja):
Ministar inostranih poslova Rusije Andrej Kozirjev, koji je prekinuo turneju po bivšim republikama bivše SFR Jugoslavije, zato što je u Moskvi, na zasedanju Vrhovnog sovjeta trebalo da podnese referat usko vezan za probleme Krima, izjavio je na Moskovskom aerodromu Vnukovo jugoslovenskim dopisnicima: "Poseta Jugoslaviji pokazala nam je da su nam bliske pozicije kad je reč o rešavanju jugoslovenske krize". Uz to, ministar Kozirjev je dopisnicima "Nove Makedonije", Televizije Beograd i "Politike" rekao , pored ostalog, da je "utvrdio da je Jugoslavija spremna da se čitava situacija razreši političkim putem, kao i da dođe do potpunog prekida vatre". Kratka izjava je sadržala i rečenicu kojom se saopštava da je on sa jugoslovenkskim partnerima, odnosno rukovodiocima SR Jugoslavije, drugim rečima Srbije i Crne Gore "tražio puteve kojima bi se domestile rezolucije Organizacije ujedinjenih nacija i KEBS-a za rešenje krize".

"Izvestija" konstatuje da razgovor sa "Beogradom nije bio jednostavan" i dodaju: "Pozicija Rusije u KEBS-u, gde se ona stvarno jedina borila protiv isključenja Jugoslavije, izazvala je kod Srba neosnovane iluzije. U štampi su se pojavile ushićene prognoze, kako će od sada Moskva ruku pod ruku sa Beogradom biti protiv diktata Sjedinjenih Američkih Država i Evropske zajednice. U planove ruske diplomatije, takva konfrontacija, naravno, ne ulazi. U neoficijelnim razgovorima, članovi naše delegacije nisu skrivali da je podrška Rusije Srbiji na KEBS-u imala uslovni karakter: Rusija je istupala protiv principa izolacije jednog od učesnika evropskog procesa, ni u kojoj meri opravdavajući politiku Beograda u Bosni i Hercegovini."

U Moskvu je doputovala grupa majki sa svojom decom iz Sarajeva, raznih nacionalnosti, da bi se makar malo sklonili od ratnih strahota. Doputovali su besplatnim JAT-ovim kartama. Posetili su ih članovi ambasade SR Jugoslavije i odneli poklone i novac, koji su im darivali srpska preduzeća, koja rade u Moskvi. (B. Gvozdenović)

***

POČEO MEĐUNARODNI SABOR EKSTRASENSA (Vranje, 22. maja):
Danas u manastiru Sveti Prohor Pčinjski počinje prvi međunarodni sabor ekstrasensa koji će trajati do 24. maja. Uz učešće poznatih ekstrasensa iz zemlje i inostranstva, seanse će se održati u subotu od devet do 19 časova, a u 20 časova biće upućena poruka za mir. Izoterist i masovni iscelitelj na daljinu inžinjer Stanko Peruničić iz Zemuna demonstriraće jedinstven postupak masovnog lečenja u kongresnoj manastirskoj dvorani, u kojoj ima mesta za oko 350 ljudi. Nad drugom grupom, od oko 1.500 do 3.000 ljudi, koji će biti u hali "Pinki" u Zemunu, Peruničić će pokušati da primeni postupak masovnog lečenja na daljinu, što će, verovatno, biti jedinstven pokušaj u svetu, kod nas svakako.

Photo: www.adobetutorialz.com
Skupu prisustvuju: dr Todor Jovanović, iz Beograda, tvorac leka "todohin" protiv side, dr Dejan Raković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beograde, čiji su fah granična područja nauke, dr Zdenka Arsenijević, iz Beograda, bioenergetičar Slobodan Bučić, iz Beograda, inžinjer Lazar Žderić, iz Beograda - izumitelj energetskih kartica za zdravlje i mršavljenje (terapija se sastoji u stavljanju kartice u džep, koja, zatim, "radi svoj posao"), potom Radmila La Kosta, čija je specijalnost tarot. Svoje učešće prijavila je i Gordana Štenen (horoskop), Irena Miler (kristalna kugla i hiromantija). U aranžmanu beogradske agencije "Akvila" iz Sofije dolaze poznati ekstrasensi Mama Keti Ivanov, za koju se priča da je vidovitija od čuvene Vange, kao i fizičar Kolbart Tomov, predsednik međunarodne organizacije psihotroničara. Iz Skoplja je najavio dolazak i Đorđe Filev, ekstrasens i bioenergetičar. Inače, pokrovitelj ovog skupa je "Politika Ekspres", a sponzori poznata vranjanska preduzeća "Jumko", "Simpo" i "Koštana". (M. Pešić)

***

Dr Borisav Jović: SADA GLASAMO ZA DRŽAVU (Raška, 22. maja):
Promocija poslaničkih kandidata SPS, Gorice Gajević i Enesa Đorovića iz izborne jedinice kojoj pripada područje Raške, Novog Pazara, Sjenice i Tutina, obavljena je danas u Raškoj, uz prisustvo predstavnika Glavnog odbora SPS i člana Predsedništva Jugoslavije, dr Borisava Jovića. Obraćajući se prisutnima, poslanički kandidati posebno su naglasili svoja opredeljenja da će se, ako budu izabrani, zalagati za rešavanje ključnih, životnih pitanja na ovom području. U svom osvrtu na sadašnju političku situaciju i predstojeće savezne i lokalne izbore, dr Borisav Jović je između ostalog naglasio:

- Što se tiče izbora, radi se o sudbinskom pitanju. Nije sada presudno takmičenje partija, već je stvar u tome da li ćemo kao država opstati. Izlazak građana je podrška državi i onemogućavanje onih koji žele dalje rasturanje Jugoslavije i prenošenje ratnog vihora na njene prostore.

Upropastiše nas starni plaćenici: Borisav Jović, Slobin mali
Photo: Stock
Predsednik Glavnog odbora SPS dr Borisav Jović izneo je i svoje viđenje odluke opozicionih partija da ne iziđu na izbore:
- Postoje dva razloga - rekao je Jović - za neizlazak pojedinih stranaka na izbore. Prvi je dosadašnja velika politička kompromitacija i na osnovu toga njihovo ubeđenje da će izbore izgubiti i time pokazati svoju nemoć da demokratskim putem osvoje vlast. Drugi razlog je povezivanje sa dosadašnjom inostranom političkom podrškom, pa se sad naravno uklapaju u političke interese onih koji teže da spreče i konstituisanje vlasti u Jugoslaviji i ne žele njeno učvršćivanje i jačanje međunarodne pozicije.

Pošto je podsetio i na tok stvari koji je doveo do sukoba i ukazao na krivce za izazivanje krvoprolića, koji danas, kako je rekao, ističu neophodnost uspostavljanja mira da bi zabašurili svoju odgovornost, dr Jović se osvrnuo i na mogućnost razrešenja ekonomske krize u Jugoslaviji:
- Mislim da veoma brzo možemo obuzdati inflaciju i već smo neke poteze u tom smislu preduzeli, kao što je smanjivanje vojske na polovinu i rasterećenje budžetske potrošnje. Međutim, dalje se ne može ništa učiniti ako ne budemo izabrali demokratske organe vlasti i učvrstili državu koju svet mora priznati. Izlazak na izbore je, dakle, odgovor naroda onima koji to ne žele - rekao je na kraju svog govora u Raškoj dr Borisav Jović. (M. Dugalić)

***

I DAFINA NA IZBORNOM SPISKU SDS
Srpska demokratska stranka za Srbiju imaće na predstojećim izborima za Veće građana Skupštine SRJ 22 kandidata. Juče, u razgovoru sa novinarima upriličenom u beogradskom Međunarodnom pres centru, učestvovali su neki od njih: dr Velimir Branković, dr Nenad Mileusnić, Klara Mandić, Vesna Jugović kao i Biljana Stojanović kandidat za gradskog odbornika. Pažnju javnosti izazvala je vest da će se na spisku SDS-a naći i vlasnica Dafiment banke Dafina Milanović, ali se ona kao i Radomir Smiljanić nije pojavila na konferenciji za štampu. Izbor poznatih imena pao je zbog, kako je rekao Velimir Branković, opredeljenja stranke da u politički život Srbije uđu najbolji ljudi, oni koji su se poslom dokazali. pri tom je primetno da je najkvalitetniji deo Srbije van politike.

Ekonomski program stranke, kako je rečeno, zasniva se na privatnoj svojini, stimulativnoj poreskoj i pravednoj socijalnoj politici. Takođe je naglašeno da je potrebno stvoriti nov ekonomski ambijent po japanskom ili južnokorejskom modelu i radikalno privatizovati državnu svojinu. U saveznoj Skupštini poslanici SDS-a tražiće izmenu svih sistemskih zakona i formiranje vlade eksperata. Imamo šansi na ovim izborima, a na sledećim imaćemo najviše, rekla je Vesna Jugović i nabrojala osnovna opredeljenja SDS-a: ujedinjenje srpstva, osvajanje vlasti parlamentarnim putem, borba za afirmaciju privatne svojine i tržište kao osnovni regulator privrednog života u zemlji. Dodala je da će stranka isticati pametne, poštene i patriotski opredeljene ljude i pomenula da je kandidaturu SDS-a prihvatio i Nikola Kusovac, kustos Narodnog muzeja.

Klara Mandić je govorila o razvijanju prijateljskih veza sa Izraelom preko Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva i Izraelsko-srpskog informacionog i biznis centra. Odgovarajući na jedno novinsko pitanje objasnila je da ni Izrael, u promenjenoj međunarodnoj situaciji, ne može više učiniti za Srbiju i izrekla opasku da "ova zemlja trunku razumevanja nije imala za borbu koju je Izrael vodio". Sada je Izrael pod pritiskom SAD, a antisemitizam se širi Evropom i Amerikom.

Treća Jugoslavija je prelazno rešenje, rekao je dr Nenad Mileusnić, ali mi u našoj stranci imamo viziju četvrte. O tome, pak, Mileusnić "namerno" nije želeo da govori, kao ni o kandodatu SDS-a za predsednika savezne vlade, ostavljajući to, verovatno, za četvrtak kada je najavljena "predizborna" konferencija za štampu.

Stranka je, rečeno je još u MPC-u, osnovala srpsku marketinšku agenciju - SRNA - i pokrenula akciju - grad u gradu - pomoć Srba iz američkih gradova u obnavljanju porušenih naselja Srpske krajine. (D. Stevanović)

***

Profiter sam, tim se dičim: Dafina Milanović, piramidalna SAO struktura
Photo: pressonline.rs
Dafina Milanović: NISAM KANDIDAT NIJEDNE STRANKE
Vlasnica Dafiment banke Dafina Milanović je juče izjavila da nije kandidat nijedne stranke na predstojećim izborima za savezni parlament, precizirajući da njenu kandidaturu potpisima podržava više od 110 štediša te banke. "Moja politika je uspešan biznis i visoki profit, pa sve stranke koje u svojim programima imaju taj cilj su moje", naglasila je ona u napisanoj izjavi objasnivši da ju je kao kandidata samo formalno predložila Srpska demokratska stranka.

"Jedini način da pomognem da se sadašnje stanje promeni je da uđem u parlament i dobijem mogućnost uticaja i odlučivanja", izjavila je Dafina Milanović.

***

SRBIJA NEĆE DA POVIJE KIČMU PRED EVROPOM (Smederevska Palanka, 22. maja):
Priprema za predstojeće izbore izvode se u stanju opšte opsade naše zemlje. Cilj Evropske zajednice i njihovih istomišljenika je da nas ponize i bace na kolena. Reč je o kršenju elementarnih ljudskih prava i genocidnom uništavanju, što je bio slučaj i u ranijim nasrtajima na Srbiju. Ovim rečima započeo je svoje kazivanje akademik Mihajlo Marković, potpredsednik Glavnog odbora SRS, na skupu i promociji poslaničkih kandidata za Veće građana Savezne skupštine u Smederevskoj Palanci.

Sve je ovo ujedno velika želja za osvetom za sve dosadašnje poraze Austrije, Nemačke, Mađarske, Italije sa Srbijom, u velikoj meri to je i nastojanje za kažnjavanje zbog neposlušnosti. Mi s tim nastojanjima ne možemo da se pomirimo niti da povijemo kičmu pred Evropom i zbog toga će naš stav da bude i dalje odlučan i nepokolebljiv.

U vezi sa stanjem Srba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Marković je rekao da Srbija neće dozvoliti da oni postanu obespravljena i ponižena manjina. Što se tiče bojkota izbora od strane opozicije i pritužbu kod KEBS-a, Marković smatra da opozicija greši, jer su izbori jedini demokratski put za dobijanje poverenja naroda i promenu vladajuće partije. Na promotivnom skupu predstavljeni su poslanički kandidati sa opštine Smederevska Palanka, Rača kragujevačka, Topola i Aranđelovac, a to su Sreten Vladisavljević iz Smederevske Palanke i Milosav Ivović iz Aranđelovca. (M. Stoilović)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 24. maja 1992. godine

OKRŠAJI I U PRIJEDORU (Banjaluka, 23. maja):
Pripadnici zelenih beretki sinoć oko 19 časova kod sela Hambarine na brutalan način ubili su dvojicu, a teže i lakše raniji još četvoricu vojnih policajaca koji su se kretali u vozilu JNA na putu od Prijedora prema Ljubiji. Napad je, bez ikakvog upozorenja, počeo sa barikade koju drže Muslimani, na uzbrdici pod Hambarinama, selu gde se nalazi veći broj naoružanih pripadnika zelenih beretki. Ubijeni su Rade Lukić iz sela Marini i Radovan Milojica iz Gornje Ravske, dok su teško ranjeni Ratko Milojica i Siniša Mijatović, pripadnici prjedorske jedinice TO. Lakše su ranjeni civili Milenko Lujić i Nedeljko Antunović. Njih je, po nalogu Aziza Ališkovića, bivšeg milicionera, grupa zelenih beretki izvukla iz automobila i potom na njih razoružane i nemoćne otvorila žestoku paljbu iz automatskog oružja i ručnih bacača raketa, kaže se u izveštaju Kriznog štaba Srpske opštine Prijedor.

Istovremeno, sinoć su pripadnici aktivnog i rezervnog sastava milicije u stanici u mestu Kozarac, nedaleko od Prijedora na putu za Banjaluku, preuzeli punkt na raskrsnici ovog puta i samu stanicu, pod izgovora da su naterani od muslimanskih ekstremista iz ovog mesta, iako su predhodno sami potpisali izjave svečane obaveze MUP-u AP Krajine.

Na ovo su reagovali predstavnici srpske vlasti u opštini Prijedor, tako što su jedinice TO opkolile Kozarac, oslobodile punkt na pravcu Prijedor-Banjaluka, a od pripadnika aktivnog i rezervnog sastava milicije zatraženo je da napuste stanicu milicije u Kozarcu i da predaju oružje. Prilikom noćašnje akcije oslobađanja punkta na raskrsnici ispred Hambarine kod Ljubije iz obližnje kuće na pripadnike srpske TO osuta je paljba iz puškomitraljeza, ali je ovo gnezdo ubrzo ućutkano.

PHOTO: Ron Haviv
Hambarine se nalaze u okruženju i potpunoj blokadi, kao i Kozarac u kojem nema ni vode ni struje. Ultimatum srpske vojske da se preda izvesni Aziz Ališković iz Hambarina i njegova grupa položi oružje, nije ispunjen, a nije ispunjen ni ultimatum pripadnika zelenih beretki iz Kozarca da skinu oznake pripadnosti TO BiH i zelenih beretki i predaju oružje.

Dok ovo javljamo napetost se oseća u Kozarcu, tačno u 12 časova i pet minuta počela je žestoka paljba kod okruženog sela Hambarine, gde se vode žestoke borbe. Zelene beretke nisu prihvatile izručenje Ališkovića i sukobi su počeli. Noć nemira očekuje se i u Kozarcu, ali i naseljima u Prijedoru gde su većini Muslimani. (D. Kecman)

***

UBISTVA I RAZARANJA U SARAJEVU (Sarajevo, 23. maja):
Informativna služba Glavnog štaba Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine saopštila je večeras sa "propadaju svi dogovori o mirnoj evakuaciji pripadnika JNA iz kasarni u Sarajevu i traženju mirnim rešenja". Muslimansko-hrvatsko rukovodstvo, naglašava se u saopštenju, minira sve dogovore i odlučno je protiv mirnih i sporazumnih rešenja, a raznovrsne naoružane grupe su se odmetnule njihovom zapovedništvu i vrše nezapamćena zverstva, pljačke i razaranja po Sarajevu.

Danas popodne zelene beretke su otpočele napad na kasarnu "Maršal Tito". Taj vojni objekat u kojem su mladi pripadnici JNA, pitomci srednjoškolskog uzrasta, napadnut je artiljerijskim oruđima. Napada se i naselje Vraca. "Muslimansko-ustaški krvoloci danas su zapalili i "Holidej in", hotel u kojem su donedavno bile prostorije Srpske demokratske stranke. Taj hotel zapalio je lično poznati kriminalac Juka Pražina, zapovednik razularenih oružnika".

U saopštenju se kaže da je košarkaš Ratko Radovanović šest dana mučen i prebijan u podrumu sa vodom, a danas je na svirep način ubijen. U Neđarićima u kotlarnici, u Ulici Alipašinoj broj 3, zverski muče Srbe. U Sarajevu su u toku i brojni drugi zločini i razaranja, koje, kako se ističe u saopštenju, zdrav razum i normalan čovek ne mogu ni da shvate.

Za zločine nad Srbima u BiH, posebno ove u Sarajevu, krivce ne treba tražiti nigde van te teritorije. "Oni su tu, u bezumnom i fanatizovanom političkom muslimansko-hrvatskom rukovodstvu i njihovim oružanim formacijama, u onom ko ih podržava i naoružava."

"U njihove priče o miru niko razuman više ne može verovati. Srpski narod i njegova vojska, ma koliko težili miru, biće prinuđeni da daju pravi odgovor na ova zverstva", kaže se na kraju saopštenja informativne službe Glavnog štaba Vosjke Srpske Republike BiH.

***

HERCEG-BOSNA BEZ MUSLIMANA (Banjaluka, 23. maja):
Najzanimljiviji detalj u preksinoćnoj emisiji HTV iz studija u Splitu, bilo je predstavljanje gledateljstvu "našeg hrvatskog Žepča", kako je rekao voditelj emisije "U prvom planu" Ante Ivanković. Predsednici gradova Žepče, Vitez, Kupres, Novi Travnik, Livno i Tomislavgrad, ujedno i predsednici Kriznih štabova Hrvatske vojne odbrane Herceg-Bosne, bili su gosti studija Split i odgovarali na mnoga pitanja gledalaca. Prema odgovora iz studija, Muslimani u Herceg-Bosni trebalo bi da se stave pod komandu Hrvatske vojne odbrane, i da hitno skinu "svoje ljiljane", kako je rečeno, i istupe na hrvatskim teritorijama u BiH iz svoje TO.

Ova emisija bi možda prošla i nezapaženo da nije otkrila i deo namera HDZ prema Muslimanima u ovom delu srednje Bosne na granici sa zapadnom Hercegovinom. Naime, na pitanje gledalaca koliko je tačna informacija objavljena u "Slobodnoj Dalmaciji" da je u Novom Travniku došlo do sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga, dat je odgovor da je do sukoba došlo greškom. Reč je o grupi kriminalaca Muslimana koji su pokušali, po navici u švercu sa jugo-vojskom, da uzmu oružje iz kasarne u Novom Travniku. Sprečili su ih pripadnici Hrvatske vojne odbrane. Pošto je bačena bomba na kasarnu (ili nekoliko bombi) od koje (kojih) su ranjeni (ili ubijeni) Hrvati iz kasarne, "žestoko je uzvraćeno muslimanskoj TO". A pošto nije bilo prave informacije posle toga je došlo do žešćeg sukoba hrvatsih snaga i muslimanske TO - to je bilo objašnjenje iz studija.

Međutim, iza ove priče o slučajnim sukobima krije se žestoka borba pripadnika HDZ srednje Bosne i zapadne Hercegovine u sastavima Hrvatske vojne odbrane za "svoje hrvatske teritorije", u kojima će Muslimani biti bitni samo dok ne posluže za obračun sa Srbima, a posle bi se i sa njima razračunalo. O ovakvim namerama Hrvata, saznaje se iz dokumentacije koja je pronađena kod dvojice vrlo važnih ljudi Hrvatske vojne obrane i HDZ iz Novog Travnika, Joze Ljubasa i Joze Sekića.

Kod ove dvojice uhapšenih u jednoj tajnoj misiji na Vlašiću pronađeno je obilje dokumentacije iz koje je jasno da sve poteze za stvaranje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne vuče, po nalogu vrhovništva iz Zagreba, general-bojnik Ante Ros sa sedištem u Grudama.

Poznato je da je u Novom Travniku došlo do žestokog obračuna između muslimanskih i hrvatskih snaga, ali ne slučajno nego zbog namenske proizvodnje u fabrici u ovom mestu. Hrvatska vojska u samoj Hrvatskoj i na tlu BiH nema odakle da uzme municiju (na primer za višecevne bacače raketa) nego iz vojnih fabrika na području srednje Bosne. Odatle preko Gornjeg Vakufa i Bijelih Voda i Risovca, ispod Vran planine transportuju municiju i rakete na prve linije celokupnog sastava hrvatske vojske na svim frontovima. U nemilosrdnom obračunu Muslimana, koji nisu spremni da prihvate stanje da je sve na teritoriji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, samo hrvatski pripadnici HVO su spremni da ubijaju ne samo ljude muslimanske nacionalnosti nego i svoje ljude - ako im se ne uklapaju u ostvarenje ciljeva.

PHOTO: Stock
Prema dokumentima pronađenim kod Ljubasa i Sekića, "zapovijed general bojnika Ante Rosa od 8. maja ove godine" jasno pokazuje gde je mesto Muslimanima. Na prostoru Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, po toj naredbi, jedine legalne vojne postrojbe su postrojbe Hrvatskog vijeća odbrane. Sve ostale formacije duže su da pristupe u HVO i sa istim oznakama priznaju samo Stožer Hrvatske vojne obrane kao glavno i jedino zapovjedništvo. Inače, ovom naredbom, sve snage TO BiH se stavljaju pod neregularne, a sve naredbe Glavnog štaba TO BiH iz Sarajeva van snage.

Veliki broj poginulih Muslimana u sukobima sa HVO u Novom Travniku i Busovači pokazuje da se odluke sa sastanka u Grudama, održanog 15. maja, a kome su prisustvovali Boban, Boras, Vukojević i Šantić (kako je utvrđeno iz dokumenata kod Joze Sekića), stvarno i izvršavaju.

U sprovođenu tih naredbi nije čudno što se prvi sukobi Hrvata i Muslimana dešavaju baš u Mostaru, gde je prilikom sprovođenja naredbe da se svi Muslimani stave pod vijeće HVO i tamošnji Krizni štab, došlo do likvidiranja jednog broja pripadnika TO BiH. Mostar je zamišljen kao glavni grad Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Zato nije nikakvo iznenađenje, posle sukoba sa teritorijalcima, što su hosovci iz sastava HVO - radi zastrašivanja, a i pokazivanja do koje su mere odlučni - najgnusnije zaklali tridesetak Muslimana. To su bili bivši pripadnici RV i PVO sa službom u bazi mostarskog vojnog aerodroma. Ovi ljudi koji nisu hteli da se sele sa područja Mostara, a koji su posle prvih sukoba, prišli u TO BiH, glavom su platiti svoju lakovernost. Ove činjenice nisu lake za demantovanje, pa se ova iznenendna emisija na HTV iz Studija Split, može pre protimačiti kao svojevrsno medijsko "pranje" počinjenih zločina od strane hrvatske vojske nad Muslimanima na tlu BiH, nego kao želja za "uspešno pokazivanje gledateljstvu gde se nalazi hrvatsko Žepče". (Dušan Kecman)

***

ZAŠTO NAS MRZE AMERIKANCI
Zar je moguće da nas stvarno mrze? Zar Ameri?
Zabrana srpskim avionima da sleću u Ameriku izaziva neobičn osećaj. Naime, prosečan Srbin leti za Njujork retko, to jest nikada, a ipak se oseća kao da mu je neko zabranio odlazak na Adu Ciganliju. Prosečan Srbin provodi ceo život u Obrenovcu, ali mu to ne smeta da Detroit iskreno smatra svojom kućom, ako se tako namesti. Tu je i osećaj izvesne posramljenosti. Kao da su nas izbacili sa sedeljke u nekoj finoj kući, jer smo previše pili i bili neuljudni. A isterali su nas baš u trenutku kada smo bili vrlo uljudni i trezni.

Ali, naravno, nepotrebno je reći da Amerika nije previše fina kuća i da nismo sasvim trezni. Pitanje je, međutim, da li nas Amerikanci uistinu mrze? Racionalni deo Srba to pitanje smatra krajnjom besmislicom. Zašto bi nas mrzeli kad, ruku na srce, nisu ni znali za nas dok nije počeo rat?

Zato nas i mrze, jer ništa ne znaju - reći će prosečan Srbin i otvoriti zanimljivu raspravu: ako nas mrze, zašto nas mrze? Ako nas mrze, mrze nas nas zato što su Srbi komunisti, dok se ne dokaže suprotno. A dok se dokaže suprotno, ode stolica iz Ujedinjenih nacija. Izvinite, stolica nije slobodna - reče ambasador Tunguzije.

Ameri su ljudi jednostavni: šta ima da pričaju kad vide da srpska zastava ima zvezdu petokraku koja sija usred mraku. Zar Ameri da nas mrze, a ruke su nam odpadale od pljeskanja američkoj konjici u zagušljivim bioskopima naše mladosti.

Da li nas stvarno mrze? Mrze nas - reći će prosečan Srbin - i tako nam i treba kad smo vatreno navijali za američke pilote u zalivskom ratu. Ali ništa ne pomaže, sija zvezda petokraka. A možda nas mrze zato što se zanosimo da će istina, kad tad, izaći na videlo. Istina koja će dokazati da nisu Srbi loši momci, nego su loši momci na drugoj strani. Ali to znači da Ameri treba da snime sasvim drugi film, u kojem pobeđuje usamljeni Indijanac, a to neće moći. Što je snimljeno, snimljeno je.

Amerikanci mogu samo da nam zavide: Četnici, ljubitelji životinja na ražnju
PHOTO: Stock
Glas racionalnog Srbina, koji se retko čuje, kaže da celu stvar treba posmatrati drukčije, to jest suženo: šta američka vlast ima protiv srpske vlasti? Narode u to ne treba uvlačiti. Narodima narodno - nemaju oni veze s tim. Imaju veze - reći će prosečan Srbin - jer američku štampu ne piše Bejker nego novinari. A opet su, u toj štampi, Srbi krvnici, a drugi su jako fini ljudi. Srbi se, kao, ubiše od hegemonije, sve živo porobiše, a jedini nemaju ni državu ni kuću ni kućište, što bi rekle Nišlije.

Mrze nas zato što imamo istoriju, a oni je nemaju. Nacija od dvesta godina - toliko ima moj deda. A i Edison je krao Tesline patente. Takođe, kao što je poznato, Ameri muče Crnce, naročito gospodina Kinga iz Los Anđelesa. Zar je moguće da nas stvarno mrze? Zar je Srbija toliko važna? Da li stvarno idu neka kosmička energetska polja direktno preko Vinče?

A možda se i pretvaraju. Kao mrze nas, da se više iznenadimo kad vidimo da nas vole. Onda će da daju izjavu kako bi sigurno navijali za nas u boju na Kosovu da su kojim slučajem tada postojali. A i mi bismo pobedili na Kosovu, da je teren bio bolji. Ali Ameri, takvi kakvi su, stvarno mogu da nas bombarduju. Pri tom mogu da promaše vlast i da pobiju prosečne Srbe. Ti prosečni su najgori.

Juče je u Beogradu treštala ciganska muzika. Sve nam se čini da bi muzika treštala i uz bombe, ili bar posle bombardovanja.
Možda nas mrze što se ne plašimo.
- Velika je sila Amerika. Za nas i treba velika sila - rekao je Miodrag Jovanović, krojač iz Niša. (Miroslav Ćosić)

*Nastavak feljtona u četvrtak 15. jula

star
Oceni
1.94
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi