Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (34)

Sabor ekstrasensa u Prohoru Pčinjskom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Sabor je u toku: Nevidljivi ekstrasensi u manastiru Prohor Pčinjski
Sabor je u toku: Nevidljivi ekstrasensi u manastiru Prohor Pčinjski
Photo: commondatastorage.googleapis.com

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 21. maja 1992. godine

IZLAZAK NA IZBORE JE DOKAZ LJUBAVI PREMA SRBIJI (Kragujevac, 20. maja):

Kod spomenika "Krst" u centru Kragujevca uz prisustvo desetine hiljada građana na predizbornom mitingu Srpske radikalne stranke govorio je predsednik ove stranke dr Vojislav Šešelj. Izlaganju prvog čoveka ove stranke prethodili su predizborni govori Tome Nikolića, predsednika Okružnog i Jove Savića predsednika Opštinskog odbora ove stranke u Kragujevcu, koji su kao kandidati za poslanike Skupštine SRJ ovim nastupima prisutnim Kragujevčanima najavili svoju kandidaturu. I jedan i drugi istakli su da Srpska radikalna stranka u Kragujevcu izlazi na izbore jer to zahteva ovaj trenutak i situacija u kojoj se nalazi Srbija i nedavno proglašena SRJ. Ova stranka pored dva poslanička kandidata imaće i 33 kandidata na listama za odbornike opštinske Skupštine.

Dr Vojislav Šešelj i na današnjem promotivnom skupu svoje stranke, kao nedavno u Čačku, Kraljevu i drugim mestima, ponovio je poziv svim rodoljubivim Srbima da izađu na izbore za 31. maj i da glasaju za najbolje kandidate bez obzira na čijoj se listi nalazili.

- Izlaskom na izbore mi ćemo dokazati da smo Srbi i tim činom pokazati svoju ljubav prema Srbiji u ovim teškim trenucima u kojima se nalazi i Srbija i naša novoformirana država Jugoslavija - rekao je dr Vojislav Šešelj. Na ove izbore neće izaći samo Šiptari i drugi neprijatelji Srbije i Jugoslavije, a njima su se pridružili SPO, Demokratska stranka i druge. Vojislav Šešelj je optužio lidere tih stranaka za bojkot izbora, nazivajući ih izdajnicima, dodavši da oni u stvari svojim neizlaskom na izbore "izvršavaju naloge neprijatelja Srbije", što je ilustrovao najnovijim zahtevima KEBS. U daljem izlagalju Šešelj je ponovio poznatu tezu o tome koji prostori treba da uđu u sastav Srbije i nove Jugoslavije samo kao međufazu koja je nužna jer samo tako se može sačuvati kontinuitet Jugoslavije u međunarodnim odnosima.

Photomontage: Instruktor
Među prisutnima na mitingu bilo je stotinak i više članova SPO koji su raspoređeni u grupe dobacivanjem neumesnih uzvika, kličući Vuku Draškoviću i na druge načine pokušavali da ometu govornike, a posebno Vojislava Šešelja. U jednom momentu prekinuli su i dovod struje koji napaja razglas, ali Šešelj je nastavio govor bez mikrofona, a zatim kad je struja uključena opet uzeo mikrofon i doveo svoj govor do kraja. (Đ. Vranješević)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 22. maja 1992. godine

PET PLATA I STAN ZA RAD NA KOSMETU

Vlada Srbije i Republički fond za razvoj, kako saznajemo, pripremaju program za uvođenje posebnog načina plaćanja za deficitarne stručnjake koji prihvate da rade na Kosovu. Taj iznos ne bi bio manji od petomesečne prosečne plate u Srbiji. Osim ovog, stručnjaku se rešava i stambeno pitanje. Mada svi uslovi nisu još sasvim poznati, izgleda da će prevagnuti rešenja da boravak stručnjaka ne može biti kraći od četiri godine, koliko iznosi mandat poslanika i direktora.

U Republičkom fondu za razvoj kažu da će isti uslovi važiti i za stimulisanje deficitarnih stručnjaka u dvadeset najnerazvijenijih južnomoravskih, sandžačkih i potkopaoničkih opština. I u jednom i u drugom slučaju, reč je, pre svega, o stručnjacima tehničko-tehnološke, metalske, elektro i hemijske struke. (T. Milić)

***

Inflacija je precenjena: Lord Karington, naivac
Photo: www.nato.int
KARINGTON PREDVIĐA SUKOBE NA KOSOVU (London, 21. maja):

Lord Karington, predsedavajući mirovne konferencije o Jugoslaviji upozorio je danas u intervjuu londonskom "Indipendentu" da se sukobi u bivšoj Jugoslaviji mogu proširiti na Kosovo gde Albanci u nedelju planiraju održavanje ilegalnih izbora. "Kosovo je pravi problem. Srbi će im dati sva prava ali ih neće primenjivati" - izjavio je Karington. On je naglasio da su izgledi za pronalaženje rešenja u Bivšoj Jugoslaviji "mračni". "Indipendent" konstatuje da ne treba puno pažnje pridavati Karingtonovom pesimizmu.

"Postoje samo tri opcije. Možemo ih ostaviti da se tuku i reći im idite svi dođavola. To bi bilo neodgovorno. Možemo vojno intervenisati ali se to neće desiti. Možemo na kraju vršiti pritisak na sve strane u sukobu", kaže lord Karington o načinima rešavanja krize u bivšoj Jugoslaviji.

Po njegovom mišljenju do bilo kakvog rešenja može se doći samo kada dođe do opšteg iscrpljenja i pritiska javnog mnjenja nad zavađenim stranama. Karington ističe da će katastrofalna ekonomska situacija i inflacija, slična nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina, izazvati pad srpskog morala. "Pare se mogu štampati izvesno vreme ali zatim dolazi do kolapsa", ističe Karington.

***

MOK TRAŽI FRANCUSKU INTERVENCIJU U BOSNI (Beč, 21. maja):

Alojz Mok ne odustaje od strane intervencije u BiH. Austrijski ministar inostranih poslova smatra da je vojna intervencija jedino rešenje i poziva Francusku da preuzme ulogu u zavođenju mira i reda u Bosni. Šef austrijske diplomatije je ovaj zahtev postavio i obrazložio u intervjuu koji objavljuje bečki dnevni list "Di prese". Poziv na vojnu intervenciju austrijski ministar je opisao kao jedino sredstvo da sadašnja "bosanska vlada politički preživi".

- Iz političko-psiholoških razloga, smatramo, u Bosni može vojno da interveniše samo Francuska.

Bečki ministar, doduše, predlaže da se francuska vojna akcija ograniči samo na stvaranje bezbednosne zone oko Sarajeva. Neku veću vojnu akciju, razočarano primećuje Mok, u ovom trenutku niko nije spreman na sebe da preuzme. U intervjuu bečkom listu, Alojz Mok potvrđuje da je takav predlog već prosleđen vlastima u Parizu. Zasad, međutim, objašnjava bečki ministar. Francuska još nije pozitivno odgovorila.
- Ne smemo se predati, kaže šef austrijske dipomlatije. To je moja poslednja nada.

Alojz Mok je danas odbacio sve primedbe iz Beograda - izrekao ih je ministar inostranih poslova Srbije Vladislav Jovanović u intervjuu istom listu - da je Austrija "odgovorna za sadašnju situaciju u Jugoslaviji".
- Mi smo više puta, 1987. i 1988. podržali nezavisnost Jugoslavije kao demokratske države, izjavio je Mok.
- Zašto Austrija još ima ambasadu u Breogradu, u novoj državi koju nije zvanično priznala bilo je jedno od pitanja Alojzu Moku. Ne znači li to praktično priznavanje nove države.
- Ne, ne, odgovorio je austrijski ministar, praktično to je samo mesto za kontakt. Beograd je za mnoge posredničke misije još važna stanica. Ja sam dao zadatak našim ljudima dole da se pridržavaju svom stava i u skladu s njim vrlo jasno izjašnjavaju i ponašaju, naglasio je Mok.

Za razliku od ministra inostranih poslova, dvoje potpredsednika austrijskog parlamenta Robert Lihal i Hajde Šmit danas su se založili za vojnu akciju Ujedinjenih nacija u Bosni.
- Savet bezbednosti bi hitno morao da se pozabavi krizom u Bosni i Hercegovini i ispita mogućnost vojne intervencije, izjavio je Lihal. U toj akciji trebalo bi da učestvuju i evropske države.

Kao osnovni cilj ove akcije Lihal je predložio stvaranje bezbednosne zone oko Sarajeva. Zahtev Roberta Lihala podržala je i Hajde Šmit, dodajući da tako misle i 33 poslanika ekstremne Liberalne partije. Lider Narodne stranke i vicekancelar Erhard Guset danas je u Beču pozvao na uvođenje najoštrijih sankcija protiv "ostataka Jugoslavije". Austrijski vicekancelar traži ekonomske sankcije, prekid platnog prometa, naftni embargo i obustavljanje avionskog saobraćaja. (Žarko Rakić)

***

NOVI DOGOVOR O EVAKUACIJI VOJNIKA (Sarajevo, 21. maja):

General Ratko Mladić obećao je da će obezbediti bezbedan odlazak žene i dece iz konvoja izbeglica iz Sarajeva, zaustavljenog pre dva dana na Ilidži, saopštile su danas vlasti u Sarajevu. Konvoj je, prema vestima srpske novinske agencije SRNA, zaustavila rodbina Srba pobijenih u sarajevskom naselju Pofalići krajem prošle nedelje. Oni traže da se omogući bezbedna evakuacija kasarni u Sarajevu.

Photomontage: Instruktor
Radio Sarajevo je, pozivajući se na krnje Predsedništvo Bosne i Hercegovine, danas javio da su Srbi puštanje 5.000 žena i dece uslovili doturom hrane u opkoljenu kasarnu "Viktor Bubanj". "Predsedništvo Bosne i Hercegovine obaveštava svetsku javnost da je iz humanitarnih razloga moralo popustiti i pristati na ovakvu ucenu", navodi Radio Sarajevo. U pomenutoj kasarni se, između ostalih, nalaze i pitomci - dečaci mlađi od 18 godina, kao i civili, članovi porodica vojnih lica. Ta i druge kasarne u Sarajevu su, prema vojnim izvorima, u okruženju snaga lojalnih krnjem Predsedništvu.

Evakuacija sarajevskih kasarni, u trenutku kada ovo javljamo, oko 16 časova, nije počela. Prema dogovoru, trebalo je da bude obavljena 19. maja. Međutim, sarajevski teritorijalci, koji deluju po nalozima krnjeg Predsedništva BiH, kako navode vojni izvori, to ne dozvoljavaju. Krnje Predsedništvo Bosne i Hercegovine tvrdi da Armija namerno neće da evakuiše opkoljene kasarne i da iz njih priprema napad na grad. Kasarne u Sarajevu su poslednji vojni objekti na teritoriji Bosne i Hercegovine koji još nisu napušteni.

***

OPŠTA MOBILIZACIJA U SRPSKOJ REPUBLICI BOSNI I HERCEGOVINI

Srpska Republika Bosna i Hercegovina proglasila je opštu mobilizaciju - javio je juče Radio Beograd. Pozvani su svi za rat sposobni muškarci od 18 do 60 godina, državljani Bosne i Hercegovine, da se odmah jave vojnim vlastima Srpske Republike. Poziv važi i za žene od 18 do 55 godina. Komandant Glavnog štaba vojske Republike Bosne i Hercegovine general-potpukovnik Ratko Mladić, juče je, kako javlja agencija SRNA, čestitao 21. maj, Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) pripadnicima ovog roda vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine.

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, izuzev opkoljenih kasarni u Sarajevu, više nema pripadnika JNA. Armija kojoj je Mladić na čelu je oružana sila Srpske Republike Bosne i Hercegovine i u nju su ukjlučeni i oficiri JNA - državljani te republike.

***

PITANJE IZBORA I PITANJE PATRIOTIZMA (Užice, 21. maja):

Opštinski odbor SPS Užica predstavio je večeras u sali užičkog Narodnog pozorišta sve kandidate ove partije za predstojeće savezne i lokalne izbore. Javnoj promociji je, osim okupljenih građana, prisustvovao i akademik Mihailo Marković, potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. Potpredsednik Glavnog odbora SPS se zatim osvrnuo na učestale tvrdnje da su predstojeći izbori nedemokratski jer postoji monopol vladajuće stranke nad sredstvima informisanja. Po njegovim rečima, to je besmislica zato što se veći deo štampe nalazi sada u rukama opozicije, a većina novinara Televizije je naklonjena opozicionim partijama i na razne načine, najčešće preko obrazovnih i kulturnih emisija, iskazuju svoje suprotstavljanje vladajućoj partiji.

- U ovom trenutku sa stanovišta osnovnih interesa naroda nema veće i važnije stvari nego što je konstituisanje organa naše savezne države. Reč je o njenom spasavanju, održavanju, takvom preuređenju da nova država bude sposobna da odoli svim pritiscima i da se sprovedu sve mere koje su neophodne u oblasti privrede. Od dve bitke - jedna je da pobedi na izborima naša partija, a druga da što više građana izađe na izbore - važnija je ova druga, jer je pitanje izbora sada ujedno i pitanje patriotizma. Oni koji pozivaju na bojkot pozivaju da se glasa za Kola, Genšera, Tuđmana i njima slične. Uveren sam da će poziv na bojkot doživeti ubedljiv poraz tokom narednih izbora i to će biti udarac ovim snagama od koga se one više nikada neće oporaviti, rekao je, između ostalog, akademik Mihailo Marković (B. Pejović)

***

ŠEŠELJEVA KARTA VELIKE SRBIJE

Srpska radikalna stranka (SRS) na izbore zakazane za 31. maj, kako se navodi u njenim izbornim brošurama, izlazi sa programom koji predviđa obnavljanje "slobodne, nezavisne i demokratske srpske države koja će obuhvatati sve srpske zemlje". Saveznu Republiku Jugoslaviju ova stranka shvata kao prelazno rešenje.

Pored "sužene srbijanske federalne jedinice" i Crne Gore, SRS u sastavu takve države vidi i Bosnu i Hercegovinu, Dubrovnik, Dalmaciju, Liku, Kordun, Baniju, Slavoniju, zapadni Srem, Baranju i Makedoniju. Biračima SRS nudi vraćanje srpski tradicionalnih nacionalnih i državnih simbola - zastave crveno-plavo-bele boje, grba sa dvoglavim orlom Nemanjića i himne "Bože pravde".

Stranka se, takođe, zalaže za postizanje punog jedinstva i međusobne sloge "Srba pravoslavaca, muslimana, katolika, protestanata i ateista", što podrazumeva da se "definitivno okonča građanski rat koji su komunisti pre pola veka nametnuli Srbima". Ova stranka, koja sebe smatra "izrazito demokratskom", kao cilj navodi i razvijanje višepartijske parlamentarne demokratije i uvođenje nezavisnog sudstva. U srpskoj državi vojska i policija bile bi ustanovljene kao strogo profesionalne službe, a "kult Josipa Broza Tita definitivno srušen", stoji u programu.

SRS predviđa, u slučaju izborne pobede, transformaciju vaspitno-obrazovnog sistema, garantovanje slobode štampe, redukciju državne uprave i, kako se ističe, "gušenje svim sredstvima albanske separatističke pobune na Kosovu". Na socijalnom planu, SRS biračima obećava ukidanje doprinosa za socijalno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i državno garantovanje minimalne mesečne plate od 100 nemamačkih maraka.

***

POSLE IZBORA SPLASNUĆE POLITIČKI PRITISCI (Smederevo, 21. maja):

Ispred Doma kulture u Smederevu u prisustvu četiri do pet hiljada građana danas posle podne održan je glavni predizborni miting Srpske radikalne stranke na području Podunavskog okruga. Predstojeći izbori su nam važni da bi savezna i lokalna vlast dobili demokratski legitimitet, a kada se to dogodi splasnuće i spoljni pritisci - kazao je dr Vojislav Šešelj u Smederevu. (M. Ž.)

***

SABOR LJUDI NEOBIČNIH SPOSOBNOSTI

U manastiru Prohor Pčinjski danas počinje Prvi sabor ekstrasensa, koji organizuje "Šesto čulo" (specijalizovani dodatak "Ekspres Politike"), a pod pokroviteljstvom "Lekomata" iz Novog Sada. Prema rečima organizatora, u ovoj svojevrsnoj smotri ljudi neobičnih sposobnosti učestvuje dvadesetak gostijku iz zemlje i inostranstva, među kojima najviše pažnje privlači Keti Ivanova iz Sofije, nova Vanga. Sva mesta u konaku su rasprodata, a očekuje se dve-tri hiljade posetilaca, koji će besplatno biti pregledani, lečeni i savetovani pomoću zvezda, kristalne kugle i sličnih "pomagala". Sabor ekstrasensa traje do nedelje uveče.

***

PISMO SABORU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE SVEŠTENSTVA BANATSKE EPARHIJE

Sveštenstvo Eparhije vršačko-banatske, sabrano dana 11-og maja 1992. god. sa svojim Episkopom, u Petrovgradu (Zrenjaninu), zabrinuto nad sudbinom napuštenog i obeskućenog naroda, koji ponovo krvari i stotinama hiljada bezpomoćno luta po svetoj zemlji mučenika, obraća Vam se "glasom vapijućeg u pustinju" sa nadom da ćete nas čuti i razumeti, te tako prekinuti ćutanje. Nećemo da verujemo da su Vas zabunili prerušeni bogoborci, kojima bez pokajanja nudite oproštaj. Šta se to dešava među nama? Da li smo toliko siromašni duhom da ne vidimo njihovo lukavo pretvaranje, bez promene i preobražaja! Doskoro su naše hramove oni slovili muzejima, a sad ih pokušavaju pretvoriti u pozorište i obmanuti narod drugom lažju, koja je gora od prve. Čemu ćutanje i strah? Zar nam je mudrost tako daleko i pamćenje tako kratko?

U ovom tegobnom i tmurnom vremenu dužnost nam je vratiti čast i obraz Srpskom Krstonosnom narodu te od Vas zahtevamo odmah, već na prvom redovnom majskom zasedanju da preduzmete odlučne korake na obnavljanju Srpske Svetosavske Crkve, koja je vekovima bila riznica svih vrednosti Srpskog naroda. Rana je bolna i ne trpi čekanje i oklevanje. Svesni toga umoljavamo našeg nadležnog Arhijereja da prenese zahteve nas sveštenika i naroda kome služimo, a na dobro svih u svemu. Svetom Arhijerejskom Saboru kome se obraćamo i od koga tražimo:

Da donese odluku o vaspostavljanju Crkveno Narodnih sabora, na kojima će učestvovati najumniji sinovi Crkve i naroda iz svih Srpskih zemalja i donositi najbitnije odluke po pitanju vere i života. Prvi takav sabor da bude što pre, a taj sabor da inicira Vladu Nacionalnog Spasa, koja bi omogućila povratak pune slobode i pravde kao i povratak pune slobode i pravde kao i povratak Dinastije Karađorđević tj. povratiti Svetosavsko i Svetolazarevsko jedinstvo i domaćina u kuću.

Photo: Stock
Da se Sveti Arhijerejski sabor otvoreno izjasni, ili ogradi, od satanske ideologije socijalista, prerušenih komunista, koji produžavaju svoju i našu agoniju, a time i nesreću sveg Srpskog naroda. Zabrinuto se pitamo: Ko i s kojima pravom iz Crkve uzima sebi slobodu da podržava ovu vlast koja:

A) Slavi Rastka, umesto Svetog Save, jer zabranjuje Crkvenoškolsku slavu.

B) Zabranjuje reč Božiju u srpskim školama, gde se još uvek deca truju bogoborstvom. Primera je mnogo, navešćemo samo neke: Naša deca čitaju u udžbenicima nakaradno kazivanje o čoveku, kruni svega stvorenog, da je on "jedna od vrsta čovekolikog majmuna", (Biologija za sedmi raz.o.š.), da bi ih na drugom mestu "učili" da: "Samo primitivni i zaostali ljudi veruju u Boga i Njegovu tvoračku moć" (Biologija za šesti raz.o.š.). Da bi ovo prestalo potrebno je oformiti valjanu komisiju stručnjaka, pedagoga i teologa, koja će očistiti školski program od neistina i laži preživelog vremena.

Tražimo od Vas da zahtevate da od prvog septembra og. veronauka bude obavezan predmet u školama, a koju će predavati teološko obrazovani veroučitelji, koje će postavljati Srpska Pravoslavna Crkva.

U strahu da se istina od generacija koje dolaze ne sakrije, zahtevamo da žrtve komunističkog terora budu opojane i na dostojan način obeležene. S tim u vezi predlažemo da jedan od beogradskih trgova bude njima posvećen, tako i u drugim mestima, sa Krsnim znamenjem i ogovarajućim spomenikom. Tu bi se svake godine sakupljali o Ivanjdanu na molitvu i pouku.

Protestujemo zbog prisustva Njegove Svetosti Patrijarha Pavla i Episkopa Irineja na proglašenju tzv. "Vaskršnjeg" ustava zemlje Nedođije i njihovog sedenja i druženja sa onima za koje se puzdano zna da su progonili i ponižavali Srpske sveštenike. Bezbožnici su njihovo prisustvo iskoristili za pokriće svoje lakrdije i izdaje velikog dela Srpskog naroda izvan Središnje Srbije. Pošto im je farbanje osnovno zanimanje za tu priliku, da bi prevara bila kompletnija, ofarbaše jaja pa i njih nazvaše "Vaskršnjim", iako u Vskrsenje ni Boga ni čoveka ne veruju.

Zar da pored svega što su nam učinili možemo verovati da od njih, nepokajanih komunista, mogu postati Srbi Pravoslavci, kad oni to izričito neće "niti im pada na pamet da se menjaju". Zar to Vama ništa ne govori? Zar ne vidite da oni od službe Božije putem TV prenosa prave predstave radi svog profita, a na našu štetu, jer odvode narod od živog učešća u Liturgiji. Zbog toga zahtevamo da sve učinite što je u Vašoj moći kako više ne bi bilo takve zloupotrebe svetinje, dok protiv kratkog izveštaja o bogosluženju, nemamo ništa. Nestručni ljudi objašnjavaju najsvetije tajne vere i života, dok sveštenicima daju puške i šalju ih na front pod petokrakom i komunističkom komandom. Zahtevamo od Vas da iskoristite "dobre" odnose sa vlašću, te da nam oni ubuduće ne otimaju naše najjače oružje, Krst Časni, prisiljavajući nas da na frontu budemo ubice. Bilo bi zato preko potrebno da vojska bude Srpska, a u njoj sveštenik da ima svoje mesto, oca i duhovnika, koje mu je oduvek pripadalo.

Isto tako i od Vas zahtevamo da budete uporniji i jasniji po pitanju povratka nepravedno otete Crkvene imovine, čime bi ispunili pravu nameru darodavaca, a Crkvi pomogli da se oslobodi prosjačkog štapa.

I na kraju da budemo samokritični pa Vas molimo da se setite reči Apostolske: "Ruku ne polaži prebrzo na nikoga", jer su Crkvi potrebni zdravi i odani svedoci Istine, koji temelje kuću na kamenu, a ne oni koji na pesku podižu "kulu od karata".

Svesni težine vremena nadamo se da Sabor neće propustiti priliku da onemoćalim i obolelim Episkopima postavi Vikare, a na upražnjene Eparhije izabere Episkope. Boli nas pitanje Pravoslavnog Srpskog naroda u Rumuniji, pa ako je nemoguče tamo postaviti Episkopa onda zahtevamo da se ispuni molba naše Pravoslavne braće iz Rumunije, te da se taj deo Banata stavi pod patronat Banatskih Episkopa, kako je to i bilo.

Povodom tihih šaputanja i govorkanja kao i otvorenih medijskih napada na račun javnog delanja našeg Vladike, mi ovim putem svedočimo da je Njegov plodonosan rad i nesebičan trud vaistinu na dobro Svete Crkve i naroda, u čemu ga podržavamo.

U nadi da će ovi naši zahtevi biti pravilno shvaćeni i na dobro realizovani celivano Svetu Desnicu Njegovoj Svetosti i Otačastvenim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve.

Slede potpisi 133 sveštenika Eparhije Vršačko-Banatske okupljenih na svom godišnjem sabranju 11-og maja 1992. god. u Petrovgradu.

***

POZIV NA SLOGU

Grupa građana Srbije, među kojima ima i bivših republikanaca, komunista, ateista a danas vatrenih monarhista, nazovidemokrata, pobožnih pravoslavaca, koji svoje nekadašnje političke istomišljenike nazivaju čas "boljševicima", čas "fašistima", poziva demokratske snage Srbije da se objedine u borbi protiv sadašnjih vlasti za "istinski demokratski poredak u Srbiji"

Potpisnici pomenutog proglasa i pristalice nekih stranaka opozicije prete bojkotom predstojećih izbora ako se ne ispune njihovi ultimativni zahtevi da se zakažu izbori za ustavotvornu skupštinu i zakazani izbori za 31. maj ne otkažu. Organizatori "Demokratskog pokreta Srbije" i lideri nekih stranaka opozicije svesno, namerno, zaboravljaju da su Ustav SRJ doneli legitimno, na višestranačkim izborima izabrani predstavnici Srbije i Crne Gore i da su stranke opozicije imale od pretprošlogodišnje predizborne kampanje, koju su nastavile posle izbora sve do danas, dovoljno vremena da diskredituju vladajuću stranku i obezbede pobedu svojim kandidatima na izborima 31. maja. Ubeđen sam, da građani Srbije mogu već na osnovu dosadašnjeg rada vlade i opozicije da se, bez predizbrne kampanje, opredele.

Podržimo Slobu: Narod odjeka i reagovanja je uz njega
Photo: Stock
Meni je neshvatljivo kako je moguće da danas u srpskom narodu, koji nikada nikoga nije mrzeo, napadao, koji je viteški uvek postupao za zarobljenim napadačimka, koji je uvek dostojanstveno branio svoju slobodu, čast, koji nikada nije nečasno tražio pomoć u inostranstvu, ima ljudi, koji traže u inostranstvu pomoć protiv sadašnjih navodno nedemokratskih vlasti u Srbiji, koji na konferencijama za novinare u zemlji i inostranstvu, tvrdnjama organizatora "Demokratskog pokreta Srbije", pružaju inostranoj javnosti i inostranim novinarima materijal za napad na vlasti u Srbiji, ne njene legalno izabrane predstavnike, za okrivljavanje tih vlasti za sve nedaće koje su zadesile Jugoslaviju i Srbiju, za neosnovane tvrdnje da u Srbiji nema prave demokratije.

Ja, koji nikada nisam bio, ni danas nisam, član ni pristalica neke političke stranke, pridružujem se apelu kompozitora prof. Enrika Josifa, koji je nedavno pozvao Srbe da se u ovim sudbonosnim vremenima za budućnost srpskog naroda ujedine, predstavnike svih političkih stranaka da zaborave na svoje međusobne nesuglasice i da se složno suprotstave neprijateljskoj inostranoj kampanji protiv Srbije. Ja rodom Slovenac, Jugosloven, kome su Srbi kao rođena braća, pozivam ovim Srbe da ispune, ne samo amanet svojih predaka, već i apel mog pok. zemljaka, pesnika, dr France Prešerna, koji je u svojoj "Zdravljici", sada zvaničnoj himni slovenačkog naroda, pozvao sve Slovene na slogu, apel koji su moji zemljaci u kampanji za otcepljene, sejanjem mržnje prema Srbima, izneverili, da Srbi i ovog puta, kao što su to učinili i 1914. godine, ispune amanet svojih predaka da se složno suprotstave neprijateljima Srbije. Masovnim izlaskom na izbore 31. maja građani Srbije dali bi najdostojanstveniji ogovor inostranim neprijateljima Srbije, naročito nekim bivšim saveznicima Srbije, koji nisu svesni da njihovi bivši protivnici u dva poslednje svetska rata, nažalost uz njihovu pomoć, razbijaju nekad jedinstvenu Jugoslaviju.

Ja, koji ću, nadam se ove godine, doživeti 85. rođendan, verovatno neću dočekati dan, koji će, verujem ipak doći, dan kada će Slovenci, Hrvati, Makedonci, islamizirani Hrvati i Srbi osetiti da su im Crnogorci i Srbi braća, da su svi skupa Jugosloveni, dan kada će islamizirani Hrvati i Srbi shvatiti da ih je u sudbonosnoj 1992. godini vodio i o njhovoj sudbini odlučivao čovek, koji je prilikom nedavne posete Turskoj javno izjavio da su mu Turci braća, dakle Turčin Alija Izetbegović, čije je verovatno prvobitno prezime bilo Izet-beg. (Dipl. inž. Božo Božić, novinar, Beograd)

*Nastavak feljtona u ponedeljak 12. jula

star
Oceni
2.05
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV