Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (29)

Milošević: Srbija nije ništa kriva

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Krivica? Šta to beše: Slobodan Milošević, nevini krvolok
Krivica? Šta to beše: Slobodan Milošević, nevini krvolok
Photo: Stock

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 12. maja 1992. godine

OTKRIVANJE SPOMENIKA GENERALU DRAŽI MIHAILOVIĆU
Sutra, u 12 časova, na Ravnoj gori svečano će biti otkriven spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, "vođi prvog pokreta otpora u, od fašista, porobljenoj Evropi". Spomenik je izradio Dragan Nikolić, a sama skulptura je visoka nešto više od četiri metra.
- Ovo je prvi spomenik ovom junaku, mučeniku i pravedniku koji mu podiže naše pokoljenje i time donekle ispravlja svoj greh - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Zadužbine "Đeneral Dragoljub Draža Mihailović" Vuk Drašković, predsednik SPO.

Izradu spomenika je finansirao Srpski pokret obnove koji je inicirao i osnivanje pomenute zadužbine. Kako se juče čulo, zadatak ove organizacije, koja će se brinuti o imenu i delu generala Draže, jeste prikupljanje istorijske građe o ravnogorskom pokretu, izrada biste i spomenika ovom srpskom junaku i snimanje filma o generalu Mihailoviću. Među osnivačima Zadužbine su ugledni intelektualci i stranački prvaci kao što su akademici Nikola Milošević, Kosta Čavoški, Slobodan Rakitić, Želimir Marković, predsednik Srpskog kulturnog kluba, profesor Gojko Dimić. Poziv da postanu članovi ove zadužbine upućen je i vovjodi Đujiću i Zvonku Vučkoviću.

"Dan kada je Draža Mihailović došao na Ravnu goru (13. maj 1941. godine) i iz prašine podigao zastavu nacije i otadžbine" obeležiće se i prigodnim kulturno-zabavnim programom. Posle otkrivanja spomenika i crkvenog osvećenja, Vuk Drašković će pred monumentom dati raport o stanju srpske nacije. Na pitanje novinara da li je moguće da njihovi ideološki protivnici sruše spomenik, Drašković je rekao da postoji opasnost da komunisti po drugi put ubiju Dražu Mihailovića. "Ali, ovog puta to im neće pomoći, jer se ne može pogubiti onaj koji je vaskrsao", dodao je lider SPO.

Ispravljanje istorijske pravde: Spomenik Čiči na Ravnoj gori
Photo: FoNet
Otkrivanju spomenika na Ravnoj gori prvom gerilcu u porobljenoj Evropi neće prisustvovati prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, mada je obavešten o svemu. "Princ Aleksandar nije turista da se šeta, sledeći put kada bude došao u Srbiju on tu mora i da ostane", bio je komentar Vuka Draškovića. Za sve zainteresovane za odlazak na Ravnu goru SPO je obezbedio dvadesetak besplatnih autobusa. Polazak je 13. maja sa parkinga ispred Centra "Sava" u 7.30 časova. (M. P.)

***

NOVI KOLEGIJUM DRUGOG PROGRAMA
Uznemiravanje redakcije Drugog programa Radio Beograda izazvala je jučerašnja odluka v.d. glavnog i odgovornog urednika Dragana Babića da promeni uređivački kolegijum - samo dan uoči sastanka koji je Kolegijum zakazao da bi raspravljao o programskim pitanjima, tokom proteklog jednomesečnog rada s novim urednikom. Upravni odbor RTV Srbije postavio je Dragana Babića na ovo mesto posle štrajka zaposlenih na Drugom programu koji su se time usprotivili prvobitnom izboru Ljiljane Bulatović na ovo mesto.

Otkako je Babić na funkciji, program se odvijao po ustaljenoj šemi i s dotadašnjim ekipama. Dva puta zakazivani sastanci kolegijuma nisu održani zbog slabog odziva članova. Jučerašnja odluka o raspuštanju starog i formiranju novog uređivačkog kolegijuma stupila je na snagu odmah, i bez komentara, a Dragan Babić za "Politiku" ovako objašnjava:
- Tokom proteklog meseca kolegijum nije hteo sa mnom da sarađuje, smatrao me je za šahovsku figuru koju će pomicati po sopstveno zamišljenim potezima, a moje je ideje minirao - kaže Babić. Vladalo je svojevrsno dvovlašće, kao i opstrukcija (mnogi su odlazili na bolovanje, na godišnji odmor). U interesu programa odlučio sam da promenim sastav kolegijuma. U njega su, između ostalog, pozvani neki ugledni saradnici, Dragomir Brajković, Radomir Andrić, Petar Pajić, na primer, a ostavljena su i mesta za Jovana Arežinu, Svetlanu Lukić i Radoša Glišića. Oni trenutno nisu u redakciji i, ukoliko sami pristanu, biće članovi uređivačkog kolegijuma.

Što se tiče promene urednika i voditelja emisije "Zeleni megaherc", koji u poslednja dva izdanja nije radila Svetlana Lukić, Babić objašnjava da su za praznik promene urednika uobičajene. Svetlana Lukić trebalo bi da radi ove subote i samo od nje zavisi da li će se pojaviti u studiju. Nisu u pitanju nikakve suspenzije, ni u pogledu pojedinih urednika ni u pogledu kolegijuma - dodaje Dragan Babić. (B. O. T.)

***

SVI I NIKO
Iz dana u dan odjekuju razne pretnje, preteća obećanja ili kletve. Izgovaraju ih podjednako često i gromoglasno razni politički lideri ali i slobodni strelci - umetnici. Sulejman Ugljanin preti Srbima Turcima (navodno je dovoljno sto turskih vojnika da Srbi premru od straha), a Milić od Mačve Albancima koje će sve da iseli na Kavkaz. U drugim vremenima te bi pretnje i kletve bile naprosto komične. Ovak, i ovde, neko može to da primi za ozbiljno. Kako je sve apsurdno i paradoksalno govori i podatak da izvetan broj Muslimana iz Sandžaka (u sredstvima informisanja znanih kao Sandžaklije) učestvuju u borbama u Bosni na strani "zelenih beretki". Pošto do danas nigde nije objavljen neki demanti o njihovom učešću u ratu u Bosni, bar od strane SDA za Srbiju, lako se može desiti da se ovo shvati kao uplitanje Srbije u bosanskohercegovačke sukobe. Osim, ako se, naravno, Sandžak ne posmatra kao zasebna državna jedinica. U tom bi slučaju integritet Bosne i Hercegovine bio ugrožen ne samo od strane Srbije i Hrvatske nego i od Sandžka.

Sve u svemu, spisak učesnika u ratu, legalnih i nelegalnih, brzo se širi. Mnogo brže nego što je svet u stanju da prizna nove države na teritoriji bivše Jugoslavije. Ko koga, uopšte, i odakle napada? Svi i niko! (V. Ć.)

OBNOVA VUKOVARA (Vukovar, 11. maja):
Savez radnika Jugoslavije osniva Koordinacioni odbor za obnovu porušenog Vukovara. Odbor od sledećeg meseca treba da usklađuje pomoć srpskih i vojvođanskih preduzeća u vraćanju života u gradu. U sastavu Odbora biće predstavnici Saveza radnika, Skupštine opštine Vukovar i Narodnog fronta Jugoslavije - Odbora za Slavoniju, Baranju i zapadni Srem. Ovo su predstavnici Saveza radnika Jugoslavije istakli na jučerašnjoj konferenciji za štampu održanoj u vukovarskoj bolnici. Po rečima potpredsednika Saveza Tome Kuprešanovića, obnova bolnice prvi je zadatak u obezbeđivanju osnovnih uslova za život u Vukovaru.
- Tek kada se Vukovarčanima obezbedi osnovna medicinska nega, prodavnice, škole i dečija obdaništa, moći će da se govori o oživljavanju grada, o povratku radnika i obnovi privrede - istakao je Kuprešanović.

U Vukovaru je tokom protekle sedmice počela da radi i prva radna brigada beogradskih preduzeća koju je osnovao Savez radnika Jugoslavije. U obnovi vukovarske bolnice učestvuju radnici preduzeća "Trudbenik", "Rad" i "Partizanski put". Ova preduzeća pomažu obnovu svojim sredstvima, a opremu za bolnicu šalje Beogradski pamučni kombinat. Radnici su počeli i obnovu drugog krila bolnice. U njemu se obnavljaju odeljenja transfuzije i neuropsijihatrije, koja bi trebalo da otvore vrata i da počnu da primaju bolesnike od sledećeg meseca. Dosad je u bolnici od nekadašnjih 450 osposobljeno 150 kreveta.

Sagradićemo lepši i stariji Vukovar: Srpska zadužbinarska poruka
Photo: Stock
Još dve brigade radnika iz Beograda biće upućene u bolnicu do kraja meseca. Po rečima inžinjera Duška Ogrizovića, rukovodioca sanacije, obnavljaju se još dve operacione sale, odeljenje intezivne nege, a gradi se i mrtvačnica. Projektanti "Rada" pripremaju nacrte obnove vukovarskih silosa i luke na Dunavu. U Vukovaru je trenutno, prema podacima iznetim na konferenciji za štampu, oko 16.00 građana. Među njima su uglavnom žene, deca i starci. Većina starac angažovanja je u Teritorijalnoj odbrani. (M. Nikić)

***

"VEČNI PLAMEN" ZA JAČANJE PRAVOSLAVLJA (Vršac, 11. maja):
Veliki broj Vrščana okupio se sinoć pred Gradskom kućom da bi dočekao i toplo pozdravio rusku delegaciju visokog sveštenstva koja je na Uskrs krenula iz Jerusalima kroz Tursku, kao i sve pravoslavne zemlje - pronela "neugasivi plamen iz kandila sa groba gospodnjeg". Među gostima, koji su pre toga posetili manastir Mesić i Vladičanski dvor, bili su ruski episkop Vasilij, arhimandriti Sergije i Pankratije, protojerej Vasilij Tarasjev, predstavnici ruske ambasade u Beogradu, zatim Dimitrij Anatoljevič Žukov, predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva u Moskvi, akademik Veselin Đuretić, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva u Beogradu, dr Dragoš Kalajić, i drugi, takođe ugledni gosti. Njih je pozdravi gradonačelnik inž. Đura Radmilović, a u njihovu čast hor "Anđelka Sučević" otpevao je nekoliko svečanih pesama.

Nakon toga počela je s radom osnivačka skupština Društva srpsko-ruskog prijateljstva kojoj je prisustvovao i vladika banatski dr Atanasije. Ovaj istorijski događaj ne samo za Vršac, kako je nazvan čin osnivanja Društva, odvijao se u svečanoj sali Gradske kuće.

Gradonačelnik Radmilović je u pozdravnoj reči rekao da ovaj čin doprinosi jačanju pravoslavlja i bratstva srpskog i ruskog naroda u ovom teškom trenutku za oba naroda. Dr Veselin Đuretić osvrnuo se na istorijske veze dvaju naroda, kao što je učinio ni dr Dragoš Kalajić. Đuretić je, pored ostalog, rekao "da mnogih grešaka i neznanja nije bilo istorija bi bila drugačija i mi danas ne bismo polagali popravni ispit. Ovo što danas ovde radimo nije ništa drugo nego pokušaj da rastrgnemo mrežu u koju smo upali zbog svoje naivnosti".

Takođe, burno je bio pozdravljen i Dmitrij Anatoljevič Žukov, koji je naglasio istorijsku sadašnju, kao i buduću, privrženost ruskog naroda srpskom. Dok je "večni plamen" zračio iz kandila, episkop Vasilij rekao je da ruski narod u Srbima ima uzor, "jer ste vi već ranije osetili sve ovo, imali ste mogućnosti da izlečite svoje rane i deobe i sjedinite svoju pravoslavnu crkvu". Aplauzom je prihvaćen predlog članova odbora Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a za predsednika izabran je inž. Miodrag Babić, ugledni privrednik, inače generalni direktor industrije lekova INEKS "Hemofarm" DD. Od vršačkog profesora Vladimira Bugarskog saznali smo da je u Vršcu, između 1946. i 1948. godine, postojala i dobro radila sekcija Društva za kulturnu saradnju Vojvodine i SSSR, čiji je predsednik bio inž. Božidar Sabovljević, a profesor Bugarski bio je sekretar. (J. D.)

***

SUDIJE SUMNJAJU U KAZNU (London, 12. maja):
Rame uz rame s Nemcima, britanska politika preti Srbima sve tvrđim bojkotom, ali britanski stručnjaci za balkansko područje istovremeno kažu da i uz maksimalni pritisak na Srbe - u bivšoj Jugoslaviji neće prestati rat! U nemoćnom povinovanju volji nove Nemačke, Evropska zajednica se nije zimus ustručavala pred upozorenjima da njene namere podstiču na krvoproliće. Evropa sad ima krvoproliće. Ali Srbi - sasvim isto kao i u praskozorje oba svetska rata - još jednom ostaju izopšteni, bez ičije volje da se objektivno utvrdi problem. Njihov put do istine biće dug. Evropska zajednica bi svoje ambasade zatvorila u onom času u kojem bi takva kobna greška Srba bila izmamljena!

Ključna zamisao nemačkih stratega - da se Srbija i Crna Gora i same privedu u red republika koje traže državno priznanje - nije izmenjena. To je sa ovdašnjeg stanovišta zasad jedini način da se Srbiji - pomoću preduslova - "legalno" konfiskuje i deo njene sadašnje teritorije. Na polju ekonomskih odnosa, bojkot Srbije i Crne Gore već dejstvuje, i pored toga što potpuna blokada zvanično nije proglašena. Suspendovane su uvozne povlastice nekadašnje Jugoslavije u Zajednicu. Vrata su, nešto čak i šire, otvorena samo Sloveniji i Hrvatskoj.

Tragedija za srpski narod: Rušenje berlinskog zida
PHOTO:Beta/AP
Povodom sinoćne odluke o povlačenju ambasadora, posredno je nagoveštena mogućnost blokade sve jugoslovenske imovine i fondova u inostranstvu - ali kao korak "o kojem se razmišlja". Potpuna privredna blokada Srbije nije izvodljiva bez odluke koja bi, u tom slučaju, morao da donese Savet bezbednosti UN. Od svega, Englezi se najviše uzdaju u prekid dotura nafte. Veruju da bi tek energetska nestašica proizvela kolaps privrede i nesposobnost Srbije da odbrani i samu sebe.

Englesko-nemačko politička saradnja u Zajednici dobija ovih dana i svojevrstan vojni izraz, pošto su dve zemlje stubovi novih snaga NATO za brzi udar. To je nova batina kojom Evropska zajednica ima nameru da razmahuje široko van prostora čijih se granica držao NATO. Zemni deo snaga kontrolisaće Englezi, pošto Britanija pridružuje veći deo od osam divizija u sastavu, između ostalog i tenkovske jedinice iz pohoda na Sadama Huseina. Ali vatrena moć avijacije će biti pod rukom nemačkog generala. (P. Popović)

***

SVAĐA OKO RATNOG PLENA
Nedavni sukob pripadnika HOS-a i Teritorijalne odbrane BiH kod Busovače samo je potvrdio da u odnosima muslimanskih i hrvatskih snaga, u poslednje vreme, postoje ozbiljne nesuglasice. Posle pregovora u Gracu, između SDS-a i HDZ-a nepoverenje i netrpeljivost muslimanskih formacija prema dojučerašnjim saveznicima sa hrvatske strane preraslo je u oružane sukobe. Najozbiljniji okršaj se zbio kod Busovače. Povod za međusobnu razmenu vatre jeste skladište "Draga" u Busovači. Predstavnici JNA i Kriznog štaba u Busovači koju kontrolišu pripadnici HOS-a, krajem aprila su potpisali sporazum o povlačenju Armije sa tog područja. Sačinjen je zapisnik po kome bi se posle povlačenja JNA objekti predali u ruke Kriznog štaba. Takođe je dogovoreno da kolonu JNA obezbeđuju radnici Stanice javne bezbednosti iz Busovače. Pravac kretanja je bio Busovača - Kiseljak - Ilidža - Rajlovac. Po dogovoru kod prevoja Kobiljača obezbeđenje kolone bi preuzele patrola SJB iz Ilidže i vojna policija.

Međutim, po ustaljenom scenariju, kolona vojnih vozila je, posle pređenih 300 metara, zaustavljena. Vojnici su razoružani i oduzeta su im tri vozila. Pripadnici HOS-a su od vojnika koji su se nalazili u autobusu oduzeli opremu ali im ni posle toga nisu dozvoljavali da nastave put. Neizvesnu situaciju je prekinuo nalet izviđačkog aviona. Hosovci su se razbežali, a vojnicima je dozvoljen prolaz. Vozila sa opremom su zadržana.

Posle ovoga, JNA je uputila Kriznom štabu u Busovači da do 20 časova istog dana ispoštuju u potpunosti dogovor o povlačenju vojske iz skladišta. Krizni štab je odgovorio da se oprema utovara u kamione i da se traži vozač koji će opremu dovesti do Ilidže. Međutim, to je bila još jedna obmana jer su kamioni odvezeni u drugom pravcu.

Teritorijalna odbrana BiH je računala da će zaplenjeni materijal dostaviti njenim jedinicama, ali pripadnici HOS-a su odbacili tu mogućnost. Tada je došlo do međusobnog optuživanja između muslimanskih i hrvatskih snaga. Krizni štab iz Busovače je objašnjavao da opremu ne može da preda teritorijalcima, jer za to nema dozvolu svog vrhovnog stožera za Herceg-Bosnu, odnosno njihove pretpostavljene komande. (N. Trklja)

***

ILIDŽANCI ODBACILI PROTOKOL O AERODROMU (Sarajevo, 12. maja):
Krizni štab u opštini Ilidža, a potom i Vlada Srpske Republike BiH odbacili su protokol o budućem korišćenju sarajevskog aerodroma koji su potpisali članovi Predsedništva BiH i Druge vojne oblasti JNA. Ilidžanci ističu nezaobilaznu činjenicu da se aerodrom nalazi na njihovoj teritoriji, odnosno na teritoriji Srpske Republike BiH. Oni smatraju da samo MUP Srpske Republike može da vrši civilnu kontrolu i slažu se sa predlogom da supervizor sarajevskog aerodroma ubuduće budu Ujedinjene nacije, odnosno - UNPROFOR.

Sinoć je emitovan poslednji program Jutela. Prema obaveštenju u Drugom dnevniku Sarajevske televizije, novi upravni odbor ukinuo je Jutel zbog materijalnih troškova, odnosno neplaćanja računa. Kasnije, u toku večeri, glavni i odgovorni urednik Jutela Goran Milić pokušao je da objasni da se Jutel ukida zbog toga što se praktično sveo na sarajevsku hroniku i zbog toga što nema novca za dalje emitovanje.

Pod srpskom opsadom: Ratno Sarajevo 1992.
PHOTO: Roger Richards
U Sarajevu je danas mirno, ali se veći okršaji očekuju noćas, kao i proteklih noći, u predelu Hadžića na rubnim delovima grada. U ovoj opštini nalaze se Vojnoremontni zavod i veliki vojni magacin koji pokušavaju da zauzmu zajedničkim angažovanjem hosovci i "zelene beretke". Srpska teritorijalna odbrana iz Hadžića pruža žestok otpor, ali, prema poslednjim informacijama, biće im potrebna pomoć. U noćašnjim borbama u Hadžićima je poginulo više mladića sa obe strane i više njih je ranjeno. Prema vestima Radio Sarajeva, tokom prošle noći sukoba je bilo i u centru grada. Radio navodi da su granate padale oko katedrale i Štrosmajerove ulice. (M. Carić)

***

UĆUTKANI SNAJPERISTI (Bosanski Novi, 12. maja):
Stanje u Bosankskom Novom je napeto i teško posle jučerašnje pucnjave i manjih sukoba koji su počeli prošle noći u mestu Blagaj. Tada su muslimanski ekstremisti rafalima i "zoljom" napali dva vojna policajca srpske TO. Pucnjava se juče ujutro prenela i na područje grada, da bi sinoć došlo do sukoba ekstremista muslimanskih paravojnih formacija koji su se ubacili u naselje Urije i Prekosanje. Iz ovih naselja sinoć je otvarana vatra na pripadnike srpske TO i miliciju. Sinoć su srpski teritorijalci na jednoj visokoj zgradi u naselju Urije zarobili dvojicu snajperista. Tom prilikom poginuo je treći snajperista Senad Bajrić, meštanin Bosanskog Novog. Zarobljeni snajperisti: Rasim (Jusufa) Vakufac (23) iz Bosanskog Novog i Bajro (Muje) Begić (29) iz sela Podgradna kod Cazina bili su donedavno pripadnici ZNG.

Oko 140 meštana muslimanskog sela Blagaj posle sinočnjeg vatrenog okršaja izbeglo je u pravcu Bosanskog Novog, a srpske vlasti su ih prihvatile i smestile u srpsko selo Žuljevica. (D. R.)

***

OBNOVLJENI NAPADI NA KASARNU JNA (Derventa, 12. maja):
Hrvatsko-muslimanske paravojne snage su u toku jučerašnjeg dana u Derventu dovezle nove snage iz Hrvatske, pošto su predhodno uspele da zauzmu komunikaciju Bosanski Brod - Derventa. Odmah posle toga započeli su napad na kasarnu JNA u Derventi koji još traje. Pripadnici srpske TO koji se nalaze u ovoj kasarni uspešno odolevaju ovim napadima. Jaka uporišta hrvatskih oružanih snaga koja se nalaze i selima Bišnja, Kukavice, Polje, Bijelo Brdo i Modran pod stalnom su artiljerijskom vatrom oružanih snaga srpske TO. Hosovci trpe velike gubitke, dok među pripadnicima srpske TO ima jedan poginuli i pet ranjenih boraca. Danas se vode i ulične borbe u samom gradu između srpskih teritorijalaca i hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica. U Derventi, saznajemo, ima oko 500 hosovaca, koji su se zabarikadirali u Domu JNA, katoličkom župskom uredu.

U Bosanskom Brodu danas je održana skupština Hrvatske zajednice Bosanska posavina, u čiji sastav su ušle opštine: Bosanski Brod, Derventa, Odžak, Bosanski Šamac, Orašje, Brčko i Gradačac. Za predsednika ove skupštine izabran je dosadašnji predsednik SO Derventa Vinko Bagić. (B. T.)

***

ZA RADNIKE U INOSTRANSTVU UVEDEN POREZ (Ugljevik, 12. maja):
Predsedništvo Srpske autonomne oblasti Semberije i Majevice odlučilo je da uvede ratni porez za sve radnika na radu u inostranstvu, koji imaju i članove porodice na području ove oblasti. Određeno je da svaki radnik na privremenom radu u inostranstvu za potrebe odbrane mesečno uplaćuje sto nemačkih maraka.

***

ŠTA NUDI VETON SUROI (Priština, 12. maja):
Saopštenje Parlamentarne partije Kosova, čiji je lider Veton Suroi može da znači da su neke partije, koje okupljaju Albance, spremne i na dijalog. "Dobre usluge" koje je ponudio Suroi, svakako su pokušaj da se izađe iz ćorsokaka, da se trogodišnje ćutanje zameni razgovorima i kontaktima, koji mogu uticati na rešavanje nagomilanih problema na Kosmetu, koje su stvorili pre svega vođe albanskih političkih partija. Odgovor na poziv dr Radomana Božovića da se razgovara je ujedno pokušaj da Republika Srbija prizna "republiku Kosovo". Zaključak se nameće jer "dobre usluge" Vetona Suroia, sadrže i poziv za kontakte na "kompetentnom nivou" i to "predsednika vlade republike Kosova dr Bukošija sa predsednikom vlade Srbije, radi sveobuhvatnog i što potpunijeg razgovora o problemima na Kosovu".

Photo: Stock
Veton Suroi, dakle, ne traži ni više ni manje nego priznavanje "republike Kosovo". Paralamentarna partija, kao da je prečula ili nije pročitala da je na više mesta i više puta dr Radoman Božović izjavio da dijalog ne znači i nuđenje Kosova i Metohije i da je ova pokrajina i definitivno teritorija Republike Srbije. Sve u svemu dobre usluge koje nudi Veton Suroi, teško da vlast u Srbiji može da prihvati. I ne samo ona. Uostalom i pre nekoliko meseci Vuk Drašković, lider SPO, bio je jasan u razgovoru za okruglim stolom da se o Kosmetu van Srbije ne može razgovarati. Tu činjenicu Suroi i sve druge političke partije trebalo bi konačno da prihvate ako su zaista za dijalog i mirno rešenje kosmetskih problema. (Z. Zejneli)

***

KONKURS ZA UREDNIKA - ODMAH
Okupljeni da razgovaraju o proteklih četrdeset dana rada s novim v.d. glavnim i odgovornim urednikom Drugog programa Radio Beograda, članovi Redakcije (35 stalno zaposlenih i šest spoljnih saradnika) glavni povod za debatu našli su u prekjučerašnjoj izmeni sastava uređivačkog kolegijuma i izjavama koje je tim povodom dao v.d. glavnog i odgovornog urednika Dragan Babić. Oni su pobili sve njegove navode o opstrukciji redakcije i nekooperativnosti kolegijuma i tvrdili upravo suprotno: da Dragan Babić nije hteo da sarađuje s redakcijom i da nije održao obećanje da tokom v.d stanja ništa neće menjati ni u kadrovskom ni u programskom smislu.
- Sama činjenica da je posle štrajka, na izborima za privremenog vršioca dužnosti Dragan Babić dobio glasove dve trećine članova tadašnjeg kolegijuma pokazuje da je dobio i njihov pristanak na saradnju - kazala je Marina Đurašković.

Po rečima Ane Kotovske, Babić je postupio podzemnim manipulacijama, menjao programski lik Drugog programa, razarao njegovu muzičku matricu i tako se na istom talasu trenutno emituju paralelno dva različita programa. U novi kolegijum odbir je vršen principom negativne selekcije, tu su se našli ljudi koji nikad nisu dovoljno radili, pa i oni poznati po disciplinskim prekršajima. Iz toga je izuzela muzičkog urednika Ljubu Mladenovića, ističući da on ima podršku Muzičke redakcije, kao i Nadu Zamfirović.

Najoštriji prema kolegama koje su prihvatile članstvo u novom kolegijumu bio je Đorđe Malavrazić. On je rekao da su u "kvinsliški kolegijum" ušli korumpirani književnici koji su odabrani jer su prilagodljivi, a ne novinarski sposobni, kao i to da je tajnim planovima o novoj sistematizaciji i korekciji plata kadrovski trebalo da se omogući brisanje kritičkog lika Drugog programa i njegovo izjednačavanje s Prvim programom, čemu teže sve restriktivne intervencije putem "režimskih izdanja" pojedinih stalnih emisija i preko "boljševizacije i šešeljizacije".

Radoman Kanjevac usprotivio se diskvalifikaciji članova novog kolegijuma i veličanju suprotstavljanja potezima glavnog i odgovornog urednika kao "svetoj borbi za demokratiju" jer se time ništa suštinski ne postiže. Pozivajući se na mnogobrojne proteste slušalaca, on je rekao da po svaku cenu treba odbraniti emisije "Zeleni megaherc" i "Niko kao ja" koje su srce i krvotok Drugog programa i čijom bi transformacijom ovaj program bio ubijen.

Protiv režimskog uredništva: Svetlana Lukić
Photo: FoNet/Zoran Jovanović
Objašnjavajući zašto nije prihvatila da dva puta mesečno umesto svake subote vodi "Zeleni megaherc" i zašto nije prihvatila mesto u novom kolegijumu, Svetlana Lukić rekla je da bi time poslužila kao marioneta i "dala Draganu Babiću alibi i neku vrstu legitimiteta da uradi ono što smo očekivali od Ljiljane Bulatović i čemu smo se štrajkom suprotstavili". Prisutni su odlučili da od Upravnog odbora RTV Srbije traže da se odluke Dragan Babića stave van snage do izbora glavnog i odgovornog urednika - i da se taj konkurs raspiše odmah. (B. Otašević)

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 14. maja 1992. godine

Milošević: SRBIJA NIJE KRIVAC (Rim, 13. maja):
"U jugoslovenskoj krizi Italija nije imala uravnotežen stav. Pošto je zajedno sa drugim zemljama EZ, izjavila da nema nameru da podržava bilo koju od sukobljenih strana, Italija je otvoreno podržala otcepljenje Slovenije i Hrvatske. Neću da skrivam da nas je takav stav Italije razočarao. Optužbe ministra De Mikelisa protiv Srbije za ono što ona, inače, nikad nije učinila, pogotovo u Bosni i Hercegovini, nisu nikome od koristi. Problem, međutim, nije u tome. Nevolja je što se takvim ponašanjem, pored pogoršanja odnosa sa Srbijom, ugrožavaju interesi Italije. Za razliku od Evropske zajednice, Ujedinjene nacije su u jugoslovenskoj krizi imale uravnoteženiji i objektivniji stav koji mi i te kako poštujemo. Kad ovo kažem, posebno mislim na poteze koje je vukao specijalni izaslanik OUN, Sajrus Vens." Ovo je, između ostalog, u intervjuu milanskom dnevniku "Korijere dela sera" rekao predsednik Srbije Slobodan Milošević. Intervju, objavljen gotovo preko čitave spoljno-političke strane, pod naslovom "Milošević: Srbija nije krivac", izazvao je veliku pažnju ovdašnje javnosti.

Na pitanje da li je Srbija, nakon vojne pobede, izgubila bitku na ekonomskom i političkom planu, predsednik Srbije je odgovorio da je Srbija od samog otvaranja jugoslovenske krize bila za mirno rešenje, tražeći da se o svakom pitanju raspravlja uz puno uvažavanje prava na samoopredeljenje svih jugoslovenskih naroda. Milošević je, dalje, podsetio da su akte nasilja započele Slovenija i Hrvatska, kad su se odlučile na jednostrano otcepljenje od Jugoslavije.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, predsednik Srbije je izneo stav da se kriza u toj republici može rešiti jedino sporazumom predstavnika tri naroda, Muslimana, Srba i Hrvata. "Ako se konferencija predstavnika tri naroda, koju je Evropska zajednica htela da odloži iako bi to imalo tragične posledice, odmah nastavi, do mira bi se došlo za deset dana.

U vezi sa federalnom vojskom hteo bih da budem do kraja jasan. Mi u Bosnu, mi kao Srbi i Crnogorci, nismo nikoga poslali. Ono što Evropa ne razume jeste da se u sastavu federalne vojske nalazi više od 80 odsto ljudi koji su iz Bosne i Hercegovine. Što se, pak, povlačenja federalne vojske iz Bosne i Hercegovine tiče, reč je, dakle, o Srbima i Crnogorcima, to će biti završeno do 19. maja. Posle tog datuma tamo neće ostati nijedan vojnik iz Srbije i Crne Gore. Kako bismo, uostalo, i mogli da držimo naše vojne snage na teritoriji koja više nije u sastavu Jugoslavije?"

Na pitanje da li su tačne informacije po kojima je između Srbije i Hrvatske potpisan tajni sporazum o podeli Bosne i Hercegovine, predsednik Srbije je rekao: "To je laž. To kategorički tvrdim. ne postoji ni tajni, ni javni planovi o deobi Bosne i Hercegovine". (S. Aleksendrić)

*Nastavak feljtona u petak 25. juna

star
Oceni
2.26
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi