Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (10)

Pošteni Muslimani vole Arkana!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Više od ljubavi: Radovan Karadžić i Željko Ražnatović, rodoljubi
Više od ljubavi: Radovan Karadžić i Željko Ražnatović, rodoljubi
Photo: Stock

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

PUCNJAVA I POSLE SPORAZUMA (Mostar, 8. aprila):

Iako je protekla noć za stanovnike grada izgledala mirna jer se nije pucalo iz artiljerijskog oružja na području prigradskih naselja ni prema kasarni "Mostarski bataljon", jutrošnji bilteni vojnih organa i gradske policije navode teške incidente malo dalje u južnom delu opštine. Tu se nalazi vojni aerodrom, heliodrom i još neki važni objekti JNA. Po njima su, tvrde vojni izvori, noćas pucale hrvatske snage iz rejona sela Slipčići, i pred sinoć postignutog dogovora o obostranom uzdržavanju od provokacija. Zbog toga je, prema istim izvorima, dejstvovala uzvratna snažna vatra. Civilni zvori sa druge strane navode velike štete na privatnim objektima, ali ne samo u Slipčiću, nego i u okolnim naseljima gde, po njima, ni danas nije moglo da se priđe.

Prošle noći vatra je otvarana i prema srpskom selu Baćevići, gde - što nije moglo da se u opštoj konfuznoj situaciji proveri - navodno ima i povređenih. Na sednici Saveta za narodnu odbranu grada rečeno je da je posle tog dejstva iz Baćevića zaprećeno Aluminijskom kombinatu da će njegova postrojenja biti napadnuta ukoliko se pucnjava iz pravca hrvatskih sela ponovi. U toku ipak je postignut sporazum sa mostarskim garnizonom da JNA obezbedi nadzor nad pristupima kombinatu, što bi moglo smiriti napetost na tom području.

Danas pre podne u samom centru grada dogodio se težak incident koji je mogao imati i ulogu inicijalne kapisle. U incidentu su učestvovali grupa građana i dvojica rezervista JNA. Rezervisti su ušli u jednu berbernicu i kada su odložili kalašnjikove, uletela su dvojica mladića i poneli ih sa sobom. Zatim je nastala trka za otmičarima i tom prilikom rezervisti su bacili dve bombe. Od eksplozija povređeni su četiri civila iz Mostara Armin Kazazić, Darko Vujičić, Velkibor Dubljević i Saša Tasloman, koji su prevezeni u mostarsku bolnicu gde su podvrgnuti hitnim hiruškim intervencijama. Pored potpunog raspada informativnog, a očiglednon i bezbednosnog sistema u gradu, nije bilo mogućno do slanja ovog izveštaja utvrditi sve važne činjenice o ovom događaju.

U Centru za obaveštavanje evidentiran je jedan tragičan događaj u selu Kokorino, na padinama Veleža, gde je jedna devojčica igrajući se kalašnjikovim svog oca - rezervnog policajca - nehotice usmrtila 14-godišnju i 15-godišnju sestru. Takođe nema identifikacionih podataka o akterima te velike porodične tragedije. Postoji i prijava Centru o pogibiji jednog vozača koji prošle noći nije hteo da stane na poziv nepoznatih kontrola saobraćaja na raskrsnici puta iz Mostara prema Nevesinju.

U gradu je sve manje otvorenih prodavnica. Već nekoliko dana nema dnevne štampe, škole i fakulteti ne rade, a zatvorene su kapije mnogih preduzeća. Glavne komunalne službe ipak funkcionišu. Građani masovno napuštaju Mostar. Lokalne vlasti deluju izgubljeno, a Savet za narodnu odbranu potpuno konfuzno i krajnje nefunkcionalno.

Žrtva srpskog snajperiste: Prizor iz sarajevske bolnice, proleće 1992.
PHOTO: Roger Richards

Dodatni, a možda i osnovni problem grada na Neretvi dolazi od samovolje i ko zna kakvih ambicija snaga koje se nalaze u njegovom okruženju. To se pre svega odnosi na hrvatske paravojne snage - a odskora izgleda i u legalnu teritorijalnu odbranu zapadne Hercegovine uključenih snaga. To što se sa njihove strane ne poštuje data reč o primirju nego se i dalje provokativno puca prema vojnim objektima oko grada, samo pokazuje da Mostar u njihovim računicama ne predstavlje nikakvu značajnu stavku. Preostalim građanima u gradu, a i onim Mostarcima koji daleko samno u mislima žive s njim, sasvim je izgleda svejedno da li će takva hazarderska ponašanja okoline biti uzrok teških posledica koje mogu nastati borbenim dejstvima snaga JNA. U trenutku zaključenja ovog izveštaja, nad Mostarom se vide avioni Ratnog vazduhoplovstva, a lokalni radio je pre izvesnog vremena objavio da je ratna avijacija JNA dejstvovala ponovo u rejonu Širokog Brijega. (D. Marić)

***

DOGOVOR - REŠENJE NA BOSNU (8. april):

Rad Skupštine Srbije, posle pauze, bio je dva i po sata zatvoren za javnost. Tema je bila vojno-politička situacija u Bosni i Hercegovini, a informacije su podneli ministar odbrane Marko Negovanović I ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović. Informacije su na kraju prihvaćene i zaključeno je da se rešenje mora tražiti u dogovoru između tri naroda koji žive u Bosni i Herecegovini. Kako nezvanično saznajemo, ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović  je rekao da oslobađanje od sankcija jeste uslovno, ali da ispunjavanje tih uslova nema težinu dobitaka.

Jedan od poslanika vladajuće stranke rekao je da smo ćutali i da nismo umeli da iznesemo prave argumente u odbranu Srbije. Rečeno je i da je krajnje vreme da se ostvari nacionalno jedinstvo i da su ljudska prava Srba izvan Srbije ugrožena i to naročito u Bosni. Čulo se i da iz Bosne beži samo nejač, dok tako nije bilo u Sloveniji. Jedan od poslanika je predložio da se sednice ne zatvaraju, već da se zatvore svi poslanici, kako bi se otvorile prespektive u Srbiji. Nejekstremniji je bio Milan Paroški (NS) koji je predložio objavu rata svim secesionističkim republikama, a da Makedoniju treba uzeti bez rata jer ona nije međunarodno priznata.

***

NOVINARI SE GRUBO OGLUŠILI O ZAKON (8. april):

Vlada Srbije razmotrila je na jučerašnjoj sednici i situaciju nastalu sprovođenjem odluka Upravnog odbora Javnog preduzeća Radio televizija Srbije o imenovanju najodgovornijih rukovodilaca nakon završenog javnog konkursa. Vlada je ocenila da je u sprovođenju konkursa poštovana zakonska procedura. Vlada poziva zaposlene u RTB da obavljaju svoje radne zadatke pridržavajući se postojećih zakonskih propisa i da u skladu s njima rešavaju eventualne nesporazume. Postupak novinara II programa Radio Beograda koji su prekinuli program predstavlja grubo ogrešenje ne samo o postojeće zakonske propise i pravila ponašanja, već i povredu elementarne novinarske etike i interesa javnosti da bude objektivno informisana o zbivanja u zemlji i svetu.

***

PRETNJE UMESTO DOGOVORA (8. APRIL):

Petog dana štrajka novinari Drugog programa Radio Beograda uputili su pismo Narodnoj skupštini Srbije i vladi podsećajući da štrajkuju zbog imenovanja neadekvatne ličnosti za novog glavnog i odgovornog urednika ovog programa, i pozivajući ih da preuzmu svoj deo odgovornosti za nerešavanje njihovih problema. "Za sve to vreme nismo uspeli da ostvarimo trajni kontakt ni sa jednim od rukovodilaca Radio televizija Srbije niti sa ministrom za informacije. Iz razgovora sa njima dobili smo protivrečne informacije i utiske. Većina nam je samo pretila represivnim merama, a jedini nagoveštaj konstruktivnih razgovora, ostvaren s generalnim direktorom RTVS Miloradom Vučelićem, nije imao nikakav logičan nastavak... Stičemo utisak da je reč o borbi za vlast između pojedinih rukovodilaca RTVS i da se zbog toga blokira rešavanje naših zahteva. Da nije te blokade, mislimo da bi naši pregovori sa rukovodstvom bili kontinuirani i efikasni”, kaže se u saopštenju Štrajkačkog odbora. Prisutni izveštači obavešteni su da je zaposlenima Drugog programa ponuđeno pismeno izjašnjavanje o tome hoće li ili neće da rade i da je tu, kako je rečeno, "izjavu lojalnosti" potpisalo samo troje. Rade Veljanovski obavestio je da cela redakcija "Vremena radoznalosti", emisije Prvog programa, solidarisala sa suspendovanim urednicima i odbila da priprema ovu emisiju Prvog programa. Po rečima Vlade Mareša, u Informativnom programu TV Beograd nastavljaju se podele na "podobne i nepodobne", na radne zadatke novinare upućuje isključivo glavni i odgovorni urednik Dragoljub Milanović. Sva tri sindikata RTVB sastala su se danas i odlučila da od 15 čsova počne "odbrojavanje" za najavljeni generalni štrajk, po zahtevima utvrđenim na jučerašnjem zboru radnih ljudi, od kojih je glavni taj da se poništi ceo konkurs za rukovodioce i raspiše novi.

Štrajkačima i dalje stižu izrazi podrške, a juče im je podršku dalo i Predsedništvo Udruženja novinara Srbije. Redakcije Srpskog radija u Klivlendu i Los Anđelesu javile su da će prestati sa prikupljanjem finansijske pomoći za satelitski program RTV Srbije ukoliko se ne prihvate zahtevi štrajkača. Mnoge radio stanice u Srbiji svoju solidarnost sa Drugim programom iskazuju nuđenjem svojihn frekvencija za emitovanje njihovog programa. Jedan telegram uputili su i štrajkači, odnosno redakcija Drugog programa, i to ministru za informacije u vladi Srbije Milivoju Pavloviću. (B. Otašević)

***

Pustoš na sve strane: Sarajevo, poligon za četničko orgijanje
PHOTO: Roger Richards
GLADUJU JER NE ŽELE "BOSANSKI LONAC" (8. april):

Nezadovolji vojni rezervisti, njih oko stotinu sa područja Rasinskog okruga, već četvrti dan drže pod blokadom zgradu SO Kruševac i štrajkuju glađu. Mnogi su doveli i svoje porodice. Reč je o rezervistima seljacima i radnicima, o čemu je "Politika" već obaveštavala, koji su dobili pozive da se jave ratnoj komandi u Kraljevo, a zatim da budu upućeni u Mostar. Fasada zgrade SO Kruševac oblepljena je njihovim porukama u kojima se čita da ne žele da ratuju van granica Srbije. Danas su uputili i telegram Skupštini Srbije u kojem zahtevaju da ih sasluša poslanička grupa i potpredsednik Borivoje Petrović. - Vratili smo im "bukvice" (vojne knjižice - primedba M.M.) jer iako gladujemo ne želimo "bosanski lonac", kaže nam Dragan Nikolić, poljoprivrednik iz potkopaoničkog sela Lajkovca, kod Brusa. Vojni obveznici-rezervisti vodili su proteklih dana razgovore sa predstavnicima ovdašnjeg vojnog odseka. (M.M.)

***

BESPLATAN HLEB OD ZEMLJAKA IZ NEMAČKE (8. april):

Biljenjinci će u četvrtak, 9. aprila, na prodajnim mestima dva privatna pekara u Bijeljini - Čede Pavlovića i Mileta Stojkovića, moći besplatno da uzmu po jedan kilogram hleba. Jednodnevnu proizvodnju hleba od ove dvojice pekara kupio je Radomir Perić, rodom iz semberijskog sela Glogovac, koji se nalazi na privremenom radu u nemačkom gradu Remšajdu, i on želi da je besplatno podeli Bijeljincima. (P.S.)

***

POTPUNI MIR U BIJELJINI (8. april):

U Bijeljini se već tri dana živi bez pucnjave i ekscesa. U celoj Semberiji nakon petodnevnih borbi život je gotovo u potpunosti normalizovan, jedino još škole ne rade. Prema informacijama koje dolaze iz Kriznog štaba, nastava će najverovatnije početi u ponedeljak, 13. aprila. Danas je Krizni štab Bijeljine uglavnom sve snage usmerio u donošenje normativnih akata i zakona u skladu sa zakonima Srpske Bosne i Hercegovine. Ukidanjem svih dosadašnjih zakona, Bosna i definitivno nema ovde nikakvog uticaja. Posledice uličnih sukoba, polupana stakla i smeće na ulicama uklonjeni su i Bijeljina sada liči na grad od pre desetak dana, kada rata uopšte nije ni bilo. Bijeljinci su sada više okupirani događajima u drugim delovima Republike, a Bijeljina, iako to pomalo paradoksalno zvuči sada je jedan od namirnijih gradova u BiH.

Do nas je došlo i pismo koje je potpisao veliki broj Muslimana a povodom dolaska Željka Ražnjatovića Arkana i njegove dobrovoljačke garde u Bijeljinu. U pismu koje su potpisali između mnogobrojnih i Nedžada Agić, Rasim Ferhatović, Ibro Husić, Samira Hamidović, Bilal Rušidi, Senad Ahmetović i drugi se kaže: "Mi dole potpisanin demantujemo glasine o masakru Muslimana u Bijeljini i Janji, navodno izvršenog od strane Srpske dobrovoljačke garde. U Janji nema ni povređenih nin poginulih Muslimana, a u Bijeljini su u višednevnim borbama izginuli pojedini muslimanski ekstremisti koji su napravili haos u gradu. Željko Ražnjatović Arkan je bio gost u mnogim muslimanskim kućama i više puta nastupao umirujuće. Na tim skupovima dobio je i aplauze i bio proglašen kao spasilac svih građana” - kaže se u ovom pismu koje su potpisali građani muslimanske nacionalnosti iz Bijeljine i Janje. (Pero Simić)

***

Garant mira i bezbednosti: Radovan Karadžić, zločinac u uniformi
Photo: Stock
KARADŽIĆ: RED I ZAKON U SRPSKOJ REPUBLICI BiH (9. april):

"Parlament Bosne i Hercegovine više ne postoji, a jedina vlast na prostorima ove republike, koja funkcioniše, jeste vlast Srpske Republike Bosne i Hercegovine",  izjavio je danas na Radio-Sarajevu predsednik Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine dr Radovan Karadžić. "Mi - rekao je on - kontrolišemo cjelu našu teritoriju. Tu vlada red i zakon i potpuna etnička, pravna i životna sigurnost građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost".

***

ŽESTOKO NA JUGU, MIRNO NA SEVERU (9. april):

Bosna i Hercegovina je i danas poprište sukoba sa dosta žrtava i sa kolonama izbeglica iz skoro svih dosadašnjih žarišta, ali i nekih novih. Znakova smirivanja ima više duž dela severne granice ove nekadašnje jugoslovenske republike, o čemu govori redovno uspostavljanje autobuskih linija izmeðu Doboja, Brčkog i Bijeljine sa Beogradom. Sudeći po izveštaju D. Pejaka, najžešće ulične borbe vodile su se u Zvorniku. Posle višečasovnih juriša, srpske snage su ovladale ovim delom grada. Muslimanski ekstremisti su se povukli prema mesnoj zajednici Kula gde će pokušati da se zaklone iza živog štita od oko 3.000 izbeglica, ali u najvećem delu grada vijore srpske zastave. Zauzeti su i svi vitalni objekti Zvornika.

U Sarajevu dan protiče u strepnjama i neizvesnosti da je situacija - kako se čini - ipak nešto mirnija nego juče. Krnje predsedništvo BiH zaseda raspravljajući o situaciji. Njegovi članovi će morati da prime k znanju izjavu Radovana Karadžiæa, lidera Srba iz BiH, da je spreman na pregovore, ali da zbog ratnog haosa treba prvo da se postigne poseban dogovor predstavnika tri naroda o mestu i vremenu za nastavak konferenciije o BiH. Mostar i dalje trpi posledice žestokih napada hrvatskih snaga na vojni aerodrom na levoj obali Neretve i druge objekte, zbog čega je JNA prinuđena da odgovara. Reč je o o snažnim artiljerijskim dvobojima.

Na poziv mostarskog kriznog štaba, predstavnik JNA, kako javlja D. Marić, odgovorio je da pre toga sve paravojne formacije moraju da polože oružje. Prošle noći, inače, u ovom gradu su vođene i ulične borbe, a stanovništvo najveći deo vremena provodi u skloništima. Otkrivaju se posledice strahovlade Paraginih hosovaca na Kupresu. Prema saopštenju komande Kninskog korpusa, masakrirali su 28 nedužnih ljudi ali se strahuje da je broj mrtvih još mnogo veći. U Tomislavgradu (bivše Duvno) zarobljene Srbe drže, još uvek, kao taoce. Zabeleženi su okršaji i kod Jajca a pri jednom napadu poginulo je u autobusu sedam rezervista i jedan milicionar. U Vitezu, centru industrije eksploziva, proglašeno je vanredno stanje. Čitav ovaj kraj je u rukama hrvatskih snaga a znatan broj Srba, kao uostalom i iz drugih delova Bosne, povukao se u zbegove. Prema poslednjim vestima, stanje u Glamoču i Bosanskom Grahovu je dramatično jer ponestaje hrane. (R.K.)

***

PRIZNANJE BiH UTICALO NA IZBIJANJE SUKOBA (Atina, 9. aprila):

Ministar spoljnih poslova Srbije Vladislav Jovanović izjavio je na večerašnjoj pres-konferenciji u Atini da odluka EZ da "prerano prizna" nezavisnost BiH i pri tom "ignoriše pravo", uticala na izbijanje sukoba u toj republici koji "preti da se razvije u pravi građanski rat". Vladislav Jovnović, koji učestvuje na međunarodnoj Konferenciji o Sredozemlju, smatra da je jedini put za rešenje jugoslovenske krize briselski skup pod predsedavanjem lorda Pitera Karingtona. U tom okviru, Srbija se protivi dosadašnjim priznavanjima nezavisnosti triju jugoslovenskih republika jer smatra da prvo treba okončati mirovnu konferenciju. Ali, rekao je Jovanović, "zbog stava nekih evropskih zemalja, taj put je potisnut, ako ne i sasvim napušten".

Za komplikovanje stanja u BiH Jovanović smatra odgovornim i predsednika Aliju Izetbegovića koji je, kako je rekao, izjavio da će "žrtvovati mir za suverenost republike". "Koliko će života pasti za tu ambiciju?" - upitao je Jovanović. U vezi sa BiH, ali i na pitanja o ostalim republikama, Jovanović je rekao da će Srbija poštovati volju njihovih naroda i pravo na samoopredeljenje, ali "neće podržavti politiku sile, nelegalnosti i nepoštovanja prava drugih - u slučaju BiH srpske nacionalne zajednice".

Prema rečima Jovanovića, "BiH je pravno i dalje deo Jugoslavije, i tek na kraju jugoslovenske konferencije može doći do razmene priznavanja suvereniteta među republikama". Tako je i JNA u BiH "pravo i sada na svom tlu". Na pitanja o Makedoniji Jovanović je izrazio sumnju u to da li će "ta mala država preživeti ekonomski i politički" i ponovio zalaganje Srbije da se Makedonija pridruži srpsko-crnogorskoj federaciji koja je u formiranju. Takođe je ocenio da su "Srbi u Makedoniji do sada bili diskriminisani" i podvukao da je " naš stav da oni imaju ista prava kao i druge nacionalnosti". Na pitanje o tome da li bi JNA ušla u Makedoniju da zaštiti Srbe, Jovanović je rekao da su oni "mirni i lojalni i ne žele da stvaraju probleme". Govoreći za težnjom Makedonije za nezavisnošću, Jovanović je ocenio da "svako dalje cepanje Jugoslavije nije u interesu stabilnosti regiona" i dodao da "u tom okviru vidimo problem između Makedonije i Grčke: ne želimo da problem ostane nerešen, već da dve strane nađu načina da ga prevaziđu".

***

PODRŠKA PAPE IZETBEGOVIĆU (Vatikan, 9. aprila):

Vatikan je danas izrazio zabrinutost zbog nastavljanja etničkih sukoba u bivšoj jugoslovenskoj republici Bosni i Hercegovini. - "U ovim teškim časovima iskušenja njegovo visočanstvo me je zamolilo da vama i vašem narodu izrazim njegovu najsnažniju podršku" - citira Rojter pismo kardinala Anđela Sodona upućeno Aliji Izetbegoviću.

***

HRVATSKO-MUSLIMANSKE JEDINICE NAPADAJU POLOŽAJE JNA (Derventa, Bosanski Brod, 9. aprila):

U Derventi je stanje teško i neizvesno. Praktično, nijedna informacija se od zvaničnih organa ne može dobiti, a novinarima ostaje da se sami snalaze kako znaju i umeju. Derventa je u potpunoj informativnoj blokadi. Radio Derventa već treći dan ne emituje svoj program, dok štampa u ovaj grad danima ne stiže. Razne dezinformacije i glasine unose među građane dodatnu uznemirenost, pa je veliki broj Dervenčana napustio ovaj grad. Saznajemo da je iz njega izbegla polovina njegovih žitelja. Grad je već treći dan bez vode, a veći deo je i bez struje i telefonskih veza. Na nekoliko mesta u gradu ima snajperskih gnezda. Specijalci srpskih jedinica su tokom noći uspeli da dva takva gnezda unište.

Spržena zemlja: Slike iz Sarajeva, 1992.
PHOTO: Roger Richards

Juče od 16 do 20 časova hrvatsko-muslimanske paravojne formacije su iz minobacača i topova sa svojih položaja u hrvatskim selima Kuljanovci, Bijelo Brdo i Pjevalovac gađale kasarnu JNA u Derventi. Armija je na ovu vatru uzvratila, a neprijatelj je, kako saznajemo, pretrpeo velike gubitke - dva mrtva i šest ranjenih, mada se pretpostavlja da je broj mrtvih i ranjenih znatno veći, jer hrvatske snage svoje ranjenike odvoze u bolnicu koja se nalazi u pomoćnim zgradama katoličke crkve u selu Plohan.

Žestoki artiljerijski okršaji vođeni su i na području sela Trstenici i Bosanski Dubočac. Nemamo podataka o broju žrtava u ovim sukobima. Na jednoj raskrsnici u blizini kasarne JNA napadnuta je patrola vojne policije. Dva pripadnika ovih jedinica su smrtno stradala, dok su trojica ranjena, ali su im životi van opasnosti.

Opštinski štab TO doneo je odluku o mobilizaciji pripadnika Teritorijalne odbrane, koja će biti pod nazorom stanice javne bezbednosti. Odziv je minimalan, a pozivu su se odazvali uglavnom Muslimani. U isto vreme, krizni štab SDS sinoć je proglasio srpsku opštinu Derventa koja će biti u sastavu Srpske Republike Bosanska krajina. Isti krizni štab proglasio je ratno stanje na celoj teritoriji srpske opštine Derventa i uputio poziv na opštu mobilizaciju svih Srba. Radi se i na formiranju srpske stanice javne bezbednosti.

Na području srpskih sela u derventskoj opštini - Osinja, Kalenderovci i druga - nalazi se oko 3.000 izbeglica iz bosanskobrodske opštine, dok se veliki broj izbeglica sa područja derventske i bosanskobrodske opštine nalazi u prnjavorskoj i srbačkoj opštini, a dosta ih je izbeglo i u Srbiju. Iz srpskih sela Kostreš, Donja i Gornja Barica izbeglo je celokupno stanovništvo. U Bosanskom Brodu, i pored nekoliko dogovora između kriznih štabova HDZ i SDS, rat ne prestaje. Sinoć je iz minobacača i topova gađana Rafinerija nafte, kao i most na Savi između dva Broda. Deo bosanskobrodske opštine koji je pod kontrolom teritorijalaca, gađan je iz pravca Slavonskog Broda. Dosta srpskih kuća u Brodskom Polju i Liješću je porušeno i zapaljeno.

Srpski teritorijalci, koji brane teritoriju srpske opštine Bosanski Brod u potpunom su okruženju hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica. Gotovo mesec dana ova teritorija je bez vode, struje i telefonskih veza. U ovaj deo bosanskobrodske opštine se ne može ni ući, ni izaći. Saznajemo da je nekoliko stotina srpskih teritorijalaca, koji danima uspešno odolevaju napadima hrvatskih snaga i sprečavaju da neprijateljske jedinice uđu na njihovu teritoriju, na izmaku snage i preti im opšte uništenje ako im se što pre ne pomogne. Hrvatskim jedinicama u Bosanskom Brodu svakodnevno iz Republike Hrvatske stiže pomoć u ljudstvu i oružju. Hosovci i hrvatski gardisti prebacuju se čamcima preko Save kod Bosanskog Dubočca i Koraća. U toku jučerašnjeg popodneva mostom između dva Broda - iz Slavonskog Broda u Bosanski Brod prešlo je deset tenkova hrvatskih oružanih snaga. Ovaj deo severne Bosne je  u potpunoj saobraćajnoj blokadi. Barikada ima na svim putnim pravcima, a drža ih naoružani civili i ljudi u maskirnim uniformama. Oni zaustavljau i kontrolišu vozila, a ima i slučajeva otimanja vozila, pa se ne preporuèuje kretanje putevima u vom delu BiH. Juče je u blizini Dervente oteta hladnjača novosadske "Neoplante". Danas prepodne u Derventi je bilo mirno, ali već u prvim popodnevnim časovima iz severnog dela ove opštine čuju se detonacije minobacačkih i topovskih granata. (B. Teofilović)

***

IMENOVANI VRŠIOCI DUŽNOSTI (8. april):

Upravni odbor Radio televizije Srbije je na jučerašnjoj sednici imenovao za vršioca dužnosti direktora Radio Beograda dosadašnjeg pomoćnika direktora Radio televizije Beograd Dragoslava Nikitovića, a za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Drugog programa Radija Dragana Babića, novinara Radio Beograda. Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Radio Beograda Vojislav Mićović je juče podneo ostavku, a u saopštenju sa sednice se ističe da Upravni odbor smatra neosnovanim zahteve koje su novinari Drugog programa Radija uputili povodom imenovanja Ljiljane Bulatović. Upravni odbor osuđuje i ne prihvata upotrebljene metode i kvalifikacije iznete u oceni njenog novinarskog rada. Pošto je Ljiljana Bulatoviæ podnela neopozivu ostavku, zbog nemogućnosti da u normalnim uslovima preuzme dužnost, za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika imenovan je Babić, kaže se u saopštenju.

Rat u celoj Bosni: Tenkovi, zapaljene kuće, mrtvi...
PHOTO: Stock

Na sednici je zaključeno da su novinari Drugog programa Radija prekidom programa prekršili odredbe Zakona o javnom informisanju, Zakona o RTS i Zakona o štrajku i ogrešili se o interes javnosti da bude objektivno informisana. Zaposlenima u Drugom programu Radio Beograda je naloženo da od sutra ujutro obavljaju svoje radne zadatke, dosledno se pridržavajući ranije usvojene koncepcije i zakonskih propisa o javnom informisanju, zaključeno je juče.

***

PONOVO TUČA PRED PARLAMENTOM (8. april):

Iako je juče izjavio da nema lično obezbeđenje, Vojislav Šešelj je juče u parlament stigao u pratnji čuvara. U gužvi koja je nastala razmenjeni su udarci. Snimak pokazuje da su deblji kraj izvukli nevični tuči, koji su pokušali da se odbrane od Šešeljevih čuvara. Posle gužve dr Šešelj i njegov telohranitelj ušli su u zgradu Narodne skupštine. Novinarima je izjavio da ga se ne tiče koliko ko godina ima, te da je onom starijem gospodinu trebalo razbiti štap o glavu. Ponovio je da su to "espesovci" koje, kako je dodao, treba pobiti. Po njegovim rečima, njih je inače sve manje.

***

ZLOČINI HOSOVACA NAD CIVILNIM STANOVNIŠTVOM (Kupres, 9. aprila):

Slike strave i užasa ostavljali su iza sebe hrvatski bojovnici prilikom napuštanja Kupresa. Desetine nedužnih civila je izmasakrirano. Poznati kupreški ugostitelj Ljubo Bosnić odveden je u nepoznatom pravcu, a njegova supruga, inače Slovenka, zaklana je. Ovakvih primera ima više. Tužna sudbina kupreških Srba ponovila se, eto, i ovih dana posle 50 godina.

Hotel "Kupres" više ne postoji. Zgrada banke je takođe srušena. A o oštećenim i porušenim privatnim kućama ne treba ni govoriti. Prilikom osvajanja hrvtskih uporišta Rastičevo i Zloselo snage JNA nisu rušile i palile katoličke bogomolje iako se u crkvi na Rističevu nalazilo mitraljesko gnezdo. Međutim, hrvatske snage nisu bile tako humane već su u nepoznatom pravcu odvele pravoslavnog sveštenika iz Blagaja Zorana Perkovića, o čijoj se sudbini ništa ne zna. Zarobljeni bojovnici opovrgavali su navode da se u njihovim redovima bore i kupreški Muslimani, kao što su saopštavali hrvatski radio i televizija. Istina je, zapravo, da se sve više Muslimana u Šipovu prijavljuje dobrovoljno u redove JNA. Jedan od njih, poručnik Ismet Šuškić, naročito se istakao u pokušajima osvajanja hrvatskog uporišta kod Šujice. Učesnici ovih borbi tvrde da ih je čak šestoricu ovaj pripadnik JNA spasao sigurne smrti. Trenutno je u centru Kupresa relativno mirno, ali s vremena na vreme otvara se vatra po armijskim položajima sa prevoja Jupreška vrata. Vatra još nije utihnula iz pojedinih gradskih područja, ali su to poslednji trzajevi hosovaca koji se nalaze u defanzivi. (M. Učur)

***

PRONAĐENO 28 IZMASAKRIRANIH SRBA (8. april):

Ishod borbe za Kupres uglavnom je poznat. Jedinice Teritorijalne odbrane i pripadnici Kninskog korpusa posle žestokih okršaja su oslobodili grad. Trenutno se raščišćava teren i utvrđuju položaji. Međutim, tek sada se saznaju i prvi pouzdaniji podaci o zločinima koje su nad srpskim stanovništvom proteklih dana vršili pripadnici HOS-a. Kako tvrde vojni izvori do sada je pronađeno 28 leševa izmasakriranih Srba, ali se strahuje da taj broj nije konačan. Isti izvori navode da je u borbama zarobljeno više od 300 pripadnika HOS-a, ZNG i drugih hrvatskih formacija koje su okupirale Kuprešku visoravan. To su većinom prekaljeni borci iz zapadne Hercegovine koji su učestvovali na slavonskom i drugim ratištima i koji su pre izvesnog vremena prebačeni na ovo područje s namerom da "pomognu" lokalnom stanovništvu.

Smrt uživo: Rat u punom jeku, Bosna 1992.
PHOTO: Stock

Prema izjavama očevidaca sa tog područja Srbi iz Kupresa i okolnih mesta proživeli su pravu golgotu. Narednih dana se očekuju i precizniji podaci o zlostavljanjima i stradanjima nedužnih civila. Prilikom povlačenja sa Kupresa hrvatske snage su spaljivale cela sela ubijajući sve "što se miče". Takođe, pretpostavlja se da u nekim mestima zapadne Hercegovine postoje logori u kojima se Srbi drže kao taoci. Već sada se pouzdano zna da se u selu Bili Breg drži 40 Srba kao taoci a da je tridesetak žitelja srpske nacionalnosti iz sela Malovan odvedeno u Duvno.

Najverovatnije vojni istražni organi će narednih dana imati pune ruke posla da prikupe dokumentaciju o svirepim ubistvima i zločinima koji se graniče sa zdravim razumom. Preživeli Srbi pričaju da su njihovi sugrađani ubijani tako što su vezani za automobile, a potom vučenin po asfaltu. (N.T.)

***

ODLUKA O OBJEDINJAVANJU ORUŽANIH SASTAVA (Sarajevo, 9. aprila):

Predsedništvo Republike Bosne i Hercegovine na današnjoj sednici "primilo je k znanju ostavke dr Nikole Koljevića i dr Biljane Plavšić na članstvo u Predsedništvu", saopštila je njegova služba za informisanje. Predsedništvo BiH, koje su napustili predstavnici srpskog naroda, donelo je - kaže se u ovom saopštenju - uredbu o objedinjavanju naoružanih sastava i grupa u BiH, koje bi - prema ovoj uredbi - trebalo da se 15. aprila ove godine stave pod jedinstvenu komandu. Ova uredba odnosi se na objedinjavanje svih naoružanih sastava, grupa i pojedinaca, izuzev snaga u sastavu JNA i MUP-a BiH.

Predsedništvo je za predsednika Ustavnog suda BiH imenovalo dr Ismeta Dautbašića, sudiju ovog vrhovnog suda. Predsedništvo je, takođe, imenovalo pukovnika Jovana Divjaka za zamenika načelnika štaba teritorijalne odbrane Republike BiH. Ono je - navodi se u ovom saopštenju - razrešilo dosadašnjeg zamenika ministra za narodnu odbranu pukovnika Hazima Beovića i za novog zamenika ministra imenovalo dosadašnjeg pomoćnika u ovom ministrastvu Muniba Bisića.

***

MUSLIMANI HOĆE DA SRUŠE BRANU (Mali Zvornik, 9. aprila):

Hidroelektrane u Malom Zvorniku i Bajinoj Bašti počele su da prazne svoja jezera, kako bi se predupredila moguća poplava većih razmera. Razlog za ovakav postupak - kažu u HE Zvornik - leži u činjenici, kako su izvestile kolege iz Bajine Bašte, što su muslimanski ekstremisti zaposeli hidroelektranu u Višegradu i iz tamošnjeg jezera počeli da ispuštaju veće količine vode, čime mogu da ugroze narod i njegova dobra u priobalju Drine.

***

UBIJENO SEDAM REZERVISTA, POGINUO MILICIONER (Jajce, 9. aprila):

Juče, u 13 časova i 50 minuta, na putu Banjaluka - Jajce, kod mesta Barevo ispred hidroelektrane "Jajce 2", gde je smešten kontrolni punkt jajačke milicije, došlo je od masakra ljudi iz bugojanskog kraja. Tom prilikom povređeno je nekoliko putnika, a poginuo je i jedan milicionar, pripadnik grupe koja je obavljala kontrolu na postavljenoj barikadi iz pravca Jajca prema Banjluci. Krizni štab opštine Jajce i Stanica javne bezbednosti ovog grada ne saopštavaju kako je došlo do masakra putnika, a izdali su saopštenje koje je potpisao sudija Osnovnog suda u Jajcu Zoran Kalaba. On je zajedno sa sudijom Karlom Jakeševićem obavljao uviđaj. U saopštenju se samo kaže da je na kontrolnom punktu došlo do vatrenog okršaja u kome su smrtno stradali jedan milicionar Franjo (Tome) Vagan (38), i sedam "rezervista" iz Bugojna, koji su prema tvrdnjama vlasti u Jajcun bili uniformisani, mada se ne spominju nikakve oznake.

Ubijeni su: Gora (Stanka) Budiša (27) izn Bugojna, Predrag (Slavka) Čimić (22) iz Stojića, opština Bugojno, Novo (Ljube) Gvindo (28) iz sela Petkovići, opština Donji Vakuf, Dušan (Trifka) Kočaber (30) iz Maslića u opštini Bugojno, Savo (Milenka) Čukara (28) iz Goleša u Travniku, Branislav (Sime) Zemko (27) iz Blagaja kod Donjeg Vakufa i Jovo (Mile) Ikić (23) iz Maslića u opštini Bugojno. Podaci o stradalima su utvrđeni prema dokumentima pronađenim kod njih, a tela poginulih mladića, prema navodu istražne komisije, "su zatečena u autobusu 'Servistransa' iz Donjeg Vakufa, koji saobraća na redovnoj liniji Banjaluka - Bugojno". U autobusu je povređeno još šest putnika, od kojih se pet nalazi na bolničkom lečenju u Medicinskom centru u Jajcu, ali su svi, kako se saopštava, posle ukazane lekarske pomoći, van životne opasnosti. Inače, prema Banjaluci, Jajce je blokirano kod hidrocentrale "Jajce 2", a i oko hotela "Jajce", prema Jezeru, nalaze se ukopani pripadnici HOS-a na putu prema Mrkonjić Gradu i raskrsnici za Šipovo. Otvoren je jedino, kako se saznaje, pravac prema Travniku i Bugojnu, ali tim pravcima nemaju pravo kretanja Srbi. (D. Kecman)

***

Srpski oslobodioci: Rakija i puška, uz božju pomoć
Photo: EVSTAFIEV
OSLOBOĐEN ZVORNIK (9. april):

Danas iza podneva postalo je sasvim izvesno da su pripadnici teritorijalnih snaga srpske opštine Zvornik, posle žestokih prepodnevnih borbi sa muslimanskom aparavojskom, uspeli da oslobode Zvornik: iz Malog Zvornika može se i golim oko videti da se ulicama Zvornika kreću oslobodioci a u samom Zvorniku danas se vijore srpske zastave. Zauzeti su svi vitalni objekti u gradu - bolnica, pošta, SUP, radio-stanica - i sada je u toku uobičajeno čišćenje grada.

U ovom trenutku ne može se pouzdano reći da li ima i koliko mrtvih i ranjenih. Međutim, poznato je da je na ulici, i to u Malom Zvorniku, život izgubilo jedno lice. Kako nam je rekao dr Branislav Pašćan, direktor Doma zdravlja u Malom Zvorniku, u ovu ustanovu je u toku prepodneva dopremljen mladić kome spasa nije bilo: pogođen je u čelo metkom iz snajpera. Snajperista se nalazio u džamiji i to onoj u Malom Zvorniku, dakle u Srbiji. Svemu ovome predhodilo je neprihvatanje ultimatuma od strane muslimanske paravojske koja je jutros od osam časova trebalo da se preda. Umesto bele zastave, ekstremisti su svim raspoloživim oružjem - artiljerijom i streljačkim naoružanjem - otvorili vatru na pripadnike TO srpske opštine Zvornik. Muslimanska paravojska povlači se na novo - staro uporište. To je Kula-grad, na vrhu brda iznad Zvornika. Tu je, između ostalog, tvrđava koja je podignuta u srednjem veku, ali je "u neko skorije vreme" blagovremeno renovirana i prerađena za ova i ovakva vremena. Pouzdano se zna da su se na Kula-gradu ušančili pripadnici "zelenih beretki" koji kao taoce, po već oprobanom receptu, drže muslimansku nejač - žene i decu. (D. Pejak)

***

GRANATAMA NA MOSTAR (9. aprila):

Poslednji tračak nade da će rat na obalama Neretve biti izbegnut počeo je da se gasi odmah iza ponoći. Na mostarskim ulicama zapucalo se iz streljačkog naoružanja. Bili su to kratkotrajni okršaji, negde između nnaoružanih civila iz sastava rejonskih i samooorganizovanih jedinica TO i još uvek neidentifikovanih oružanih grupa pristiglih pod okriljem noći u grad, zatim između tih grupa i odvojenih patrola JNA, odnosno patrola policije, ali bilo je i direktnih sukoba između vojnih i policijskih patrolnih formacija. Srećom, prema raspoloživim podacima, nije bilo poginulih.

Nešto iza ponoći osujećen je pokušaj osvajanja objekta u kome se nalazi Centar za obaveštavanje i ratna lokacija lokalnog radija. Tom prilikom miniran je automobil policije parkiran u blizini objekta, a oštećenja ima i na okolnim stanovima. Čitave noći, a zatim i tokom celog dana grad je odjekivao plotunskim kanonadama iz artiljerijskog oružja JNA na levoj obali Neretve koja je uzvraćala na artiljerijske napade suprotne strane, odnosno hrvatskih oružanih formacija, među kojima ima i hosovaca i pripadnika zengi, odskora objedinjenih u teritorijalnu odbranu zapadnohercegovačkih opštine. Tom formacijom, danas se saznalo, komanduje pukovnik Vladimir Perak, skorašnji begunac iz JNA sa položaja zamenika komandanta Vazduhoplovnog garnizona JNA u Mostaru.

Granate su padale i u zoni vojnih objekata u južnom delu grada, gde se nalazi i vojni aerodrom, kao i na lokalitet kasarne "Mostarski bataljon" na severu mostarske kotline. Armijski plotuni upućivani su prema lokacijama zapadno od aerodroma i samog Mostara, odnosno prema hrvatskim prigradskim naseljima. Već prvi ponoćni pucnji iz streljačkog naoružanja, a pogotovo artiljerijski plotuni, koji nisu prestajali ceo dan, saterali su građane u skloništa i podrume. Nešto iza 7 časova prvi put do sada oglasile su se sirene, označavajući opštu opasnost. Građani su ostali u skloništima sve do 11 časova, kada je označen prekid uzbune, ali ali ni posle toga artiljerijska paljba iznad grada nije smanjena.

Pošto se zbog nastalih prilika nije mogla sastati Gradska skupština, njeno Predsedništvo je jednoglasno donelo odluku o proglašenju stanja neporedne ratne opasnosti i formiralo gradski štab sa svim ovlašćenjima. Naročito dramatično prošle noći bilo je oko Aluminijumskog kombinata u Baževićima. Tamo su se nepoznati napadači sukobili sa stražarskim obezbeđenjem JNA, posle čega je vojska zaprečila sve ulaze i izlaze iz kombinata. To je stvorilo velike probleme u održavanju smenskog rada u pogonima sa kontinuiranom proizvodnjom. General Perišić je oko 14 časova poslao poruku kriznom štabu da JNA neće prestati borbeno delovanje niti pregovarati dok se ne predaju sve paravojne formacije na području opštine i koje artiljerijski pucaju nna objekte i pozicije JNA. Oko 15 časova krizni štab izdao je naredbu onima koji "tromblovima" gađaju vojni aerodrom da odmah prestanu s tim jer plotuni pogađaju pogone fabrike "Soko".

Iz medicinskog centra više puta su upućivani dramatični apeli da se omoguće dostave hrane i razmene medicinskog osoblja za duševnu bolnicu na Domanovićima, dvadesetak kilometara udaljenim od Mostara, gde već treći dan traje panika i preti glad. Problem  prave graditelji postavljenih barikada na putu Mostar - Stolac, kao i iz pravca Čapljine, jer ne propuštaju vozila sa medicinskim oznakama. Zbog tih barikada juče na hemodijalizu u Mostar nisu mogla doći četiri teško bolesna pacijenta iz Stoca i za sada se ne zna njihovo zdravstveno stanje. Ovom spisku tužnih posledica započetog rata u Hercegovini treba dodati i saopštenje da je sinoć u mostarskojn bolnici umro vojnik Darko Vujičić koji je juče zajedno sa još jednim vojnikom i tri civila teško povrđen u oružanom sukobu grupe civila i pripadnika JNA u starom mostarskom gradu. Mostar je praktično izolovan od sveta. (Darko Marić)

***

Otvorena pretnja Bosni: JNA na Karadžićevoj strani
Photo: Stock
ISCRPLI SMO SVE MERE UPOZORENJA I STRPLJENJA (9. april):

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RV i PVO) general potpukovnik Božidar Stevanović uputio je juče pismo Aliji Izetbegoviću koje glasi: "Gospodine Izetbegoviću! S obzirom na sve učestalije provokacije, maltretiranja i napade na pripadnike i objekte RV i PVO od strane paravojnih formacija i snaga HOS-a, kojima ste dozvolili ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, upozoravam Vas da ćemo energično preduzeti sve mere u cilju zaštite ljudstva, objekata i materijalnih dobara RV i PVO.

Obraćam se vama, kao najodgovornijem za stanje u Bosni i Hercegovini. Iscrpli smo sve mere upozorenja i strpljenja, čekajući da Vi i Predsedništvo BiH obezbedite javni red i mir. Nasuprot tome, evidentan je porast broja naoružanih pojedinaca, formacija i snaga HOS-a na vašoj teritoriji, koji sve otvorenije napadaju pripadnike i objekte RV i PVO. Ozbiljno Vam skrećem pažnju na sledeće slučajeve:

- neprekidno dejstvo po aerodromu Mostar, pri čemu su oštećeni vazduhoplovi, objekti aerodromske infrastrukture i druga materijalna sredstva;

- blokada skladišta u Busovači i ultimatum za iseljavanje ljudstva iz skladišta;

- lišavanje slobode, fizičko maltretiranje i oduzimanje opreme i naoružanja patroli vojne policije u mestu Srbljani;

- oružani napad na patrolu vojne policije u blizini aerodroma Tuzla;

- provaljivanje u vojne stanove, maltretiranja i napadi na ljudsko dostojanstveno pripadnika JNA i članova njihovih poradica u Mostaru, Sarajevu, Bihaću, Tuzli i drugim mestima;

 - neprekidno širenje glasina i unošenja straha među stanovništvom hrvatske i muslimanske nacionalnosti da će ih napasti pripadnici RV i PVO, odnosno bombardovati njihove gradove, što još više izaziva mržnju prema našim jedinicama, posebno u okolini Mostara;

Ovakvi i slični nerazumni događaji Vama su, inače, dobro poznati. Još jednom ponavljam da mi jedino želimo mir na prostorima Bosne i Hercegovine i da ćemo uvažavati sve odluke organa vlasti i želje sva tri konstitutivna naroda. Zato, ukoliko pod hitno ne budu vraćeni oduzeta vojna oprema i materijalno-tehnička sredstva te ne prestanu oružani napadi na jedinice i vojne objekte, maltretiranja i provokacije pripadnika RV i PVO i članova njihovih porodica, preduzećemo mere pune borbene zaštite i dejstva po objektima i formacijama za koje procenimo da nas najviše ugrožavaju. Morate biti svesni svih posledica za koje ćete lično Vi i Predsedništvo Republike biti odgovorni pred narodom Bosne i Hercegovine, jugoslovenskom i svetskom javnošću", kaže se na kraju pisma general-pukovnika Stevanovića Izetbegoviću.

***

"ZELENE BERTKE" UPALE U PRAVOSLAVNU CRKVU (Sarajevo, 9. aprila):

Služba za informisanje Kriznog štaba Srpske opštine Ilidža danas je saopštila da su "zelene beretke" 7. aprila posle podne upale u staru pravoslavnu crkvu, zadužbinu kraljevića Andrije Mrnjavčevića, uhapsile poklisira Neđa Medića, prekinule bogosluženje i zaustavile zvonjavu crkvenih zvona. U crkvenoj porti radili su ono što nikada i niko civilizovan nije činio, navodi se u saopštenju i dodaje da su pripadnici "zelenih beretki" istog dana obili stan protojereja Novice Janjića i uništili sve do čega su stigli. Sveštenika Milana Lučića iz Hadžića stavili su u kućni pritvor. Protojerej Dušan Jovanović, potpredsednik gradskog odbora "Prosvjete", uhapšen je. "Zelene beretke", predočava se u saopštenju, izvele su ga pred nahuškane komšije koje su ga tukle, vređale i pljuvale.

Četnički smisao za šalu: Srbi kod Sarajeva, u časovima predaha
PHOTO: Stock

U demolirani stan mu je ubačeno oružje i druga vojna oprema, a onda mu je iznuđena izjava "Jutelu" i studiju "Dobre vibracije" u kojoj je morao da kaže da ga je oružjem snabdela SDS. Dobro se zna koji je zalog bio za ovu izjavu - sveštenik Jovanović ima suprugu i malu decu, kaže se u saopštenju. "Zelene beretke", naglašava Služba za informisanje Kriznog štaba, obilaze crkve, hule i vređaju, uništavaju imovinu Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", gaze slike srpskih junaka, vojvoda i kraljeva.

***

ZATRAŽENO DA S KONFERENCIJA OD BOSNI NASTAVI NA DRUGOM MESTU (Sarajevo, 9. aprila):

Prema odluci o nezavisnosti srpske BiH, kao i prema Ustavu, Srpska Republika BiH objavila je spremnost za novo udruživanje sa drugim državnim entitetima na prostoru bivše BiH i Jugoslavije. Zbog toga, kao i zbog uređivanja odnosa na novim osnovama, konferencija o BiH je potrebna izjavio je predsednik Srpske demokratske stranke BiH dr Radovan Karadžić, javlja Srpska novinska agencija BiH, Srna. Dr Karadžić je tu izjavu dao pred sutra najavljenu međunarodnu konferenciju o BiH, pod patronatom Evropske zajednice. Međutim, u muslimanskom i hrvatskom delu BiH vladaju rat, haos i teror nad srpskim narodom, kaže dr Karadžić. Poziv gospodina Izetbegovića na opštu mobilizaciju učinio je muslimanski deo BiH i, naročito, muslimanski deo Sarajeva područjem najvišeg rizika u Evropi. Stoga je teško zamisliti da se konferencija može  nastaviti u predviđeno vreme i na predviđenom mestu. Narod Srpske Republike BiH zainteresovan je za nastavak konferencije, ističe dr Radovan Karadžić.

***

"OKUPIRANA TV SARAJEVO" (Sarajevo, 9. aprila):

Predsednik Vlade Srpske Republike Bosne i Hercegovine dr Vlado Đeroić danas je uputio pismo predseniku Poslovodnog odbora Radio-televizije Sarajevo Neđi Miljanoviću i direktoru TV Sarajevo Besimu Ceriću, u kome kaže da je RTV u "funkciji i pod kontrolom Stranke demokratske akcije" i da u radu ove kuće "učestvuje samo malo broj novinara srpske nacionalnosti i to oni koji su kolaborirali sa rukovodstvom SDA".

Svi pripadnici obezbeđenja TV Sarajeva su pušteni kućama i zamenjeni pripadnicima stranačkih policijskih snaga. RTV je fizički okupirana, kaže se dalje u pismu predsednika Valde Srpske Republike BiH. Morali biste znati, upozorava on rukovodioce sarajevske televizije, da takvo stanje ne može dugo potrajati. Srpski narod je učestvovao velikim, bar trećinskim, delom u izgradnji RTV Sarajevo i neće prihvatiti gubitak ove ustanove. Predlažemo vam zato da zajednički nađemo put ka mirnom rešenju nastale situacije, kaže se u pismu dr Vlade Đerića.

***

PORUŠENE BARIKADE (9. april):

Juče u popodnevnim satima srpske dobrovoljačke snage opštine Rudo uspele su da potpuno proteraju "zelene beretke" Stranke demokratske akcije iz Višegrada sa teritorije rudanske opštine. U jutarnjim okršajima ranjena su dva srpska teritorijalca. Na raskrsnici u Dobrunu pripadnici srpskih jedinica uklonili su barikade koje su postavili ekstremisti Srpske demokratske akcije iz Višegrada, ali se još radi na uklanjanju otpada od miniranja tunela prema Užicu, kako bi se uspostavio normalan saobraćaj sa zapadnim i centralnim delovima Srbije. Predsednik Skupštine opštine Priboj Sretomir Gordić je pozvao sve stranačke prvake da se maksimalno angažuju na širenju dobrosusedskih in komšijskih odnosa. Inače, radi predostrožnosti, i u Priboju su mobilisanin pripadnici Teritorijalne odbrane i milicije, jer, kako reče predsednik opštine, ne žele da budu sredina preko koje bi pripadnici "zelenih beretki" i drugi neprijatelji izazivali nemire u Republici Srbiji. (B.N.)

***

J

Prozor mora pasti: Zimski pejsaž rata, Bosna 1992.
PHOTO: Stock
EVREJI BEŽE IZ SARAJEVA (9. april):

Predsednik Jevrejske zajednice u Zagrebu Slavko Goldštajn zamolio je Komandu Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane da pomogne u hitnoj evakuaciji Jevreja iz Sarajeva. Naime, Jevrejska zajednica Sarajeva odlučila je na kolektivno iseljavanje, pa se tako očekuje da će  oko 250 Jevreja hitno napustiti glavni grad BiH. Komanda Jugoslovenskog RV i PVO odlučila je da svojim avionima evakuiše sve Jevreje iz Sarajeva koji to žele. (R.I.)

***

I JUČE GOVORILO ORUŽJE (Sarajevo, 9. aprila):

U Sarajevu je danas aprilski ratni dan tmuran i varljiv. Takav je bez obzira kroz koje se naočare gleda, da li srpske, muslimanske ili hrvatske. Ipak, trenutna situacija u samom Sarajevu ocenjuje se kao zadovoljavajuća. Pokušava se da se problemi prevaziđu, a saobraćaj koliko-toliko normalizuje. Predsedništvo Bosne i Hercgovine zaseda. U njegovom sastavu su, posle odlaska dr Biljane Plavšić i dr Nikole Koljevića, ostali uz predsednika Aliju Izetbegovića, Franjo Boras i Stjepan Kljuić iz HDZ, kao i Fikret Abdić i Ejub Ganić. Kljuić je i dalje član Predsedništva, iako je podneo ostavku na mesto predsednika HDZ, a Ganić je, kao što je poznato, dospeo u državno rukovodstvo izjašnjavajući se kao Jugosloven. Zanimljivo je da Ganić događaje u Bosni i Hercegovini ocenjuje kao sukob između civilizacije i primitivizma i terorizma, ne precizirajući i ne imenujući sukobljene strane, tako da se u stvari ne zna na koga on misli. Ganić je inače uveren da država funkcioniše. Stjepan Kljuić, kao i drugi lider HDZ, potpredsenik republičke Skupštine Mariofil Ljubić, pojavljuju se isključivo u maskirnim odelima kakva koriste specijalci i ne izgledaju kao političari nego kao ratnici. Na jučerašnju sednicu Predsedništva, koje ni danas zaseda, došla su i neka nova lica, kao na primer Muhamed Filipović iz Muslimanske bošnjačke organizacije i Vladimir Srebrov, odnosno Milan Nikolić, koji je najpre bio član SDS zatim SPO, a odnedavno se javlja kao redovan učesnik sastanaka i pres-konferencija rukovodećeg tima Paragine Hrvatske stranke prava.

Dosadašnja vlada, čiji je premijer Jure Pelivan podneo ostavku, prema informaciji potpredsednika Muhameda Čengića, radi na čitavom nizu predloga prema kojima se ova republika konstituiše kao država. To zatim Skupština treba da usvoji ili ospori, naravno tek onda kada se steknu uslovi za njen rad. U međuvremenu, pojavile su se i nove oznake na uniformisanim licima koja se sreću po gradu. To je stari srednjovekovni bosanski grb sa šest ljiljana. Prisutne su i oštre primedbe na, kako se to kaže "rad sredstava informisanja". One su uopštene, a danas su u Skupštini bile nešto preciznije. Predlaže se formiranje biroa za antipropagandu u koji bi, kako se navodi, ušli "vrhunski novinari" koji nisu stranački opredeljeni. Taj biro, međutim, bio bi pod kontrolom jedne stranačke komisije. Traži se takođe da se formira bosansko-hercegovačka novinska agencija. Još se ne zna da li i koliko bi novinari u njoj bili dirigovani, ali već sada se čuju zahtevi o tome da pojedinim novinarima doslovno treba zabraniti rad. U tom kontekstu pomenuta je Milijana Baletić, izveštač Televizije Novi Sad.

Sednica nepotpune Skupštine, bez kvoruma i bez uslova da donosi odluke, završena je, a nova zakazana u ponedeljak. Međutim, jedan broj poslanika nije želeo da napusti skupštinsku salu pošto su bili nezadovoljni time što se, bez obzira na sve, na današnjoj sednici praktično uopšte nije govorilo konkretno o aktuelnoj situaciji u Republici.

I dalje ima veoma mnogo dezinformacija, ali isto tako i onih koje su sasvim jednostrane. Medijski prostor u Sarajevu, može se reći, ide u sasvim jednom pravcu. Uz to i dalje su prisutne glasine. Takođe, mnoge Sarajlije pokušavaju da se nekako izbave iz grada, što je praktično nemoguće. Danas su otkazani autobusi za Novi Sad, Beograd i Ivangrad. Govori se, ali i demantuje, o iseljavanju porodica vojnih lica. Takođe se čulo da se iseljava i vojna bolnica, ali i to je demantovano. Bio je najavljen i napad na zgradu republičkog MUP-a, pa su se i policajci našli u podrumu. U celoj Bosni i Hercegovini i danas se govori oružjem jer nema političkog rešenja. (M. Durić)


* Nastavak feljtona u petak 23. aprila

star
Oceni
2.92
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi