Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (28)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (8)

Karadžić proglasio privatnu državu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Miris smrti: Sarajevo pod četničkim granatama
Miris smrti: Sarajevo pod četničkim granatama
PHOTO: Stock

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

VAPAJI ZA MIROM (Mostar, 6. aprila):

Situacija u Mostaru, i čitavoj dolini Neretve, iz časa u čas ide ka kulminaciji neizvesnosti, straha i pratećih oblika ponašanja. Direktan televizijski i radio prenos zbivanja u Sarajevu samo je dodatni začin gorčine. Minula noć protekla je uglavnom bez veće pucnjave na području grada. Ali to nije umirilo već hronično uplašene i neispavane građane jer su, glasine i dezinformacije, kao i prethodnih večeri, najavljivale prave borbene okršaje u Mostaru. Tako se masovni strah samo odlaže do naredne noći. Jer, u gradu, jednostavno, nema nikog autoritativnog i tako precizno obaveštenog ko bi građanima mogao uverljivo opisati stvarno stanje u okruženju Mostara.

Vojni izvori danas saopštavaju da je u toku dana bilo otvaranja vatre prema položajima JNA u rejonu sela Slipčići i Miličevićo iznad vojnih objekata u naselju Jasenica, a takvih provokacija je bilo i tokom prošle noći, na šta su vojni organi uputili oštro upozorenje. Isti izvor navodi da je posle dva takva napada danas, između 11 i 12 časova, uzvraćeno artiljerijskom vatrom. To potvrđuju i civilni izvori, a jedna od ispaljenih granata dospela je i u centar Čitluka. Takođe, prošle noći, u naselju Dračevice, kroz koje vodi put Mostar - Nevesinje, eksplozivom je razrušen kolovoz. Saobraćaj je bio kraće vreme u prekidu, ali je posle intervencije jedinice JNA ubrzo privremeno osposobljen i sada se, mada otežano, odvija.

U Mostaru sve službe uglavnom rade. Gradski i prigradski saobraćaj uz neke redukcije na pojedinim linijama radi. Železnički saobraćaj je jutros bio u prekidu, danas su vozovi bili na pruzi, ali se pojavi problem obezbeđenja posada, jer železničri neće da idu, zbog situacije u Sarajevu, u tom pravcu. Kako smo obavešteni na železničkoj stanici, danas bi ipak trebalo da krene popodnevni voz za Tuzlu. Prodavnice u Mostaru rade, uglavnom, samo u prepodnevnim satima. Primetna je nestašica mleka. Juče uopšte nije stigla štampa iz Sarajeva, a danas nema novina ni iz Sarajeva, ni iz Beograda.

Juče kasno popodne formirana je duga kolona građana, koja je zatim narednih nekoliko sati kružila gradskim ulicama, naprosto vapeći za mirom i zajedničkim životom u Mostaru. Izražavana je podrška i građanima Sarajeva. Uz informacije koje opisuju stanje u glavnom republičkom centru, odnosno u drugim kriznim krajevima BiH, Mostarce i stanovnike svih naselja u dolini Neretve posebno uznemiravaju razne glasine. Glasine su svakako naterale i veliki broj Mostaraca, zatim stanovnike Čapljine, Stoca i još nekih mesta na masovna bekstva od kuće i iz svojih naselja. Naročito je to slučaj sa stanovnicima srpske nacionalnosti, čitavim porodicama, koje iz doline Neretve panično beže u istočnu Hercegovinu. Masovnih jednonacionalnih bekstava ima i na istok i na zapad od Neretve. U njima preostali u gradovima naslućuju organizovanu preventivun nacionalnih stranaka pred moguće približavanje ratne kataklizme i u samom Mostaru. (D.Marić)

***

FORMIRAN KOMITET NACIONALNOG SPASA BiH (6. april):

Učesnici mitinga protiv rata, za mir i ostavku nesposobne vlade BiH, koja se raspala, danas su jednoglasno aklamacijom u palati parlamenta usvojili deklaraciju o osnivanju, kako se kaže - Komiteta narodnog spasa BiH radi očuvanja sigurnosti građana, očuvanja BiH i putem vanrednih izbora uspostave novih organa vlasti. Novoovsnovani Komitet biće, kako je istaknuto, sastavljen "od poštenih građana, radnika i stručnjaka", a od JNA je zatraženo da zaštiti građane i njihove živote, obezbedi mir i sigurnost u Sarajevu, da razoruža i otera sve paravojne formacije.

U Komitet nacionalnog spasa Bosne i Hercegovine. izabrani su: Prof. dr Rade Petrović, Dževad Osmančević, profesor dr Zoran Pajić, akademik dr Said Huksaić, TV režiser Orhan Džipa, Ante Šimunac, Ramo Šenderović, dr Roko Markovina, Miroslav Mehmedpašić, profesor dr Dragoljub Stojanov, Rajko Kuzmanović, Goran Poljak, profesor dr Svetozar Zimonjić, general u penziji Džemil Šarac, književnik Ivan Lovrenović, Sadik Latifić, dr Mirko Puljić, Nikola Pilipović, Nikola Pilipović, Nikola Filipović, dr Božo Matić, komandant specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić i Aleksandar Remetić.

***

RATA SE SVI PLAŠE (6. april)

Izbeglice iz Bosne neprestano stižu u Srbiju, ali niko zasad ne može da kaže precizne brojke o broju prispelih. U Crvenom krstu Srbije objašnjavaju da se samo retki odmah prijave Crvenom krstu ili Matici Srba i iseljenika Srbije, već utočište prvo traže kod rođaka, prijatelja, poznanika...Samo onaj ko nema kud, kažu, odmah se za pomoć obrati nekoj od humanitarnih organizacija. Juče je u Crvenom krstu Srbije registrovano oko 200 novih izbeglica, mada je iz Vojvodine javljeno da je kroz Novi Sad prošlo 1800 izbeglica iz Bosne, za koje se ne zna kud su otišli - prema unutrašnjosti Srbije ili u Vojvodinu, ali se zasad nisu još nigde prijavili.

Na osnovu zvaničnih evidenscija prijavljenih izbeglica moglo bi se, možda, zaključiti da je juče bio mirniji dan, jer je krajem prošle nedelje u Srbiju dnevno stizalo po hiljadu izbeglica iz Bosne. Ali, prema onom što smo zabeležili u Prihvatnom centru Crvenog krsta Beograda i čuli od dobro upućenih, očigledno je da tek predstoji pristizanje novog velikog izbegličkog talasa. O stanju u Bosni i o razlozima zbog kojih su napustili svoje kuće i krenuli u neizvesnost razgovarali smo juče i sa Srbima i sa Muslimanima. Mladi bračni par sa malim detetom, Srbi iz Hadžića kod Sarajeva, stigli su - posle dva dana i dve noći provedene na putu - preksinoć u Beograd. Zamolili su nas da im ne objavljujemo imena, jer su u Hadžićima ostavili stare roditelje, braću i sestre, rodbinu pa se plaše osvete. Na pitanje zašto nisu pobegli svi zajedno, već samo njih troje, otac porodice odgovara: "Roditelji su nas naterali da pobegnemo u Srbiju, da makar neko od nas ostane živ. Ostali su ostali da čuvaju onon što smo dosad stekli."

Istorija se, priča ovaj izbeglički par, opet ponavlja: ovo isto, od istih komšija - Muslimana, događalo se Srbima i pre 50 godina. Izgledalo je, sve donedavno, da su stara neprijateljstva zaboravljena, živela su normalno i mirno sva tri naroda, a onda, kao da je neka zla sila ušla u narod, opet su počeli sukobi, netrpeljivost, mržnja...Svi su počeli da se naoružavaju, samo što Hrvati i Muslimani imaju daleko modernije i ubojitije oružje od Srba.

- U Bosni je strašno i zato što tamo gotovo da nema porodice koja nije mešovita - priča ovaj Srbin iz Hadžića. - U mojoj porodici, na primer, ima snaja i Hrvatica, i Muslimanki, i Šiptarki, a naše devojke su se udavale i za Muslimane i za Hrvate podjednako kao za Srbe. Niko se ovom nije nadao, a sad smo morali da pobegnemo samo sa plastičnom kesom u koju smo smestili dečije stvari. Ni pare nismo mogli da uzmemo iz banke, kažu nam da nema para, a mi ovde nemamo nikog poznatog i ne znamo gde ćemo da provedemo noć. Natrag nam ipak nema povratka, iako smo tamo imali sve a ovde nemamo ništa...

Strah od snajperista sa Holiday Inna: Sarajevo, april 1992.
PHOTO: Ron Haviv

Za susednim stolom dve mlade žene i sedmoro dece, Muslimani iz Zvornika. Noć su proveli u prostorijama Prihvatnog centra. Kako im je bilo sa sedmoro dece, od kojih najmlađi dečak ima samo dva meseca, a najstariji devet godina, to samo ove žene znaju, ali nama kažu da su prezadovoljne kako su prihvaćene. - Srbi su nas, posebno nam naglašavaju, primili kao da smo im najveći rod, dali nam hranu, pelene i mleko za decu, ali nas ubija neizvesnost i strah šta se događa našima koji su ostali u Zvorniku.

Na pitanje: zašto Muslimani beže iz Bosne, odgovaraju da se svi plaše rata. A o ratu se priča, nekima je čak podeljeno i oružje ali ga nisu dobili baš svi. Mnogi su se obogatili od prodaje i šverca oružja, ali oni su prvi pobegli iz Zvornika. Zaključali su trospratne kuće u mahali i otišli u Nemačku, Mađarsku, ko zna kud sa džepovima punim para. Vratiće se kada sve prođe.

Najteže je sirotinji koja nema ni čime da se brani, ni od čega da živi, ali o njima, kažu, oni u Sarajevu i ne brinu. Baš briga njih za sirotinju, što su dokazali i sad kad su izazvali rat, pa pošteni Muslimani nemaju kud već da beže u Srbiju, među Srbe. Izbeglice se teško odlučuju da svoju nevolju ispričaju bilo kome, a naročito za novine, plašeći se za rodbinu koja nije izbegla. Nama su juče, ipak, rekli svoja imena, čak smo ih i fotografisali... Do zaključenja ovog broja našeg lista u Prihvatnom centru pomoć i smeštaj potražilo je četrdesetak izbeglica, uglavnom Muslimana. Smeštaj im je nađen u Valjevu, Priboju, Zrenjaninu, Kovinu... Slično je bilo i u Matici Srba i iseljenika Srbije: od tridesetak izbeglica iz Bosne deo je smešten na Divčibare, deo na Rudnik. (Mirjana Kuburović)

***

"VLAK BEZ VOZNOG REDA" DRUGI PUT (6. aprila):

"Vlak bez voznog reda", po drugi put u istom veku, prvih aprilskih dana zaustavio se u selu koje su 1945. godine, prvo u Vojvodini, naselili kolonisti iz ratom opustošene Bosne - u Banatskom Despotovcu kod Zrenjanina. Sred banatskog prostranstva stao je voz sa oko 200 izbeglica, većinom dece i staraca. Dočekani su široka srca, s dobrodošlicom ali i skrivenom zebnjom i strahom za sutra.

***

"SKAJ" DIREKTNO PRENOSI DOGAĐAJE U SARAJEVU (6. aprila):

Britanska televizijska stanica "Skaj" počela je da se u svojim informativnim emisijama direktno uključuje u izveštavanje iz Sarajeva. Koristi se slika TV Sarajeva, a u studiju situaciju komentariše Arnold van Linden, koji je dugo boravio u Jugoslaviji kao izveštač ove TV stanice. Prema tumačenjima "Skaja", vatru na demonstrante otvorili su pripadnici SDS, a četvorica su uhvaćena. Po oceni ove TV mreže, ukoliko se situacija hitno ne smiri, mogu se očekivati sukobi velikih razmera čim padne noć.

***

SMEŠTENO OKO 1700 IZBEGLICA IZ BOSNE (6. aprila):

Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći u Vojvodinu je stiglo oko 1.700 izbeglica iz Bosne i Hercegovine. Reč je isključivo o ženama i deci srpske nacionalnosti koji su prebegli sa najugroženijih područja zahvaćenih meðunacionalnim sukobima. Muškarci su ostali da brane svoja ognjišta. Kako nas je obavestila Dragica Borozac, sekretarka Pokrajinskog odbora Crvenog krsta Vojvodine, najveći broj izbeglica pristigao je sa područja Bosanskog Broda, Bugojna, Zvornika, Kupresa i drugih kriznih mesta. Najviše ih je smešteno na području opštine Bačka Palanka - oko 370, zatim u Žablju, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima. Činjenicu da izbeglice iz Bosne uglavnom dolaze u Vojvodinu, u Crvenom krstu objašnjavaju okolnošću da većina njih ima bližu ili dalju rodbinu koja se onde nastanila tokom posleratne kolonizacije. Zato za sada i nema većih problema oko njihovog smeštaja, a tek manjem broju izbeglica privremeni smeštaj obezbeđen je posredstvom Crvenog krsta. (S.Ž.)

***

POREMEĆEN SAOBRAĆAJ, GRADOVI BEZ ŠTAMPE (6. april)

Zbog dramatičnih zbivanja u Sarajevu i drugim mestima Bosne i Hercegovine železnički putnički saobraćaj između Srbije i BiH je već duže vreme u prekidu, a prevoz robe obavlja se novoizgrađenom prugom Tuzla - Zvornik, javlja Tanjug. Železnički saobraćaj između BiH i Hrvatske je takođe u prekidu. Juče iz Vojvodine prema BiH nije krenuo ni jedan autobus. Poštanski saobraćaj između Beograda i Sarajeva je u prekidu. Telefonski saobraćaj između ova dva grada odvija se normalno.

Direktor sarajevskog aerodroma Milivoje Jovičić izjavio je juče Radio Sarajevu da regularne jedinice JNA obezbeđuju sve objekte i sredstva na aerodromu, i da nikakvih oštećenja za sada nema. Sarajevo je juče ostalo bez dnevne štampe zbog nedolaska radnika otpreme, vozača i prdavaca na posao. U noći između nedelje i ponedeljka u gradu na Miljacki izvršeno je više provalnih krađa iz prodavnica prehrambenih proizvoda, dok su mnogobrojni kiosci bukvalno opustošeni. Naš dopisnik H.Muharemagić javlja da je juče i Tuzla ostala bez sarajevske ali i beogradske štampe. Dopisnik iz Banja Luke D.Kecman javlja da je u Bosanskoj krajini takođe saobraćajna blokada. Drumski saobraćaj između Banja Luke i Sarajeva je već dva dana u prekidu, a više dana autobusi ne saobraćaju ni prema Hrvatskoj preko Bosanskog Broda i Bosanskog Šamca. Iz Beograda u Banja Luku juče nije stigao ni jedan autobus, pa je grad ostao bez beogradske štampe. Saobraćaj se odvija jedino autobusima prema Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovcu i Kninu.

***

REZERVISTI NEĆE U MOSTAR (Kruševac, 6. aprila):

Od juče u Kruševcu traje protest vojnih rezervista koji su dobili poziv sa uputom za ratnu komandu u Kraljevu, a zatim da budu upućeni na krizno područje u Mostar. Reč je o više od 100 vojnih obveznika sa čitavog područja rasinskog okruga. Svi seljaci i radnici posle boravka u vojnom odseku, koji se nalazi u kasarni "Rasinski partizani", i danas su demonstrativno prošli glavnom ulicom Kruševca i blokirali zgradu Skupštine opštine. Tu su ih primili Živorad Jovanović, predsednik kruševačke opštine, načelnik vojnog odseka Miroslav Kosić, kao i četvorica opštinskih predsednika iz susednih gradova.

Srpska radost uništenja: Pobednički krug s tri prsta
PHOTO: Ron Haviv

Rezervisti su sa ličnim potpisima izrazili svoje zahteve u kojima traže: da im se vrate vojne knjižice i opozovu pozivi za odlazak u Mostar, da ne prihvataju nikakav poziv osim u slučaju opšte mobilizacije. Ako do takvog poziva dođe, zahtevaju da njihova vojna jedinica bude u istom sastavu i da kao takav deluje u odbrani Srbije u prvim redovima na Drini. Potpisnici ovog ultimatuma takođe su naveli da su, ukoliko im se zahtevi ne prihvate, spremni da štrajkuju glađu sa svojim porodicama. Načelnik vojnog odseka u Kruševcu Miroslav Kosić dao je izjavu novinarima. On nas je obavestio da će rezervistima biti vraćene njihove vojne knjižice jer se radi o ličnom dokumentu, a dalji prekršajni postupak zbog neodazivanja na vojni poziv tek će uslediti. Međutim, nezvanično smo saznali da je ipak desetak rezervista prihvatilo poziv i otputovalo u Kraljevo da se javi u svoju ratnu komandu. (M.Mihailović)

***

ZELENE BERETKE OTELE KAMION "POLITIKE" (6. april)

O haosu koji ovih dana vlada Sarajevom svedoči i Siniša Saraić, vozač "Politike", koga su u rano jutro, u nedelju 5. aprila, u povratku u Beograd, na jednoj od brojnih barikada napale "zelene beretke". - Mislio sam da je to kraj, kaže Sarić. Sa kolegom iz "Borbe", ipak on je posle mnogo peripetija uspeo da se istog dana kasno noću vrati u Beograd.

- "Zelene beretke" i ljudi u crnim uniformama (pretpostavljam da je reč o muslimansko-hrvatskoj policiji) zaustavili su nas ispred jednog tunela, nekoliko kilometara od centra Sarajeva i sa uperenim automatima, naredili da dignemo ruke uvis. Bili smo okrenuti leđima tako da pretpostavljam da ih je bilo trojica ili četvorica. Zaplenili su "Politikin" turbo zeta kamion kojim sam prevozio štampu, vredan oko pet miliona dinara. Meni i kolegi Vitomiru Mijajloviću, iz "Borbe", povikali su da bežimo ili će nas pobiti. Nisu nas ni pretresli, čak nam ni dokumenta nisu tražili.

Posle prepešačenih devet kilometara od železničke stanice šef "Borbine" prodaje odvezao ih je svojoj kući. Na autobuskoj i železničkoj stanici saobraćaj je bio obustavljen. Međutim, već u obližnjoj Ulici Omera Maslića usledila je nova, nimalo rutinska kontrola, u stanici milicije Novo Sarajevo. - Muslimanska policija naredila nam je da stanemo uza zid. Govorili su nam da smo "beli orlovi" kojima treba skresati krila. Nismo bili naoružani i posle tih pretnji i uvreda pustili su nas.

U Novom Sarajevu ljudi su podeljeni po stambenim zgradama. Kada smo stigli kod dva solitera naš domaćin je rekao da više ne treba da brinemo jer tu stanuju Srbi. Samo stotinak metara odatle stanuju Muslimani. I jedni i drugi od svojih stanova prave utvrđenja.

- U to vreme u Sarajevu je održan miting za mir. Pucalo se. Uverio sam se, kaže Sarić, koliko je Radio Sarajevo pristrasno. Spominjali su samo srpske barikade na Grbavici, ali ne i muslimanske na Baš-Čaršiji. Ćutali su i o pucnjavi koja se čula po celom gradu. Prevozio sam Politikinu štampu i kroz Hrvatsku, u vreme kada su i tamo već bili počeli nemiri, i tamo su me zaustavljali i kontrolisali, ali ovako nešto nisam doživeo. Čuo sam i za to kratko vreme u glavnom gradu Bosne, da su među Muslimanima namilitantnije Sandžaklije. Ratna psihoza uveliko je zahvatila i Srbe. Govorili su: "Borićemo se, pa ko ostane – ostane". Posle nekoliko sati u Novom Sarajevu, Siniša Sarić se ponovo probio do autobuske stanice. U Beograd je stigao oko 11 sati, u nedelju uveče. (D.Stevanović)

***

RANJEN FOTOREPORTER TANJUGA (6. aprila):

Od hitaca ispaljenih sa hotela "Holidej in" na Marin Dvoru na građane Sarajeva koji traže smenu republičke vlasti, danas oko 14 časova ranjen je foto-reporte Tanjuga - Hidajet Delić. Novinari koji izveštavaju sa lica mesta rade pod izuzetno teškim okolnostima. Oko 13.30 časova u reportažna kola Radio-televizije Sarajevo, koja se nalaze takođe pred Skupštinom, otvorena je vatra. Srećom niko nije bio povređen. Delić je ranjen u lakat, ali je ipak uspeo da pošalje slike agenciji pre ukazivanja lekarske pomoći.

***

BITKE OKO MOSTARA, NAPETOST U SARAJEVU (7. april):

Bosna i Hercegovina zapala je u pravi ratni metež. Situacija u Sarajevu neizvesna je i dalje veoma dramatična. U Bosni i Hercegovini još nisu okončani ratni sukobi. U Sarajevu je, kako se to kaže, protekla relativno mirna noć i uvedeno je vanredno stanje i policijski čas. Atmosfera je nemirna. Vesti o sukobima dolaze iz raznih delova Republike. A prošla noć bila je veoma dramatična u Hercegovini. Pravi rat, kako se javlja, besni u zapadnoj Hercegovini, gde su se sukobili pripadnici JNA i, prema vojnim izvorima, pripadnici hrvatskih snaga, a prema tvrdnjama potpredsednika Skupštine BiH Mariofila Ljubića, snage Teritorijalne odbrane zapadnohercegovačkih opština.

JNA je saopštila da su hrvatske snage prošle noći napale aerodrom Mostar i da je na napad odgovoreno. Bombardovana su skladišta municije u Čitluku i Lištici, odnosno Širokom Brijegu. U ratnom haosu i posle priznavanja BiH od strane EZ pokušavaju se iznaći i neka politička rešenja. Zasedanje republičke skupštine za sada je odloženo, pošto nema kvoruma. Politička situacija je i dalje neizvesna, uprkos stalnom zasedanju Predsedništva Bosne i Hercegovine. Republička vlada treba da razmatra ostavku svog premijera. Neophodno je da se sagledaju i najnovije odluke dva člana Predsedništva BiH, predstavnika srpskog naroda, dr Biljane Plavšić i dr Nikole Koljevića, koji su takođe dali ostavke. Vlada treba da donese i određene mere u skladu sa odlukom o priznavanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pod SDS snajperima: Sarajlije ispred Holiday Inna, april 1992.
PHOTO: Stock

Velika sala Skupštine Bosne i Hercegovine i dalje je zaposednuta od brojnih već premorenih građana, kojima se povremeno deli hrana i koji istrajavaju u svojim, u suštini. političkim zahtevima. Ima tumačenja da okupljanje naroda, za koje se u početku tvrdilo da je spontano, poseduje čak elemente političkog puča i da iza svega stoje bivši komunisti, odnosno SDP. Sada takva tumačenja čelnici ove partije pokušavaju da opovrgnu. Ima indicija da iza ovog takozvanog narodnog parlamenta možda stoji neka od stranaka na vlasti, ali i takva tumačenja su bez opipljivih dokaza. Samo učesnici ovog mirnog skupa ističu da su anacionalni, ali istovremeno se posebno izražava opredeljenje za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Međutim, kao prevashodan zahtev ističe se uspostavljanje mira. U toku relativno "mirne noći" u Sarajevu je zabeleženo, kako se navodi, niz sporadičnih pucnjava u po zvaničnim izjavama razdvojene su sukobljene strane. Sinoć oko 17 časova stupila je na snagu odluka o obustavi vatre. Međutim, u večernjim časovima u rubnim delovima grada odjekivala je pucnjava, otvarana je vatra, saopštava se, pored ostalog i sa Lapišnice. U jutarnjim časovima u Sarajevu je izgledalo da se vraća život. Ljudi su izlazili na ulice i pokušavali da nešto kupe, jer im je situacija izgledala nešto mirnija. Međutim, teško je moglo da se dođe do osnovnih prehrambenih proizvoda, kao što su hleb i mleko. U pojedinim delovima grada postoje i nevolje sa snabdevanjem strujom i vodom. Oko podneva pred pojedinim zgradama mogle su da se vide manje grupe ljudi, stanara, koji su se vrlo brzo povlačili u kuće.

U ratnom strahu Sarajevo mora da trpi i pravu najezdu razbojničkih prepada. Juče kad se spustila noć počeli su da haraju lopovi. Mnoge prodavnice u gradu su opljačkane. Za sada su najčešći napadi na samousluge i druge slične prodavnice. Pljačkaši dolaze automobilima u manjim grupama i odnose sve što im dođe pod ruku. Imaju i svoje stražare dok obijaju prodavnice. Oni su naoružani i niko od građana koji sa strahom iza spuštenih zavesa posmatraju šta se zbiva ne može i verovatno ne sme da im se suprotstavi.

Nemoćni su u Sarajevu i organi bezbednosti. U rasulu milicije ne zna se ko bi trebalo i mogao da spase grad od kriminalaca koji su se pojavili na širem području grada. Takođe, gradom se kreću naoružani veoma mladi ljudi, bez ikakvih oznaka, eventualno u maskirnim odelima. Naoružani ljudi pojavljuju se i u automobilima sa kojih su skinute registarske tablice. Iz sarajevskog korpusa javljeno je da se pljačkaju vojni stanovi. Ukazuje se na opasnost od snajperista. U svemu ima zvaničnih informacija, ali i mnogo glasina. Kada se kaže da je u Sarajevu "relativno mirno", to podrazumeva povremenu pucnjavu u različitim delovima grada, ali isto tako i nova ranjavanja i mrtve. Usred belog dana u 12 časova i 10 minuta na Grbavici je odjeknula jaka eksplozija. Kada se smirilo, videlo se da je uništen krov kuće u kojoj se nalazio poznati restoran "Koštana". Ljudi stradaju i u stanovima. Tako je zabeležena jedna pogibija i ranjanjavanje u jednom sarajevskom stanu na Koševskom brdu.

Kakva je situacija u Sarajevu svedoči i podatak da su stražari plavih šlemova, koji su postavljeni ispred svog sedišta na ulazu u bivši klub delegata, u nekadašnjoj vili Đure Pucara, sada povučeni, a železna kapija zatvorena. Očigledno nije lako ni evropskim posmatračima koji su se zadesili u Sarajevu. Na sarajevskim ulicama vidljivi su tragovi borbi i razbojištava. Mnoge kuće su oštećene. I Vijećnica i "Holidej in". Izlozi su porazbijani. Krv na nekim mestima nije uspela da spere ni kiša koja je padala. Najviše naoružanih ljudi primećuje se u starom delu grada, u civilnim ili maskirnim odelima, sa zelenim, crvenim beretkama, ili bez njih. U pojedinim mestima u gradu pred stanicama milicija postavljeni su džakovi sa peskom. (Muharem Durić)

***

JNA OSTAJE U BiH BAR JOŠ PET GODINA (7. aprila)

JNA se iz Bosne i Hercegovine ne sme povući po modelu povlačenja iz Makedonije, bez obzira što je Evropska zajednica priznala nezavisnost BiH, rekao je sinoć vršilac dužnosti načelnika Generalštaba oružanih snaga SFRJ general-pukovnik Života Panić na skupu rezervnih vojnih starešina Novog Beograda. On je podsetio da JNA u Bosni i Hercegovini ima 65 odsto vojne industrije i aerodrome evropskog standarda. Po njegovim rečima, JNA iz te republike može se povući za pet do sedam godina, najranije, odnosno kada se stabilizuju političke prilike, sistemski reši položaj Srba u BiH i naročito kada se politički reši status Srba u Hrvatskoj. "Do tada mi u Bosni i Hercegovini moramo ostati i to tamo gde nas narod hoće, pre svega u srpskim krajinama i oblastima", rekao je general Panić i dodao da je JNA "danas pretežno na tim prostorima" i "popunjena je kadrovima i borcima iz tih oblasti".

Govoreći o delovanju JNA u Bosni i Hercegovini, Panić je rekao da su zadaci Armije da "onemogući genocid nad bilo kojim narodom, posebno srpskim, jer je on najugroženiji i spreči agresiju Hrvatske na BiH, jer je ta republika još uvek u Jugoslaviji". Po oceni generala Panića, u BiH je neizvesna situacija - "bliži smo ratu nego miru", rekao je on i dodao da je "nepobitna činjenica" da je u toj republici, kako je precizirao, "na delu hrvatsko-muslimanska zavera i koalicija protiv Srba". Ocenjujući da se "u BiH ponavlja scenario iz Hrvatske", general Panić je naveo da su formirane i naoružane nacionalne vojske i rekao da su otpočeli napadi muslimanskih milicija na srpski narod i JNA, potpomognuti hosovcima i zengovcima iz Hrvatske.

Poklon od JNA: Sarajevo, početkom aprila 1992.
PHOTO: Stock

General Panić je istakao da je "očito došlo do dogovora Izetbegovića i Tuđmana u pogledu koordiniranog delovanja hrvatskih i muslimanskih oružanih formacija", da bi se, kako je rekao, presekla "fizička veza Srbije sa srpskim krajinama" i da se "izbije na Drinu", kako bi se nadoknadilo "30 odsto teritorije Hrvatske koja je izvan njene suverene vlasti", kao i da se, dodao je on, "uspori, ako ne i onemogući ostvarivanje mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Jugoslaviji". "SFRJ je pri kraju raspada. Nacionalističke snage, uz pomoć EZ na čelu s Nemačkom, a pod pokroviteljstvom SAD, i uz agresivnu podršku Vatikana, uspeli su secesijom da stvore nove države od kojih su tri priznate, a za jednu se to uskoro očekuje", rekao je general Panić. Realno je očekivati, upozorio je on, mnoge prepreke na putu međunarodnog priznavanja nove republike Jugoslavije koju stvaraju Srbija i Crna Gora. "Stalno će se manipulisati s tim da se SFRJ raspala, da nije reč o secesiji i da po toj osnovi sve članice bivše Jugoslavije inaju jednako međunarodno pravo i status", rekao je on. Panić je kazao da se u Hrvatskoj vodi rat, iako je na snazi primirje, a kontigenti međunarodnih snaga stalno pristižu. "Sudbina srpskih krajina i srpskog naroda van krajina krajnje je neizvesna", ocenio je on. Za vojno-politički položaj Jugoslavije, nastavio je general Panić, "važno je uočiti opasnost bugarsko-albanskog sporazuma o podeli Makedonije što bi Srbiju izolovalo od tradicionalnog saveznika Grčke i dodatno otežalo geopolitički položaj buduće Jugoslavije".

***

NAPADI HRVATSKIH SNAGA NA AERODROM (7. april)

Na mostarski aerodrom pucalo se i juče i danas, a tokom pretprošle noći on je bio meta višečasovnog, bezobzirnog dejstva hrvatskih snaga, saopštila je Informativna služba Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Među pripadnicima JNA nije bilo poginulih i ranjenih. Oštećen je jedan avion kao i objekti infrastrukture na aerodromu. Pripadnici hrvatskih snaga pucali su iz višecevnih raketnih bacača, artiljerijskih i monobacačkih oruđa.

Zahtevi da se prestane sa napadom ostali su bez odjeka, pa su pripadnici JNA bili prinuđeni da uzvrate, kaže se u saopštenju. Avioni ratnog vazduhoplovstva su, kako se navodi, dejstvovali po vatrenim položajima napadača i objektima koji se koriste u vojne svrhe. Gađana su i skladišta municije u duvanskoj stanici i fabrici "Soko metalac" u Lištici, kao i fabrici naoružanja "Soko" u Čitluku.

***

JNA NADOMAK KUPRESA (7. april):

Prema onome što smo danas videli na Kupreškom polju, nije više pitanje dana, nego sata kada će jedinice JNA i srpskih teritorijalaca stići do samog centra opštine. Naime, u toku jučerašnjih i današnjih žestokih borbi, u kojima je JNA izgubila tri borca, hrvatske paravojne formacije su bile prinuđene na povlačenje. U trenutku dok ovo javljamo, borbe se vode oko sela Olovo, ali je i u ovom mestu otpor sve manji. Tako, sada se JNA nalazi na svega kilometar i po od Kupresa i stoga su naše procene da će najkasnije u roku od 48 časova ući i u sam grad. Trenutno u Kupresu ima značajan broj branilaca ovog grada koji su prethodnih dana vodili žestoke ulične borbe sa hrvatskim oružanim snagama. Nakon jučerašnjeg proterivanja snaga HOS-a iz uporišta Zloselo, sve je bliži dan kada bi mir mogao stići na ovaj deo Kupreške visoravni. Juče u popodnevnim časovima hrvatske snage su otvarale vatru sa položaja oko Šujice i Malovaha, gde je prethodnih dana, prema tvrdnjama izbeglog stanovništva, bio veliki pokolj Srba koji nisu na vreme izbegli iz ovog sela. U toku današnjeg dana položaje JNA i srpskih teritorijalaca na Kupreškom polju posetili su predstavnici Međunarodnog crvenog krsta iz Ženeve.

Hrvatska i bosanska informativna glasila su proteklih dana plasirala dezinformaciju po kojoj su tobože nad Kupresom oborena čak tri aviona JNA, što je demantovano iz Komande RV i PVO. Nema istine ni u tvrdnjama istih glasila da je "veliki broj srbočetnika zarobljen". Istina je sasvim drugačija. Vaš reporter je danas video 11 zarobljenih hrvatskih bojovnika koje su u Zloselu uhvatili pripadnici JNA. Među njima je navodno i jedan od organizatora pobune protiv Armije, čovek koji je do pre nekoliko godina bio na čelu Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Kupresa. (M. Učur)

***

BRIGA O IZBEGLICAMA IZ LIVNA (7. april):

Krizni štab srpskog naroda u opštini Livno od danas radi sa dva pododbora, u Glamoču i Bosanskom Grahovu. Zajedno sa štabovima ove dve komune obavlja se prihvat i smeštaj izbeglica iz Livna, Gubera i Zastinja. Ljudi u velikoj panici koriste razne kanale kako bi izbegli u Glamoč i Donje Livanjsko Polje. Do sada ih je izbegao veliki broj, ali isto tako ima još žena i dece koji su ostali u Livnu i kojima treba što pre pomoći.

***

SRPSKA REPUBLIKA BiH IZNUĐENA ODLUKOM EZ ( 7. april):

Noćas, tačnije pred samu zoru, u Banjaluci poslanici Skupštine Srpske Republike BiH proglasili su Nezavisnu Srpsku BiH na prostoru sada već bivše Republike BiH. Ovo je, ukratko rečeno, jedini mogući izbor za srpski narod u BiH, jer drugih alternativa i nije bilo posle odluke Evropske zajednice o priznavanju nezavisne BiH - saopšteno je na današnjoj konferenciji za štampu u Banjaluci. - Na ovaj korak poslanici srpskog naroda u BiH su se odlučili na osnovu ustavnih ovlašćenja, kao odgovor na sarajevske manipulacije, pri čemu se vodilo računa o sprovedenom plebiscitu srpskog naroda u BiH. Srpski narod, srpska BiH, koristi svoje pravo na samopredeljenje do otcepljenja, a što je nužna posledica raspada avnojske BiH. Za ovakvu odluku glasalo je svih 67 prisutnih srpskih poslanika iz cele republike od njih 87, koliko inače Skupština broji - rekao je koordinator rada vlada srpskih oblasti u BiH, advokat Jovan Čizmović.

Bekstvo od snajpera: Tipičan sarajevski pejsaž, proleće 1992.
PHOTO: Ron Haviv

Predsednik Skupštine autonomne regije Bosanska krajina, Vojo Kuprešanin, na istoj konferenciji za štampu rekao je da je bilo više razloga koji su uticali na proglašenje Nezavisne Srpske Republike BiH, ali da je osnovni u tome što je ovaj potez iznuđen odlukom Evropske zajednice o priznavanju suverene BiH mimo svih pravnih normi.

- Zar nije apsurdno proglašavati BiH državom u vreme kada ona nema ni svoj parlament, ni svoju vladu, a od sinoć ni svoje Predsedništvo, jer su iz dosadašnjeg sastava tog organa istupili gospođa Biljana Plavšić i dr Nikola Koljević. Ovo priznanje je bez presedana u svetu, a cilj je da se razbije srpsko nacionalno tkivo i JNA, pa makar u BiH bila formirana nova komunistička država. Cilj naše odluke o proglašenju Nezavisne Srpske Republike BiH jeste da se zaštiti srpski narod na vlastitom ognjištu i zato smo odmah formirali srpsku miliciju, a uskoro ćemo formirati srpsku gardu. Mi ostajemo u Jugoslaviji i, čim se ukaže prilika, ujedinićemo se u savez srpskih država. Pokušajem muslimansko-hrvatske koalicije da razbije srpski narod postignuti su suprotni efekti - mi smo se ujedinili, izjavio je Kuprešanin.

- Pri ovakvom ponašanju Evrope nama nije preostalo ništa drugo nego da ovako postupimo, iako smo svesni da će nas stići i sankcije te iste Evrope, ali ćemo se mi tome uspešno odupreti. Svesni smo da ukoliko dođe do rata u Bosanskoj krajini, to bi bila buktinja koja bi zapalila Balkan, pa i Evropu - rekao je Vojo Kuprešanin i zaključio da je uveren da srpsku BiH niko neće moći da razbije.

U stvaranju Nezavisne Srpske Republika BiH novinarima je govorio i predsednik SDS za Bosansku krajinu dr Radoslav Vukić, koji je rekao da su i ovaj posao Srbi uspešno okončali bez obzira na pritiske muslimansko-hrvatske koalicije. Međutim, naglasio je dr Vukić, Muslimanima i Hrvatima, kao i svim drugim narodima i narodnostima, Srbi garantuju puna građanska i nacionalna prava po međunarodnim uzansama.

- Srećan sam što se ovaj istorijski čin dogodio baš u najvećem srpskom gradu Bosne i Hercegovine u Banjaluci, u kojem mi garantujemo Muslimanima i Hrvatima da im se nikada neće dogoditi nešto slično što se Srbima ovih dana događalo u Bosanskom Brodu, Sijekovcu, Kupresu, a neće im se desiti pred kamerama maltretiranje bilo koga, kao što je to juče učinjeno sa Srbima u Sarajevu - rekao je na kraju razgovora sa novinarima dr Vukić. (D. Kecman)

***

HRVATSKA PRIZNALA BOSNU I HERCEGOVINU (7. april):

Predsednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman uputio je danas pismo predsedniku Predsedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću u kojem ga obaveštava da je Hrvatska priznala Bosnu i Hercegovinu. Tuđman u pismu navodi da Hrvatska priznaje susednu republiku kao državu u kojoj će hrvatski narod imati konstitutivni i suvereni status. Hrvatska će, piše Tuđman, za pripadnike hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini tražiti dvojno državljanstvo.

***

UZNEMIRENOST U PRIBOJU (7. aprila):

I građani Priboja večeras su više nego uznemireni, posle vesti da je oko 400 zelenih beretki iz Višegrada napalo Dobrun, Bijelo Brdo, zatim Obrvenu i Staro Rudo, da bi iz dva pravca izbili na teritoriju Priboja, odnosno Republiku Srbiju. U Priboju je izvršena mobilizacija vojnih snaga i pripadnika milicije da bi se obezbedili prolazi i prelazi iz Bosne u Srbiju. Uznemirenost stanovnika Priboja povećana je usled saznanja da su im ulazi u stanove noćas oko 20 sati obeleženi posebnim znacima, pre svega kod Srba. Iz Rudog i Višegrada mnogi su se odlučili na iseljavanje, ali se pitaju kuda. (B. N.)

***

MARKA 800, LITAR MLEKA 150 DINARA (7. april)

Posle proteklih dramatičnih dana, život u Sarajevu se postepeno normalizuje, mada se ni juče u većini kolektiva nije radilo, dosta prodavnica bilo je zatvoreno i mahom bez robe. Građani su juče ujutro ipak mogli da nabave hleb i mleko. Hleb je poskupeo i od juče je u Sarajevu vekna polubelog hleba od 700 grama 55, a belog 70 dinara. Mleko su građani kupovali u prodaji iz Sarajevske mlekare, dok je na crnoj berzi, na pijacama kod privatnika, litar mleka stajao 150 dinara.

Deca za Karadžića: Prizor sa Pala
PHOTO: Ron Haviv

Grad na Miljacki je i juče bio bez dnevne štampe, kako sarajevske, tako i one iz drugih republika. Kiosci su bili zatvoreni, ali se u centru grada moglo da dođe do "Večernjih novina". Telefonski saobraćaj iz Sarajeva prema ostalim delovima zemlje bio je otežan. Nema informacija o prekidu linija, već se radi o opterećenju. Aerodrom u Sarajevu je i juče bio zatvoren. Iz Ministarstva za saobraćaj i veze vlade Bosne i Hercegovine juče je posredstvom talasa Radio Sarajeva upućen poziv radnicima sarajevskog aerodroma da se odmah jave na posao kako bi omogućili uspostavljanje vazdušnog saobraćaja. Očekivalo se, kako je bilo najavljeno, da će u popodnevnim časovima avioni JAT-a poleteti iz ove vazdušne luke, ali su otkazani letovi za i iz Beograda. Sa sarajevskog aerodroma su inače poslednji avioni sletali i poletali u nedelju ujutro. Sarajevska privatna aviokompanija "Er komerc" spremna je za uspostavljanje saobraćaja na svim linijama čim aerodrom u Butmiru bude otvoren. Avion ove kompanije "boing 727", ostao je sasvim slučajno u Beogradu pre nego što je u nedelju sarajevski aerodrom zatvoren. U gradu na Miljacki juče nije bilo uobičajenog crnog deviznog tržišta, ali su pojedinci nudili nemačku marku po ceni od 500, pa čak do 800 dinara!

***

IZETBEGOVIĆ ZAHTEVA OD ARMIJE OBUSTAVU RATNIH OPERACIJA (7. april):

U ime Predsedništva Bosne i Hercegovine, upućujem vam najoštriji protest protiv otvaranja novog ratnog žarišta u Bosni i Hercegovini i bombardiranja, odnosno raketiranja Širokog brijega i Čitluka, čime je izvršen napad na hrvatski narod i već međunarodno priznatu suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. To se kaže u protestu koji je danas uputio predsednik Predsedništva SR BiH Alija Izetbegović Generalštabu oružanih snaga SFRJ, odnosno general-pukovniku Blagoju Adžiću. U ovom protestu, koji je iz Predsedništva Bosne i Hercegovine dostavljen i sredstvima informisanja kaže se:

"Zahtevam da odmah naredite obustavu svih ratnih operacija na tom području", kaže Izetbegović. "Široki brijeg je jedno od kulturnih središta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i nastavljanje ratnih sukoba na tom regionu značilo bi proširivanje rata na celu Bosnu i Hercegovinu i imalo nesagledive posledicei  za armiju na čijem ste vi čelu. Napominjemo da je u napadu na Čitluk napadnuto i Međugorje, jedno od najvećih katoličkih svetilišta u svetu", kaže se u protestu Izetbegovića.

***

JNA ĆE UČINITI SVE ZA MIRNU NOĆ  (7. april):

Postoje dve istine - da ima previše dezinformacija u Sarajevu, a druga je da će JNA učiniti sve da bude mirna noć u gradu, izjavio je posle podne novinarima komandant Druge vojne oblasti general-pukovnik Milutin Kukanjac. General Kukanjac upozorava da, zbog nekih ubačenih grupa i mogućih diverzija i slično, građani treba da se samoorganizuju na ulazima i oko zgrada, da spreče zajedno sa legalnim organima bilo kakav nasrtaj. On je zamolio stranačke lidere da se ponovo obrate građanima da uzmu pod kontrolu stranačke vojske.

***

EZ ŽELI DA SRBE U BOSNI PRETVORI U NACIONALNU MANJINU (7. april):

- Priznavanje Bosne i Hercegovine je izraz političke volje država Evropske zajednice, odnosno njihove rešenosti da budu bitan činilac u procesu raspadanja Jugoslavije kako su i istakli u izveštaju Arbitražne komisije Konferencije o Jugoslaviji - prvi je komentar dr Momira Stojkovića, stručnjaka za međunarodno pravo, na vesti iz Luksemburga da je centralna jugoslovenska republika postala "država" po ugledu na Sloveniju i Hrvatsku.

U nastavku objašnjenja novonastale situacije, dok Bosnu potresaju oružani sukobi, profesor Stojković ističe da odluka o međunarodnom priznanju BiH izražava dominantnu ulogu uticaja i interesa Nemačke koja EZ, bar u slučaju Jugoslavije preusmerava od "evropske Nemačke" na "nemačku Evropu". - Ova odluka je suprotna međunarodnom pravu, jer nisu ispunjeni uslovi za međunarodno pravo, i Izjavi o principima ustavnih rešenja u BiH od 15. marta iz Sarajeva. Naime, prema međunarodnom pravu da bi država bila priznata potrebno je da ima svoju teritoriju, stanovništvo i efektivnu vlast na datoj teritoriji koju vrše centralni organi. U slučaju Bosne, teritorija i vlast su faktički podeljeni između tri konstitutivna naroda, na veći deo opština centralna vlast odnosno SDA nema uticaj, jer u tim komunama su na vlasti predstavnici srpskog naroda, odnosno SDS i Hrvati iz HDZ - ističe Stojković.

Radost zbog rušenja Vukovara: Četnički zagrljaj uz troprsti poljubac
PHOTO: Ron Haviv

U slučaju Bosne, po mišljenju ovog profesora beogradskog Fakulteta političkih nauka, pribeglo se prevaziđenoj konstitutivnoj teoriji u međunarodnom pravu iz prošlog veka kada se smatralo da države nastaju aktom međunarodnog priznanja. "Time je napuštena savremena deklarativna teorija što je čak suprotno i mišljenju Arbitražne komisije EZ od 10. decembra prošle godine gde se u tački 1. pod "A" kaže: "u ovom pogledu postojanje ili nastajanje države, priznate od strane drugih država je čisto deklarativne prirode" - naglašava profesor Stojković uz napomenu: - Ovo priznanje prenebregava činjenicu, da centralna vlast u BiH nema faktičku vlast na celoj teritoriji Republike. Previđa činjenicu da se na teritoriji ove republike nalazi i JNA i pored muslimanskog i dva druga konstitutivna naroda koji po osnovu samoopredeljenja moraju biti ravnopravna sa muslimanskim narodom. Evidentno je da EZ kao i u slučaju Hrvatske želi da srpski narod u BiH pretvori u nacionalnu manjinu, jer stalno insistira na poštivanju takozvanih manjinskih prava - kaže Stojković - dodajući da je u ovom slučaju data prednost administrativnim granicama. (M. Pešić)

***

VELIKI DAN ZA SRPSKI NAROD (7. april):

Predsednik Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine dr Radovan Karadžić izjavio je juče Radio Beogradu "da je na noćašnjoj sednici Skupština proglasila Nezavisnu Državu Srpsku Bosnu i Hercegovinu, što je u skladu sa Ustavom Srpske BiH".

"Ovo je veliki dan za srpski narod u BiH i u celini, pošto se BiH konačno posle godinu dana raspala 4. i 5. aprila, kada je Izetbegović (Alija, predsednik Predsedništva BiH) pozvao na opštu mobilizaciju čemu se totalno odazvao samo muslimanski živalj, a u Sarajevu zaveden državni teror nad srpskim narodom. Srpski narod se odupro teroru, uspostavio suverenitet nad svojim prostorima i tačno u ponoć, proglasio nezavisnost svoje republike", konstatovao je dr Karadžić.

***

SA PASOŠEM U POSTOJBINU (7. april):

Bosanaca i Hercegovaca koji su rođeni u BiH, a žive u drugih pet jugo-republika, prema rezultatima popisa iz 1981. godine, bilo je 650.500. Bosna u tom pogledu drži rekord: to je republika sa daleko najviše svojih stanovnika u ostalim delovima zemlje. Žitelji ostalih republika su neuporedivo manje pokretljivi. Prema nekim, ne baš sasvim pouzdanim podacima, onih koji su rođeni u Hrvatskoj, a 1981. godine živeli u drugim republikama - bilo je oko 350.000. Onih koji su rođeni u Srbiji, a stanovnici su drugih delova zemlje - tada je bilo 311.000. Stanovnici ostalih republika su još malobrojniji. Bosanci su se najviše selili u Srbiju (310.000) i u Hrvatsku (275.000) i to tako što su dve najbrojnije nacije bile okrenute matičnim republikama. Većina Bosanaca je međutim registrovana Sloveniji - više od 41.000. Ako se ima u vidu to da većina ovih Bosanaca i Hercegovaca ima porodice, i da mnoga njihova deca, iako rođena u drugim delovima zemlje, zadržavaju državljanstvo BiH, to znači da je broj stanovnika Jugoslavije kojima je Bosna postojbina mnogo veći od pomenutih 650.000.

San o konfederaciji: Gojko Đogo, destilovani Srbin
Photo: Aleksandar Anđić

O tome svedoče i rezultati prošlogodišnjeg plebiscita srpskog naroda u Srbiji, bivših stanovnika Bosne, o budućnosti ove republike. Tada je, prema izveštajima iz Udruženja Srba, samo u Srbiji na referendum izašlo oko pola miliona punoletnih građana. Ove podatke pominjemo inače zato što odluka o priznavanju BiH kao nezavisne države pogađa ne samo Srbe i Hrvate u BiH nego i stotine hiljada onih koji posle ovakvog stava EZ ostaju odvojeni od svoje otadžbine. A onih čiji su očevi (i dedovi) došli iz Bosne u Srbiju i Hrvatsku toliko je da s pravom treba imati u vidu podatak koji nam ovim povodom pominje pesnik Gojko Đogo, predsednik Udruženja Srba iz BiH u Srbiji.

Procena je statističara, rekao nam je Đogo, da je u Srbiji oko milion ljudi poreklom s one strane Drine. Šta za njih znači odluka Evropske zajednice o priznavanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države?

Takva odluka ostavlja ove Srbe bez otadžbine, jer će ubuduće mnogi u svoj zavičaj morati da putuju s pasošem. A onih 1.5 milion Srba koji ostaju u toj novoj državnoj tvorevini - ako ne zaštite svoju suverenost - biće nacionalna manjina. Srpski narod u celini, kaže Đogo, to ni po koju cenu ne sme dopustiti. Bosna i Hercegovina su stare srpske zemlje i to svakome ko neće da bude slep potvrđuju i mnogobrojni tragovi srpske kulture i istorije na ovom prostoru. (B. Radivojša)

***

Đogo: IZLAZ JE U KONFEDERACIJI (7. april):

U velikom delu BiH jedan od tri naroda - Srbi, Hrvati ili Muslimani - su u većini. Vekovima su u većini na tim prostorima, što znači, kaže Gojko Đogo, da je Bosnu i Hercegovinu moguće podeliti i da je najbolje podeliti je. Predlog o Bosni kao konfederaciji je zato, po mom mišljenju, u ovom trenutku, jedini izlaz.

***

POD TITOVOM SLIKOM (7. april):

Titove slike preplavile su Sarajevo. Neke je to iznenadilo i začudilo, ali mnoge nije. Ako je u nečemu bio darežljiv, veliki vođa, svakako je bio blagodaran u umnožavanju nacija na jugoslovenskom prostoru. Pretvaranjem veroispovesti u narod, ipak je prevazišao sve svoje državničke originalnosti. Poleteli su čarobni tepisi iz bratske nam Džamahirije i svi su se uparkirali u sarajevske džamije koje su svakog dana postajale sve važnije u bosanskom tamnom vilajetu.

Onda je došla demokratija i originalni narod je na originalan način izabrao za svog vođu Aliju Izetbegovića. Novoizabrani predsednik je u svojoj "Islamskoj deklaraciji", teorijski već unapred sve objasnio: "Nema mira ni koegzistencije između islamske vere i neislamskih društvenih i političkih institucija". One koji u drugog Boga veruju na vreme je upozorio: "Polažući pravo da sam utvrđuje svoj svijet, islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije u svom području. Nema dakle laičkog principa (odvojenosti države od religijske zajednice), država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije".

¨Politika¨ se ruga Titu: Građani Sarajeva, april 1992.
PHOTO: Ron Haviv

Da su Evropa i svet, hteli da znaju šta će dobiti priznanjem Bosne, mogli su to odavno da pročitaju u kapitalnom delu sadašnjeg aktuelnog predsednika ove republike, pa i da vide kako "postoji jedan red, jedna dinamika, jedno blagostanje, jedan napredak koji se može uraditi na ovom tlu i u ovom podneblju, ali to nije red, progres i blagostanje Evrope i Amerike". Taj put zacrtao je odavno Tito, i sa njegovog puta, kunu se danas gromoglasno, neće se skrenuti. Brozov narod dobio je na letećem tepihu, ono što je drugima za Brozove vladavine oduzeto: crkve, jezik, državu... Tito je ponovo u Bosni, on se u stvari iz nje nikad nije ni selio. Titov duh živi u komentaru "Oslobođenja" u kojem se titoistički komentator iščuđava šta uopšte traže srpski svatovi na Baš-čaršiji. Ne čudi se krvavoj svadbi i krvavom putu, jer je demokratski izabrani predsednik Alija Izetbegović odavno upozorio da se u Bosni ne može "neislamski raditi, privređivati, zabavljati se, vladati".

Možda, među onim nesrećnim narodom što je ovih dana nosio Titove slike, organizovano i na autobusima, pojedinačni, ima i onih nostalgičnih za prividnim mirom kojim je u Bosni za Titove vladavine pripreman ovakav rasplet. Narodom je, poznato je, lako manipulisati. On je vikao "Mi smo Titovi, Tito je naš". Zelenim beretkama to ni najmanje nije smetalo. I kako bi, kad je to put u koji su se zakleli. (Zorica Šuvaković)

***

PRIZNAVANJE BiH OHRABRUJE EKSTREMNE SNAGE (7. april):

Savezno izvršno veće na jučerašnjoj vanrednoj sednici, predsedavao Aleksandar Mitrović, razmotrilo je najnovije pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini, kao i prekjučerašnju odluku Evropske zajednice o priznavanju ove republike. Kako saopštava Sekretarijat SIV-a za informacije, vlast u Bosni i Hercegovini već duže vreme - i pored upozorenja i zahteva SIV-a - ne funkcioniše na celom prostoru i ova republika je praktično podeljena. Destabilizacija stanja je znatno pojačana prisustvom i delovanjem hrvatskih oružanih formacija u ovoj republici - od pripadnika ZNG - i od Paraginih hosovaca.

U uslovima kada je kriza u Bosni i Hercegovini ušla u fazu građanskog rata, sa velikim brojem ljudskih žrtava, stav Evropske zajednice o priznavanju BiH, kao direktna posledica politike razbijanja Jugoslavije, objektivno, po oceni savezne vlade, ne može da utiče na eliminisanje krize, već naprotiv, može da je produbi. U saopštenju sa jučerašnje sednice ističe se da je SIV sa žaljenjem primio prekjučerašnju odluku Ministarskog saveta Evropske zajednice, kojom se zemlje - članice ohrabruju na priznavanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

SIV je u više prilika upozoravao Evropsku zajednicu da bi preuranjenim priznavanjem BiH, pogotovu u trenutku kada teku razgovori predstavnika tri konstitutivna naroda o budućoj fizionomiji i ustrojstvu ove republike, bio ozbiljno poremećen pozitivni, demokratski proces sporazumevanja i prevazilaženja krize. Takva odluka, međutim, predstavlja i direktno ohrabrenje krajnje ekstremnim snagama koje umesto pregovora teže nasilju. Evropska zajednica je ovom odlukom napustila svoje ranije stavove i preuzela veliku odgovornost za dosadašnja zbivanja i za dalji tok događaja u Bosni i Hercegovini, koji bitno otežavajuće utiču na jugoslovensku krizu u celini. SIV smatra da interesi mira i bezbednosti na jugoslovenskom prostoru, a time i u ovom delu Evrope, zahtevaju od svih zemalja, kako članica EZ tako i drugih, da se uzdrže od daljih koraka koji mogu pogoršati dramatične događaje u Bosni i Hercegovini.

***

VANREDNA SKUPŠTINA U JAJCU UVELA VANREDNO STANJE (7. april):

Na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine u Jajcu, nakon što su odbornici ustajanjem i aplauzom pozdravili priznavanje nezavisne BiH od strane Evropske zajednice, jednoglasno je odlučeno da se osnuje krizni štab opštine i da se uvede vanredno stanje.

***

Dr BILJANA PLAVŠIĆ - SRPSKA REPUBLIKA BiH OSTAJE U JUGOSLAVIJI (7. april):

Science fiction Biljane Plavšić: Srbi stvorili nezavisnu državu
Photo: EPA/Saša Stanković
Srpska Republika Bosna i Hercegovina biće nezavisna država, koja će se moći naslanjati na ovu ili onu državu, ali će ona, to je bitno da naglasim, ostati u sastavu Jugoslavije, izjavila je novosadskom listu "Dnevnik" dr Biljana Plavšić, do juče član Predsedništva BiH, koja je podnela ostavku na tu funkciju. Dr Biljana Plavšić kaže: “Drugi su nam stvorili državu. Ne, ne šalim se, stvarno je tako, jer srpskom narodu je bilo lepo u Jugoslaviji i u Bosni i Hercegovini, a drugi su prvo pocepali Jugoslaviju, pa sada bi da cepaju i krčme Bosnu i Hercegovinu, da od nje stvaraju državu po meri jednog (muslimanskog) naroda, iako u toj BiH žive tri ustavotvorna naroda. Žive, dakle, Srbi, Muslimani i Hrvati”, naglasila je dr Biljana Plavšić.

***

Dr Nikola Koljević - NEKOME NIJE ODGOVARALO POLITIČKO REŠENJE (7. april):

Najviše tolerantnosti u dosadašnjim pregovorima imali smo baš mi, predstavnici srpskog naroda, no nekome to očito nije odgovoralo da dođe do političkog rešenja krize u BiH, izjavio je novosadskom listu "Dnevnik" dr Nikola Koljević, dojučerašnji član Predsedništva BiH koji je podneo ostavku. Dr Nikola Koljević kaže: "Upozoravali smo Evropsku zajednicu da sačeka, da ne žuri sa ovom ili onom odlukom, jer su pregovori, upravo pod okriljem EZ, bili već u toku. Međutim, eto, Evropska zajednica je priznala državnost Bosne i Hercegovine, što jasno, srpski narod ne može i neće da prihvati":

***

ARMIJA ODGOVORNA ZA PROVOKACIJE (7. april):

Protekla noć za Mostarce je bila najdramatičnija otkako eskalira kriza u zemlji, odnosno u Bosni i Hercegovini. Prvi put su građani noćas, u velikoj panici, silazili u uglavnom zapuštene i nepripremljene podrume i retka skloništa. Samo koju minutu pre ponoći začula se udvojena snažna eksplozija, zatim je nestalo svetla u mnogim gradskim kvartovima, posle čega je nastala 15-minutna artiljerijska paljba u severnim delovima grada. Po svoj prilici, a to navode vojni izvori, najpre je miniranjem dva stuba prekinut jedan od dovodnih gradskih dalekovoda kroz naselje Orlac, posle čega je otvorena vatra prema prostoru kasarne "Mostarski bataljon", smeštene na drugoj strani Neretve, i koja je pre četiri dana bila meta strahovite terororističko-diverzantske akcije bilansirane sa četiri mrtva, 45 povređenih i ogromnim materijalnim štetama. Vojni izvori saopštavaju da je na taj napad energično uzvraćeno prema naselju Orlac. Prema raspoloživim podacima u ovoj uzajamnoj pucnjavi ni na jednoj strani nije bilo nastradalih, ali civilni izvori pominju štete na objektima i imovini u naselju Orlac. Oštećeni dalekovod nije ni popravljan u toku noći, a struje nije bilo ni pre podne.

Usledilo je oštro upozorenje nadležne komande civilnim vlastima susednih zapadnohercegovačkih opština. Pošto je i posle upozorenja nastavljeno sa oružanim provokacijama, odbrambene snage aerodroma, uz sadejstvo avijacije, delovale su pream području opština Široki brijeg i Čitluk. Kvalifikujući to otvorenim napadom organiovanih ustaških snaga na vojne objekte, nadležna vojna komanda saopštava da je energično delovanje preduzeto u cilju onemogućavanja i razbijanja skoncentrisanih paravojnih formacija na tom području, te da će na sličan način reagovati u svakom ponovljenom slučaju.Takođe se saopštava da je delovano isključivo na paravojne ciljeve, a ne na naselja i civilna lica. Istovremeno, Regionalni centar za obaveštavanje raspolaže podacima o pet mrtvih na području opštine Široki Brijeg, a na području opštine Čitluk nema nastradalih. (D. Marić)

* Tehnička podrška: Miloš Obradović

*NASTAVAK FELJTONA U SUBOTU, 17. APRILA

star
Oceni
2.46
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi