Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (7)

Goloruki Srbi žestoko uzvraćaju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Srpske granate parkiraju Sarajevo: Muzika za Radovanove oči
Srpske granate parkiraju Sarajevo: Muzika za Radovanove oči
PHOTO: Roger Richards

Tokom šest meseci na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

OPKOLJENA SRPSKA SELA (Derventa, 5 aprila):

Mali broj stanovnika Bosanskog Broda, koji još nisu uspeli da napuste ovaj grad, veći deo dana provode u skloništima i podrumima. Grad se bombarduje sa svih strana. Bosanski Brod doživljava nova razaranja i nove ljudske žrtve. Za poslednja tri dana, prema nezvaničnim podacima, poginulo je 15 lica, dok je na desetine ranjeno. Na teritoriju koja je pod kontrolom Teritorijalne odbrane srpske opštine juče popodne i sinoć palo je 30 topovskih granata koje su ispaljene iz pravca Slavonskog Broda. Tom prilikom poginula su dva srpska borca, dok je deset ranjeno. Porušeno je ili oštećeno 20 srpskih kuća.

Ovaj deo bosanskobrodske opštine već 20 dana je bez struje, vode i telefonskih veza i u potpunosti je okružen hrvatsko-muslimanskim oružanim jedinicama. U toku noći hrvatske snage su uspele da prodru 150 do 200 metara u dubinu srpskih položaja, ali su srpski teritorijalci uspeli da se vrate na svoj početni položaj. Još od juče ujutro prekinute su sve komunikacije sa srpskim selima Donje i Gornje Barice, Kostreš i Zborište, gde se vode izuzetno teške borbe.

Kako smo saznali juče je preko mosta, između dva Broda, iz Hrvatske na teritoriju opštine Bosanski Brod prešlo 20 tenkova hrvatskih oružanih snaga i oko 600 hosovaca i hrvatske garde koji su se uputili u srpska sela Zborište, Gornje i Donje Barice i Kostreš. U Kostrešu se ova jedinica sukobila sa tenkovskom jedinicom JNA, koja je stacionirana na ovom području. Na strani JNA nema žrtava, dok se tvrdi da su hrvatske oružane snage pretrpele velike gubitke. Juče su članovi misije Evropske zajednice iz bezbednosnih razloga napustili Bosanski Brod. Inače, Radio-Bosanski Brod, koji je pod kontrolom kriznog štaba HDZ, iz ovog studija neprestano emituje  pesme koje veličaju Hrvatsku.

I situacija u opštini Derventa je izuzetno teška, naročito u pograničnom delu ove opštine sa susednom opštinom Bosanski Brod. Iz srpskog sela Trstenci danas se u Prnjavor iselilo oko 300 žitelja, uglavnom žena i dece. Derventa je i danas opasana barikadama koje su postavile jedinice HDZ. Banjalučani i deo Krajišnika iz Čelinca, Kotor Varoši i Skender Vakufa kao odgovor na stanje u Bijeljini, Kupresu i Livnu, za koje se znalo unapred, uveli su kontrolu da ne bi bili iznenađeni. Ovo je u suštini i ocena sinoć prekinute sednice Skupštine Autonomne regije Bosanska krajina na kojoj je trebalo razmotriti zašto se desilo da u Banjaluci niknu barikade i grad se blokira. Naime, sednica je prekinuta posle saznanja da je predsednik krnjeg Predsedništva Alija Izetbegović, proglasio mobilizaciju TO i Civilne zaštite, što je po saopštenju Kriznog štaba Srpske republike BiH, ništa drugo do objava rata protiv svih Srba u BiH.

Praktično ispostavilo se da je potez Srpskih odbranbenih snaga, iznuđen izjavama Jerka Doke da u budućoj nezavisnoj BiH srpski dobrovoljci i rezervisti mogu biti samo zločinci, jer su po njemu, "oni vodili privatni rat" - ispao kao potez koji je učinjen u poslednji čas, a uklopio se i u zahteve Srpske skupštine BiH da se umesto odziva na mobilizaciju u BiH Srbi u svim gradovima gde su u većini organizuju kroz krizne štabove i sa svojom TO. (B. Teofilović)

***

Tvrdo jezgro Srpstva: Banja Luka, grad barikada
Photo: Stock
U BANJALUCI NEMA BARIKADA (Banjaluka, 5. aprila):

Uverili smo se da nema barikada u Banjaluci nego da samo postoje kontrolnin punktovi, što je za ovaj trenutak jedino i potrebno i politički opravdano. Vi znate šta se u međuvremenu dešavalo i danas dešava širom BiH, kao na primer u Sarajevu. Mi mislimo da nije u intresu nijednog naroda da se izdvoji bilo kakva vojna ili politička akcija, jer bi štetila našem ugledu i kredibilitetu koji imamo u Evropi - rekao je danas u Banjaluci dr Nikola Koljević.

***

MOBILIZACIJA JE OBJAVA RATA SRBIMA U BiH (Banjaluka, 5. aprila):

- Nama ne treba Teritorijalna odbrana, kada su naša braća i sinovi svi u JNA, to treba da shvate u JNA i da se očiste od onih koji nisu izašli na plebiscit srpskog naroda za ostanak u Jugoslaviji, odnosno da se uklone svi oni koji su glasali protiv Jugoslavije. JNA treba da postane efikasnija. Nema više pogodbe, od danas bi morali pripadnici JNA da prestanu da kukaju po Evropi da su napadnuti i da oni nisu prvi pucali, treba da shvate da nemaju od koga da se čuvaju od onih koji atakuju na bilo koji narod. Srpske odbrambene snage su zauzele sve važnije punktove sa namerom da pod rigoroznom kontrolom spreče upad "zelenih beretki" koje već postaju regularna vojska, isto kao i "hosovaca", koji su odredili već svoje granice.

Ovo je osnovni stav o događajima u Banjaluci, koji je danas na konferenciji za štampu izneo Radoslav Brđanin, član Kriznog štaba u ovom krajiškom gradu. Dr Radislav Vukić, predsednik Opštinskog odbora SDS Bosanske krajine i koordinator u SDS Bosanske krajine i na istoj konferenciji rekao je novinarima da su barikade postavljene i na putnim pravcima prema Doboju, Bosanskom Brodu i Srpcu. (D. Kecman)

***

RADE ŠKOLE I PREDUZEĆA (Banjaluka, 5. aprila):

Prdsednik opštine Banjaluka magistar Predrag Radić, koji je ujedno i predsednik Kriznog štaba, posle današnje sednice ovog organa saopštio je novinarima da će od sutra u Banjaluci normalno početi da rade sve škole, ustanove i preduzeća. Od podne, dakle, od 12 časova, kontrolu nad svim punktovima prilazu gradun i pred važnijim objektima preuzeće pripadnici Teritorijalne odbrane. Od 7 časova ujutro saobraćaj na prilazima gradu kontrolisaće pripadnici Centra službe bezbednosti i vojne policije, izjavio je Stojan Župljanin, načelnik ovog centra, koji je saopštio da za sada neće biti povećanja rezervnog sastava milicije, čija je nacionalna struktura izbalansirana sa strukturom stanovništva opštine. (D.K.)

***

PROIZVOLJNA VEST O POGIBIJI (Kupres, 5 aprila):

Ako se obistine zlosutne vesti koje stižu sa područja Kupreške visoravni a do ovog trenutka niko ih nije demantovao, onda, očigledno, ima istine u navodima da su hrvatske oružane formacije izvršile stravičan pokolj u srpskom selu Gornji Malovan na granici između opština Kupres i Tomislavgrad. U borbama za ovo srpsko selo hrabro je poginuo Živko Maksimović iz susednog Šipova, dok je nekoliko srpskih boraca lakše ranjeno. Hrvatska i bosanska sredstva informisanja su juče potpuno proizvoljno plasirala informaciju po kojoj je na Kupresu poginulo oko 200 ljudi. Međutim, to je očigledno, bila laž sračunata da izazove pometnju među srpskim teritorijalcima sa Kupresa i snagama JNA.

Činjenica je da su se i u samom gradu vodile ulične borbe, ali se pouzdano zna da nema mnogo poginulih. Prema rečima pripadnika odbrambenih snaga sela Belaj, sve vitalne ustanove u Kupresu su pod kontrolom srpskih teritorijalaca, među kojima i zgrada pošte. Među pripadnicima jedinica JNA, koje su, takođe, pristigle na Kupresko polje, juče i danas nije bilo poginulih i ranjenih.

Međutim, iz Gornjeg Malovana stižu vesti da su snage HOS-a izvršile stravičan pokolj u ovom selu. Svi oni Srbi koji nisu na vreme izbegli, a među njima najviše je bilo staraca i dece, su poklani. Kupres i gorštaci su nam potvrdili da ustaše u ovom neviđenom masakru nisu poštedele ni dvomesečnu bebu.

Inače, u toku današnjeg prpodneva na Kupreskom polju nije bilo borbi, niti je otvarana vatra, što nam je potvrdio i komandant snaga JNA na Kupresu pukovnik Galić, koji, zajedno sa JNA, sprečava veće međunacionalne sukobe na ovom novom bosanskohercegovačkom ratištu. Inače, u pomoć braniteljima srpskih sela u okolini Kupresa juče i danas su pristigle Šešeljeve i Arkanove jedinice i jedinice Srpske garde. (M. Učur)

***

OSUDA MOBILIZACIJE CIVILNE ZAŠTITE (5. aprila):

Udruženje Srba iz Bosne i Hercegovine u Srbiji najodlučnije osuđuje nezakonitu i nelegalnu odluku Alije Izetbegovića i njegovog Predsedništva, donesenu bez srpskih predstavnika, kojom se mobiliše civilna zaštita, Teritorijalna odbrana i rezervna milicija u BiH. Ova i ovakva mobilizacija i zahtev upućen JNA da naoruža narod nije ništa drugo nego poziv na međunacionalni rat. To potvrđuje i Izetbegovićeva obmana javnosti i širenje lažnih vesti o tragičnim posledicama sukoba u Bijeljini, Bosanskom Brodu, Kupresu, Mostaru i dolini Neretve. Sa posebnim ogorčenjem smo primili ovu naopaku poruku upućenu Muslimanima na Bajram, koja, umesto selama - poziva na mir, poziva na obračun sa komšijama Srbima.

Rat počeo: Vojska BiH u odbrani Sarajeva
PHOTO: Stock

Upozoravamo da je rasplamsavanje međunacionalnih sukoba u BiH u neposrednoj vezi sa političkim manipulacijama o priznavanju BiH kao nezavisne države. Izražavamo nadu da će svetska javnost, a pre svega Evropska zajednica, uoči svoje odluke u Briselu, imati ovo u vidu i da neće priznati državu Bosnu i Hercegovinu pre nego što se njeni narodi sporazumeju o međusobnim odnosima. Ukoliko, ipak, ovakva odluka bude donesena, Srbi Bosne i Hercegovine biće prinuđeni da, uz podršku celog srpskog naroda, upotrebe sva sredstva da zaštite svoje nacionalne interese. Verujemo da će preovladati razum i da odluka Evropske zajednice 6. aprila 1992. neće podsetiti Srbe na 6. april 1941.g. Pozivamo sva tri naroda u Bosni i Hercegovini da ne slušaju nikakve nerazumne odluke političkog rukovodstva, kao što je ova odluka muslimansko-hrvatskog Predsedništva, i da ne zagaze u svoju i bratsku krv - kaže se u saopštenju.

***

HRVATSKE SNAGE NADOMAK MOSTARA (Mostar, 5 aprila):

Mostar je proteklih dana postajao sve prazniji, a jutros je zaista sablasno prazan grad. Ulice su puste a mnogi stanovi, naročito u novim delovima grada, prazni. Glasine pre, a dezinformacije posle stravične diverzantsko-terorističke akcije na kasarnu JNA "Mostarski bataljon" naterale su na bekstvo iz grada i najhrabrije Mostarce. Sinoćnji mir svakako je posledica poseta zajedničkih međustranačkih komisija, u kojima su bili i predstavnici JNA i policije. Danas popodne jedna mešovita komisija i predstavnik JNA otićiće na taj teren da se uvere u navode meštana.

Istovremeno, u Mostar stižu informacije o pokretima i ukopavanju nadomak ovog grada i jakih, i motorizovanih formacija paravojnih snaga hrvatskog naroda, među kojima, prema vojnim izvorima, ima dosta hosovaca. Te oprečne i svakako jednonacionalno selektirane informacije unose još veću uznemirenost među preostale građane Mostara. Paničnom stanju svakako doprinosi i nemoć gradskih struktura da građanima ponude ohrabrujuće informacije. Juče doneta, i od Predsedništva BiH podržana odluka o mobilizaciji teritorijalne odbrane, praktično se ne može izvršiti jer je kod JNA još pre godinu i po dana pohranjeno naoružanje te formacije, i ono - prema raspoloživim podacima - uopšte nije u Mostaru. Starešine garnizona JNA, pukovnik Milojko Pantelić i potpukovnik Slobodan Pudar, uz zaista primerenu kooperativnost nastoje da sa gradskim vlastima i službama ostvare saradnju.

Svakako da se u ovom gradu osluškuje i razvoj događaja u Sarajevu, ali i u nekim drugim mestima, koji se pominju upravo kao sudbine koje ovaj grad ne bi želeo da doživi, a niti to, uostalom, zaslužuje (Bijeljina, Kupres, Bosanksi Brod). Međunacionalne napetosti u ovoj sredini, i u ovim prilikama, daleko su ispod republičkog proseka jer je zajednički život - ilustrovan činjenicom da je svaki četvrti brak neka međunacionalna kombinacija bračnih drugova.

Prema vojnim izvorima, a posle skoro završenog raščišćavanja ruševina među objektima vojne kasarne "Mostarski bataljon", razrušenih diverzijom, već saopštenom podatku o povređivanju ukupno sedm vojnika, zatečenih u trenutku eksplozije u glavnom objektu spavaonice, treba pridodati i zaključni podatak o jednom poginulom iz sastava JNA. Reč je o Peri Kisiću, rezervnom vodniku, rođenom u Ljubinju, koji je smrtno nastradao u ruševinama kasarne. Vojni izvor takođe saopštava da postoje brojne indicije, pre svega nađeni delovi kola kao i prijave rodbine, da su u trenutku aktiviranja cisterne-bombe zatečeni na kolovozu u crvenoj škodi mostarske registracije (MO-322-20), život izgubili civili Mijo Marić i Mate Rajić, iz Drežnice kod Mostara.

Kao što je već objavljeno, od iste eksplozije povređeno je bilo ukupno 38 građana, uglavnom stanara okolnih zgrada u naselju Zalik, od kojih je troje (među njima i dvoje dece) zbog težih povreda zadržano u bolnici. Takođe, kao i Marić i Rajić, život je, zatekavši se u vozilu na drumu, izgubio i Ivan Kožul iz Vrapčića kod Mostara. Tako se, verovatno, konačan bilans neviđenog zločina prema JNA može svsti na ukupno četiri poginula i 45 povređenih. (D. Marić)

***

GRAĐANI JAJCA NA ULICAMA (Jajce, 5. aprila):

Pevajući pesmu "Jugoslavijo" i kličući "Nećemo podjele, hoćemo mir", "Ne daj se Bosno" i "Ostavke, ostavke", ulicama Jajca večeras se kreće kolona građana na čijem se čelu nosi fotografija Josipa Broza Tita. Iako pada kiša i duva jak vetar, kolona je svakim časom sve veća. Uzvici "Ostajte ovdje" upućeni su onim Jajčanima koji su najavili iseljavanje.

***

SUKOBI, ZEBNJA ALI I ŽELJA ZA MIROM (6. april)

U toku popodneva, negde posle 13 časova obistinila su se strahovanja da može da dođe do incidenata pred Skupštinom Bosne i Hercegovine gde je bila okupljena velika masa ljudi. Taj prizor direktno je prenosila TV Sarajevo ali on predstavlja samo deo opšteg haosa u Sarajevu u kome se na sve strane puca. Stari padinski delovi grada Vratnik i Višegradska kapija, Sedrenik, s druge strane, Jerčedoli ispod Trebevića, s treće strane, poprište su žestokih i krvavih borbi. Sa tih mesta dolaze informacije o poginulim i ranjenim do kojih, zbog postavljenih barikada, teško mogu da se probiju vozila hitne pomoći. Sa sukobima se šire mnoge zebnje ali i želja za mirom. Bitke se u Sarajevu biju na više mesta ali i različitim sredstvima, raznim oružjima i na više političkih načina i viđenja. Kada je posle 14 časova javljeno da prema procenama u opštem metežu snajperski pucnji na Marin dvoru, gde se nalazi Skupština Bosne i Hercegovine, dolazi sa obližnjeg hotela "Holidej in" i da ima pogođenih, velika masa sveta okupljena na platou ispred Skupštine počela je da prelazi široki bulevar. Ubrzo je "Holidej in" bio potpuno okupiran. Potom je javljeno da su neki od snajperista razoružani od strane specijalaca MUP Bosne i Hercegovine. To je kasnije i potvrđeno. Rečeno je da je uhvaćeno šestoro snajperista i najavljeno da će se videti šta se krije iza njihovog napada.

Sukobljene strane u Sarajevu još nisu posve definisane, ali je ipak preko sarajevskih radio i, TV medija izvršena podela na branioce i teroriste. Posle incidenata, snajperskih hitaca i napada na "Holidej in", pometnje i bežanja, ponovo je došlo do nastavka zasedanja u zaposednutoj velikoj sali Skupštine Bosne i Hercegovine. Ponovo su u opticaj puštene parole, partijske zastave bivšeg Saveza komunista i Titove slike. Pojavili su se i lideri bivšeg CK, kao na primer Nijaz Duraković i drugi iz bivšeg Socijalističkog saveza. U njihovom prisutstvu u skupštini BiH pozivalo se na slogu i mir uz gromoglasne ovacije Titu. Formira se, rečeno je, vlada nacionalnog spasa uz napomenu da u nju ulaze vanstranačke ličnosti.

U isto vreme pokušava se doći do dogovora između nacionalnih lidera koji su na vlasti. Saznaje se da su oko 14 časova telefonom, na poziv Karadžića, kontaktirali lider SDS i predsednika SDA i predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović. Postoji mogućnost da Izetbegović, general Kukanjac i Karadžić zajedno obiđu krizna mesta. Alija Izetbegović je, prema sopstvenoj izjavi, prošle noći do tri časa ujutro bio u zgradi Predsedništva, a najavio je da će i noćas sigurno do ponoći biti u Predsedništvu. Inače Predsedništvo Bosne i Hercegovine je u stalnom zasedanju.

***

Tobož naivna ˝Politika˝: Ne zna se ko puca u Bosni
PHOTO: Stock
SRBIJA BEZ SANKCIJA, BOSNA PRIZNATA (Luksemburg, 6. aprila):

Ministarski savet Evropske zajednice danas je, posle duge rasprave, odlučio da donese načelnu odluku o ukidanju ekonomskih sankcija protiv Republike Srbije, prizna nezavisnost Bosne i Hercegovine i odloži priznavanje Makedonije, saopštio je šef portugalske diplomatije. U prvom od tri kratka stava "Deklaracije o Jugoslaviji" kaže se da su Zajednica i njene članice odlučile da počev od 7. aprila 1992. priznaju Republiku BiH. Mere vezane za primenu ove odluke donosiće zemlje - članice pojedinačno u skladu sa međunarodnom praksom.

Zajednica je, kaže se u drugom članu Deklaracije, takođe odlučila da proširi na Republiku Srbiju pogodnosti pozitivnih mera koje su na sličan način obezbeđene drugim republikama 2. decembra 1991. i 10. januara 1992. Predsedništvo EZ, Komisija i predsednik Konferencije o Jugoslaviji pozvani su da sa vlastima u Srbiji prodiskutuju modalitete potrebne za primenu ove odluke u u skladu sa principima dogovorenim između Zajednice i zemalja - članica.

Odluka o priznavanju BiH nije prelomljena preko kolena, već je usklađena sa stavom Vašingtona koji je nagovestio skoro priznavanje tri republike u bivšoj Jugoslaviji (Slovenija, Hrvatska i BiH). Tako je politički paket "BiH plus Makedonija" prepolovljen, a novi - bosanski paket je na naoko neprimetan način povezan sa drugačije skrojenim "srpskim paketom". Pravi ili lažni velemajstori evropske političke igre, sakupljeni danas u luksemburškom evropskom centru "Kiršberg", došli su konačno do saznanja da se bez učešća Srbije u krojenju dalje sudbine teritorije na kojoj još postoji zemlja nazvana Jugoslavija ne može učiniti ni jedan pravi, a kamoli trajan korak napred. Shvatili su, takođe, da na tom jugoslovenskom prostoru ne može da se krene u pravcu razvijanja najneophodnije trgovinske i pravne saradnje između republika, a kamoli čvrstog mira, ukoliko se sa Srbijom ne skine neopravdan teret sankcija. Istovremeno, učinilo im se da će priznavanjem granica BiH kao državnih granica primorati logikom međunarodnog prava sve naoružane jedinice koje se ne mogu nazvati bosanskohercegovačkim trupama da se povuku iz nove nezavisne države. Makedonija nije imenom pomenuta u Deklaraciji ne samo zato što nije priznata kao nezavisna država, već i zbog posebne alegorije koja pokriva celu Grčku kada se ime Makedonija pomene kao eventualna nezavisna buduća država na njenim severnim granicama. (Darko Ribnikar)

***

RADOVAN KARADŽIĆ: PUČ MUSLIMANSKE MILICIJE (6. april)

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) BiH Radovan Karadžić izjavio je juče Prvom programu Radio Beograda da "naopaka politika koja se u Bosni i Hercegovini vodi u poslednjih 30 godina doživljava svoju kulminaciju u besomučnom građanskom ratu koji bjesni na nekoliko tačaka u Bosni i Hercegovini gdje je napadnut srpski narod".

"To su - po rečima Karadžića - prije svega, Bosanski Brod, Kupres, dolina Neretve. Međutim, ono što se dešava u Sarajevu u poslednja dva dana proizvod je poziva na opštu mobilizaciju svega živoga, koje je uputilo krnje Predsedništvo Bosne i Hercegovine, u čijem radu nisu učestvovali srpski predstavnici". Gospodin Izetbegović je - nastavio je Karadžić - u ime tog predsedništva pozvao teritorijalnu odbranu, što nije imao pravo, civilnu zaštitu i kompletan sastav rezervne milicije, znajući tačno da će se odazvati samo Muslimani, tj. da se Srbi neće odazvati.

Odmah istog dana, nakon što je objavljena mobilizacija, muslimanska milicija je izvršila državni udar u Sarajevu, preuzela je sve stanice milicije, istjerala Srbe, a neki Srbi milicionari, najmanje dvojica, nakon razoružavanja su bili mučki ubijeni. Nakon toga, došlo je do terora grada. Čitavu noć, do ranog jutra, zgrade su bile načičkane snajperistima, koji su pucali po narodu, uglavnom prema srpskim naseljima" podvukao je lider SDS-a.

"Nakon toga - po njegovim rečima - došlo je do samoorganizovanja srpskog naroda i do odvajanja srpske i muslimanske milicije. Srpska specijalna milicija je pošla da se useli u jednu od svojih zgrada do diobnog bilansa. Međutim, bila je dočekana velikom unakrsnom vatrom, koju je uspjela da savlada, i pored 170 zabarikadiranih rezervista i kursista u školi unutrašnjih poslova. Nakon toga, puca se gotovo u svim naseljima grada Sarajeva. Zelene beretke, paravojna formacija muslimanska, pokušava proboje u srpska sela na nekoliko mjesta prema Palama, zatim, sada prema Mrkovićima, gdje u ovom trenutku pucaju i gdje ima mrtvih i ranjenih" - rekao je Karadžić.

Srbi ne pucaju prvi: Radovan Karadžić, lažov, u Arkanovoj pratnji
PHOTO: Stock

"Uglavnom Srbi dobro čuvaju svoje položaje i ne napadaju prvi, ne odgovaraju na vatru jedno vrijeme, da se tačno utvrdi ko je napadač i ko je pokrenuo napad, a zatim se brane, i to se brane prilično uspješno. Međutim, gospodin Izetbegović je ostvario svoju namjeru izrečenu početkom marta kod prvih barikada u Sarajevu. On je tada rekao da se to više neće dogoditi i da će on lično pozvati 200-300 hiljada ljudi da brane Sarajevo. I danas je takav poziv uslijedio, doduše ne od njega, nego od opozicionih stranaka koje su mu naklonjene, prije svega od Durakovića i komunista. Pozvali su rudare i mnogo drugo građanstvo, koje je zavelo neku vrstu terora u centru grada. Televizija Sarajevo jednostrano obavještava i vrši ratno-huškačku propagandu, snajperisti zelenih beretki sa svih strana upucavaju ljude, muslimanski fundamentalisti pucaju u Starom gradu od Pivare bacačima u oficirska naselja, u oficirske zgrade u sopstvenoj opštini, a sa Jačegova pucaju prema odbrani Pala, odakle im se uzvraća" - veli Karadžić.

"Ja sa, po ko zna koji put, već dogovorio sa gospdinom Izetbegovićem da tačno u četiri prestane bilo koje pucanje. Međutim, nismo sigurni da će to uspjeti, kao što nije uspjelo ni do sada, jer se jedno govori, a drugo se radi. Ja dopuštam mogućnost da Izetbegović ne kontroliše sve, mada sumnjam u to. Zelene beretke su dobro povezane radio-vezom i ako on izda naredbu da prestanu pucanje, onda će to sigurno prestati. Srbi će istog časa prestati uzvraćati vatru" - istakao je predsednik SDS-a. Po Karadžićevim rečima, "test će sigurno biti da li će jake snage zelenih beretki, koje su krenule prema srpskom selu Mrkonići iznad Sarajeva, koje ničim nije isprovociralo taj napad, i gdje ima već mrtvih i ranjenih, stati u tom pohodu i da li će se povući. Ako se ne povuku, znači da ili Izetbegović ne kontroliše sve muslimanske snage ili ne postoji iskrena želja da se obustavi građanski rat u Sarajevo”.

“Inače, u ovom trenutku, u Skupštini Sarajeva mnogi građani, pretežno Durakovićevi sledbenici, skandiraju Durakoviću, a on, misleći ili vjerujući ili ne vjerujući da doprinosi nekom smirivanju, uzbuđuje mase. Umesto da se zavede vanredno stanje i dadne ovlašćenje Armiji da kontroliše sve punktove u gradu, pozivaju se građani iz čitave Bosne i Hercegovine da nastupe, da nagrnu u Sarajevo kako bi haos bio što veći" - nastavlja Karadžić.

On ocenjuje da je "poziv na mobilizaciju, koji je učinio Izetbegović, bio poziv na građanski rat. U sitaciji u kojoj svaki građanin ima oružje, u kojoj je nastao vrhunac međunacionalnog i međuvjerskog nepoverenja, poziv na opštu mobilizaciju je poziv na pokolj. Srpska strana čini sve da do pokolja ne dođe. Međutim, ne možemo sa neiskrenom drugom stranom da postignemo nekakav sporazum, a glasila u Sarajevu, prije svega televizija, svojim jednostranim i huškačkim porukama, samo podgrijevaju strasti" - tvrdi Karadžić.

"Ovaj haos u Bosni i Hercegovini izazvan je da bi se prisilili Evropska zajednica da prizna Bosnu I Hercegovinu. Naime, proturaju se kroz Evropu glasovi, prije svega od strane ministra inostranih poslova Harisa Silajdžića, da bi nerede u Bosni i Hercegovini moglo da smiri jedino međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine. Mi, naprotiv, cjenimo da bi to samo uvećalo haos, kao što je samo pominjanje i nelegalno traženje nezavisnosti Bosne i Hercegovine dovelo do porasta napetosti i, konačno, do kulminacije u građanskom ratu" - smatra lider SDS. Karadžić kaže da će ako Bosna i Hercegovina bude priznata, Srpski savjet za nacionalnu bezbjednost, koji je preuzeo funkcije srpske skupštine (ona ne može da se sastaje u ovim uslovima), donijeti odgovarajuću odluku, koja će se odnositi na srpski narod i na srpsku Bosnu i Hercegovinu.

“Inače, mi smo u Briselu bili blizu dogovora da se uspostave tri Bosne i Hercegovine i da se one uvežu zajedničkim funkcijama i zajedničkim organima. Međutim, očigledno nekome nije stalo da se briselski papir poštuje i želi da se domogne priznanja u ovom trenutku u ovakvoj Bosni i Hercegovini, koja je, po nečijem mišljenju, unitarna. Međutim, ona nije unitarna, ona, jednostavno, kao država ne postoji. Organi vlasti ne funkcionišu, ne postoji ustavno-pravni poredak, već samo haos, koji se podgrijeva iz značajnih krugova i sredstava informisanja" - zaključio je Karadžić, na kraju svoje izjave, koju je Radio Beograd dao juče u 16 časova.

***

BORBE NA ULICAMA SARAJEVA (Sarajevo, 6. aprila):

Na sarajevskim ulicama noćas i jutros se vodio građanski rat. Rano jutros pucano je najviše oko mosta Vrbanja na Miljacki, zatim oko hotela "Holidej in", i oko bolnice. Pucnji su se čuli i u svim drugim delovima grada i na periferiji. U Dobrinji, na Mojmilu, prema Koševskom brdu i posebno oko stare čaršije. Najžešće je bilo oko ponoći.  Izgledalo je da nebo nad Sarajevom gori. Zviždali su svetleći meci i odjekivale snažne eksplozije. Iznad aerodroma se videla velika vatra od požara koji je verovatno podmetnut u jednom hangaru. U toku noći pucano je i na vojne kasarne u Lukavici i Švrakinom Celu. Istovremeno sa okolnih brda i sa Lapišnice pucano je na grad a granate su padale i na stari deo grada blizu Baš-čaršije, oko stare gradske većnice i Careve ćuprije. Jutros su sukobi obnovljeni.

Inače, pravu pometnju jutros je izazvala jedna informacija Radio-Sarajeva, prema kojoj su, navodno, SAD priznale Bosnu i Hercegovinu. Novinari Radija pravdali su se kasnije kako je sve pogrešno shvaćeno, jer se u stvari ne radi ni o kakvom priznavanju. I u toku prepodneva nastavljeno je zasedanje ovog, tako nazvanog, svenarodnog parlamenta. U Skupštini BiH isticane su parole i Titove slike. Ne zna se kako je došlo do ovog skupa niti ko ga vodi, a tvrdi se da je do okupljanja došlo samoinicijativno i spontano.

Danas je 6. april. To je Dan oslobođenja Sarajeva. U neka duga vremena pevalo se i teferičilo, a jutros se ratuje. Osnovno pitanje je - ko to puca u Sarajevu?. Pozvan je gradonačelnik dr Muhamed Kreševljaković da odgovori na to pitanje. Odgovarajući preko Radio-Sarajeva on je izjavio da na grad pucaju, prema njegovim saznanjima, paravojne srpske formacije sa Pala i pripadnici tzv. srpske teritorijalne odbrane. Sarajevski gradonačelnik uopšte nije pominjao "zelene beretke" i druge paravojne formacije.

Karadžićeva ostvarena vizija: Sarajevo, srušeno
Photo: Stacey Wyzkowski

Kao gradonačelnik Sarajeva on je takođe govorio i o pucnjavi iz kasarne u Lukavici, ali ni reči o tome da li je kasarna napadnuta i da li je prinuđena da se brani. Informacije za sada uglavnom dolaze samo sa jedne strane, pa je teško objektivno prezentirati ono što se događa u Sarajevu. Jedno je jasno: pucnjava u Sarajevu nastavila se i u toku prepodneva. U jutarnjim satima najkritičnije je bilo u starom delu grada i na Vracama. Na sarajevskim Vracama ispod Trebevića a iznad Grbavice juče je sve i počelo.

"Sarajevo, ljubavi moja", to je stih iz pesme koja se najviše vrti preko Radio-Sarajeva i na televiziji kao svojevrsna himna, u vreme kada je Sarajevo daleko od ljubavi, obavijeno mržnjom i rafalima iz vatrenog oružja. General Nambijar, glavnokomandujući mirovnih snaga u Jugoslaviji, vratio se u Sarajevo i u svojoj izjavi istakao potrebu da se održi mir. Izrazio je nadu da će nasilje prestati.

- Nema načina na koji se ja neću založiti da se očuva mir u Bosni i Hercegovini - izjavio je predsednik Srpske demokratske stranke Radovan Karadžić. Sve što imaju na duši Sarajlije su tokom noći iskazali za govornicom Skupštine, upućujući žestoke kritike nacionalnim liderima, u prvom redu Izetbegoviću, Karadžiću, Brkiću i drugim čelnicima. Između ostalog, književnik Marko Vešović je rekao za sebe da je Crnogorac, žena mu je Hrvatica a ćerka Jugoslovenka. U toku noći Alija Izetbegović se nakratko pojavio među učesnicima ovog Svenarodnog parlamenta. Retki su bili oni koji su hteli da ga saslušaju. Čuli su se i zvižduci, a kažu da su neki izgužvanim papirićima gađali predsednika Predsedništva BiH. Izetbegović je govorio vrlo kratko, istakavši svoje opredeljenje za jedinstvenu BiH. Danas na platou pred Skupštinom jedan govornik je zatražio od Izetbegovića da komanduje "zelenim beretkama": "Puške k nozi." Lider HDZ dr Miljenko Brkić, koji je na toj funkciji kao vršilac dužnosti predsednika, rekao je preko Radio-Sarajeva da je sve što se zbiva za njega neočekivano. Sarajevo je bliže mržnji nego ljubavi. (Muharem Durić)

***

SARAJEVSKI DOGAĐAJI NA TV EKRANU (6. april)

Juče ujutro, televizije "Studija B" i "Politike" direktno su se uključile u program Televizije Sarajevo. Oko podneva - na zahtev gledalaca - priključila im se Televizija Beograd. Tako smo - sve do zaključenja ovog izdanja - pratili dramatične događaje iz Sarajeva. Utisci o tom nesvakidašnjem medijskom poduhvatu su veoma različita - zavisno od nacionalnosti, a zatim  političkih i ostalih pogleda gledalaca. Na primer, veoma ilustrativan događaj zbio se oko 14 časova, kada se masa ispred Skupštine BiH zatalasala, zbog metaka za koje niko nije znao odakle dolaze. Novinar sarajevske Televizije je, međutim rekao da se puca iz hotela "Holidej in". Prva reakcija: pucaju Srbi, jer je u "Holidej inu" štab SDS-a. Druga reakcija: ali, ako se odatle puca, zašto masa ide baš prema "Holidej inu"? Treća reakcija stiže telefonom, od Srbina koji je pobegao iz Sarajeva: "Da li ste videli kako su Muslimani pucali iz "Holidej ina", da bi nahuškali masu da napadne štab SDS-a!"

Juče se na bolan način pokazalo da sve što vidimo, i u životu i na televiziji - vidimo na različite načine, i moramo priznati da smo svi skupa pritisnuti političkom, nacionalnom i patriotskom konfuzijom. Konfuzija vlada našim mislima i - što je najgore - našim postupcima. Čak i takozvana živa slika ne predstavlja više garanciju istinitosti. Taj prenos građanskog rata iz Sarajeva, zapravo, nije nas uverio ni u šta. pitajte koga hoćete: svako će imati svoju priču i svoja objašnjenja. To je, odista, svojevrstan fenomen. Jedni će reći da su im suze išle dok su gledali taj narod koji je "za jedinstvo i ljubav", drugi će kazati da su ogorčeni "fundamentalističkom inscenacijom i perfidnom glumom pred Evropom" - zbog priznavanja.

Živimo u tragičnim medijskim vremenima. Sve i vidimo i ne vidimo, i verujemo i ne verujemo, hladne glave ne postoje, istina je samo ono što svako od nas misli da je istina. Moramo, međutim, biti zadovoljni što su nam - najpre alternativne a potom i državna televizija - omogućili da posmatramo događaje u Sarajevo. A kako je - i da li je - to izveštavanje bilo obojeno, to svako od nas "zna". (M.Ć.)

***

Dr Smilja Avramov: REŠENJE IZ 19. VEKA (6. april)

Lepa žena, lepo zbori: Smilja Avramov, Srpkinja
Photo: Stock

Priznanje Bosne i Hercegovine je ishitrena odluka inspirisana isključivo političkim momentima Evropske zajednice, izjavila je Tanjugu dr Smilja Avramov, profesor Beogradskog univerziteta. Ova odluka je van konteksta vremena i međunarodnog prava. Zapravo, u pitanju je - smatra dr Avramov - samo jedna etapa unapred pripremljenog scenarija Evropske zajednice. Sa stanovišta međunarodnog prava, EZ je pošla od konstitutivne teorije priznanja koje je dominiralo u 19. veku a po kojoj država postaje subjekat međunarodnog pravnog priznanja. Po toj teoriji činjenično stanje - aktom priznavanja - pretvara se u pravo, naglašava dr Avramov pa u slučaju prihvatanja ove teorije, koja je prevaziđena i danas osporena, odluka EZ je van svake logike. Postavlja se pitanje šta EZ priznaje, koje stanje? Pored fizičkog atributa, teritorije i naroda, za postojanje države potrebna je i efikasna vlast. Po njenim rečima, ona u BiH ne postoji, jer je centralna vlast u ovoj republici samo fiktivna.

***

MIHAJLO MARKOVIĆ - PODSTICAJ NAJRATOBORNIJIM SNAGAMA U BiH (6. april)

Odluka EZ o priznavanju suverenosti BiH i inače ne bi bila mudra pre nego što se dođe do političkog rešenja postojeće krize u ovoj republici. U sadašnjem trenutku odluka EZ je apsurdna, izjavio je Tanjugu akademik dr Mihajlo Marković, potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. Po rečima Markovića, političko rukovodstvo BiH nema ni snage ni volje da spreči vršljanje hrvatskih i drugih paravojnih formacija na svojoj teritoriji. Ono ne uživa dovoljan autoritet ni kod jednog od tri konstitutivna naroda i nije u stanju da sprovede ni jednu svoju odluku. Akademik Marković ukazuje da u Sarajevu vlada potpuna anarhija i nasilje, ono što je engleski politički filozof Hobs smatrao prirodnim stanjem "rata svih protiv sviju" pre bilo kakvog društvenog ugovora o uspostavljanju države.

Ako su neki ministri EZ poverovali ministru spoljnih poslova Genšeru da će priznanje BiH, kao i ranije priznanje Hrvatske, olakšati mirno rešenje krize u ovoj republici, time su pokazali samo svoju lakovernost i nepoznavanje stvarne situacije. Priznanje Hrvatske je pojačalo hrvatsku agresiju i kao što se sada upravo uveravamo veoma otežalo okončanje ratnih sukoba. Isto to, po svemu sudeći, desiće se i u BiH, smatra akademik Marković.

***

KRAJINA NE PRIHVATA ODLUKU EZ (6. april):

Sa odlukom Evropske zajednice ne možemo da se pomirimo, izjavio je sinoć Televiziji Beograd predsednik Skupštine SAO Bosanske Krajine Voja Kuprešanin. Evropa ne može da prizna državu koja nema svoj parlament, svoju vladu, dodao je on. Srpski narod na ovim prostorima ima svoj Ustav, svoju republiku, a svakog časa može da ima i svoju vojsku, rekao je, pored ostalog, Kuprešanin.

***

MITING ZA MIR U BiH (6. april):

Nekoliko stotina Beograđana juče po podne je u organizaciji Centra za antiratnu akciju iskazalo solidarnost sa građanima Sarajeva u, kako je rečeno, odbrani njihovog građanskog dostojanstva od nacionalista, kriminalaca i fašista. Skup je po kiši održan na beogradskom Trgu Republike uz improvizovano ozvučenje i transparente na kojima je pisalo "Mir odmah", "Sarajevo, Beograd je sa tobom", "Usijani oladite", "Nećemo da ratujemo protiv vas", "Mi smo za život" i slično. Na skupu kojim je dominirala uznemirenost i saosećanje sa građanima Bosne i Hercegovine govorile su neke od ličnosti  parlamentarne i vanparlamentarne opozicije i beogradskog umetničkog života. Tako je Vesna Pešić rekla da "ako ne pokleknu Sarajlije koje su u ovom času taoci razbojničkih i kriminalnih bandi onda i Beograđani imaju budućnost". Ona je pozvala na solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine, i dodala da je ovu republiku nemoguće deliti i poručila da će pobediti građanska pobuna. Kraj nije u Bosni, rekla je Vesna Pešić, tražiće oni još glava.

Dragan Veselinov, koji je govorio u ime Narodne seljačke stranke, rekao je da je ohrabren junaštvom naroda koji ne dozvoljava da ga dele nacionalisti, ubice i razbojnici. Ne podržava ni jednu od tri najveće bosanskohercegovačke stranke i nada se da će tamošnja vlast preuzeti odgovornost za sudbinu svojih građana. Rekao je da se konci u Bosni i Hercegovini povlače iz Predsedništva Srbije i Generalštaba i da su protivnici Sarajlija, protivnici i Srba okupljenih juče na Trgu Republike. Mihajlo Marković, poslanik SPO u Skupštini Srbije, pročitao je pismo koje je jučerašnjem skupu poslao Vuk Drašković. Okupljenim Beograđanima obratili su se još i Borka Pavićević, Olga Kavran i Svetlana Knjazeva. Nikola Barović, u ime Civilnog pokreta otpora, saopštio je "da nema budućnosti sa SPS-om, SDS-om, HDZ-om i SDA i da se te stranke moraju zabraniti". Uz zahtev za nove izbore u BiH, Barović je rekao da "ako mi ne podržimo narode Bosne, Beograd će za tri nedelje biti Vukovar".

Ispričavši priču o prijatelju iz Sarajeva koji nije hteo da se skloni u sklonište, Nebojša Popov je rekao da u ovom trenutku nije važno koliko se ljudi skupilo na Trgu Republike, "već je važno da znamo šta treba da činimo da nas ne zadesi sudbina naših sunarodnika". Po rečima Stojana Cerovića, TV Sarajevo je uključila kamere i prikazuju svetu šta se događa u tom gradu. Ali, kako je nastavio, srpska televizija je dobila nove šefove koji neće uključiti kamere i prikazati šta se ovde događa. "Nama nema budućnosti sa njima - ali ni njima sa nama. Oni koji pucaju na narod u Sarajevu okrenuće cevi ka nama kada im to bude trebalo".

Novinar Radio Bijeljine Darko Milošević bio je izviždan kada je rekao da je Čengić, potpredsednik BiH, zaboravio da kaže da su za stanje u Republici krivci oni koji su ubačeni iz Hrvatske, a da je BiH i dalje u Jugoslaviji i da su ti ljudi došli da pomognu onima koji žele u njoj da ostanu. Po njegovim rečima, Bijeljina nije razrušena onoliko koliko je pročano u nekim medijima, ali je ostalo mržnje i haosa, te da treba znati da će ljudi u Bosni i dalje morati da žive zajedno.

Lazar Lalić u ime Nezavisnog sindikata RTB podržao je štrajkače - redakciju Drugog programa Radio Beograda, za danas najavio štrajk i Prvog programa, a novinare je pozvao da ne služe režimima i rade profesionalno i časno. Oko 17.30 časova miting je završen sa samo jednim zahtevom - da svi odlože oružje. A, kako je na kraju rekao Veran Matić, okupljanje se nastavlja uveče, kod zgrade Predsedništva Srbije paljenjem sveća za sve poginule u ratu. (Đ.M. - R.R.)

***

Poslednja nada reformista BiH: Fikret Abdić, Babo
Photo: 24ur.com
REFORMISTI PREDLAŽU ABDIĆA ZA PREDSEDNIKA (6. april):

Saopštenjem se oglasilo i Predsedništvo Saveza reformskih snaga Jugoslavije za BiH koje traži da Armija odmah stupi u odbranu Sarajeva, a ako nije sposobna za to da odmah podeli oružje građanima da bi branili grad. Reformisti zahtevaju da, kao najodgovorniji za situaciju, ostavke podnesu vlada i Predsedništvo Republike, i da na čelo vlade svenarodnog spasa bude imenovan Fikret Abdić koji je, kako je ocenjeno, jedinni opravdao poverenje birača. Uz želju za daljim zajedničkim životom u Jugoslaviji, reči podrške Sarajlijama je poslala i zelena stranka.

***

ODRAZ POGUBNE POLITIKE RAZBIJANJA JUGOSLAVIJE (6. april):

Socijalistička partija Srbije (SPS) je zabrinuta zbivanjima u Bosni i Hercegovini, koja najneposrednije prete da prerastu u građanski rat sa katastrofalnim posledicama - ističe se u jučerašnjem saopštenju Odbora ove partije koje je potpisao njen sekretar Petar Škundrić. Socijalistička partija Srbije više puta je ukazivala da će se pogubna politika razbijanja Jugoslavije najtragičnije odraziti na ovu republiku, koja je višenacionalno izmešana. Međutim, ova upozorenja nisu uvažavana od međunarodnih faktora, pre svega Evropske zajednice, koja pozivom na traženje nezavisnosti i sugestijom da se održi referendum građana i jučerašnjim priznavanjem nezavisnosti još više otežala ionako delikatnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, nastalu komadanjem Jugoslavije.

U saopštenju se dalje kaže da jedini razložan put za spas naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini od opšteg haosa i građanskog rata SPS vidi u strpljivom traženju političkog rešenja za budućnost ove republike na bazi saglasnosti tri ustavotvorna naroda. Socijalistička partija Srbije poziva sve razumne i dobronamerne faktore u zemlji i inostranstvu, koji na bilo koji način utiču na tokove događaja u Bosni i Hercegovini, da dekuražiraju svako drugo rešenje osim političkog dogovora. SPS daje punu podršku Konferenciji o Bosni i Hercegovini u okviru EZ i smatra da do postizanja sporazuma svi treba da se uzdrže od jednostranih akcija i rešenja. SPS osuđuje mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i agresiju na njenu teritoriju sa bilo koje strane, i protiv je mobilizacije i naoružavanja naroda u ionako naelektrisanoj situaciji, kaže se na kraju saopštenja.

***

ZA MIR I ZAUSTAVLJANJE BEZUMLJA (6. april):

Povodom problematičnih zbivanja u Bosni i Hercegovini juče su u mnogim gradovima ove republike održani protestni mitinzi i skupovi sa kojih su upućeni zahtevi za mir i zaustavljanje ratnog bezumlja. kako javlja naš dopisnik H. Muharemagić, juče se u Tuzli okupilo dvadeset hiljada građana iz ove opštine, od radnika, taksista, do učenika srednjih škola i studenata. Rudari su bili otputovali za Sarajevo da se pridruže građanima okupljenim ispred zgrade Skupštine BiH. Gotovo sto autobusa iz "Kreke" i drugih kolektiva je, takođe, krenulo prema glavnom gradu BiH. Na mitingu u Tuzli govorili su radnici iz privrede, kulture, studenti. U porukama svi zahtevaju i traže ukidanje vlasti nacionalnih partija u ovoj republici, koje su i dovele do ovako teške situacije u BiH. U Tuzli i okolini nije bilo sukoba i ekscesa. I u Bihaću je, kako javlja Tanjug, u organizaciji Opštinskog veća Saveza sindikata održan miting za mir, protiv rata, bezumlja, svih podela i data je podrška narodu ispred Skupštine BiH. Na mitingu je bilo više od 12 hiljada građana koji su izrazili volju za jedinstvenu i nedeljivu Bosnu i Hercegovinu. Većina govornika je izjavila da su ih nacionalne stranke dovele na ivicu gladi.

Na udaru ˝Politike˝: Josip Broz, nepodoban
Photo: STOCK

I na Trgu mira u Doboju desetak hiljada ljudi izrazilo je želju za mirom i data podrška građanima Sarajeva za smenu vlade BiH. I u Travniku je, javlja Tanjug, juče održan miting više hiljada ljudi ispred hotela "Orijent" za mir i slobodnu Bosnu i Hercegovinu. Pored zastava Jugoslavije, kao i u svim mestima gde su održavani skupovi, nošene su i slike Josipa Broza Tita.

Na jučerašnjem mitingu u Janji apelovano je na sve građane koji poseduju oružje da ga vrate do 18 časova. Ulicama Jajca, kako javlja Tanjug, juče je prošla kolona od više hiljada građana koji su zahtevali stvaranje prelazne vlade u Republici i samom Jajcu. U centru grada na mitingu nije prihvaćena politika stvaranja tri nacionalne države u Bosni, a zahtevano je da se zabrani rad nacionalnim strankama.

***

JEDINSTVENO PROTIV RATA (6. april):

Poslednja zbivanja u centralnoj republici i Sarajevu izazvala su niz, pre svega, stranačkih reakcija. U jučerašnjem apelu, Narodni front Jugoslavije poziva građane Jugoslavije da zbace vlast lažnih nacionalnih vođa i uzmu sudbinu zemlje u svoje ruke. "Sprečimo totalni rat u kome se ljudi ubijaju u ime šovinističkih velikonacionalnih programa. Jugoslavija možda nije bila raj, ali ovo šta danas imamo svakako je put u pakao. NFJ za BiH poziva sve građane ove republike da se odlučno suprotstave nacionalnoj mržnji. Sprečimo sve one koji unose nemir u život ljudi i koji unose nemir u život ljudi i koji su život učinili nemogućim...", kaže se u saopštenju za javnost NFJ.

Radnička partija Jugoslavije juče je uputila proglas građanima Sarajeva i narodima BiH u kome izražava nadu da će oni spasti ne samo Bosnu i Hercegovinu, već da će BiH spasti Jugoslaviju. Uz stav da politički mafijaši, vagabunde, politička strašila, fašisti svih nacija i vera ne dozvoljavaju da se čuje glas otpora i reči razuma, RPJ zahteva da se smene svi koji su Bosnu i Hercegovinu gurnuli u rat, ako i "svi koji su jugoslovenske narode i radništvo socijalno ponizili, građanski obespravili, a potom nas gurnuli u rat i krvoproliće", kaže se u saopštenju RPJ.

Predsednik Srpske narodne obnove Mirko Jović izjavio je juče,  da njegova stranka podržava SDS Bosne i Hercegovine u nastojanju da dođe do razgraničenja u toj republici. On je istakao da će se "SNO politički i vojno uključiti na prostor Zvornika, Tuzle, Bijeljine , Doboja" gde će se, po njegovom mišljenju, odlučivati gde će biti buduća srpska država. Predsednik SNO je naglasio da mu posebno smeta što muslimanske izbeglice dolaze u Srbiju: "Mi smo u teškoj materijalnoj situaciji i ne možemo da izdržavamo porodice onih koji ratuju protiv nas", kaže Jović.

Telegram podrške je učesnicima mitinga uputio i trener fudbalera Partizana u selektor reprezentacije Jugoslavije Ivica Osim. On se pridružio njihovim zahtevima da se vrati mir, ljubav i međusobno razumevanje. Vinovnicima svega što nam se dogodilo zna se gde je mesto, poručio je Osim. Apel građanima BiH poslao je Vuk Drašković, napominjući da se pridružuje svenarodnoj pobuni protiv šovinističko-fašističkog bezumlja. Rukovodstva sve tri nacionalne stranke zaglibila su se u mržnji, isključivostima i međusobnim ucenama, takva politika će celu Herceg-Bosnu pretvoriti u groblje ako građani svoju sudbinu ne uzmu u svoje ruke, kaže, između ostalog, Drašković. Narod i narode u BiH ne može odbraniti ni niz Brisela, ni iz Zagreba, ni iz Beograda, niti ma odakle sa strane, ukoliko se oni ne budu međusobno branili i pomagali, zaključuje se u apelu Draškovića. (R.R.)

***

ŽESTOKE BORBE ZA KUPRES (Knin, 6. aprila):

Nakon žestokih borbi i okršaja snaga Jugoslovenske narodne armije u borbama za Kupres zauzele su Zlo Selo kao i sela Osmanlije i Olovo, te izbili na periferiju ovoga gradića, saznaje se u Informativnoj službi Kninskog korpusa. Prema istim izvorima u toku su borbe za spajanje sa snagama koje se bore u Kupresu. U današnjim okršajima, kako se navodi, u redovima Jugoslovenske narodne armije poginuo je jedan starešina i jedan vojnik, dok su tri pripadnika Armije lakše, a jedan teže ranjen. Kako se ističe u saopštenju o borbama kod Kupresa "ustaške snage imale su velike gubitke u ljudstvu i tehnici". Osim toga, dodaje se dalje u ovom saopštenju, devet pripadnika neprijateljskih snaga, među kojima jedan oficir, je zarobljeno. Precizira se da se radi o pripadnicima specijalne jedinice iz Posušja. U saopštenju se zatim kaže da ni na ličkom ratištu danas nije bilo mirno. Precizira se da je ubačena teroristička grupa hrvatskih oružanih snaga u žestokom okršaju sa braniocima Krajine, uz vlastite velike gubitke, ubila dva pripadnika kninskog korpusa. Neprijateljske snage, zaključuje se u saopštenju Informativne službe kninskog korpusa, bili su prinuđeni na paničan bijeg uz veći broj poginulih i ranjenih.

***

MILICIJA POSTALA KRAJIŠKA (Banjaluka, 6. aprila):

Stanje u Banjaluci izgleda potpuno normalno posle nedavnog zauzimanja svih važnijih objekata u gradu od strane Srpskih odbrambenih snaga. Svi uslovi (sedam), koje su postavili pripadnici novoformiranih Srpskih odbrambenih snaga ispunjavaju se prema postavljenim rokovima. Tako je danas u sedam časova Centar službi bezbednosti Banjaluka preuzimanjem svih stanica javne bezbednosti prestao da postoji u sastavu MUP-a BiH i postao MUP Bosanske krajine. Inače, škole i ustanove rade normalno,  snabdevenost osnovnim namirnicama je uredna, grad je pun ljudi, vlada mir. (D.K.)

***

SPREČEN ULAZAK PARAVOJSKI U SARAJEVO (6. aprila):

"Sve naše jedinice se nalaze u punoj borbenoj gotovosti i na raznim punktovima i prostorima u funkciji prekida oružanih sukoba pri čemu naglašavamo da su životi i pripadnika armije ugroženi", kaže se u današnjem saopštenju Službe za informisanje Komande Druge vojne oblasti. "Do sada smo", kaže se dalje u ovom saopštenju, "razdvojili sukobljene snage u školi MUP-a, odbili napade na aerodrom Butmir, a bilo je provokacija oko kasarni "Jajce", "Lukavica", Komande Druge vojne oblasti, pa čak i Vojne bolnice, ali bez značajnih efekata od strane provokatora. I ovog puta upozoravamo da niko ne nasrće na pripadnike JNA i vojne objekte".

Goloruki srpski narod, komada dva: Branimo srpsku nejač, a malo i palimo
Photo: Stock

"Iznad svega poštujemo i cijenimo vaše napore da se u Bosni i Hercegovini sačuva mir", ističe se u ovom saopštenju Komande Druge vojne oblasti kojim se ona obraća "poštovanim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine". - Mi odavno tražimo i molimo, ističe ova Komanda, da se preduzmu mjere koje će spriječiti sukobe među narodima i da se sva sporna pitanja riješavaju političkim sredstvima, demokratski i na civilizovan način. Armija nikad nije bila za rat, jer rat donosi nesreću i tragediju svim narodima i građanima ove Republike. To vam govorimo, kaže se u saopštenju, zbog toga što mi pripadnici JNA najbolje znamo šta su posljedice svakog rata, a posebno šta bi bile posljedice rata u višenacionalnoj Bosni i Hercegovini. I do sada smo činili sve što je u našj moći da zaustavimo krvoproliće. to ćemo i dalje činiti i to je prava istina  i naš odgovor svim nedobronamjernim ljusima. U ovoj situaciji preduzeli smo sve mjere da se spriječi ulazak svih paravojski u Sarajevo. Time ćemo na najefikasniji način zaustaviti eskalaciju sukoba. Mi ćemo i dalje, budite uvjereni poštovani građani, činiti sve da se spriječe sukobi i zaštite slobode i prava naroda i svih građana ove Republike. Zato, tražimo da se poštuje dogovor koji je juče postignut između stranačkih lidera i komandanta Druge vojne oblasti o prekidu oružanih sukoba, da ljudi ostave oružje i da se vrate svakodnevnim poslovima. Pretpostavka za svaki mir na ovim prostorima jeste neodložno razoružavanje svih paravojnih formacija, koje su u ovom trenutku i brojne i veoma dobro naoružane. Na ovaj problem smo pravovremeno ukazivali nadležnim političkim strukturama, ali su se one uvijek oglušile. Još jednom pozivamo sve ljude Bosne i Hercegovine da zaustave pucanje i ubijanje u Sarajevu i drugim mjestima BiH i da tako spriječimo katastrofu koja je na pomolu, kaže se u saopštenju Službe za informisanje komande Druge vojne oblasti.

***

U SARAJEVU UVEDEN POLICIJSKI ČAS (6. aprila):

Predsedništvo Bosne i Hercegovine na stalnoj sednici večeras je primilo k znanju ostavku predsednika Vlade Jure Pelivana o čemu će biti obavešten republički parlament radi donošenja odgovrajućih odluka. Po zaključku Predsedništva BiH, do izbora nove vlade sadašnja ostaje na funkciji. Sve dok traje sadašnje ratno stanje u Sarajevu, Predsedništvo je uvelo vanredno stanje koje podrazumeva uvođenje policijskog časa od večeras od 22 do 6 sati ujutro. Predsedništvo je, istovremeno, zatražilo hitnu obustavu vatre između sukobljenih strana u Sarajevu i njihov neposredan dijalog do, kako je precizirano, kraja današnjeg dana.

Skupština BiH pozvana je odmah na trajno zasedanje, a nadležne skupštinske službe dužne su da to omoguće. Predsedništvo je obrazovalo državnu komisiju za utvrđivanje svih činjenica vezanih za današnje pucanje snajperista na učesnika mirovnog mitinga i za druge zločine u Sarajevu. Stjepan Kljujić je predsednik ove komisije koju čine i po jedan predstavnik svih devet parlamentarnih stranaka. Predsedništvo BiH podržalo je inicijativu za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

***

NA BOSANSKI BROD PALO VIŠE STOTINA GRANATA (6. aprila):

U Bosanskom Brodu se i dalje ratuje. U toku minule noći i dana na grad je palo više stotina minobacačkih i topovskih granata. Na teritoriju koja je pod kontrolom teritorijalne odbrane srrpske opštine gađa se iz pravca Slavonskog Broda topovskim granatama većeg kalibra. Porušeno je desetak srpskih kuća, a srpske kuće se pale zapaljivim bombama i protivgradnim raketama. Srpski teritorijalci uspeli su da povrate juče izgubljenin deo svojih položaja oko stadionske ulice i magistralnog puta Bosanski Brod - Derventa. Ratni okršaji su se tokom noći i danas preneli na pogranična područja ove opštine sa susednom opštinom Derventa.

Iz sela Gornja i Donja Barica i Kostreš izbeglo je sve stanovništvo. Njihove kuće sada pale pripadnici hrvatsko-muslimanskih paravojnih jedinica i odvode stoku. Od odbeglog stanovništva, njih oko 400, koji su danas došli u Derventu i nastavili put ka Osinji, saznali smo da u selima ima mrtvih i ranjenih. U toku današnjeg dana ratni okršaji se vode i na području derventske opštine u selima Trstenci, Bosanski Dubočac i Bijelo Brdo. Nemamo podataka da li ima mrtvih i ranjenih.

Radio Bosanski Brod celi dan emituje saopštenje kriznog štaba HDZ-a u kome se poziva izbeglo stanovništvo da se vrati kućama. U saopštenju se kaže i to da onaj ko se ne odazove zauvek gubi status građanina ove opštine. U Derventi se danas održava miting građana koji je organizovao takozvani građanski forum. Sačinjen je zahtev koji je upućen Opštinskoj skupštini, od koje se traži ostavka samo Izvršnog odbora Skupštine opštine, a na čijem je čelu Srbin. (Boro Teofilović)

***

Džamija u Bjeljini, nakon Arkanovog napada: Tragovi tradicionalne srpske tolerancije
PHOTO: Ron Haviv
MIR NIJE NARUŠEN (Bijeljina, 6. aprila):

Posle jučerašnjeg ukidanja ratnog stanja u Bijeljini koje je proglasio Krizni štab Bijeljine, mir se zadržao u gradu i sinoć i danas nije ispaljen nijedan metak. Jutros su počela da rade sva preduzeća, veliki broj prodavnica, pekara a komunalne službe čiste grad. Za razliku od proteklih ratnih dana, Bijeljina je danas živnula, ulice su pune prolaznika a rade i pojedini kafići. Saobraćaj u Bijeljini i kroz Bijeljinu se odvija neometano.

Danas su inspektori Stanice javne bezbednosti, koji se nalaze u komisiji za identifikaciju poginulih za vreme oružanih uličnih sukoba, objavili i spisak poginulih lica. Tragični bilans gradskih oružanih međunacionalnih sukoba u Bijeljinin je 41 ubijeno lice i veliki broj ranjenih. No, to nije konačan spisak jer se ne zna da li su sva tela ubijenih pronađena.

Glavna današnja neuralgična tačka u Semberiji jeste Janja, mesto u kome živi oko 11 hiljada Muslimana i dvadesetak Srba. Krizni štab Bijeljine je naredio blokiranje puta ka Janji i obećao da će ga odblokirati samo ako muslimanski ekstremisti, koji su se nelegalno naoružali, predaju oružje u garnizonu JNA u Bijeljini. Sinoć je iz ovog mesta predato 150 automatskih pušaka. Međutim, prema podacima kojima raspolaže bijeljinski Krizni štab i Komanda garnizona, to je samo deseti deo ukupnog arsenala nelegalnog naoružanja koje se nalazi u Janji. Danas je u Janji održan veliki narodni zbor na kome je član Kriznog štaba Janje Ibrahim Huremović apelovao na sugrađane koji poseduju oružje da ga odmah vrate (P.Simić)


* Tehnička podrška: Miloš Obradović

NASTAVAK FELJTONA U ČETVRTAK, 15. APRILA

star
Oceni
2.88
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV