Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (5)

Mrtve više niko ne broji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Krvavi trag masakra: Arkan pozira sa maskotom
Krvavi trag masakra: Arkan pozira sa maskotom
Photo: Ron Haviv

Tokom šest meseci na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU SRPSKE RADIKALNE STRANKE (2.april):

Srpska radikalna stranka (SRS) pozdravlja formiranje srpske republike u Bosni i Hercegovini i konstituisanje njene vlade i skupštine, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu lider stranke dr Vojislav Šešelj. Stranka poziva srpske vlasti u BiH da odmah uspostave razgraničenje srpskih teritorija i formiraju srpski odbrambeni i bezbednosni sistem.

***

POSLE BRISELSKE DEKLARACIJE O NORMALIZACIJI EKONOMSKIH ODNOSA (2. april):

Principi u Ekonomskoj deklaraciji, koju je Evropska zajednica ponudila jugoslovenskim republikama u Bosni i Hercegovini su, praktično, nesprovodivi, jer i oblast ekonomskih odnosa u ovoj republici kao i ostale društvene aktivnosti mora da sačeka rasplet političkog dogovora. Na ovakav zaključak navode i današnje sednice vlade Bosne i Hercegovine, jedna od otvorena i druga zatvorena, na kojima pitanje Ekonomske deklaracije nije ni postavljeno, iako protok robe i kapitala znači žilu kucavicu za ovu republiku koja je bukvalno blokirana na Savi i Drini.

U vladinim nezvaničnim reagovanjima se kaže da ovakva Bosna ne može da pruži garancije da se, recimo, hrana iz Srbije neće prodavati hosovcima i zengama, dok se lako može dogoditi da nafta iz Hrvatske preko Bosne dospe u Srbiju. Zato nije čudno što Hrvatska nije vratila oko 40 milijardi jugodinara u Narodnu banku Jugoslavije, već je tim novcem preko zapadne Hercegovine kupovana roba u Bosni i, tako, pospešivala inflaciju koja se najbolje očituje u vrednosti nemačke marke. Ekonomska deklaracija ne može da se sprovede ni zbog dugo najavljivanog prekida platnog prometa između Srbije i BiH. Iz SDA neprestano stižu pretnje da će se u novčanim tokovima pojaviti već famozni "kulen", novi bosanski novac. Taj novac, razume se, neće važiti u Srpskoj Republici Bosna i Hercegovina, a veliko je pitanje da li će važiti u hrvatskom kantonu, gde već uveliko kruže novi hrvatski dinari.

Eventualna pojava tri monete na bosanskohercegovačkom tržištu unela bi haos pošto nikome nije jasno koju bi prednost, recimo, imao "kulen" u odnosu na yu dinar i hrvatski dinar. Kantonalne razmene robe bile bi zbog toga otežane dok se ne uspostave odgovarajući pariteti, koji bi se utvrdili u političkim okvirima. I u tom pogledu, dakle, Ekonomska deklaracija EZ pričekaće dogovore o Bosni. Ukoliko dođe do isforsiranog priznavanja BiH pre završetka konferencije sa Žozeom Kutiljerom, Ekonomska deklaracija ne bi ni imala smisla. Iz takođe nezvaničnih izvora potiče i ocena da je Ekonomska deklaracija EZ dokaz više da Evropljani nedovoljno razumeju situaciju u Bosni i Hercegovini. Da imaju više razumevanja i da su bolje informisani požurili bi sa političkim rešenjem, pa tek onda nudili ekonomske dogovore i deklaracije. (Mirko Carić)

***

RATNA DRAMA U BOSNI (3. april):

Ratna drama u centralnoj republici se nastavlja. Jutros oko pet sati u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini počeo je rat. Oružani sukob svim artiljerijskim i pešadijskim oružjem vodi se između teritorijalne odbrane Tomislavgrada, nekadašnjeg Duvna, i Teritorijalne odbrane srpskog naroda kupreške komune na prostoru između sela Šuice i Malovan. Ne zna se još uvek da li i koliko ima ranjenih i mrtvih u ovom žestokom sukobu između Srba i Hrvata u ovom delu Hercegovine.

Gospodar Bijeljine: Željko Ražnatović Arkan, zločinac
PHOTO: Stock
Predsednici zaraćenih opština hrvatske Tomislavgrada i kupreške opštine Mijo Tokić i Radovan Duvnjak okrivljuju jedni druge za početak sukoba. Pored međusobnih optužbi šalju se i ultimatumi. Hrvatski štab zahteva povlačenje tenkova JNA iz Malovana. Srpska strana traži da se povuku tenkovi teritorijalnih odbrana Tomislavgrada i Šuica.

Pucnjava danas ne jenjava ni u Bijeljini. Prema informacijama koje dospevaju, krizni srpski demokratski štab je uz pomoć Arkanovih jedinica preuzeo vlast u ovom gradu. Izdata je naredba da se u Bijeljini vrati oružje. U gradu je oštećen vodotoranj i trafo-stanice, pa je Bijeljina bez vode i struje. Javlja se da je juče poginulo 20-ak ljudi. Muslimanska SDA iz Tuzle uputila je apel građanima srpske nacionalnosti u Bijeljini da uzmu u zaštitu svoje komšije Muslimane.

Svi prilazi Banjaluci od jutros su blokirani. To je učinila nova organizacija pod imenom Srpske odbrambene snage (SOS) tražeći efikasniju zaštitu srpskog naroda. Na drugom kraju republike, u Livnu, krizni štab srpskog naroda doneo je odluku o iseljavanju Srba iz ovog mesta. Sinoć je do iseljavanja i došlo. U ovom kraju povećava se ratna psihoza.

Na putu od Livna prema Glamoču nalaze se hosovci i traži se njihovo povlačenje. Inače, kako se nagoveštava, jedinice JNA preduzeće mere. U Livnu, međutim, kao i ranije, zvaničnici negiraju prisustvo hosovaca.

U Bosanskom Brodu od jutros takođe je u znaku opšte opasnosti. Odjekuju detonacije gotovo ispražnjenim gradom, kao i pucnjava. Ne zna se ko je prekršio dogovoreno primirje.

Alija Izetbegović, lider muslimanske SDA, najnovije događaje vidi kao inscenaciju zbog toga što se približava datum rasprave o priznavanju Bosne i Hercegovine i želi se da se stvori slika nestabilnosti u državi. Ne radi se, po Izetbegoviću, o ratu u Bosni, nego o inscenaciji koja će prestati čim prođe 7. april. Sve što se dešava – po Izetbegovićevim rečima – u funkciji je pitanja da li će ili neće Bosna biti priznata.

Radovan Karadžić misli da bi sada u Bosni i Hercegovini trebalo da prestanu neprijateljstva i da prestanu pucnji. Svima treba reći – kaže Karadžić – da odlože oružje i da u miru sačekaju da kažu demokratski svoju reč gde žele da žive, jer će ekspertska grupa za mape, kako on najavljuje, uzimati u obzir volju stanovnika.Nikakvo oružje neće doprineti raspletu situacije, nego će samo zakomplikovati stvar.

Ali takođe, po njegovim rečima, nikakvo oružje, koliko god zakomplikovalo situaciju, neće sprečiti transformaciju Bosne i Hercegovine, jer ona više ne može nikada biti ono što je bila u federalnoj Jugoslaviji, jedinstvena republika.

Ona mora da doživi transformaciju koja već postoji u životu, u praksi, na terenu. Mnogi primeri u Evropi služe za uzor, a sudbina Sarajeva, po rečima Karadžića, verovatno će biti slična sudbini Brisela.

Mnogobrojne glasine koje kruže Radovan Karadžić je okarakterisao kao deo strategije. On je rekao da je neverovatno koliko tome doprinose i sarajevska javna glasila. Glasine treba razobličavati, a građanima se preporučuje da ne veruju u sve ono što čuju. Danas se sa interesovanjem iščekuje isjod najavljenog susreta između Alije Izetbegovića i dr Radovana Karadžića.

Prošle noći održana je hitna zajednička sednica vlade Bosne i Hercegovine, Predsedništva Republike i rukovodnih funkcionera Skupštine Bosne i Hercegovine kojoj su prisustvovali i dr Radovan Karadžić, predsednik SDS Bosne i Hercegovine i general Kukanjac, komandant Druge vojne oblasti. Do završetka pregovora o ustrojstvu Bosne i Hercegovine – kako se ističe – neće se tolerisati nikakvo nasilno zaposedanje teritorija ili drugi nasilni akti.

S obzirom na tešku političko-bezbednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, koja se osim u oružanim sukobima manifestuje i u velikoj uznemirenosti i zabrinutosti građana, apeluje se i na sredstva informisanja da daju svoj doprinos popuštanju tenzija i građenju poverenja među građanima. Oglasile su se danas i mnoge političke partije kritikom na račun tri vladajuće stranke.

Psihijatrijska klinika "Dr Nedo Zec" u Sarajevu takođe je uputila apel javnosti Bosne i Hercegovine, smatrajući to svojom ljudskom i stručnom obavezom. Strah, svakodnevni košmarni snovi, depresivno raspoloženje, praćeno osećanjem bliske propasti, potpuna besperspektivnost i jad učinili su ljude nesposobnim za rad i za život – kaže se u apelu stručnog kolegijuma psihijatrijske klinike u kome se dodaje da se ljudima u ovakvom duševnom stanju koje traje danima može manipulisati bez kraja i konca.

Upozorava se na to da strepnjom iznureni ljudi, pritisnuti osećanjem potpune nemoći i utučenosti, gube sposobnost kritičkog rasuđivanja i da su stoga spremni da učine zločine kojih se čovečanstvo može samo stideti. Upozorava se i na to da je do oružja došao zabrinjavajuće veliki broj pacijenata psihijatrijske klinike koji nisu imuni na aktuelno psihološki teško snošljivo stanje. (M. Durić)

***

AKCIJA NOVE ORGANIZACIJE POD IMENOM SRPSKE ODBRAMBENE SNAGE (3. april)

Jutros u četiri časa Banjaluka i svi prilazi ovom krajiškom gradu našli su se pod snažnom blokadom dobro naoružanih lica koja se predstavljaju kao članovi Srpskih odbrambenih snaga (SOS), za koje se sada prvi put čulo. U trenutku dok ovo javljamo, grad je blokiran od putnog pravca u Gornji Šeher, zatim od Kotor Varoši i Čelinca kod naselja Vrbanja i iz pravca Bosanske Gradiške, odnosno Prnjavora i Doboja na završetku dela auto-puta u naselju Klašnici, gde se nalazi najjača barikada. Tu je zaustavljen i "Politikin" kamion sa jučerašnjom štampom kome nije dozvoljen prolaz u Banjaluku.

Srpske odbrambene snage blokirale su jutros rano prilaz zgradi banjalučke opštine u koju su na posao ušli samo predsednik magistar Predrag Radić i još nekoliko članova organa izvršne vlasti u ovoj opštini, dok dobar deo novinara koji imaju kancelarije u potkrovlju Opštine nije moglo da uđe u svoje prostorije i obavlja svoj posao. Pošte, banke, SDK i ostale državne ustanove nisu danas radile, jer su dobro naoružani pripadnici Srpskih odbrambenih snaga to onemogućili.

Za pokolj spremni: Četnici iz Sarajeva, 1992.
PHOTO: Stock
Predsednik Opštine Predrag Radić je oko devet časova putem Radio-Banjaluke pozvao direktore osnovnih i srednjih škola u gradu da prekinu nastavu, a takođe je uputio poziv medicinskim radnicima da se gotovo svi jave na posao u kliničko-bolnički centar. Ovo neizvesno stanje u Banjaluci, kada većina kolektiva ne radi, jer su blokirani i autobusi gradskog saobraćaja, prekinuto je oko devet časova kada su Srpske odbrambene snage izdale proglas. U njemu se kaže da su u toj formaciji srpski dobrovoljci, rodoljubi, rezervisti koji su se odlučili na ovaj korak zbog "novog genocida nad srpskim narodom započetog ovih dana u Bosanskom Brodu i zakazivanja svih mehanizama zaštite srpskog naroda". Odbrambene snage su se na ovo odlučile, kako se zatim kaže, zbog antisrpske politike Republike BiH i maćehinskog odnosa prema borcima Banjalučkog korpusa kojima oduzimaju sva socijalna i ljudska prava, dok se patrioti koji su se odazvali pozivu na mobilizaciju otpuštaju sa posla.

Na ovaj čin Srpske odbrambene snage su se odlučile i zbog opomene kako se navodi, vojnom vrhu da su granice izdržljivosti srpskog naroda u Bosanskoj krajini već probijene i da moraju radi časti i samopoštovanja zaštititi srpski narod. U saopštenju se naglašava da su na ovakve poteze prisiljeni zbog ratnih profitera koji se bogate na prolivenoj krvi Srba, kao i zbog lažnog mirotvorstva HDZ, SDA i opozicije koji organizuju tzv. mirovne šetnje posle kojih njihovi članovi uz pretnje upadaju u opštine i komande. U saopštenju se zatim kaže da se od predsednika Opštine Banjaluka zahteva da aktivira krizni štab s kojim bi članovi SOS-a pregovarali u cilju ispunjenja zahteva koje postavljaju.

Prvi je da se na teritoriji Banjaluke, a potom i Bosanske krajine odmah sprovede zakon o unutrašnjim poslovima Republike srpskog naroda BiH i odmah izvrše promene oznaka, kao i da se otpuste svi zaposleni koji su svojim radom pokazali da su rušitelji Jugoslavije i neprijatelji srpskog naroda. Ovo isto, kaže se u zahtevu, važi i za sudstvo.

U drugom od sedam zahteva SOS traži od Vrhovne komande i Predsedništva Jugoslavije da se ne razbija Banjalučki korpus i da se ova vojna formacija ne premešta na drugo mesto. Odaje se priznanje časnim srpskim oficirima i vojnicima korpusa i poručuje da je za njih najvažnija podrška srpskog naroda koji je zajedno s njima do sada podneo nejveći teret ovog rata.

Upozorava se, zatim, na veliki broj oficira u Banjalučkom korpusu koji su glasali protiv Jugoslavije, a sada komanduju srpskim vojnicima, zauzimaju visoka mesta i rukuju vrednim sredstvima koja lako mogu, poput onih u Hrvatskoj, predati neprijatelju. Zahteva se njihova prekomanda ili smena i naglašava:

- Zahtevamo hapšenje ratnih profitera i obznanjivanje njihovih imena i delovanja, smenu u bankama radi sprečavanja monetarnog udara, kao i pošti gde na rukovodećim položajima sede oni koji su glasali protiv Jugoslavije, pa kao takvi ne mogu pripadati Zajednici jugoslovenskog PTT-a.

Traži se preispitivanje rada opštinskih organa jer se, kako se tvrdi, pokazalo da i tu ima velikih zloupotreba. Sedmi zahtev pripadnika SOS-a je da se zakažu vanredne sednice Skupštine opštine Banjaluka i Skupštine AR Bosanska krajina na kojima bi krizni štab imenovao svoje poverioce za sprovođenje svega onoga što SOS traži i na kojima bi se izglasala prava borcima i povratnicima sa fronta, kao i porodicama palih boraca. Na kraju saopštenja Srpske odbrambene snage upućuju poruku svim Hrvatima i Muslimanima da im se garantuje potpuna bezbednost. Mole se pripadnici ove dve nacije da se uzdrže od provokacija.

Takođe, pozivaju se građani koji se slažu sa zahtevima SOS-a, kao i pripadnici vojske i policije, na saradnju sa ovom od jutros uspostavljenom novom srpskom organizacijom u Banjaluci. Ujedno se poručuje svim političarima da ovaj potez SOS u Banjaluci ne shvate kao borbu za vlast, već kao nameru da grad dobije vođstvo koje zaslužuje i koje će narodu moći da obezbedi materijalnu i socijalnu sigurnost. Od boraca se traži da ostanu na položajima na frontu. Kaže se da SOS brine za sigurnost grada i familija boraca. Na kraju se borcima poručuje da će se izboriti da se oni vrate u svoju zemlju kao heroji, jer to i zaslužuju. (D. Kecman)

***

USVOJENI SVI ZAHTEVI SOS (3. april):

Svi zahtevi koje su postavili predstavnici srpskih odbrambenih snaga danas su u Banjaluci usvojeni uz neke manje izmene. Ovo je saopštio jedan od pregovarača sa predstavnicima SOS-a magistar Predrag Radić, predsednik Opštine Banjaluka i novoizabrani predsednik kriznog štaba u ovom gradu.

Najdirektniji povod za blokadu Banjaluke od strane srpskih odbrambenih snaga bilo je jučerašnje obraćanje ministra odbrane ove republike Jerka Doke, koji je pripadnike JNA na frontu praktično stavio van zakona iznoseći da su vodili svoj privatni rat i time praktično stekli sve uslove da u slučaju uspostavljanja nezavisne Bosne i Hercegovine dođu pod udar zakona kao ratni zločinci. Saopšteno je da su u kriznom štabu, uz magistra Predraga Radića, dr Radislav Vukić (SDS), Nenad Stevandić, načelnik Sokolske oblasti Krajina, zatim uz predstavnike štaba teritorijalne odbrane, sudstva i načelnika Službe bezbednosti Banjaluke, Stojan Župljanin, Radoslav Brđanin, potpredsednik Skupštine Autonomne regije Bosanske krajine, Ilija Milinković, Aleksandar Tolimin i Ranko Dubočanin, kao i predstavnici srpskih odbrambenih snaga. (D.K.)

***

DRAMATIČNI TRENUCI U MOSTARU (3. aprila):

Mostar je pod snažnim pritiskom neizvesnosti, glasina, paničnih reakcija i, naravno, oskudica u pravim informacijama šta se zbiva u njegovoj okolini, odnosno, šta će se dešavati ne samo u nekoliko narednih dana nego i prvih večernjih sati. Gradom kruže različite glasine o približavanju raznovrsnih paravojnih snaga, od hosovaca - na koje naročito upozorava JNA, do šešeljevaca, od kojih strahuje hrvatsko i muslimansko stanovništvo. Dosta veliki broj građana svih nacionalnosti odlazi iz grada.

Rat u punom jeku: Prizor iz Mostara, proleće 1992.
PHOTO: Stock
Danas je ovde održan sastanak visokih predstavnika republičkih organa: Fikreta Abdića i Franje Borasa, članova Predsedništva BiH, Miodraga Simovića potpredsednika, Jerka Doka i Alije Delimustafića, članova bosanskohercegovačke vlade, kao i više poslanika, predstavnika JNA (generala Momčila Perišića, pukovnika Milojka Pantelića, potpukovnika Slobodana Pudara) i predsednika Mostara, Stoca, Čapljine, Čitluka i Ljubinja. Namera je bila da se utvrde zajednički potezi u cilju smirivanja trenutnih prilika. Dobar deo vremena potrošen je na jednostrane opise situacije. Na prisutne tendencije da se za sve što se ovde događa optuži JNA, odnosno njen dolazak sa rezervnim sastavom u Hercegovinu, reagovao je general Perišić, upozoravajuči da i bez JNA na području Hercegovine trenutno deluju tri stranačke vojske, zatim HOS (koga se svi odriču) i tri nacionalne policije. To dovoljno ilustruje rizičnost i dramatičnost stanja. Perišić je podsetio da će Armija napustiti BiH tek kada se sva tri naroda dogovore o političkom rešenju i o njenom odlasku budu svi saglasni. Na jučerašnji zahtev Gradske skupštine Mostara - koji je interpretirao gradonačelnik Milivoj Gagro - da se postojeći rezervni sastav sa vojnicima iz Srbije i Crne Gore zameni rezervistima iz mostarske opštine, odgovorio je da se može prići mobilizaciji nakon čega će JNA doneti odluku o tome.

U Raspravi su učestvovali i predstavnici republičkih organa, podsećajući prvenstveno na sveža dramatična iskustva iz Bosanskog Broda i Bijeljine i na sve opasnosti koje stoje pred Mostarom ukoliko se angažovanjem stranaka, korektnijom saradnjom vojske i policije, razbijanjem glasina i antiarmijske propagande ne smire strasti u gradu. (D. Marić)

***

NAPETOST U SARAJEVU SVE VEĆA (3. april):

Dramatična situacija u Bosni i Hercegovini, sa žestokim oružanim sukobima u više krajeva, stvara sve veću napetost u glavnom gradu – Sarajevu. Mnogi studenti Sarajevskog univerziteta iz unutrašnjosti vraćaju se svojim kućama, pogotovu ako su iz opština gde je relativan mir ili idu kod rođaka gde nema oružanih incidenata. Roditelji, takođe, šalju svoju decu kod rođaka izvan Republike. Na autobuskoj stanici ne može se dobiti karta za pravce prema Srbiji i Crnoj Gori - sve su već rasprodate. (Tanjug)

***

JENJAVAJU ORUŽANI SUKOBI U BIJELJINI, MUSLIMANSKI EKSTREMISTI PREDAJU ORUŽJE (3. april):

Nakon jučerašnjih žestokih oružanih okršaja na ulicama Bijeljine između Srpske nacionalne garde SAO Semberije i Majevice, u sadejstvu sa Srpskom doborovoljačkom gardom i muslimanskih formacija današnji dan je bio znatno mirniji, sa tek ponekom sporadičnom oružanom paljbom. No bez obzira na sve policijski čas još traje u vremenu od 20 do 6 časova ujutru.

Jučerašnji sukobi doneli su nove žrtve koje su ostale na ulicama Bijeljine. Ceni se da je juče poginulo oko 20 osoba među kojima je na zverski način ubijeno troje Srba u ulici Fadila Jahića. Tešku sliku daju i leševi koje već tri dana sa ulica niko ne sklanja.

Juče su celo popodne u Bijeljinu pokušavali ući Fikret Abdić, član predsedništva BiH, Jerko Doko, ministar odbrane BH i Miodrag Simović, potpredsednik vlade BiH. Njima niko nije mogao garantovati sigurnost pa su oni u grad ušli tek u toku noći ali samo nakratko jer im je krizni štab Srpske nacionalne garde SAO Semberije i Majevice u Bijeljini dao do znanja da nemaju šta da traže na ovoj teritoriji.

Jedna od najpotresnijih fotografija iz Bijeljine 1992: Pred Arkanovim cevima
PHOTO: Ron Haviv
Isti krizni štab je danas izdao proglas u kome se traži od svih muslimanskih ekstremista da pod hitno predaju oružje Stanici javne bezbednosti ili će u protivnom Srpska nacionalna garda, koja ima spiskove, sve ih razoružati i kazniti. Do popodne je predano oko 100 pušaka, pedesetak bombi i više pištolja i ručnih bacača.

Predavanje oružja ekstremista miliciji je jedini garant mira u Bijeljini, smatra Ljubiša Savić predsednik Kriznog štaba. - Lojalnim i poštenim Muslimanima neće faliti ni dlaka sa glave i mi svima garantujemo mir pošto već vladamo situacijom na celom području Semberije.

Saznali smo da je i ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić sa svojim pomoćnikom Vitom Žepićem takođe sinoć pokušao ući u Bijeljinu ali im to nije dozvoljeno jer Semberci od pre neki dan priznaju samo MUP Srpske BiH. (Pero Simić)

***

SAOPŠTENJE IZVRŠNOG ODBORA SDA O BIJELJINI (3. april):

"Bosna i Hercegovina preživljavaju teške dane na putu do demokracije, slobode i međunarodnog priznavanja. Ovih dana suočeni smo i sa još jednim činom protiv svih njenih građana i naroda", ističe se u današnjem saopštenju Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA). SDA saopštava da je to "čin agresije sa teritorije Srbije", odakle su pripadnici Srpske garde sa Arkanom napali Bijeljinu i u saradnji, kako se navodi, "sa političkim vlastodršcima iz redova SDS siju strah i užas nad muslimanskim narodom".

Do sada je, navodi SDA, u BiH stradalo više od 40 nevino pobijenih Muslimana samo zato što su Muslimani. "To se počelo dešavati poslije poznate izjave dr Radovana Karadžića u Skupštini SR BiH da će Muslimani nestati kao narod ako ne bude po njegovoj volji", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SDA. (Tanjug)

***

REAGOVANJA NA ZBIVANJA U BOSNI I HERCEGOVINI (3. april):

Stranka Jugoslovena za Bosnu iHercegovinu sa današnje konferencije za štampu upozorila je javnost na alarmantno stanje bezvlašća, paralize i raspada državnih organa ove republike u trenutku kada bi trebalo da efikasno deluju. To je, ceni Stranka Jugoslovena BiH, rezultat državničke neodgovornosti aktuelnih nosilaca vlasti u BiH, koji su u secesionističkom zanosu rušenja Jugoslavije srušili i vlastitu državu izloživši njene građane smrtnoj opasnosti. Zenge i hosovci haraju Bosanskim Brodom, arkanovci terorišu Bijeljinu, MUP je nemoćan zbog nacionalnih podela, a pored paravojnih, cene Jugosloveni, stvoriće se i paramupovske formacije. Stranka Jugoslovena BiH daje punu podršku jedinstvenom MUP-u.

Ova stranka ujedno smatra da pre nastupanja sveopšteg haosa, aktuelna vlast u BiH treba da se obrati Jugoslovenskoj narodnoj armiji kao jedinom još delujućem obliku državne organizacije za pomoć i podršku u uspostavljanju kontrole nad stihijnim procesima nasilja i razaranja.

Građani Bosne i Hercegovine - ne preostaje nam ništa drugo nego da udruženi oko demokratskih snaga u svim mestima i gde god to možemo, oborimo opštinske vlase i druge razorene institucije i umesto njih izaberemo preivremene, svenarodne organe vlasti. To se ističe u današnjem saopštenju Socijalističke demokratske partije Bosne i Hercegovine u kome se naglašava da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena klasična i spoljna i unutrašnja agresija.

Narodni front za Bosnu i Hercegovinu danas je pozvao građane ove republike da ne slede ratne huškače, nacionalne lidere i da ne dozvole da ih ekstremisti zavade i sukobe sa komšijama i prijateljima. Narodni front ujedno, kako je saopšteno, poziva rukovodstvo Bosne i Hercegovine da konačno prestane da deli i razdvaja narod i da učini sve da se prekine ovo bezumlje u kojem stradaju svi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Rat se nastavlja: Mostar, proleće 1992.
PHOTO: Stock
Savez reformskih snaga Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu pozvao je sa današnje konferencije za štampu sve nacionalne lidere širom bivše Jugoslavije da objasne ko posle razaranja Vukovara i formiranja srpskih krajina u Hrvatskoj štiti Srbe u Zagrebu ili Dalmaciji, ko posle odvajanja Hrvatske štiti Hrvate u istočnoj Slavoniji ili Kninskoj krajini i ko nakon formiranja raznih SAO ili HAO štiti Muslimane u Bijeljini i Nevesinju, Srbe u Livnu, Hrvate i Muslimane u Banjaluci.

Nacionalisti, smtraju reformisti, rade ono što su i do sada radili nacionalisti raznih boja. Otimaju vlast i vrše teror tamo gde su u većini, a dovode u neravnopravan položaj i ostavljaju na cedilu one svoje pripadnike koji su ostali u manjini.

Reformisti su danas informisali javnost da im od građana stižu poruke o prihvatanju ideje da se u Bosni i Hercegovini raspiše referendum sa pitanjem: "Da li ste za to da nacionalne stranke i dalje vladaju u BiH". Reformisti su obavešteni da se u radnim kolektivima i školama sakupljaju potpisi sa podrškom toj ideji.

Savez rezervnih vojnih starešina Bosne i Hercegovine današnjim otvorenim pismom poslanicima u Skupštini BiH i Komandi mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Sarajevu zatražio je od republičkog parlamenta, Predsedništva i Vlade ove republike da hitno donesu odgovarajuće odluke o razoružanju svih ljudi koji neovlašćeno poseduju oružje. (Tanjug)

***

U BIJELJINU SE NE MOŽE NI UĆI NI IZ NJE IZAĆI (3. april):

U Bijeljini je situacija vrlo teška. U grad se ne može ni ući ni izaći. Jutros smo uspostavili telefonsku vezu sa bijeljinskim garnizonom. U razgovoru smo saznali da je uz kasarnsku ogradu palo do sada oko 40 projektila ručnih raketnih bacača 64 mm "zolja", 20-ak mina iz minobacača 82 mm, ali ne i u krug kasarne. Na zidovima zgrada u kasarni završi poneki zalutali metak, kako reče starešina Ivica Čolaković. Pucnjava u gradu se dobro čula i preko slušalice dok smo razgovarali.

Obavešteni smo da se u kasarnu sklonilo oko 800 ljudi srpske, muslimanske, ali i romske nacionalnosti i drugih, a u obližnjem selu Patkovača još 1.500 ljudi, pretežno muslimanske nacionalnosti, potpuno su zbrinuti. Utočište u kasarni potražile su i porodice vojnih lica i onih što rade u JNA, ali nisu mogli doći do kasarne zbog pucnjave, pa su tako ostale "zarobljene" u svojim stanovima. U sukob se još nije umešala vojska, ali ni milicija. Međutim, bilo je otvaranja vatre na vojna vozila koja su se našla van kasarne. Na ove napade, vojnici su odgovorili vatrom.

Čelnici stranaka, očito ne vladaju situacijom u gradu, pa nisu u stanju da obezbede prekid vatre. To je uzrok što se nije mogao sprovesti ni policijski čas od dva do šest sati, pa odbijaju i učešće u zajedničkim patrolama sa vojskom da bi se sukob prekinuo. Stoga je u gradu prisutna pljačka, kao i razaranje objekata. U trenutku pisanja teksta u Bijeljini, kako saznajemo od istih ljudi, oružje se oglašava, a put Bijeljina - Zvornik je blokiran u naselju Kojčinovac i Janja. (M. Sinanović)

***

INTENZIVNO NASELJAVATI SRBE (3. april):

Nedavno osnovano Udruženje povratnika i doseljenih Srba na Kosmetu, sa Glavnim odborom u Prištini i odborima u Lebanu, Kraljevu i Blacu, zalaže se za sistematsko doseljavanje Srba u Pokrajinu i menjanje sada nepovoljne nacionalne strukture, rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu ovog udruženja. Naglašeno je da je ovo udruženje vanstranačko i da će sinhronizovano raditi sa srodnim udruženjima koja deluju u Pokrajini. Iznet je podatak da su se ovom udruženju javila 52 lica, koja bi se uz minimalne uslove doselila u Pokrajinu, i tvrdnja da je za doseljavanje, po evidenciji Udruženja, spremno još oko 500 ljudi. Među njima je najviše ljudi koji bi prvi put došli da žive i rade u Pokrajini, a kao uslov traže zaposlenje i bar privremeni smeštaj.

***

IMENOVANI RUKOVODIOCI RADIO TELEVIZIJE SRBIJA (3. april): Prema saopštenju Ministarstva za informacije, na sednici Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, kojom je predsedavao Vukašin Jokanović, imenovana lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u RTS. Za direktora Radio-televizije Beograd imenovan je prof. dr Dobrosav Bjeletić, direktora Radio-televizije Novi Sad Milan Todorov, a za direktora Radio-televizije Priština Petar Jakšić. Za direktora Televizije Beograd imenovan je Slobodan Ignjatović, za direktora Televizije Novi Sad Petar Ljubojev, a za direktora Televizije Priština Nikola Sarić.

Mladićeva družbenica: Ljiljana Bulatović, nekadašnja urednica Drugog programa Radio Beograda
Photo: poetabg.com
Na čelu Informativnog programa Televizije Beograd biće Dragoljub Milanović, za glavnog i odgovornog urednika Kulturno-obrazovnog programa imenovan je Petar Savković, a za glavnog i odgovornog urednika Umetničko-zabavnog programa Milovan Vitezović.

Za glavnog i odgovornog urednika Beogradskog programa imenovan je Milan Nedić, a za glavnog i odgovornog urednika Trećeg kanala Aleksandar Vlajković. Za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio-Beograda imenovan je Momir Brkić, za glavnog i odgovornog urednika Drugog programa Ljiljana Bulatović, za glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Slobodan Divjak, za glavnog i odgovornog urednika Programa 101 Žarko Obradović.

Za glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Televizije Novi Sad imenovan je Marko Keković, a za glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Radio Novog Sada Dušanka Radmilović. Za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Beograda 202 imenovan je Milorad Jović. (Tanjug)

 

* Tehnička podrška: Miloš Obradović

* Nastavak feljtona u četvrtak 8. aprila


star
Oceni
2.57
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV