Feljton
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Filmski dokumenti užasa (5): Srpski genocid nad Bošnjacima

Dani ubijanja u Prijedoru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Kad je nedavno Milorad Dodik izjavio da su „Mladić i Karadžić ljudi koji su u jednom istorijskom trenutku bili na čelu pokreta koji se borio za slobodu, pre svega, srpskog naroda i u tom pogledu srpski narod će u budućnosti morati i Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i plejadi mnogih da oda određeno priznanje i da se oduži na pristojan način za njihov doprinos“, bilo je jasno da se, u stvari, negira genocid nad bošnjačkim narodom. Isti Dodik je odmah u narednoj rečenici to potvrdio: „Da li su oni prekršili međunarodno pravo i da li su počinili zločine to tek treba da utvrdi sud, mada smo imali brojne situacije gde smo se uverili da sud radi veoma selektivno. Ne može se verovati odlukama suda koji očigledne zločine nad Srbima nikada nije procesuirao ili osudio ili koji Antu Gotovinu prvostepenom presudom osudi na višegodišnju kaznu zatvora, a samo nekoliko meseci nakon toga, uz očigledno lobiranje i značajnu podršku hrvatske države, oslobodi te kazne. U pravdu te vrste apsolutno se ne može verovati“. Za razliku od Dodika, e-novine veruju u pravdu; verujemo da se zločini i masakri ne smeju zaboraviti – baš zato, čitaocima ćemo predstavljati filmove o genocidu nad Bošnjacima, da u ovim još uvek turbulentnim vremenima od zaborava otrgnemo ono što se pokušava sakriti, slagati ili demantovati. Zločincima se nikad ne sme oprostiti!

U dokumentarnom filmu "Dani ubijanja - Prijedor" (Al Jazeera Balkans) prvi put su emitovani snimci Službe javne bezbjednosti Prijedor snimljene 4. septembra 1992. na Korićanskim stijenama. Na snimcima se vidi kako pripadnici policije RS uz pomoć Civilne zaštite iz Skender-Vakufa/Kneževa dizalicom uklanjaju tijela Bošnjaka i Hrvata kako bi sakrili tragove zločina izvršenog 21. augusta iste godine kada je na tom mestu, na rubu provalije, policija RS strijeljala više od 200 prijedorskih civila.

Pre 22 godina srpske vlasti u Prijedoru su uz podršku JNA izdale naredbu prema kojoj su svi Bošnjaci i Hrvati svoje kuće morali da obeleže belim plahtama, kao i ruke belim trakama. Potom su usledili progoni i ubistva. Prema procenama specijalne komisije UN-a na području opštine Prijedor ubijeno je i nestalo najmanje 3.227 osoba, među kojima 256 žena i 102 dece. Ono što se desilo u Prijedoru smatra se jednim od najvećih zločina učinjenih na prostoru BiH.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Feljton
image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (9)

Kad je "žabljački referendum" bolji

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (8)

Cunami velikih stratega

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (7)

I zvanično: Lele i kuku

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (6)

Kad sila Boga moli

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (5)

Žuta traka za Crnogorce

image

Feljton: Decenija nezavisnosti Crne Gore (4)

Deset razloga ZA i hiljadu neistina PROTIV

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak