Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Emil Vlajki, promocija knjige od pre 13 godina

Pun vrcavih misli, pravi Niče

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Bacao rukavicu u lice Amerike: Vlajki, neustrašivi
Bacao rukavicu u lice Amerike: Vlajki, neustrašivi
Photo: Stock

Knjiga Emila Vlajkija „Bednici moderniteta“ objavljena pre 13 godina u Kanadi na francuskom jeziku, konačno prevedena na šumski, promovisana je Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda

U Vlajkiju tinja Hegel: Dijagnoza Dragana Simeunovića
Photo: Stock

Prema rečima profesionalnog recenzenta Dragana Simeunovića sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, ova knjiga je s jedne strane „neophodna struci“, a sa druge pisana je tako da će je sa zadovoljstvom čitati i oni koji „ne vole da se previše naprežu“. Preporučujući se budućim klijentima, Simeunović je profesionalno odverglao ljubavne komplimente:  „Vlajki je poznat široj publici. Meni je ova knjiga vrlo bliska jer sam ja nemački đak i jer je cela knjiga bazirana na Hegelovoj misli, filozofiji istorije i fenomenologiji duha. Knjiga je nastala tako što je predavajući u Kanadi na nekoliko univerziteta Vlajki od tih predavanja kasnije napravio knjigu. To olakšava čitanje i to je poseban kvalitet ove knjige, pa zato mislim da će ona doživeti jedno šire čitanje“, neočekivano je završio rečenicu Simeunović i odmah nastavio.

„Marksizam Vlajki preuzima umereno, kritički i sa razlogom. Knjiga je puna vrcavih misli , oslanja se i na Ničea i to se oseća kod njega i kao što ćemo naći i kod svih iz naše generacije od Ljubljane do Skoplja. Knjiga je posvećena racionalnosti čoveka, ona je jača od religije i to je poruka ove knjige“. Kad mu se učinilo da je ovo malo, recenzent Dragan krenuo je u filozofske sfere: „Ostatak sveta nije racionalan i zato ostatak sveta ne vlada. Vlada svetski duh, duh Zapada. Hegel daje prednost toj vrsti duha. Mi smo zarobljenici naše prirode i naša sudbina je da vladamo. Vlajki stalno baca rukavicu Americi i iz knjige se ne vidi njegov strah ili bojazan da o mnogim stvarima govori mnogo ranije nego što su se manifestovale. Za to vreme bila je to velika hrabrost“.

Šteta što promocija nije bila 8. marta, bilo bi žena: Mr Vlajki & Mr Emil
Photo: Stock Horror

O Vlajkijevoj knjizi nešto je govorio i Šumnjak Mirko Zurovac, profesor Filozofskog fakulteta, kao i autor Vlajki, koji još uvek tvrdi da je potpredsednik Republike Šumske iz reda hrvatskog naroda. Nažalost, niko od dvojice novinara koji su prisustvovali ovoj Ničeovskoj orgiji, nije zabeležio Emilove zarobljene misli. Utehu zato potražimo u ponovnom čitanju oštrih Simeunovićevih zapažanja.

* Redakcija e-novina čestita Draganu Simeunoviću i Emilu Vlajkiju na ovom kulturnom događaju potresnom pjesmom „Za tobom umirem“ njihovog kolege, pisca, pjesnika, muškog modela i pjevača Saše Milivojeva

star
Oceni
4.54
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi