Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (30)

Nagrada „Večernjih novosti“

Kusturica, najplemenitiji čovek godine

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Najpametniji, najlepši, najhumaniji: Kusturica Emir - Nemanja (dole)
Najpametniji, najlepši, najhumaniji: Kusturica Emir - Nemanja (dole)
Photo: Stock

Po oceni žirija kojem je predsedavao Matija Bećković, količina plemenitosti u Emiru Nemanji Kusturici daleko prevazilazi ostale konkurente, među kojima su bili pokojni pilot Goran Savić (koji je sprečio da avion ne padne na naseljeno mesto) i pokojna Jelena Trikić (koja je odbila da uzima teške lekove da ne bi ugrozila trudnoću; nakon porođaja je umrla). Razlog neslućene plemenitosti laureata Kusturice krije se u Andrićgradu, otkrivaju „Večernje novosti“ koji su gotovo čitav tekst o nagradi posvetile svom omiljenom autoru što je i knjigu objavio u izdanju kuće čiji je vlasnik Milan Beko

Predsednik žirija sa prigodnom srbijanskom kapom: Matija Bećković
Photo: Stock

Već na početku ovog plemenitog teksta, „Novosti“ citiraju uhvaćenu misao Umetnika: „Divno je što negde na svetu postoji to da se nagrađuje plemenitost. Mislim da smo mi i jedini koji još uvek razmišljamo u tim terminima. Meni je uistinu velika čast što me je jedan takav žiri postavio na tako visoko mesto i bacio svetlost na Andrićgrad. Zbog toga što je Andrićgrad velika utvrda kulture našeg naroda, a time i njegovog opstanka“. Vest o nagradi, otkrivaju „Novosti“, koja je zatekla književnika Nemanju, reditelja Kusturicu i arhitektu Emira u Parizu, čini ga „još radosnijim i ponosnijim, jer se stroju plemenitih pridružio u godini velikog jubileja - pola veka podviga!

„Večernje novosti“ potom nastavljaju: „Misija Andrićgrada je jednostavna: veličanstvena zadužbina posvećena je deci ’sa ovih prostora’ čija je majka surova istorija: da više niko od njih, nikada, ne skonča u ratnom gradu. Da im ceo život ne prođe po tuđem, poratnom scenariju! Novim pokoljenjima Kusturica je trasirao drugačiji, plemenitiji put: Višegrad sada ima pozorište, jedino od Užica do Sarajeva! Ima tri bioskopa! Andrićev institut organizovan je po ugledu na Geteov, a uz SANU i Maticu srpsku, on predstavlja treću neuništivu tvrđavu naše kulture. Plemenitu misiju krunisaće otvaranje prestižnog Univerziteta s katedrama za lepe umetnosti, slavistiku i jezike“.

U vremenu krupnih reči i malih dela – pišu dirljivo „Novosti“ -  možda je žiri, dodeljujući Kusturici prestižno priznanje, na umu imao završnicu Andrićeve “Na Drini ćuprije”: “Sve može biti. Ali jedno ne može - ne može biti da će posve i zauvek nestati velikih i umnih a duševnih ljudi koji će za Božju ljubav podizati trajne građevine, da bi zemlja bila lepša i čovek na njoj živeo lakše i bolje.”

Svakog dana jedna nagrada: Kusturica Nemanja, kolekcionar srpskih priznanja
Photo: Rade Prelić

Javio se i Matija Bećković, akademik i predsednik žirija: „Da ’Novosti’ nisu ništa drugo učinile nego što su već pola veka održale akciju ’Najplemenitiji podvi godine’, opravdale su svoje postojanje“ rekao je poetski Matija i onda dodao da bi „bilo lepo kada bismo mogli postrojiti sve dobitnike u tom poluveku, kako bismo imali pred očima junake koji su spasavali našu čast i savest. To su sve vrsni primeri čojstva i junaštva u našem vremenu“.

Raspoložen za priču, Bećković je zaključio: „Ova 50-godišnjica je imala sreću da bude krunisana Andrićgradom, koji je podignut o 50-godišnjici Nobelove nagrade koju je dobio Ivo Andrić.  Od kad je Mehmed-paša Sokolović podigao na Drini ćupriju, Drina nije zapamtila, niti je na njoj podignuto ništa značajnije od Andrićgrada, koji se već beli među gradovima kao na Drini ćuprija među mostovima, kao Ivo Andrić i Emir Kusturica među umetnicima. Mi smo im samo odali priznanje za nagradu kojom su oni nagradili sve nas“.

Drugorazredne nagrade „Večernjih novosti“ za „podvig godine“ dobili su posthumno Jelena Trivić i Goran Savić, potom posada ledolomca „Greben“, kao i devojčica Danica Zorić.  

star
Oceni
1.81
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi