Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Facebook revolucija

Anarhično božićno čudo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Tokom vikenda, anarhistički rok bend iz LA proslavio je neverovatno dostignuće na britanskoj muzičkoj top listi. Pesma “Killing in the Name” postala je najprodavaniji singl u Britaniji u nedelji koja prethodi Božiću, pobedivši tako favorizovanog pobednika britanskog rijalitia “The X Factor” Joea McElderryja, pulena mogula muzičke industrije Simona Cowella koji stoji iza projekata “Idol”, “Britanija ima talenta” i “The X Factor”

Za ovaj iznenađujući rezultat, jer je poslednje četiri godina pobednik uvek bio pobednik rijalitija “The X Factor”, najzaslužniji je John Morter, 35-godišnji logistički ekspert i muzički fan koji je pokrenuo facebook grupu sa pozivom fanovima da kupuju singl RATM gnevan zbog uticaja rijaliti šou programa na britansku kulturu.

“Siti ste da vam karaoke Simona Cowella budu božićni broj 1? I ja sam. Dakle, od 13. decembra možemo masovno da kupujemo singl 'Killin in the Name' kao protest monotoniji koju nam je nametnuo X-Factor”, stajalo je na stranicama grupe.

U ponedeljak je već stajala čestitka svim fanovima na zasluženoj pobedi. Kako piše Guardian John Morter je već pokušao da pobedi prošlogodišnjeg pobednika “The X Factor” sa kampanjom za Rick Astleya i pesmu “Never Gonna Give You Up”. Ove godine je uz podršku medija i hiljade članova fejsbuka i tvitera konačno i uspeo. RATM su prodali više od 500.000 kopija dok je mlađahni 18-godišnji Joe McElderry prodao pesmuljak “The Climb” u 450.000 primeraka.

Povodom pobede oglasili su se i članovi RATM: “Ovo je veličanstvena pobeda za sve fanove ozbiljne muzike i iskreno zahvaljujemo svim fanovima benda i borcima za slobodu koji su pomogli da himna prkosa i pobune postane anarhično božićno čudo 2009. godine”.

Pevač benda Zack de la Rocha izjavio je za BBC da su su članovi njegove grupe oduševljeni zbog toga što je pesma dospela na prvo mesto. “To više svedoči o spontanom pokretu mladih u Velikoj Britaniji za ukidanje monopola popa, nego o samoj pesmi ili grupi. Ponosni smo što je naša pesma odabrana kao sredstvo za to”.

Fajcebook stranica koju je otvorio John Morter je i dalje aktivna a sa nje se sada pozivaju donatori za pomoć kampanji za božićno sklonište beskućnicima koju je RATM pokrenuo.star
Oceni
4.83
Ostali članci iz rubrike Vesti